Dodaj do ulubionych

Idzie na wojnę?

17.02.08, 19:38
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,4935593.html
Obserwuj wątek
    • kolejar Re: Idzie na wojnę? 18.02.08, 02:18
      Od początku rzygać mi się chce od tej ich tzw. Byłej Jugosławii. Jak ci ludzie w
      nic innego bawić się nie potrafią (a mieli kedyś priv wszyscy TYLE kasy z RFN!)
      tylko w wojnę, to niech się do końca nawzajem pozabijają i przestaną siać złą
      energię. Pieprzę ich. Najlepszym rozwiązaniem pozostają wciąż np. B-2 "Spirit" -
      znów doje...ć im trzeba będzie? Czy może się tym razem sami uspokoją?
      U nich jest wciąż tylko zabijanie w modzie - na tle religijnym, etnicznym,
      kulturowym, ch... wie jeszcze jakim. Może się otrząsną wreszcie? Jak nie, to
      widzę najrozsądniej następny konkret operacyjny dla USAF, USNavy, RN, także dla
      UCMC, SAS, Legii, Wojska Polskiego i Armii Samostijnej Ukrainy - czy jeszcze
      Lachy + Hajdamaki hołoty tamtejszej niczego nie nauczyły? Widać nie uczyły o
      sobie...
      • poloeschatolo Re: Idzie na wojnę? (odpowiedź kolejarowi) 18.02.08, 12:12
        przestań mój drogi pierdolić o B2, USAF, SAS i innych organizacjach
        paraprzestępczych. weź dupę w troki i odwiedź Kragujevac gdzie rodziła się
        czerwony sztandar (taki właśnie sens ma zwrot cervena zastava), którym woziłeś
        swoją dupę.
        wyjdź z nory, pojedź na bałkany i skończ wreszcie z teoretyzowaniem (miarą tego
        jest twoje ostatnie dzieło z serii popularnej literatury polucyjnej)
        • kolejar Re: Idzie na wojnę? (odpowiedź polo) 19.02.08, 01:17
          poloeschatolo napisała:
          > czerwony sztandar (taki właśnie sens ma zwrot cervena zastava), którym woziłeś
          > swoją dupę.
          No i jeszcze bzdur powypisywał.

Czerwony Sztandar to po prostu Fiat 128 narodzony w Torino. Oni (Serbowie) nawet
          wtedy nie umieli tego w całości zrobić - poza pudłem z Kragujevaca WSZYSTKO inne
          w tym moim dawnym wehikule było "made in Italy" (zwłaszcza blok napędowy -
          silnik + skrzynia biegów) albo "made in Poland" - też jako całość - FSO
          Wawa-Żerań. A pudło do ch... było - zrobione z gnijącej od środka blachy z
          Magnitogorska. Zresztą Fiat brał te blachy jako spłatę za licencję Fiata 124 dla
          sowietów (Lada!) i stąd wychodziły gówna w rodzaju Fiat-Abarth 124 Sport, albo
          131 Mirafiori, albo pierwsze serie Ritmo... Dziś tego NIE MA - nawet jako
          zabytki. No, pewien gość w UK odtworzył sentymentalnie z kupy korozji (tylko
          dach był cały) Abartha 124 - widziałem w programie o autach w tv - to podobno
          jedyny egzemplarz na świecie!, a autko w końcu niezwykłe i z lat 70'! A jeżdżą
          wciąż w sporej liczbie duuużo starsze...
    • kolejar Re: Idzie na wojnę? 19.02.08, 01:27
      Zupełnie poważnie - jedynym rozwiązaniem jest mimo wszystko aneksja przez UE. To
      samo dotyczy Ukrainy i Białorusi. W ten sposób umocni się byt Najjaśniejszej
      Rzplitej - dziś już od morza (Bałtyckiego i Północnego) do morza (Czarnego) i
      oceanu (Atlantyckiego). Pozostanie nam tylko elekcja Cesara. I wtedy dopiero
      będzie walka... wyborcza.
      • napoj.chmielowy Re: Idzie na wojnę? 19.02.08, 01:49
        Wydaje mi się Kolejarzu, że Twoje rozwiązanie jest dość żartobliwe, ale mi nie
        jest do śmiechu. Tysiące, byłych już, obywateli Serbii mieszkających w Kosowie
        nie otrzyma w przyszłym miesiącu emerytur i rent wypłacanych przez serbski ZUS.
        To będzie pierwszy skutek niepodległości.
        • kolejar Re: Idzie na wojnę? 19.02.08, 03:04
          napoj.chmielowy napisał:
          > Wydaje mi się Kolejarzu, że Twoje rozwiązanie jest dość żartobliwe...
          ...Tysiące, byłych już, obywateli Serbii mieszkających w Kosowie
          > nie otrzyma w przyszłym miesiącu emerytur i rent wypłacanych przez serbski ZUS.

No właśnie... Moje rozwiązanie jest tylko pozornie (żeby nikt się nie dołował
          niepotrzebnie) żartobliwe. To jest też z całą powagą. Jak mi się zaraz zechce,
          to pojadę sobie nad Atlantyk - bez żadnych formalności, zadym. Jedynym problemem
          pozostanie bilet - taki sam problem jak podróż do Rynku tramem "10", "4", czy
          busem "E" - trzeba mieć kasę na bilet. Jeśli mam rentę z tutejszego ZUS, to nad
          Atlantykiem też mi ją wypłacą (w EUR - pozostaje jeszcze problem aktualnego
          przelicznika EUR/PLN, ale i to się skończy - oprócz UK oczywiście, ale i tam już
          jednak powoli wchodzi system metryczny wink ). Nie blokuj więc rozwoju
          Najjaśniejszej w imię urojonych interesów serbskich emerytów i rencistów - to
          jest problem Twojego mózgu, a nie życia. Te renty serbski ZUS będzie im płacił i
          tyle. Jak teraz będą problemy, to będzie to tylko kolejny argument za aneksją
          reszty państw bałkańskich przez UE. Uważam wręcz, że dla dobra tych ludzi trzeba
          to zrobić nawet siłą - jeśli po dobremu mają jakieś obiekcje, bo bezkarnie
          mordować wciąż chcą się nawzajem. Dość kretyńskich argumentów za zamordyzmem i
          zbrodniami!
          P.S.: Czy poprosiłeś już o azyl tow. Łukaszenkę? Pytam poważnie, bo jakiś czas
          temu to zapowiadałeś.
          • napoj.chmielowy Re: Idzie na wojnę? 19.02.08, 07:01
            Tym swoim hurra optymizmem mnie nie zarazisz. Przepraszam za sformułowanie, ale
            jest on strasznie płytki. Z tego, że Ty możesz wyjechać nad Atlantyk naprawdę
            niewiele wynika dla sytuacji w Kosowie.Może i tak się zdarzyć, że właśnie ta
            sytuacja odbierze Ci w niedługiej przyszłości tak chwaloną przez Ciebie
            możliwość wycieczki nad Atlantyk...
            • napoj.chmielowy Jeszcze jedno. 19.02.08, 07:05
              Emerytury i renty z belgradzkiego ZUS-u pobierali nie tylko Serbowie. Dla bardzo
              wielu albańskich rodzin było to jedyne źródło regularnego dochodu.
              • sztuk6mistrz Re: Jeszcze jedno. 19.02.08, 08:05
                Uwielbiam tych "niezaradnych" inaczej, którzy całą swoją niemałą energię
                wkładają w załatwianie sobie marnych pieniędzy, żeby tylko nic nie robić i narzekać.
                • napoj.chmielowy Re: Jeszcze jedno. 19.02.08, 16:34
                  Gdybym Cię nie znał Sztuk6mistrzu potraktowałbym Twoją wypowiedź poważnie. Znam
                  Ciebie jednak.
              • kolejar Ty nic nie rozumiesz 19.02.08, 11:47
                Te emerytury i renty będzie belgradzki ZUS grzeczniutko wszystkim płacił. Jak
                nie, to władze belgradzkie spotkają niezbyt przyjemne finansowo restrykcje. Nie
                sądzę, żeby źródłem serbskiego dobrobytu stała się Rosja - oni narzekają nawet
                na Łukaszenkę, że za dużo ich kosztuje. Nie wiem, czy wiesz, że za PRL emerytury
                i renty z USA były całkiem często jedynym źródłem dostatniego życia całych
                rodzin - wystarczyła jedna babcia albo dziadek. Ubezpieczalnie w USA płaciły,
                władze PRL większość przeliczały po złodziejskim kursie na złotówki, a część
                wypłacana w tzw. bonach PeKaO i tak stanowiła spory majątek. Miałem takich
                sąsiadów - z babcią, co miała amerykańską rentę po dziadku. Była też sąsiadka z
                rentą z... Bundeswehry po mężu, który zginął we wrześniu 39 w czasie zdobywania
                Wawy oraz synu, który, nomen omen, poległ również w Wawie w tłumieniu powstania.
                Ogólnie problem Kosowa jest idiotyczny z obu stron. To dziadowska prowincja,
                praktycznie niezdolna do samodzielnego istnienia, a Albania nie jest raczej
                krajem dobrobytu. Niepodległość tego regionu klasy C jest wbrew poglądom Serbów
                dla nich korzystna - niech inni wykładają kasę (USA i UE, Albania?). Jedynym
                sensownym rozwiązaniem jest UE ze swoim regionalizmem z integracją. Niezbyt
                korzystne to jest pewnie dla nas, bo dostaniemy mniej kasy unijnej. Każde
                rozszerzenie UE (może poza Turcją) i każde zewnętrzne zaangażowanie jest dla nas
                finansowo niekorzystne. Ale myślenie tylko o forsie w perspektywie swojego
                zaściankowego "dzisiaj" nie jest chyba zbyt rozsądne?
                • napoj.chmielowy Re: Ty nic nie rozumiesz 19.02.08, 16:36
                  kolejar napisał:

> Te emerytury i renty będzie belgradzki ZUS grzeczniutko wszystkim płacił.

Z zapowiedzi wynika, że przynajmniej w marcu nie będzie.
                • napoj.chmielowy Re: Ty nic nie rozumiesz 20.02.08, 01:10
                  cytat:

Spójrzmy na dokumenty. Najważniejsza jest rezolucja 1244 Rady Bezpieczeństwa
                  ONZ z 1999 r.

Rezolucja była dokumentem kończącym interwencję NATO w Jugosławii. Układ był
                  prosty: Serbowie wycofują wojska i policję. Na ich miejsce wchodzą siły
                  międzynarodowe, zabezpieczają porządek i powrót uchodźców. Kosowo ma mieć
                  szeroką autonomię. O niepodległości nie ma ani jednego słowa. Na odwrót -
                  "suwerenność i integralność" terytorialna Jugosławii jest w rezolucji i
                  załącznikach do niej podkreślana trzy razy!

Dlatego Serbowie mają prawo krzyczeć, że zostali oszukani. A świat może ich nie
                  słuchać, bo Serbia jest słabiutkim państwem.

Całość
                  www.dziennik.pl/opinie/article126828/Kosowo_smutna_niepodleglosc.html
                  • kolejar Re: Ty nic nie rozumiesz 20.02.08, 02:10
                    Tak, to jest NIEZGODNE z Rezolucją ONZ! I to jest konkretny argument - nie
                    emerytury i renty. Dlatego właśnie jedyne sensowne rozwiązanie tego żenującego
                    problemu widzę w UE. Popatrz - Belgia i Hiszpania chyba NIGDY nie uznają tej
                    niepodległości! Dlaczego? I tu jest problem polityki wewnętrznej UE. Natomiast
                    myślę, że hurrra szybkie (ale się pośpieszyli!) przez RF Niemiec jest bardzo
                    dobre dla nas. Ciekawi są też Angole. To jest sygnał, że odpuszczają do końca z
                    Ulsterem??? Bo już wreszcie mogą!
                    Bo UE to regio-integracja, czy integracja regionów, a nie dzielenie Europy na
                    coraz to nowe kraiki. Tak samo było z podziałem Czechosłowacji - podzielili się,
                    zrobili se granicę, żeby za parę lat solidarnie wejść do Shengenlandii. I na tym
                    ta gra mniej więcej polega.
                    • kolejar Re: Ty nic nie rozumiesz 20.02.08, 02:56
                      Dodam jeszcze coś pod wpływem wątku o Fidelu. Ach, gdyby tak tow. Tito żył, albo
                      zaistniał jakiś następca... Nie było!!! Wizja Tity (chociaż zbrodniarza
                      komunistycznego) wybiegała za daleko, stanowczo zbyt daleko poza "kocioł" i
                      sowiecki komunizm. On był Chorwatem! - jakby co.
                      No i wyobraźmy sobie Titowską Yugoslavię po upadku komunizmu... Śmię postawić
                      tezę, że nie byłoby tych wojen, a Yugoslavia byłaby w UE przed RP!
    • poloeschatolo co robią z mózgu media (hommage a bahnszuc) 19.02.08, 21:16
      można poczytać m.in. na tym wątku.

kreatywnymi rozwiązaniami powyższego problemu mogłyby być:

1. audycja - podwieczorek przy mikrofonie (i kamerze) z bahnszucem w roli
      głównej pt. "W świecie piromanii technologicznej (z płonącymi stosami
      religijnymi w tle)"

2. propozycja (autorska bahnszuca) tygodniowej ramówki tiwi do obglądnięcia
      przez pozostałych forumnowitschów co by być in-techno correct
      • kolejar Re: co robią z mózgu Rouges (hommage a porc vert) 20.02.08, 02:21
        Dość bredzenia. Jednak masz bana.
    • censorship Re: Idzie na wojnę? 20.02.08, 17:20
      Ze smutkiem muszę stwierdzić, że po Srebrnicy i tej nowej bałkańskiej historii
      wartość gwarancji dawanych przez międzynarodowe instytucje zaczyna zbliżać się
      do poziomu wartości uchwał Ligi Narodów.
      • kolejar Re: Idzie na wojnę? 21.02.08, 00:50
        censorship napisała:

> Ze smutkiem muszę stwierdzić, że po Srebrnicy i tej nowej bałkańskiej historii
        wartość gwarancji dawanych przez międzynarodowe instytucje zaczyna zbliżać się
        do poziomu wartości uchwał Ligi Narodów.

Smutna prawda, ale jest w jednym aspekcie jeszcze bardziej kompromitująco.
        Prawdą jest to w stosunku do ONZ i jej wszelkich agend. Trochę inaczej jest w
        stosunku do NATO. A kompromitująco względem UE. To już teraz nie jest instytucja
        międzynarodowa w sensie onz-towskim, czy Ligi Narodów. To jest już niby-państwo
        (taka Nibylandia) o ambicjach supermocarstwa. To supermocarstwo się kompromituje.
        • sztuk6mistrz Re: Idzie na wojnę? 21.02.08, 11:52
          Ciekawe kto pierwszy krzyknie - SPRAWDZAM!
    • poloeschatolo komentarz: Taka będzie Lachów mowa 25.02.08, 12:28
      BTW
      pl.youtube.com/watch?v=ZicTSUXOlSg
      komentarz Geralta231:

Taka będzie Lachów mowa: nie ma Serbii bez Kosowa!
      Do braci, Serbów, z Mitrowicy:
      dziś cała Polska na ulicy.
      My z wami, bracia, Słowianie,
      za Serbii Kosowa oddaniem!

My, synowie Jagiellona i Piasta,
      Pójdziemy w albańskie miasta.
      I taka będzie Lachów mowa,
      Że nie ma Serbii bez Kosowa.

=====================

inspirujące
      • poloeschatolo Re: komentarz: Taka będzie Lachów mowa 26.02.08, 23:51
        zdaje się, że to wunderwaffe kibiców polskiego futbolu

rafalstec.blox.pl/html
    • bonczek_hydroforgroup Górny Śląsk 26.02.08, 08:44
      Wystarczyło, że kiedyś Chorwację uznały zrazu Niemcy by kolejną wojne rozpętać ! (łamiąc prawo).
      A kto zagwarantuje mi, że jak po raz kolejny np Górny Śląsk bedzie chciał autonomii to w UE nie odezwą się głosy temu przychylne ?
      Wchodzimy w świat burdelowej paranoi, gdzie niepodległość i niepodzielność państwa staje się prawnym absurdem uzaleznionym od kilku głosów jego sąsiadów.
      Ok Kosowo niepodległe. Państwo burdeli, dziwek, mafii, złodziei, naroktyków, kradzionych samochodów. Żadnej infrastruktury przemysłowej i gospodarczej oraz politycznej. Zakładam, że UE przytuli Kosowo do siebie lub bedzie je sponsorować, a to już po częsci moje pieniądze !!
      Gówno na Bałkanach wymuszane przez UE
      • sztuk6mistrz Re: Górny Śląsk 26.02.08, 12:46
        Gówno mnie to obchodzi! Ja nie wiem czy ja uznaję Polskę za jakiś byt, mam duże
        wątpliwości co do jego istnienia, poza mapami, kilku darmozjadami (np.prezydent,
        premier, wojewoda). Inne pseudobyty to też fata Morgana HD TV, ONZ, UE, TokFM,
        WNP, ITP, PCV...
        Myślenie stadne mi nie odpowiada - organizacja zastępuje myślenie.
      • map4 Re: Górny Śląsk 26.02.08, 13:43
        bonczek_hydroforgroup napisał:

> Zakładam, że UE przytuli Kosowo do siebie lub bedzie je sponsorować,
        > a to już po częsci moje pieniądze !!
        > Gówno na Bałkanach wymuszane przez UE

Na rozwiązanie węzła bałkańskiego nie ma mocnych. Gdzieś już nawet słyszałem, że
        Bośnia chce się rozwieść z Hercegowiną.

Zastanawia w tym kontekście postawa Hiszpanii, która nie uznaje Kosowa, żeby nie
        musieć uznać kraju Basków. Oznacza to, że własne państwo nie ma z argumentami o
        samostanowieniu odrębnej grupy narodowościowej nic wspólnego, co z kolei
        podbudowuje tezę głoszoną przez Ziemkiewicza, że te narody otrzymują państwo, z
        którymi w innym wypadku jest za dużo problemów.

Jak patrzę sobie dziś w te zakłamane ryje polityków europejskich, to nie mogę
        oprzeć się porównaniu ich z naiwnością Neville'a Chamberlaina, któremu wydawało
        się, że jest w stanie nakarmić Hitlera Czechosłowacją.

Kolejka nowych państw do uznania w Europie jest duża:
        - kraj Saary (dziś Bundesrepublika),
        - Walonia i Frankonia (dziś Belgia),
        - kraj Basków (dziś Hiszpania plus trochę Francji),
        - Sardynia (dziś Włochy),
        - Piemont (dziś Włochy),
        - Górny Śląsk (dziś Polska),
        - Krym (dziś Ukraina),
        - Irlandia Północna (dziś Zjednoczone Królestwo),
        - Grenlandia (dziś Dania).

Do tego dochodzi bezczynność polityków Europy jeśli chodzi o podział Cypru.
        Przypomnijmy, że przed wuniowstąpieniem Cypru odbyło się referendum, w którym
        turecka część opowiedziała się za zjednoczeniem wyspy, a część grecka przeciwko.
        Mimo tego część grecka została do Unii przyjęta.

Dodałbym do tego przepychanki o przebieg granicy pomiędzy Grecją i Turcją oraz
        Włochami i Austrią.

Oj, nie wiem kto nas z tej bryndzy wyciągnie i jak.
        • najglupszy-nick Re: Górny Śląsk 26.02.08, 14:10
          map4 napisał:

>>
          > Oj, nie wiem kto nas z tej bryndzy wyciągnie i jak.
          >

Władysław Łokietek. On już raz sobie poradził z podziałem dzielnicowym i to bez
          rozlewu krwi. Należy jak najszybciej stworzyć klona Króla Łokietka.
          • sztuk6mistrz Re: Górny Śląsk 26.02.08, 17:50
            A nie wystarczy Władysław Nagniotek, z krwi i kości z Kabotynów - stara dynastia
            galeryjska?
            • map4 Re: Górny Śląsk 26.02.08, 19:12
              sztuk6mistrz napisał:

> A nie wystarczy Władysław Nagniotek, z krwi i kości z Kabotynów - stara dynastia
              > galeryjska?

A ja sobię myślę, że wystarczyło by nam trio Hitler - Speer - Todt.
              Oczywiście trzeba by ich było ubić maksymalnie po pięciu latach, zanim zdążyliby
              odbudować obozy zagłady i ponownie wprowadzić w życie
              plan ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej. Myślę sobie, że można byłoby
              ewentualnie zaimportować cały obecny skład KC KPCh. Chińczycy obecny boom swojej
              gospodarki przekładają jeden do jednego na inwestycje w armię i infrastrukturę.
              I to daje całemu krajowi potężnego, dodatkowego kopa. W dziesięć lat przeszli ze
              statusu kraju trzeciego świata do statusu kraju rozwijającego się. Za dziesięć
              lat staną się przewodnikiem w klubie G-8. Za następne 10 lat USA zaczną płacić
              Chinom okup za coroczne odnawianie paktu o nieagresji.

A owoce naszego malutkiego boomu gospodarczego rozdawane są właśnie wśród
              pracowników sfery budżetowej i rolników ...
      • napoj.chmielowy Re: Górny Śląsk 26.02.08, 19:21
        Dotknąłeś Bonczku brdzo istotnej kwestii, kwestii autonomii Górnego Śląska.
        Uważam, że autonomia, przynajmniej w zakresie przedwojennym, należy się Ślązakom
        jak psu kość. Kosowo jest przykładem do czego prowadzi brak autonomii (od
        odebrania autonomi Albańczykom zaczęła się ta bałkańska rzeź). Ślązacy są
        odrębną narodowością czy tego chce polski prawodawca czy też nie chce.
        • bonczek_hydroforgroup Re: Górny Śląsk 27.02.08, 05:40
          Apo Ślązakach, Kaszubi, Mazurzy, itd...
          Pozostanie prężne Mazowsze ze stolicą w Warszawie. UE na prośbe
          Niemców przyklepie autonomię Dolnego Śląska, Prus Wschodnich i
          Zachodnich a i Gdańsk moze zmienić status na Wolne Miasto smile
          Byleby do tego czasu zdązyli autostrady pobudować
          • napoj.chmielowy Re: Górny Śląsk 27.02.08, 06:04
            Opisana przez Ciebie eskalacja będzie miała miejsce gdy nasze państwo będzie
            zwlekać z uznaniem Ślązaków za narodowość i przyznaniem Górnemu Śląskowi
            autonomii. Zaprzeczanie istnieniu narodowości śląskiej jest najkrótszą drogą do
            obudzenia demonów nacjonalistycznych.
          • kolejar Re: Górny Śląsk 27.02.08, 18:45
            > Pozostanie prężne Mazowsze ze stolicą w Warszawie.

I tu się baaardzo mylisz! Skoro tak historycznie rozważacie, to Mazowsze ma
            niewiele wspólnego z Polską - znacznie mniej niż np. Śląsk, ale jednak sporo
            więcej od Pomorza. To było sobie samodzielne księstwo. Historycznie jest
            podobnie polskie jak Kosowo serbskie.
            Poza tym państwa europejskie w nowożytnym rozumieniu stają się archaizmem.
            Przyszłość należy do Europy regionów, a nie reżymów często wątpliwego
            pochodzenia (jak np. Jugosławia, Czechosłowacja, Belgia). Współczesna Europa z
            jednej strony wraca do tradycji średniowiecznych dzielnic, z drugiej się
            integruje. Reżym warszawski nikomu do niczego nie jest potrzebny. W sprawach
            lokalnych regiony same sobie lepiej poradzą, a pozostałe problemy mają wymiar
            europejski - nie krajowy. I od tego coraz bardziej jest Bruksela zamiast Wawy.
            Autostrady i koleje magistralne mają charakter europejski, bezpieczeństwo
            energetyczne i armia również. To tylko Kaczorki i Giertychy wciąż nie potrafią
            pojąć ducha czasu.
            Wracając do Kosowa, to z ulgą zauważam, że w Europie jest już zrozumienie dla
            problemu. To taka secesja Kosowa z Serbii jak rozpad Czechosłowacji. Najpierw
            zbudowali sobie granicę (ogromnym kosztem), żeby za parę lat ją rozbierać
            (Schengen). To jest jedyne rozsądne wyjście dla b. Jugosławii (rozbiórka granic
            w ramach Schengen).
        • bonczek_hydroforgroup Re: Górny Śląsk 27.02.08, 05:43
          napoj.chmielowy napisał:

Kosowo jest przykładem do czego prowadzi brak autonomii (od
          > odebrania autonomi Albańczykom zaczęła się ta bałkańska rzeź).

Z tego co się orientuję, wojna na Bałkanach rozpoczęła się od
          niezgodnengo z prawem uznania Chorwacji przez Niemcy. O ALbańczykach
          nikt nie wspominał wtedy. Oni budzili się kilka lat z objęć i
          spuścizny Envera Hodży...
          • napoj.chmielowy Re: Górny Śląsk 27.02.08, 06:10

>
            > Z tego co się orientuję, wojna na Bałkanach rozpoczęła się od
            > niezgodnengo z prawem uznania Chorwacji przez Niemcy. O ALbańczykach
            > nikt nie wspominał wtedy. Oni budzili się kilka lat z objęć i
            > spuścizny Envera Hodży...
            >

Mieszkańcy Kosowa to Albańczycy, którzy z Eneverem Hodżą nie za wiele mieli
            doczynienia. Podziemne Państwo kosowskich Albańczyków powstało gdy Miloszewicz
            odebrał Kosowu autonomię i wcielił do Serbii ten fakt stał się bezpośrednią
            przyczyną rozpadu Jugosławi.
            • bonczek_hydroforgroup Re: Górny Śląsk 27.02.08, 11:46
              Mam zatem nieco inne informacje. Czy mozesz mi dac link do jakiegoś
              kalendarium dotyczacego Kosowa?
              Wracajac do twojego postu to jesli dobrze pamietam geografię Kosowo
              miało autonomię w granicach b Jugosławi ? De facto niepodległe nigdy
              nie było, przynajmniej od postanowień konferencji w Poczdamie?
              • napoj.chmielowy Re: Górny Śląsk 27.02.08, 18:12
                Dość szczegółowy "bryk" z historii Kosva jest w angielskojęzycznej Wikipedii:
                en.wikipedia.org/wiki/Kosovo#History
              • kolejar Re: Górny Śląsk 27.02.08, 18:55
                Kosowo
                > miało autonomię w granicach b Jugosławi ? De facto niepodległe nigdy
                > nie było, przynajmniej od postanowień konferencji w Poczdamie?

To prawda i to ważna. Za czasów reżymu Tity praktycznie nie było walk etnicznych
                i religijnych, bo poszczególne grupy (w tym Kosowo) Tito obdarował autonomią.
                Jak się zaczynało sypać (jakiś czas po śmierci Tity), to Slobo wszędzie czołgi i
                Czetników wysyłał, a Kosowu autonomię zabrał. To się tak stało, bo Tito miał
                pozycję rzeczywistego przywódcy (był przy tym Chorwatem) i nie uchodził za
                serbskiego nazi-socjalistę o orientacji pro-moskiewskiej, a przy tym regularnego
                gangstera.
                • bonczek_hydroforgroup Re: Górny Śląsk 27.02.08, 20:38
                  Poczytałem i przyznam uczciwie, że Kosowa jako takiego to praktycznie nigdy nie było /zawsze pod czyjąś "opieką"/ zatem tworzenie w pospiechu takiego tworu niepodległościowego tylko po to by osłabic Rosje...mija sie z celem. Może się nam czkawka odbić.
                  • napoj.chmielowy Re: Górny Śląsk 27.02.08, 22:36
                    Kosovo to taka świnia podłożona przez Amerkanów Europie w ramach współpracy
                    między Euro, a Dolarem. Jestem przekonany, że Amerykanie coraz częściej będą
                    pobudzać europejskie nacjonalizmy.
                    • kolejar A gdzie myśl europejska? 28.02.08, 03:10
                      Czasy są inne. Pobudzanie nacjonalizmów jednocześnie wbrew pozorom popycha
                      ratyfikację Traktatu Lizbońskiego, przybliża Eurokonstytucję i przyśpiesza
                      rozszerzenia tego mocarstwa regio-integralnego do granic stosownych - "Szcze ne
                      smerła Ukraina" smile i Biełarus' takoż. Rzplita od morza do morza i do drugiego
                      morza, i do oceanu, i do trzeciego morza... Chodzi przy tym tylko o to, żeby to
                      była Najjaśniejsza. Teraz jest właśnie znów dziejowa szansa na realizację tej
                      idei. O to mamy walczyć, a nie pieprzyć się Kosowem i Rosją - czy ktoś jej robi
                      na złość, czy ona tak uważa, słusznie bardziej lub mniej? Czas się zmienia. Jak
                      ktoś wciąż usiłuje myśleć do tyłu za cenę... Na szczęście powoli większość
                      zyskują myślący pozytywnie perspektywicznie, a nie w kategoriach nowożytnych
                      reżymów skompromitowanych XX wiekiem wojen w Europie. Można żyć lepiej!
                      • napoj.chmielowy Re: A gdzie myśl europejska? 28.02.08, 04:42
                        Myśl europejska jest w fazie zastoju. Niespecjalnie widać by był jakiś pomysł na
                        Europę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka