Dodaj do ulubionych

Chyba jakiś inny Poniatowski

19.10.13, 16:12
Dziś kolejna rocznica w obchodach Roku Poniatowskiego. Rocznica śmierci tego wybitnego rodaka. W telewizji, w gazetach, na stronie Piotra Iwickiego. Gminna strona jakoś milczy. Może ten Poniatowski z Bitwy pod Raszynem to ktoś inny? A może ktoś znowu dał ... ciała.
Obserwuj wątek
    • kjwojtas Re: Chyba jakiś inny Poniatowski 20.10.13, 09:23
      Cóż. Poniatowski był znany z racji zainteresowań płcią piękną.
      Dziw, że żadna Raszynianka nie wspomina tamtego czasu, tylko Jacek Wiśniewskiwink
      Gdzieś czytałem, że dusze ludzkie wracają na ziemię na nmowe życie i zbieranie nowych doświadczeń w cyklu 200 - letnim tak, aby zatarła się pamięć poprzednich doświadczeń. Ale ślady pozostają, co w czasie hipnozy jest do odtworzenia; nowe wcielenie może być związane ze zmianą płci, a jak się "cóś" aniołowi od tych spraw po...i to i różne przypadłości z tego wynikają.

Panie Jacku! Kim Pan był za swego poprzedniego wcielenia, że teraz wspomnienia o Poniatowskim Pana nachodzą?
      Może więcej tych wspomnień, to może być interesujące...
      • jacek-wisniewski Re: Chyba jakiś inny Poniatowski 20.10.13, 16:27
        No cóż, Panie Krzysztofie. mamy przynajmniej jedna przewage nad innymi. Dużo wiemy o życiu "naszego Poniatowskiego". To dobrze, bo mozemy o nim pisac i ewentualnie oceniać. Jak takiej wiedzy nie będa miały nasze dzieci, to maturę będa pisywać z biografi Kaczora Donalda i Myszki Miki. Innej dużej bitwy pod Raszynem nie było. Chociaż bitwy i potyczki były. Moim zdaniem warto dbac o pamięć o tej największej i o ludziach, którzy brali w niej udział. W tej liczbie "naszego Poniatowskiego".
        Ja tam na temat 'starych i nowych wcieleń" wypowiadac się nie będę. Wszak w ciekawych czasach żyjemy. Za to ostatnio od znajomego usłyszałem ciekawe zdanie. Że zgodnie z przewidywaniami naukowców w 2013 roku mógł się urodzić człowiek, który będzie miał szansę żyć 300 lat. Ciekawe jaki wtedy będzie wiek emerytalny smile.
        • osiolek31 Re: Chyba jakiś inny Poniatowski 23.10.13, 09:16
          A mnie zawsze w Szkole na Szkolnej w Raszynie uczyli, że bohaterem to był Godebski, a nie Poniatowski. Nie było "naszego" Poniatowskiego, Poniatowski był bardziej warszawski, a Raszyn wybrał na miejsce bitwy z powodów czysto strategicznych. Lepiej poświęcić małą wioskę kilka kilometrów od stolicy, niż bronić się w murach miasta. Przy obecnym układzie miasta, pewnie punktem oporu byłby Tarczyn.
          • kjwojtas Re: Chyba jakiś inny Poniatowski 23.10.13, 11:25
            Poniekąd racja; co do heroiczności Poniatowskiego - jest trochę wątpliwości.

Wybór miejsca bitwy - to zdecydowany plus strony polskiej. Tereny były zabagnione ajedyna droga prowadziła groblą. Jakiś przejazd był możliwy na wysokości Jaworowej, ale tu też była (słaba) obrona.

Czy należy doceniać odwagę Poniatowskiego w oczyszczaniu grobli z Austriaków?
            Wódz naczelny nie powinien sam brać udziału w walce; w razie śmierci lub zranienia następuje kryzys dowodzenia wojskami.
            Jedyne tłumaczenie, że bał się wrócić do domu, bo jedna z jego licznych miłości obiecała mu mordobicie po powrocie.
            To najbardziej przekonywujący powód....
            • patrzacy.z.boku Re: Chyba jakiś inny Poniatowski 24.10.13, 15:42
              warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,14835711,Oblal_biala_farba_pomnik_pod_Palacem_Prezydenckim.html#TRLokWarsTxt
              ciekawy tytul...przeszlo mi przez mysl,ze to ktorys z niezaproszonych na uroczystosci raszynskich celebrytowwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka