Dodaj do ulubionych

Tu będę Was pozdrawiać z Cyklad AD 2011 :)

• bebiak Bebiak z Flying Cat 4 - wtorek, 13:55 06.09.11, 14:03
      Bry z pływającej szybko puszki, Flying Catem 4 zwanej. Mykonos już bliżej niż Paros, a prawie 4 godziny w ślicznej Paroice zadowoliły mnie absolutnie, bo i po Starówce połaziłam, wśród jachtów w marinie też, a i po raz trzeci wsadziłam stopę w odcisk stopy w kościele Ekatontapiliani, czym od czasu do czasu przywołuję szczęście do siebie wink
      Dziękuję Wam wszystkim za piękne życzenia - to taki serdeczny dzień dla mnie. Mykonos na horyzoncie! Pozdrawiam z Egeo smile
    • bebiak Bebiak z Mykonos - środa, 16:05 07.09.11, 16:13
      Giasas z balkonu w Małej Wenecji na Mykonos, gdzie popijając kawę fredo dumam, jak tu pięknie. Taki leniwy to dzień ze spacerem po mieście Mykonos, które - nie ukrywam - bardzo lubię, ale tłumy turystów mnie porażają: toż taka Donoussa przez cały swój żywot tylu ludzi nie widziała, ile tu się dziennie przewala. Tam miałam wyciszony telefon, żeby nie burzyć ciszy, a tu nie słyszę sygnału smsa. Wieje dziś dość mocno, tu, w Małej Wenecji, fale silnie uderzają o budynki i są tak wysokie, że na balkonie czuję krople wody na nogach. Wiatraki stoją, jak stały rok temu, kosciółek Paraportiani w dobrej kondycji.
      Dzięki wszystkim za wczorajsze życzenia, a mojej tutejszej Mori za piękną wieczoro-noc imieninową smile Pozdrawiam Was wszystkich z wietrznej Mykonos.
    • bebiak Ja osobiscie z Mykonos:) 08.09.11, 14:16
      Wlasnie wrocilysmy z plazy Plati Gialos. Plaza ladna, piaszczysta, z lagodnym zejsciem di morza, ale...

Dla mnie szok: parasol przy parasolu, lezak w czterech rzedach przy lezaku, czlowiek przy czlowieku... Kosmos jakis po tzw moich klimatach!!!
      Egeo oczywiscie boskie - sporo czasu z nim dzis spdzilam, ogolnie w ramach tych leniwych wakacji tez, co strasznie mnie cieszysmile

Wczoraj wieczorem lazilysmy po misice - korki takie (nozne weweos), ze obled! Niesamowita ilosc ludzi tu przybywa, niesamowita: na wszystkich trzech poprzednich wyspoach nie widzialam lacznie takich tlumow jak tu kazdego dna.

Za chwike Stavros odwiezie mnie do portu - tak koncza sie moje wakacje AD 2011 na Mykonos, na ktora wracam tylko - co podkreslam - z uwagi na moja ukochana Morismile Mori wie, ze Jej wyspa nie jest moja wyspa, ale inne doznania tez sa istotne, czasem nawet bardziejsmile Mori dziekuje za niezwykla w ciagu tych trzech dni goscine: bylo mi w tutejszych progach fantastycznie!

Przede mna jeszcze 6 dni w Grecji, ktore podziele na Ateny i wyspe Hydra (tu na dwa dni poplyne bo wielkie greckie wesele... hurra), a juz jutro koncert Spanoudakisa w Odeonie Attycusa pod Akropolem.... miauuuuuuu!!!!!

Giasas i pozdrowienia z Mykonossmile
      • aka10 Re: Ja osobiscie z Mykonos:) 08.09.11, 19:15
        Mam nadzieje, ze Astrapi uslyszyszsmile Moja ulubiona.
    • bebiak W piatek ja osobiscie z Aten:) 09.09.11, 17:20
      Kalispera sas w piatkowe popoludnie z Aten, gdzie upiornie goraco: na wysepkach tak absolutnie nie bylo, bo meltemi przeciez powiewalo.

Lazilam dzis po Exarchii - kiedys wspominalam, ze to taki jak dla mnie arcyciekawy rejon do lazikowania (sporo calkiem ladnych graffiti), niedaleko stosunkowo od Placu Omonia, ale taki gdzie mieszkac bym za nic nie chciala, a potem z naszym Tomkiem odbylam zaplanowana juz czas jakis temu wspolna wedrowke po jednym z moich ulubionych miejsc w Atenach: po Pierwszym Cmentarzu gdzie czas sie zatrzymal, gdzie sila rzeczy juz sie nie spiesze jakos, gdzie wyhamowuje, gdzie cudownie odpoczywam, gdzie zwyczajnie lubie lazikowac. Zatrzymywalismy sie przy grobach wielu aktorow, kompozytorow, muzykow, ogolnie ludzi kultury i innych dziedzin, osob zasluzonych dla Grecji a Tomek cudownie opowiadal mi o Ich dokonaniach albo zwyczajnie mowil kto jest kto - piekny, przepiekny to spacer.

Odpoczywamy teraz - juz wkrotce czeka nas wielka uczta duchowa: wspominalam, ze dzis w Odeonie Attycusa pod Akropolem koncert Spanoudakisa, na ktory od kilku miesiecy bardzo bardzo czekalismysmile Juz zupelnie niedlugo zasiadziemy w marmurowych lawach antycznego teatru i och.. damy sie kompletnie porwac fantastycznej muzyce smile

Milego wieczoru - kalo vradi pediasmile

Jutro rano plyne na greckie wesele na wyspe Hydra, skad do Aten wracam w poniedzialek popoludniusmile
    • bebiak Bebiak z Aten - piątek, 19:25 10.09.11, 00:33
      Giasas! Tak się realizuje jedno z największych marzeń mego życia: Spanoudakis w tym antycznym Odeonie Attycusa pod oświetlonym już Akropolem i księżycem na tle ciemnego, ateńskiego nieba. Jakie piękne mamy miejsca! Chyba się uduszę! Koncert o 21, och! Pozdrawiamy razem z Tomkiem.
      • bebiak Osobiscie po koncercie z Aten 10.09.11, 01:59
        Ochh... to byl piekny wieczor, jeden z najpiekniejszych w moim zyciu! Od wielu, mysle, ze nawet kilkunastu juz lat - marzylam, aby moc kiedys zasiasc w Odeonie Attycusa, gdzie dotad nie bylam (mysle o koncercie), a kiedy doszedl do tego marzenia Spanoudakis... czekalam... czekalam... Tak dlugo czekalam!
        Czesc z Was wie, bo kiedys wspominalam, ze w 2006 roku, tez we wrzesniu, kiedy splynelam do Aten z Cyklad - tu koncertowal Spanoudakis ale grama biletu nie bylo stad ja na tamtym koncercie bylam ale siedzialam z moim Mlodym pod Odeonem: slyszelismy muzyke, oklaski, widzielismy zmiany koloru swiate, ale nie widzielismy, Mistrza, muzykow, moze i choru jesli wowczas byl.
        Dzis widzialam wszystko, slyszalam wszystko: wsluchiwalam sie w kazdy dzwiek, w kazdy ruch Mistrza, ktory - trzeba przyznac - ma fantastyczny kontakt z publicznoscia. A publicznosc atenska oczywiscie perfekcyjna w kazdym calusmile Dlawilam sie momentami, szczegolnie wowczas kiedy sluchalam tych moich najbardziej ulubionych utworow (Anisiu, Twoj tez byl, na bis, na zyczenie, tyle, ze bez choru). Ksiezyc nam przyswiecal, jak nas uczulila sasiadka Tomka: w okienkach Odeonu mozna bylo dostrzec swiatelka Aten, a tam po prawej strzeliste cyprysy i zarys pomnika Filoppapossa. Zmiana barw powodowala, ze koncert byl roznorodny a program ulozony tak, ze i nowa plyta i te bardzo znane, przepiekne utwory... Niespodzianka: do kazdego biletu dodawano najnowsza CD Mistrza - to zaskoczenie kompletne! Teatr wypelniony po brzegi, sprzedano wszystkie bilety (pytalismy) a miesci ponad szesc tysiecy osob, takie odmienne od codziennych toalety kobiet, sporo naprawde pieknych, stosowna bizuteria, niezle makijaze... Piekne klimaty!
        Wyslalam do Grzesia mms'a ze zdjeciem z koncertu (w tym momencie slyszelismy utwor z przepieknego filmu "Nyfes"), ale nie wiem... Moze mms nie doszedl? Moze Grzesia nie ma - nie widze, zeby zdjecie wrzucilsad

Chetnie bym napisala wiecej ale za 4 godziny musze wstac, bo do Pireusu: szybki na Hydre nie bedzie na mnie specjalnie czekalsad

I ja i Tomek dziekujemy bardzo za wszystkie smsy z zyczeniami wielkich wrazen, ktore to smsy i wczesniej i juz siedzac w teatrze dostawalismy od Was.
        Tak jak niektorzy z Was pisali: byliscie tam z nami!
        Kalinichta pedia - z Aten, w piekna, pogodna, ciepla, bo az 27miostopniowa noc smile
        • bebiak Link do "Astrapi" Spanoudakisa 10.09.11, 02:10
          Tu, prosze - tez z Odeonu Attycusa...
          Prawie jak dzis...ochhh - zal, ze juz historia:
          www.youtube.com/watch?v=Qe4_U9gfCFI

Giasas pedia mousmile
        • grzechudwr Re: Osobiscie po koncercie z Aten 10.09.11, 13:15
          smile mms nie doszedł
          • bebiak Re: Osobiscie po koncercie z Aten 13.09.11, 00:45
            grzechudwr napisał:

> smile mms nie doszedł

Pech jakis... wrrrr......

Po powrocie zdjecie wrzuce, ale pech bo chcialam tak na zywo...achh...
            • grzechudwr Re: Osobiscie po koncercie z Aten 15.09.11, 18:09
              MMS przyszedł jak wróciłem do PL smile

https://img822.imageshack.us/img822/6478/dsc01739y.jpg
    • bebiak Bebiak z Hydry - sobota, 14:30 10.09.11, 18:59
      Giasas z wyspy Hydra! Upał nieziemski, a ja po powitaniu licznych kuzynów znajomych polazłam w miasto, czytaj: nad miasto i przez kilka godzin oblazłam to wszystko do okoła, aż hen po port rybaki. Cicho tu, bo nie ma żadnych pojazdów, tak jak na pobliskiej Spetses, ale w porcie huczy, jak w ulu, bo kafeteria na kafeterii, a ludzi całe mnóstwo. Wiele tu mulów (pytałam: to nie osły) - wożą na grzbietach ludzi i wszelakie towary, a w czasie sjesty pana śpią biedne na stojąco i dobrze, jeśli mają trochę cienia.
      Ja nie lubię tej wyspy, choć przyznaję: może się podobać. Pozdrawiam znad ozdrowieńczej frapki popijanej w porcie, gdzie przeróżne statki mniejsze i większe, łódeczki, jachty i nawet aktualnie latający delfinek
    • bebiak Bebiak z wesela na Hydrze - sobota, 21:44 10.09.11, 22:20
      Giasas! Wesele na Hydrze - w stylu miejskim - na jakieś 200 osób trwa! Ślub był przepiękny, choć, poza najbliższymi i mną, Grecy mało nim zainteresowani. A mnie cieszyła ceremonia:
      i kółeczka na głowach nowożeńców, i picie wina, i chodzenie wokół stołu, wreszcie rzucany garściami ryż. W pięknym miejscu to wesele: taverna nad morzem, po prawej światełka Peloponezu, na wprost fajerwerki nad wyspą Spetses. Giamas pedia! Szczęści dla Lidii i Nikosa z Aten!
    • bebiak Bebiak z portu Poros - poniedziałek, 11:16 12.09.11, 11:36
      Giasas z pokładu latającego delfina - wracam z Hudry, a tym goovnem rzuca jak cholera. Chyba pierwszy raz tym płynę, szybszy niż Kot - to prawie leci, a nie płynie grr. Gdzie są moje stateczne, przyzwoite promy?
      Wczorajszy poweselny dzień upłynął na przesiadywaniu z licznymi kuzynami, ich kuzynami i dalszymi kuzynami he he w kafeteriach smile Nie powiem, czasem zostawiałam dyskutujące towarzystwo i szłam w miasto, do biednych mułów i osiołków, w malutkie uliczki, bo spacerowo ładnie tutaj, coć koszmarnie w ten weekend gorąco.
      Weekend na Hydrze już za mną: czy mówiłam, że tańczyłam na weselu tradycyjne greckie tańce, czym większości zaimponowałam? Giasas z portu Poros.
      • tomaszkozlowski1 Re: Bebiak z portu Poros - poniedziałek, 11:16 12.09.11, 20:59
        No, nauka tańca na warsztatach nie idzie w las wink smile Super!
        • bebiak Ja osobiscie z Aten poniedzialkowa nocka:) 13.09.11, 00:44
          tomaszkozlowski1 napisał:

> No, nauka tańca na warsztatach nie idzie w las wink smile Super!

He he, jasne, ze niesmile Sobie na weselu zaimponowalam rowniez - na warsztatach w szpilkach nie tanczylam w zyciu a na Hydrze a i owszem i sama nie wiem czym Grecy byli bardziej zaskoczenismile Tance kretenskie odpuscilam... Ochh... byli tacy, ktorzy pieknie tanczyli - ja sie poddalam!

Pol wczorajszej tj niedzielno-poniedzialkowej nocy spedzilam na luznych ploteczkach w letnim domu rodzicow Panny Mlodej na Hydrze z jakas dwudziestka kuzynow i ich kuzynowsmile Dom mnie rzucil na kolana! Znajduje sie na skale przy wejsciu do portu. Kiedy stanie sie na balkonie: widok na morze i Peloponez (mniej wiecej wysokosc Methohi), kiedy na tarasach (dwa poziomy) z drugiej strony widok na zatoke i cale miasto! Ksiezyc swiecil jak oszalaly, male swieczki wszedzie sie palily, muzyka grecka saczyla sie z plyt... Choc Hydry nie lubie - to miejsce rzucilo mnie totalnie na kolanasmile

A dzis pod wieczor w Atenach nasza werandowa pod bananowcem kafffka z Polkami w Grecji smile Alez sie radowalam ho ho ho! Dzieki dziewczyny moje!!!

Jutro tj we wtorek wyjezdzam rano z Aten pod Marathon, gdzie plaza Schinias, i zostane tam do srody - stamtad prosto potem na lotnisko. Νie bede juz miala internetu stad teraz pozegnam sie z Wami mowiac Wam do zobaczenia: moje przepiekne wakacje AD 2011 jeszcze co prawda trwaja ale juz zaczynam czuc ten moment kiedy opuszcze - niestety - Hellade.
          Pa pa pa pa pa pa pa ... smile
          Dziekuje za zainteresowaniesmile
          • aka10 Re: Ja osobiscie z Aten poniedzialkowa nocka:) 13.09.11, 19:57
            No, moja B, juz na Ciebie czekam niecierpliwie wink
    • bebiak Już jestem:) Dobry wieczór ! 14.09.11, 22:10
      Tylko się zamelduje, bo nie mam nawet siły pisać o szczegółach dziś - jak zazwyczaj czynię.
      Ale jestem, wróciłam jakoś po 17-tej, a na lotnisku czekała mnie tak miła niespodzianka, że dotarłam do domu dopiero teraz jakośwink

W jednym zdaniu:
      moje letnie wakacje AD 2011 to już historia,. Uważam je za bardzo, bardzo udane choć jak niektórzy z Was wiedzą wahałam się bardzo z wyjazdem bo i okoliczności takie dziwaczne.
      Dziś mogę powiedzieć, że decyzja była słuszna, wakacje i w sensie turystycznym i towarzyskim nadzwyczajnie udane, nikt i nic (strajki) nie zakłóciło mego planu ani na gram go nie zmieniło, a przecież - jak od lat mówię - tak pięknie jest realizować nasze marzeniasmile
      Do grupy tzw. "moich" wysp doszły Schinoussa i Donoussa (a naciskiem na Donoussę) a Amorgos to nadal to... Achhh, ten mój nr 1 smile
      Jutro/pojutrze, jak ogarnę się w biurze, jak się w ogóle ogarnę - postaram się napisać trochę więcejsmile

Dziękuję za wszystkie smsy, które od Was dostałam: i te z okazji i te bez okazji. Przepraszam, że nie na wszystkie odpisywałam, bardzo przepraszam, ale myślę, że poniekąd odpowiedzi moje mogliście wczytać tu, w tym wątku - staram się jak najczęściej i jak najlepiej donosić Wam stamtąd właśniesmile
      Ja, Bebiak, już z Warszawysmile
      • bebicka Re: Już jestem:) Dobry wieczór ! 14.09.11, 22:49
        Witamy witamy...nawet jeśli sama nie bardzo się cieszyszwink to my uradowani, bo po wspaniałych wpisach smsowych, dzięki którym mogłam (mogliśmy) poczuć cudowny klimat tamtych miejsc, teraz chyba pora na jeszcze większą ucztę, czyli zdjęciasmile osobiście nie mogę się doczekaćsmile
        Raz jeszcze za piękną kartkę dziękuję bardzosmile
        Pozdrówka
        Maraska
        • aka10 Re: Już jestem:) Dobry wieczór ! 15.09.11, 16:12
          Ja rowniez za piekna widokowke dziekuje smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka