bebiak 26.08.11, 19:09 Właśnie przed chwilą napisał w smsku tak: Gorące pozdrowienia z mojej ukochanej Mitilini! Upał łagodzi tutejszy wicher-meltemi, które porząd.... - .... i się wzięło urwało Może dojdzie później? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Tomek pozdrawia nas z Mitilini AD 2011:) 26.08.11, 19:30 No to jeszcze raz i w całości Gorące pozdrowienia z mojej ukochanej Mitilini! Upał łagodzi tutejszy wicher-meltemi, które porządnie wyhuśtało mnie przy lądowaniu w Atenach (było nieprzyjemnie). Kalo vradi apo ti Mitilini! Odpowiedz Link
katherina-athina 27.08.2011, godz. 21:05 28.08.11, 01:05 Pozdrowienia z gorącej Mitilini! Wczoraj po przyjeździe od razu koncert grajków na instrumencie sanduri w górskim Ajasos a teraz w Eftalu w nadmorskiej tawernie świętujemy chrzciny małej Georgii. Powiem jedno: jeśli cały świat miałby ogarnąć kryzys, to najlepiej byłoby go spędzić w Grecji! Kończę bo zaraz tańce. Geiaaa! Tomek Odpowiedz Link
katherina-athina 28.08.2011, godz. 10:24 Mitilini 28.08.11, 15:55 "Nadmorska zabawa trwała do świtu, najpierw szał tańców, a nad ranem stare rembetika przy akompaniamencie buzuki, unplugged, z widokiem na Azję Mniejszą. Odlot! Gdy wzeszło słońce kosztowaliśmy już winogron w stuletniej małej winnicy skrytej pośród gór. Teraz odpoczynek w mieście. W tych dniach na wyspę przypłynęło bardzo wielu Turków - na przeciwległym brzegu, paręnaście kilometrów stąd, właśnie świętuje się koniec ramadanu. Słoneczne pozdrowienia, Tomek" Hmmm świt na Mitilini przy akompaniamencie buzuki z cudownym widokiem!... I ten jedyny w swoim rodzaju smak tamtejszych winogron! Och och och... chyba zaraz wsiądę w samolot!... Pięknych wakacji Tomku! Pisz proszę dalej i ciesz nasze zmysły! Odpowiedz Link
katherina-athina 29.08.2011, godz. 15:06 Mitilini 29.08.11, 16:52 "Dziś pozdrawiam z Eresos, ojczyzny Safony i pierwszego botanika starożytności Teofrasta. Urocza portowa Skala. Kilka przemiłych spotkań a teraz nadszedł czas posiłku więc zasiadłem w knajpie o tak naturalnej tu nazwie "Morze Egejskie". Z głośnika Charis Aleksiju właśnie wyśpiewuje "Gdy napijesz się uzo" a ponieważ najsłynniejsze uzo pochodzi z tej właśnie wyspy, wznoszę toast: "Za powroty do Hellady nas wszystkich". Filakia polla, T. Odpowiedz Link
katherina-athina 30.08.2011, godz. 11:58 Mitilini 30.08.11, 15:01 "Eresos słynie z zachodów słońca i podarowała nam wczoraj jeden z najpiękniejszych zachodów jaki widziałem w życiu. Od wczesnego rana zwiedzałem dziś skamieniały las (jeden z najlepiej zachowanych na świecie) a teraz kosztuję w Sigri meze z ośmiornic i matw - pycha! Śliczne Sigri zachowało wiele z uroku wsi rybackiej. "Sielsko", z boku głównych szlaków. Przyjazd handlarza owocami jest wydarzeniem porciku Pozdrawiam. Tomek" Odpowiedz Link
katherina-athina 30.08.2011, godz. 20:46 Mitilini 30.08.11, 21:08 Przed chwilą Tomek napisał do nas tak: "Za 15 minut z portu w mieście Mitilini odpływa wielki prom do Pireusu. "Odprawianie" promów jest moją ulubioną grecką rozrywką (no nie licząc koncertów ) - zgiełk, słodki chaos, oczekiwanie, zapach podróży... W Grecji zaczyna się sesja wrześniowa więc studenci ruszają w drogę (także do Mitilini bo swą siedzibę ma tu dość duży Uniwersytet Egejski). Dobra dziś widoczność - za morzem migają setki świateł tureckich miasteczek... Pozdrawiam! T." Odpowiedz Link
katherina-athina 31.08.2011, godz. 16:26 Mitilini 01.09.11, 00:35 Wybaczcie kochani, że wpisuję dziś wiadomości tak późno, ale dzień miałam bardzo zabiegany... "Dziś gorący dzień i prawie bezwietrznie. Objeżdżałem pd-wsch wyspy: amfiteatralnie rozłożone nad morzem Plomari (grecka stolica uzo), wioski zatoki Jera (z prastarymi gajami oliwnymi), jedną z nielicznych już na wyspach autentycznych wiosek rybackich - Pirji. Teraz zajechałem na koniec świata - do Avlonas (jest tylko na dokładnych mapach), które słynie na wyspie ze znakomitej tawerny w ogrodzie. Można tu spróbować np. miejscowego specjału - giuzlemedes, rodzaju pierożków z serem oraz sugania (pyszne dolmadakia zawinięte w cebulę). Dookoła cisza, platany, morze. O tak, tu jest RAJ Pozdrawiam! T." Odpowiedz Link
katherina-athina 31.08.2011, godz. 19:33 Mitilini 01.09.11, 00:43 "Wieczorne morze stoi. Jak mawiają Grecy, thalasa-ladi: morze-oliwa. W cieśninie między miastem Mitilini a Turcją rozstawiły się dziesiątki rybackich łodzi. Te z Mitilini bliżej wyspy, te z tur. Dikeli bliżej Azji. Światełka. Oczekiwanie na morzu. Dwa miasta patrzą na siebie przez morze. Dwie kultury, dwa światy. Domy pozostawione po obu stronach morza. Radia dwóch narodów mieszają się w eterze... Ściemnia się, łodzie zaczynają wracać..." Odpowiedz Link
katherina-athina 01.09.2011, godz. 15:57 Mitilini 01.09.11, 16:50 "Merhaba! Skoro wczoraj pisałem o dwóch narodach patrzących na siebie przez cieśninę, to dziś wsiadłem i przepłynąłem ją by zobaczyć starożytny Pergamon i Ayvalik który był bliźniaczym miastem Mitilini i gdzie do 1922 roku ponad 90 procent ludności stanowili Grecy. Stare greckie wille nadal tu stoją. Przewodnikiem był Murat (płynnie mówi po grecku), którego dziadkowie byli Turko-Kreteńczykami przesiedlonymi tu w 1922 roku. Świetność Mitilini przeminęła gdy ten brzeg przestał być dostępny... Pozdrawiam! Tomek " Odpowiedz Link
katherina-athina 02.09.2011, godz. 17:35 Mitilini 02.09.11, 18:03 "Kalispera Wczoraj wieczorem w mieście Mitilini zebraliśmy się na kino letnie pod gwiazdami Bardzo fajne wrażenia, zwłaszcza, że filmowi towarzyszył koncert cykad z gaju oliwnego obok Dziś poznawałem uroki półwyspu Amali, zajrzałem do stoczni łódek, starej tłoczni oliwy pięknie przerobionej na kompleks wypoczynkowy i do psarotawerny w małej zatoczce, gdzie czas zatrzymał się w miejscu. Serdeczność ludzi na Mitilini nie zna granic! Częstuję Was wirtualnie słodkimi figami, z których słynie Eresos (jest to stara odmiana z małoazjatyck. Aidini), których drugi plon bardzo obrodził w tym roku. T." Odpowiedz Link
katherina-athina 03.09.2011, godz. 17:36 Ateny 03.09.11, 17:49 "Wyspa Eolii przeszła do pięknego wspomnienia... Dziś rano machałem z góry Cykladom i Bebiakowi a teraz macham Wam z ateńskiego Placu Konstytucji (Sindagma). Atmosfera weekendowo-piknikowo-rewolucyjna. Dwie grupki o przeciwnych poglądach przekrzykują się co jakiś czas a jedna z nich demonstracyjnie rozkłada flagę. Turyści, kapitaliści, anarchiści zlewają się w jeden tłumek a muzyczka gra. O a teraz na chwilę pewien pan zagrał na bębnie z napisem "Egio, Pirgos (miasta Peloponezu) - kocham Was". W czasach kryzysu Sindagma stało się bardzo surrealistycznym miejscem Pozdrawiam z Aten, Tomek" Odpowiedz Link
katherina-athina 03.09.2011, godz. 21:22 Ateny 04.09.11, 01:59 "W Grecji nadal gorąco i Ateny są wciąż bardzo wygrzane. Nie ma wiatru więc ludzie ciągną ku morzu: o tej porze knajpy na nabrzeżach Pireusu pękają w szwach. Wyległy tu tysiące ateńczyków i dziesiątki kotów chyba z całej dzielnicy Za zatoką migają tysiące świateł południowych dzielnic, Glifady i Vuli... Pozdrawiam T." Odpowiedz Link
katherina-athina 04.09.2011, godz. 19:41 Ateny 04.09.11, 20:28 "Dziś leniwa grecka niedziela, więc i ja zafundowałem sobie sporo lenistwa przy gazetce i słodkich winogronach A teraz pozdrawiam z leniwego spaceru po nabrzeżach Pireusu, gdzie podziwiamy wspaniałe jachty jak i urocze tradycyjne psaradika - łodzie rybackie. Tomek " Odpowiedz Link
katherina-athina 05.09.2011, godz. 14:43 Ateny 06.09.11, 00:44 "Od poniedziałku Ateny ruszyły na zakupy. W Public kolejka po bilety na koncerty zakręca na piętrze... W historycznej mielarni kawy Lumidis na Omonii szał zapachów: kawy jasne, ciemne, mielone z cynamonem, kardamonem, biszkoptem, mango... W mojej ukochanej tawernie Nikitas na Psiri jak zwykle tłumek Ateńczyków, którzy wiedzą gdzie zjeść dobrze - dziś w menu np. faszerowane bakłażany i cielęcina w sosie cytrynowym. A ponieważ w kalendarzu wrzesień wszyscy życzą sobie: Kalo fthinoporo! (dobrej jesieni) Pozdrawiam jednak z całkiem jeszcze letnich Aten. T." Odpowiedz Link
katherina-athina 06.09.2011, godz. 15:22 Ateny 06.09.11, 21:44 "Wczoraj do nocy tańczyliśmy na warsztacie tańca organizowanym przez Savasa, guru tańca greckiego, który parę lat temu dwa razy gościł w Warszawie. Na warsztat przyszła też np. emerytowana Włoszka, która porzuciła Italię by tańczyć i cieszyć się życiem w Grecji Żeby nie pisać tylko różowo: kryzys w Grecji jest wszędzie widoczny, zamyka się coraz więcej sklepów i firm, uczelnie są aktualnie pod okupacją profesorów i studentów protestujących przeciw ciężkim reformom. Pozdrawiam T." Odpowiedz Link
katherina-athina 07.09.2011, godz. 19:27 Ateny 07.09.11, 22:33 "Autobus jadący do Theatro Vrachon pęka w szwach: jedziemy na koncert Zuganeli-Bofiliu-Imam Baildi-Muzurakis. Zapowiadają się tłumy, bo nowe świetne nazwiska greckiej piosenki bardzo przyciągają. Za to porażkę na letnich trasach koncertowych ponieśli wielcy artyści bez nowych płyt jak Arvanitaki czy Marinela. Na czas kryzysu w muzyce też trzeba mieć pomysł, żeby zwabić tłumy. Pozdrawiam T." Odpowiedz Link
katherina-athina 08.09.2011, godz. 10:44 Ateny 08.09.11, 14:49 "Na wczorajszy koncert przybyły nieprzebrane tłumy! Główną postacią wieczoru była Zuganeli a jej goście śpiewali po parę piosenek, oczywiście bezapelacyjnie najbardziej genialne wykonania należały do Bofiliu. Współczesne piosenki oraz repertuar od Chadzidakisa czy Charis Aleksiju po Amy Winehouse. Rewelacyjni także Imam Baildi, Maravejjas, Muzurakis, Livadas... Znakomity wieczór! A teraz pozdrawiam Was z drogi do peloponeskiej Patry. Tomek " Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Tomek pozdrawia nas z Aten 08.09.11, 23:29 Dzis na chwile jestem przy internecie, wiec dopisuje co nieco Dzien w Patrze byl bardzo udany, calkiem mile to miasto, dosc przestronne, z paroma ciekawymi zabytkami (w tym rzymski odeon w dobrym stanie). Duza atrakcja w okolicy jest oczywiscie spektakularny most w Rio- z kafejek nad morzem widok na niego przepiekny Wracajac z Patry nabylem plotkarski magazyn, zeby sprawdzic co tam nowego u greckich vipow, zwlaszcza u naszych piosenkarzy- donosze zatem za jednym z pisemek, ze Janis Plutarchos ochrzcil piate dziecko (synek Konstandinos), Michalis Chadzijanis pojawia sie na plazach Grecji i Cypru z partnerka-aktorka Zeta Makripulia (byla kiedys partnerka innego znanego piosenkarza- Andonisa Remosa, ktory aktualnie pojawia sie z kolei z 25-letnia modelka z Chorwacji). Natomiast Janis Parios zostal prywatnym helikopterem przetransportowany do szpitala w Atenach z powodu silnego wirusowego zapalenia pluc. To tyle wiesci Pozdrawiam z Aten Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Tomek pozdrawia z Aten-piatek 09.09.11, 17:44 Dzis mam jeszcze internetowa okazje, wiec wpisuje sie osobiscie - przy okazji chcialbym podziekowac Kasi,ze wrzuca dzielnie te moje doniesienia. Tak jak napisal juz Bebiak, dzis po czesci wspolne wedrowki po Atenach- odbylismy b.ciekawy spacer po Pierwszym Cmentarzu (Proto Nekrotafijo)- odpowiednik warszawskich Powazek- gdzie udalo nam sie znalezc wiele, wiele grobowcow znacznych Grekow. Ludzie spotkani na cmentarzu byli bardzo pomocni, podpowiadajac gdzie kogo znajdziemy.Wczesniej w budynku Fundacji Parlamentu Greckiego obejrzalem bardzo ciekawa wystawe pt."Greckie spolecznosci uchodzcow politycznych w Europie Wschodniej"- polscy Grecy takze sa na niej obecni. Wystawa bedzie czynna do konca roku- gdyby ktos mial jeszcze okazje byc do tego czasu w Atenach, to podpowiadam adres: Idrima Vulis, Amalias 14, samiutenkie centrum, niedaleko parlamentu. A dzis wieczorem koncert szeroko oglaszany w miescie- w starozytnym Odeonie Herodesa Attykusa pod Akropolem po dluzszej przerwie zagra Stamatis Spanudakis. No i tez sie tam wybieramy z Bebiakiem W Grecji caly czas gorace lato, dzis 32 stopnie w cieniu i na razie nie slychac o zmianie. Nawet burz nie ma, ktore we wrzesniu sa dla Aten dosc charakterystyczne. Duzo slucham tu i rozmawiam o kryzysie. Im wiecej tak slucham i rozmawiam,im wiecej sie przygladam, tym bardziej dochodze do wniosku Sokratesa: wiem, ze nic nie wiem Zarowno przyczyny tego kryzysu jawia sie jako bardzo zlozone, a tym bardziej trudniej o odpowiedz jak Grecja ma z tego wyjsc...Nie brakuje tu glosow, ze kraj powinien oglosic bankructwo, przezyc szok argentynski i zaczac budowac wszystko od nowa... Pozdrawiam goraco Odpowiedz Link
katherina-athina 09.09.2011, godz. 19:55 Ateny 09.09.11, 20:42 "Obserwujemy jak starożytny Odeon Herodesa Attykusa pod Akropolem zapełnia się co do jednego miejsca! Dowiedzieliśmy się już, że koncert Stamatisa Spanudakisa jest wyprzedany, sold out Och jak fajnie znów tu być, razem z 6,5 tys. Greków Pozdrawiamy z Bebiaczkiem. T." Cudownego koncertu kochani!!! K. --- www.myspace.com/katherina-athina Odpowiedz Link
katherina-athina 10.09.2011, godz. 22:07 Ateny 11.09.11, 00:11 "To już ostatni wieczór przed wyjazdem. Podateńskie przedmieście Perama, znakomita psarotawerna pod niebem i nad morzem. Dookoła zajęte wszystkie stoliki, tłumy. Widok na rozświetloną Salaminę. Raz po raz na wyspę płynie statek (przeprawa Perama-Salamina czynna jest całą dobę!). W tawernie obok nas gra zespół na żywo. Raz jeszcze powtórzę: jeśli kryzys to tylko w Grecji! Pozdrawiam! T." Super! Tomku, zatem na powrót: kalo taxidi! Wracaj do nas i opowiadaj o wszystkim w szczegółach najdrobniejszych, czekamy! --- www.myspace.com/katherina-athina Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 już z Polski... 11.09.11, 21:01 A więc właśnie wróciłem...Wypoczęty (17 dni to już całkiem sporo...), obładowany jak wielbłąd (książki, płyty, grecka świeżo mielona kawa itp.) i szczęśliwy z powodu tego wyjazdu, który był po prostu przepiękny od pierwszego do ostatniego dnia Postaram się poopowiadać, pokazać fotki itp. (fotek wyszło mi tak coś ponad 1500 więc na pewno będę mógł pokazać tylko ułamek). Na razie krótko podsumowując, napiszę, że tydzień na Mitilini był niesamowity pod każdym względem i aż się zastanawiam czy ja to naprawdę wszystko przeżyłem Tydzień ateński był tygodniem przede wszystkim towarzyskim,choć i tak nie ze wszystkimi udało się spotkać (wyjechałem za wcześnie -przed "kaffką", którą organizuje Bebiak- drogie Polki w Atenach, pozdrawiam Was -i bardzo ciepło wspominam "kaffkę" sprzed 2 lat, na którą mnie zaprosiłyście). Z nowych odkryć w mieście, to np.część nieznanych mi wcześniej fajnych nabrzeży Pireusu i Perama, po raz pierwszy wreszcie udało mi się też odwiedzić Muzeum Bizantyjskie, które bardzo polecam- oszałamiająca kolekcja sztuki bizantyjskiej i postbizantyjskiej od końca starożytności po XIX wiek. Do tego ciekawie opracowane teksty- nie nazbyt obszerne a jednocześnie pozwalające "poukładać sobie w głowie" ten długi i niezwykle ważny dla hellenizmu okres. Będzie co wspominać przez jesień Odpowiedz Link