Dodaj do ulubionych

Korfu - Meteory???

18.07.07, 00:12
Kochani sluchajcie ja bym nie chciala zeby wyszlo ze sie chwale, ale wspominalam kiedys ze trafia mi sie niebywala okazja na dodatkowe dwa tygodnie do wykorzystania oczywiscie w Grecji...no i wyszlo ze jedziemy na Korfu. Duzo mniej emocjonalnie podchodze do tego wyjazdu, nie ukrywam ze glownym czynnikiem wyboru bylo to ze chce jechac z biurem w jedno miejsce. Fakt kusilo mnie zeby jeszcze raz na Peloponez, zeby polaczyc objazd z pobytem na kolejnej wyspie...ale loty byly drogie a ja leniwasmile Padlo na last minute na Korfu.
Ale jest jedno duze ALE i pare malych oczywiscie. Po kolei. Najpierw to duze.
Otoz jakos sobie wczesniej ubzduralam zupelnie inne miejsce na wyjazd tylko na mnie nie nakrzyczcie ale chcialam na Riwiwere Olimpijska. A chcialam tam dlatego zeby pojechac do Salonik i do Meteorow. Saloniki to juz oczywiscie musze sobie odpuscic, ale zaczelo mnie kusic zeby z Korfu przeplynac na lad i pojechac do Meteorow i Zagorii.
No i teraz tak czy to w ogole ma sens? Wydaje sie ze to niewiele wiecej kilometrow niz z Riwiery...ale tu kolejny haczyk moge przeznaczyc na to nie wiecej niz 3 dni. I dlatego prosze doradzcie czy warto sie pchac tak daleko?
Bo ja mysslalam ze tak
dzien 1 z Iguomenitsy do Kalamabaki, po poludniu jeszcze zobaczyc jakies monastyry
dzien 2 rano kolejne monastyry, potem powrot i kolejna doba okolice Wawozu Vikos, gorskie wioski
dzien 3 jeszcze troche gorskich wiosek po poludniu powrot na Korfu.
Czy to ma sens??????? Czy w tych ramach czasowych jakie mam jestem w stanie to zrobicsmile czy od razu sobie darowac?
I czy w ogole sobie darowac wizyte na ladzie? Poczatkowo myslalam tylko o dwoch dniach, zeby zobaczyc wioski Zagorii...i to mnie kusi bardzo BARDZO! wiec mam nadzieje ze nie napiszecie, ze tego tez sie nie dasmile

Zas co do damego Korfu mysle zeby wypozyczyc tam samochod na 3 dni. wystarczy zeby sie poszwendac po wyspie? Do samego miasta Korfu pojedziemy autobusem wiec tego nie licze...
I jeszcze pytanie o wycieczke na Paxi i Antypaxi, malo informacji na ten temat ale czy dobrze sie orientuje ze na takiej wycieczce zwiedza sie morskie groty? I jest tez czas na plazowanie?

bede wdzieczna za pomoc szczegolnie w kwesti duzego ALEsmile
pozdfrawiam
Maraska
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Korfu - Meteory??? 18.07.07, 09:56
      Marasko moja kochana,
      jak to z pracy - będę pisała w doskokach ale może coś wyczytasz tak na szybko.

1. Promy z Korfu do Igumenitsy pływają nader często [o ile się nic nie zmieniło
      od 2001 roku - Fli mas może się tu wypowiedzieć, bo ona na bieżąco].

2. Jak wiesz swego czasu pojeździłam sobie po Zagorohorii i muszę Ci napisać,
      że: wyjechałam rano z Ioanniny (jakoś po 8-mej), pojeździłam jak pojeździłam i
      w Ioanninie byłam jakoś ok. 21-szej. Zobaczyłam w tym czasie chyba 8-9 wiosek,
      nie więcej [można to ustalić ile a jest ich coś ok. 40-tu], nie przeszłam
      wąwozu [ale i nie zamierzałam, zwłaszcza w kwietniu]. Pisze Ci to po to, żebys
      wiedziała, ile mniej wiecej czasu na cokolwiek z Zagorohorii potrzebujesz. Tam
      się Marasko jeździ powoli, bardzo powoli, bo choć drogi asfaltowe to wąziutkie,
      kręte jak licho i inaczej się po prostu nie da. A jak jeszcze Ci się trafi
      autokar na jakimś zakręcie (mnie się tak zdarzyło w jednej z wiosek) -
      zablokował całą drogę (nie mógł zawrócić a musiał). Weź to pod uwagę ofkors -
      i jak zawsze: luz Maraska moy, luzsmile

3. Trasa z Igumenitsy do Kalambaki (przynajmniej na odcinku Ioannina -
      Kalambaka) - piękna!!!! Przemierzałam ją tylko w odwrotnym kierunku: piękna,
      zwłaszcza tą starą drogą wzdłuż przełęczy Katara [chyba tak!]... Bajkowa,
      ale... Znowu: czas Maraska moy, czas. Nie wiem czy już (tu moze do Basi naszej
      z Metsova pytanie) oddano do użytku odpowiedni fragment autostrady Via Egnatia -
      tu byś mocno przyśpieszyła ale z kolei straty dla oczu i duszy wielkie wg
      mnie.

O, i tyle o tym, o czym chyba wiedzieć powinnaś na "kalimera"smile)
      I jeszcze jedno: z uwagi na drogi nie jedź tam z tym swoim szwagremsmile)))
      Ściskam Cię. B.
    • takis3 Re: Korfu - Meteory??? 18.07.07, 10:48
      Witaj Maraska!
      Zdjecia i opisy z peloponezu superowe!

Kilka lat temu do Meteorow wilismy sie 5 godz przepieknymi serpentynami z
      uroczego miasteczka Parga 40 km od Igumenitsy(goraca polecam wyjatkowe sa
      widoki na zatoke z twierdzy lub przeciwleglej gory,o urokliwych okolicach
      napisalem pokrotce w roznych watkach),ale nowa autostrada jest CHYBA
      uruchomiona wiec ekspresem sie znajdziesz w Kalambace.

Zagoria to wspanialy wybor choc tam jeszcze nie bylem w mojej galeri na
      fotoforum jest tam zdjecie greckiego autora pod tytulem bajkowe miejsce sama
      ocen jak dlugo mozna sie rozkoszowac takim widokiem,jeden dzien moze
      niewystarczyc!
      Na zakonczenie-bardzo dobry pomysl!
      Pozdrawiam takis3.
    • bah77 Re: Korfu - Meteory??? 18.07.07, 13:26
      > Czy to ma sens???????

Tak!

bah77
    • bebicka Re: Korfu - Meteory??? 18.07.07, 14:41
      napisze Wam tak...Bardzo Wam dziekujesmile
      Szczerze mowiac spodziewalam sie ze przeczytam tutaj raczej zebym sobie darowala
      bo daleko boe jednak sensu w tym brak...a tutaj taka niespodzianka..
      bah rozumiem ze to TAK odnosi sie do calego mojego pomyslu???
      Bebiaczku ja sie bardzo ciesze z tego co napisalas, bo ja tez Wawozem nie mysle
      spacerowac (bede z Mlodym...ale bez szwagrasmile), raczje chcialam wlasnie
      poszwendac sie po kilku wioseczkach, zobaczyc kilka mostkow, nasycic sie
      widokami...czyli jeden dzien powinien mi na to wystarczyc...
      O tej trasie z Ioaniny do Kalambaki czytalam przejechac bym nia chciala, ale
      zawsze moge w jedna strone a wrocic juz szybciutko autostrada....
      Czy ktos wie czy ten odcinek autostrady jest juz otwarty??? Nasz Tomek urlopuje
      ale moze Bachula sie odezwie, zreszta skrobne do niej mielika...bah a moze Ty
      bedziesz wiedzial, tez zawsze potrafisz wyszperac wszelkie informacjesmile

A to moze macie jakies namiary na nocleki w kalambace lub w Kastraki? Nie wiem
      czy slusznie ale wyczytalam ze tam lepiej w sezonie sobie wczesnije rezerwowac
      nocleg...
      Acha jeszcze pytanko czy ja te klasztory to dam rade zwiedzic w ten sposob ze
      bede po koeljne podjezdzac autem? A na spacer ewentualnie sie wyboire po okolicy
      badz nie, zalezy na ile mi Mlody chec wyrazismile Bo domyslam sie ze wozkiem tam
      sie dookola nie da jezdzic.

Licze dalej na Wasze doradzanie...
      Maraska
      • bebiak Re: Korfu - Meteory??? 18.07.07, 15:27
        Możesz jeździć od jednego do drugiego, oczywiście tak, ale nie wiem czy będą
        pootwierane tak akurat dla Ciebie i pod Ciebie - one są zamykane w ciągu dnia
        Marasko i to mnie położyło wtedy kiedy byłam tam pierwszy raz. Wydaje mi się
        (tylko mi się wydaje), że w jednej z kiążek mam w domu godziny i ustawienie jak
        je najlepiej ułożyć - zakładając, że to się nie zmieniło, bo książka sprzed
        kilku lat pewnie, mogę skrobnąć [jak znajdę bo kurde nie pamiętam, w której to
        było].

Słabo się poruszam po internecie ale pamiętam, że gdzieś kiedyś pisałam Bah'owi
        moje odczucia co do skali trudności jeśli chodzi o podejście do każdego z
        klasztorów - pamiętasz Bah'u gdzie to było? Dawno, bo dawno ale zawsze może cos
        by pomogło Marasce smile Chyba na "państwowym" forum...

Myślę na szybko, że z wózkiem cięzko, bardzo ciężko do Agia Trias - wąski
        korytarz ze schodkami wieloma (dobrze pamiętam???), chyba nie najlepiej mi się
        kojarzy też mały Agios Nikolaos...Kurcze, w pracy jestem i tak słabo kojarzę a
        tu nic nie mam przecież.
        Prosty jest ten w którym spędzałam Anastasi'2003 - Agios Stefanos chyba...
        Żeński - nie pamiętam patrona, może jest na stronie?

Aaa, i zapytaj Basię o autostradę - przecież Ona to taka przyjazna nam dusza:
        jeśli tylko wie na pewno podpowiesmile))
        Kiedy ja jechałam tamtędy (2003) cały czas trwała potężna budowa choć już
        mogłam się pogapić na tunele itp urządzenia - tyle lat minęło, że może, może...
        • bebiak Re: Korfu - Meteory??? 18.07.07, 15:33
          Zapomniałam - ja nocowałam w hotelu "Rex" w Kalambace. To jeden z niewielu
          przypadków kiedy rezerwowałam pokój ale ja wybrałam się do Meteorów na grecką
          Wielkanoc stąd...wiadomosmile Hotelik jak dla mnie absolutnie OK: bez luksusów
          ale miał wszystko czego potrzebowałam czyli łazienkę i czystą pościelsmile))
          Nawet śniadanie tam dostałam [szwedzki stół], w tym czerwone jajka do
          tłuczenia, a jakżesmile A, i nie był drogi - to pamietambig_grinDD
          Jak Cię zainteresuje a nie znajdziesz nic lepszego to krzycz - wynajdę namiary.
          Filia. B.
          • bebiak Re: Korfu - Meteory??? 18.07.07, 15:38
            Zapomniałam jeszcze,
            słuchaj, a jak tak będziesz już ten cały plan sobie układała - cały plan na
            cały pobyt to nie wygospodarowałabyś czasu na odwiedzenie jaskini w Peramie
            (koło Ioanniny - bliziutko Ioanniny)? Maraska moy, to fantastyczne miejsce i
            będąc tuż tuż.... Pomyśl staruszko!
            Jak nie wynajdziesz czasu - na Dodonę się nie rzucaj aż tak bardzo (choć mając
            czas.. why not?), ale ta Perama... Taka bardzo kusząca: piękna tamtejsza
            jaskinia, wierz mi: przepięknasmile
            I Starówka w Ioanninie warta grzechu - nawet na szybkobig_grin
      • bah77 Re: Korfu - Meteory??? 18.07.07, 21:05
        > bah rozumiem ze to TAK odnosi sie do calego mojego pomyslu???

Marasko, pobyt w okolicy Igoumenitsy to dobra okazja na wycieczkę do Zagorii, a
        z Janiny nie jest już daleko do Meteorów - jak dla mnie - wspaniałego Cudu
        Natury, będącego symbolem Grecji.
        Oba miejsca powinny doprowadzić Cię do zachwytu.

Może bliżej byłoby, gdyby wybrać się do Meteorów z zielonego Półwyspu Pilio,
        ale kiedy tam się udasz?

> ale moze Bachula sie odezwie, zreszta skrobne do niej mielika...bah a moze Ty
        > bedziesz wiedzial, tez zawsze potrafisz wyszperac wszelkie informacjesmile

Zapytaj się Jej, na ile aktualna jest mapa Michelin'a:

www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/tpl/hme/MaHomePage.htm

W Zagorii nie ma hoteli-wieżowców, więc wyszukaj sobie różne opcje noclegów,
        skoro udajesz się tam w sezonie.

Info Bebiaczka o Meteorach:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=25795064&a=26278353

Pozdrawiam

bah77
        • bah77 Re: Korfu - Meteory??? 18.07.07, 21:16
          Info o Meteorach, np.:

grecja.home.pl/relacje/tomek/xmeteory.html

bah77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka