Dodaj do ulubionych

Olimp - zdobywanie :-)

18.05.12, 09:10
Ha. Zaczynamy!
Przylecieliśmy wczoraj wieczorem do Salonik. Przywitał nas deszcz, który nadal lekko pada, aczkolwiek jest dość ciepło. Śpimy w Olympiaki Akti. Właśnie wróciłem ze sklepu i zdziwienie: tu są wszędzie napisy po polsku. Czy tu się przyjeżdża 'na wczasy'?
Przez tę pogodę trochę muszę zmodyfikować plany. Dziś po południu podejdziemy sobie do schroniska A pod Olimpem a jutro będziemy próbować zdobyć Mytikas. Śnieg podobno jeszcze jest, więc zobaczymy jak to będzie...
Tymczasem po kawce zamiast byczyć się na plaży pojedziemy do Dion obejrzeć wykopaliska.
Tomek
Obserwuj wątek
    • bachula_gr Re: Olimp - zdobywanie :-) 18.05.12, 10:21
      tomekza napisał:
      > Właśnie wróciłem ze sklepu i zdziwienie: tu są wszędzie napisy po polsku. Czy tu się przyjeżd
      > ża 'na wczasy'?

Wartosc dodana tzw Riwiery Olimpijskiej...

U nas nad wsia tez wczoraj sypnelo sniegiem, temperatura spadla drastycznie i leje ale juz ponoc niedlugo.
      Trzymam kciuki za wyprawe i licze (podobnie jak pewnie reszta forumowiczow) na obszerna fotorelacje. Oby do szczytu!!!!
    • sebask1 Re: Olimp - zdobywanie :-) 18.05.12, 14:30
      "Czy tu się przyjeżdża 'na wczasy'?"

Zdecydowanie i od dawna się przyjeżdża smile I to w większości autokarami z południa naszego kraju.
      Miłej wyprawy i pozdrów ode mnie Olimpiaki Akti.
    • bebiak Re: Olimp - zdobywanie :-) 18.05.12, 21:35
      Powodzenia!!!! Trzymam kciukismile
      Chciałabym abyś ode mnie pozdrowił Dion - podobało mi się tam nawet... ale pewnie na pozdrowienia już za późnosad
    • tomekza Re: Olimp - zdobywanie :-) 19.05.12, 17:29
      Wrocilismy z gor. Relacji online nie bylo, bo od Prioni juz komorki zasiegu nie mialy...
      Wiec po kolei.
      Dion bylo swietne. W ogole to dla mnie nowosc taka Grecja cala zielona, ze stawami. Czesc wykopalisk bylo zalane woda i tam Janka zachwycala sie zabami, ktore darly dzioby (czy co one tam maja) i wyhaczyla w szczelinach starozytnych kraby. Potem pojechalismy do Litochoro na obiadek i do Prioni zostawic auto. Caly czas padalo, a jak juz przestawalo to weszlismy w chmury i juz tak bezwidokowo do samego schroniska. Snieg juz sie zaczal tak na 1800 m. W s hronisku zimno jak cholera. Spalismy pod 3 kocami, w czapkach i rekawiczkach.
      Ale rano... Przywitalo nas sloneczko i niesamowite widoki. Ruszylismy przed 8. Droga byla caly czas w sniegu, ktorego bylo caly czas kilkzdziesiat cm.
      Pani ze schroniska absolutnie odradzala wejscie na Mytikas bez sprzetu. Wiec postanowilismy wejsc najpierw na Skale a potem na Skolio. Pogoda byla dzis bezchmurna (z przerwami), szlo sie po tym sniegu niezle, aczkolwiek do kolan bylismy mokrzy zupelnie. Na Mytkias faktycznie sie wejsce nie dalo. Nawet turysci z linami i rakami tam nie wchodzili.
      Ale Skolio ma tylko 7 metrow mniej smile I tez ma skrzynke z ksiega pamiatkowa do ktorej Janka nas wpisala. Janka w ogole dzielna bardzo byla. Troche sie obawialem czy 12latka da sobie rade, ale bylo swietnie.
      A zaraz idziemy na plaze rozpoczac sezon.
      Generalnie, za 2 tyg. juz by zupelnie nie bylo problemu. Snieg topnieje w oczach.
      Foto za kilka dni.
      Tomek
      • bachula_gr Re: Olimp - zdobywanie :-) 19.05.12, 19:40
        a nie mowilismy.....(z tym sniegiem)? wink

Wymoczczcie sie, wygrzejcie i dawajcie fotki.
        • tomekza Re: Olimp - zdobywanie :-) 19.05.12, 20:21
          bachula_gr napisała:

> a nie mowilismy.....(z tym sniegiem)? wink
          >
          > Wymoczczcie sie, wygrzejcie i dawajcie fotki.

No, mowiliscie... Ale ogladalem relacje z zeszlego roku, z drugiej polowy maja i byly tylko platy gdzieniegdzie.
          T.
          • bachula_gr Re: Olimp - zdobywanie :-) 19.05.12, 21:20
            Ale w tym roku byla (i miejscami wciaz jest jak sie okazuje) zima stulecia...starzy gorale powiadaja, ze zupelnie jak w 1940.
            • tomekza Re: Olimp - zdobywanie :-) 21.05.12, 16:40
              bachula_gr napisała:

> Ale w tym roku byla (i miejscami wciaz jest jak sie okazuje) zima stulecia...st
              > arzy gorale powiadaja, ze zupelnie jak w 1940.

Zima stulecia, chłody stulecia. Wczoraj mieliśmy ochotę trochę poplażować, ale było ledwo ponad 20 stopni, co w porównaniu z Polską...
              W dodatku mocno wiało. Janka w ogóle do wody nie weszła i rzadko zdejmowała polar. Ja tylko dwa razy po pół godziny i pewnie na całej riwierze byłem jedyny z wyjątkiem jakiejś szkolnej wycieczki, która na gwizdek wbiegała a na drugi wybiegała z wody.
              Dziś Bergamo w którym leje i jest zimno a jutro wracamy. Ech, globalne ocieplenie...
              T.
    • tomekza Re: Olimp - FOTO 24.05.12, 20:24
      Udało mi się zrobić selekcję zdjęć i napisać mini-relację.
      Miłego oglądania:
      krainaksiazek.pl/wyprawy/17_05_12.php
      Tomek
      --
      Nasze podróże
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka