Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

[OT] przejazd samolotu ulicami warszawy

25.10.06, 08:53
    miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3701914.html
    Może to jest jakiś pomysł na spotkanie śię na rowerkach? Choć sam pewnie nie
    będe miał na to czasu.

Rządowy samolot przejedzie ulicami Warszawy

Ośmiotonowy samolot rządowy na specjalnych platformach przejedzie ulicami
    Warszawy w nocy z czwartku na piątek. Żeby kolos nie strącił trakcji
    tramwajowych i linii energetycznych, zostanie lekko położony na boku.

Pasażerski samolot JAK 40 jest darem ministra obrony narodowej dla Wojskowej
    Akademii Technicznej. Ma już ponad 25 lat. Może pomieścić 30 pasażerów. Nie
    jest luksusowo wyposażony - to najuboższa wersja, tzw. wagon.

- Kiedyś latali nim posłowie, generalicja i oficerowie Wojska Polskiego -
    mówi płk Dariusz Sienkiewicz, szef sztabu 36. Specjalnego Pułku Lotnictwa
    Transportowego. - Prezydent i inne VIP-y tam nie wsiadały, bo nie było
    wystarczającego komfortu i prywatności na pokładzie.

Samolotu nie opłacało się po raz kolejny remontować i dlatego zostanie
    przekazany uczelni. Tam będzie wykorzystywany do celów szkoleniowych. Nie
    wzbije się w powietrze, ale jest sprawny. Ppłk Mirosław Wróblewski, adiunkt
    WAT, cieszy się z podarku.

- Będziemy w nim szkolić studentów z kierunku lotnictwo i kosmonautyka oraz
    uczestników kursów szkoleniowych - mówi. - Żadna inna uczelnia w Polsce nie
    ma samolotu tej klasy do swojej dyspozycji. Możemy szkolić techników
    obsługujących samoloty na poziomie europejskim. Do tej pory uczyliśmy ich
    latać na sucho lub wypożyczaliśmy samoloty pasażerskie od LOT-u. Teraz
    będziemy samowystarczalni.

Naczepy z samolotem pasażerskim w nocy będą musiały przejechać około 20 km po
    ulicach Warszawy. Na czas transportu zostaną zdemontowane skrzydła, które
    mają 25 m długości i 4 m szerokości. Wymontowane zostaną też silniki. Na
    jednej naczepie pojedzie kadłub ze statecznikiem pionowym, na drugiej
    skrzydła. Transport po godz. 22 wyjedzie z 36. SPLT na Okęciu i ulicami
    Warszawy zostanie przewieziony do hangaru WAT przy ul. Radiowej.

Gdy planowano przejazd samolotu, największym problem była jego wysokość.
    Kadłub ze statecznikiem ma 5,5 m wysokości. Gdy postawi się go na platformie,
    zostanie jeszcze podniesiony o prawie metr nad ziemię.

- Przy wysokości 6,5 m ładunek zahaczałby o trakcje tramwajowe i sygnalizację
    świetlną, dlatego musimy go lekko położyć na bok i wtedy wysokość uda nam się
    ograniczyć do 4,4 m - mówi Jacek Panasiuk z firmy ZTE Katowice organizującej
    przejazd. - Dzięki temu nie będziemy musieli bardziej rozmontowywać samolotu.

Będzie on jechał na platformach, których koła mogą być sterowane drogą
    radiową.

- Gdy będzie potrzebny większy skręt kół, pilot jadący w samochodzie na
    końcu, będzie mógł nimi sterować - opowiada Jacek Panasiuk. - Taka naczepa to
    jak duży resorak dla dorosłych chłopców.

Trasa przejazdu:

Al. Żwirki i Wigury, ul. Hynka, al. Krakowska, ul. Grójecka, ul. Towarowa,
    al. "Solidarności", ul. Wolska, al. Prymasa Tysiąclecia, al. Armii Krajowej,
    ul. gen. Maczka, ul. Powstańców Śląskich, ul. Radiowa do Wojskowej Akademii
    Technicznej
    Obserwuj wątek
      • mackofff Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 25.10.06, 09:22
        pytanie tylko o której ???
      • solar_86 Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 25.10.06, 09:34
        solar_86 napisał:

> Transport po godz. 22 wyjedzie z 36. SPLT na Okęciu i ulicami
        > Warszawy zostanie przewieziony do hangaru WAT przy ul. Radiowej.
        >
        > Trasa przejazdu:
        >
        > Al. Żwirki i Wigury, ul. Hynka, al. Krakowska, ul. Grójecka, ul. Towarowa,
        > al. "Solidarności", ul. Wolska, al. Prymasa Tysiąclecia, al. Armii Krajowej,
        > ul. gen. Maczka, ul. Powstańców Śląskich, ul. Radiowa do Wojskowej Akademii
        > Technicznej
        • woydzio Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 25.10.06, 10:21
          Nie wiem jak Wy, ale ja nabrałem ochoty na nocną wycieczkę rowerem :)
          Woydzio
        • mackofff Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 25.10.06, 11:03
          zwracam honor solar. czytalem to wczoraj i widocznie nie podali jeszcze wtedy
          godziny.
          • solar_86 Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 25.10.06, 11:26
            Jestem ciekawy gdzie powinniśmy się spotkać żeby na pewno zobaczyć ten konwój.
            Wydaje mi się, że najlepiej byłoby pojechać na okęcie i tam czekać.
            • woydzio Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 25.10.06, 12:29
              solar_86 napisał:

> Jestem ciekawy gdzie powinniśmy się spotkać żeby na pewno zobaczyć ten konwój.
              > Wydaje mi się, że najlepiej byłoby pojechać na okęcie i tam czekać.
              Proponiję spotkać się na rondzie Żwirki i Wigury/Hynka ok. 21:30 - 21:45 i kolumną podjechać na Okęcie (ale dostosuję się do głosu większości). Oczywiście lampki obowiązkowe :)
              Woydzio
              • gromanik Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 25.10.06, 18:57
                Jakby ktoś chciał jechać z Białołeki, to proszę o kontakt na priv, najlepiej na
                tlena
              • blantekk Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 25.10.06, 23:07
                > Proponiję spotkać się na rondzie Żwirki i Wigury/Hynka ok. 21:30 - 21:45 i kolu
                > mną podjechać na Okęcie (ale dostosuję się do głosu większości). Oczywiście lam
                > pki obowiązkowe :)
                OK. Do Zobaczenia na miejscu :)
      • roweroraffi Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 25.10.06, 14:59
        Heh, właśnie miałem o tym pisac. Ja pewnie po Bazarze podjadę na chwilę. Nie
        będzie problemu by dogonić konwój, bo jak typowe tego typu konwoje będzie jechał
        tempem Masowym ;-)
        • stefan26 Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 26.10.06, 00:49
          roweroraffi napisał:

> Heh, właśnie miałem o tym pisac. Ja pewnie po Bazarze podjadę na chwilę. Nie
          > będzie problemu by dogonić konwój, bo jak typowe tego typu konwoje będzie
          jechał tempem Masowym ;-)

Raffi ale to jest z czwartku na piątek , to po jakim ty bazarze bedzieszz ??
          ps. ja tez tam bede do zobaczenia ... (chyba ze z datą się ja mylę) ale jak się
          doczytałem to ma być z czwartku na piątek a nie z środy na czwartek ..:)
          • stary_bej Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 26.10.06, 09:54
            buuuuuuuuuuuuuu..... nie mam lampek a chetnie bym si zjawil....:((((
            buuuu.... to nmoja wina, jestem nie przystosowany.... ale jakby ktos mialby
            lampki na zbyciu jakies na pozyczenie na przejazd bylbym bardzo wdzieczny....
            tak czy siak sie chyba zjawie ale bede jechal po chodniku:P trudno.... ale
            lampki przydalo by sie miec.... ale w moim rowerze to nie sa zbyt przydatne
            (BMX)... malo nockami jezdze ale bym pojechal na to widowisko.... jakby ktos
            mial pozyczyc jakies lampki na ten czas, to niech pisze sms: 506739948

milego dnia.
            PS:masa rządzi:P
            • woydzio Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 26.10.06, 09:57
              Najtańsze lampki możesz nabyć w marketach (ja swoje nabyłem w Oszołomie - z bateriami wyniosły mnie 20 złociszy).
              Woydzio
              • skeler Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 26.10.06, 16:59
                ze w supermarketach jest drogo to wiem, ale zeby prawie o 30% drozej w
                porownaniu do sklepiku masowego? chyba musimy podniesc ceny ;-)
                • woydzio Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 26.10.06, 17:07
                  20 złociszy za lampkę przednią i tylnią a do tego jeszcze cztery paluszki to drogo? Obie moje lampki są trzydiodowe (funkcje: miganie i światło stałe). Naprawdę nie sądzę, że przepłaciłem.
                  Woydzio
                  • roweroraffi Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 26.10.06, 18:56
                    woydzio napisał:

> 20 złociszy za lampkę przednią i tylnią a do tego jeszcze cztery paluszki to dr
                    > ogo? Obie moje lampki są trzydiodowe (funkcje: miganie i światło stałe). Napraw
                    > dę nie sądzę, że przepłaciłem.

Na za 16zł mozna dostać 2 lampki 5-diodowe z bateriami :-P
            • gromanik Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 26.10.06, 11:17
              ja mam lampki ktore dostalem w otwocku -2 przednie i jedna tylna i nie sa to
              moje podstawowe lampki, wiec jak ci sie przydadza to odpowiedz na priv(polecam
              tlena, ewentualnie komorke(nie maja mocowan, ale tasma klejaca wszystko do
              wszystkiego przyczepisz:)
      • woydzio Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 27.10.06, 02:25
        Z delikatnym poślizgiem czasowym konwój samolotowy ruszył. W skład w/w konwoju wchodziły: radiowóz, pilot, dwie ciężarówki ciągnące platformy (na pierwszej platformie leżały skrzydła i usterzenie poziome - platforma ta z racji swojego wyglądu została żartobliwie nazwana "Podpaską", na drugiej spoczywał kadłub samolotu), dwa dźwigi (które później zniknęły w tajemniczych okolicznościach :) ) i dwa samochody techniczne. Delikatny poślizg czasowy umilaliśmy sobie żartami i głupawkowaniem. Konwój ruszył chwilę po północy, na miejsce dotarł ok. 1:30. Informacja dla tych, którzy się sie pojawili: ŻAŁUJCIE! Jechało się naprawdę świetnie, malarze pasów musieli przestawiać słupki żeby zmieściły się ciężarówki ciągnące platformy a radiowóz jadący na czele konwoju raz zgubił drogę :)
        Dziękuję wszystkim obecnym za dobrą zabawę :)
        Woydzio
        • blantekk Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 27.10.06, 02:38
          Tez mi sie bardzo podobalo, przyjemna atmosfera aczkolwiek troche chlodnawa :P
          Tym bardziej ze mialem na sobie na poczatku tylko T-shirt :P

Samolot ogolnie calkiem calkiem, tylko dzwiczki raczej Kaczych rozmiarów...
          • star62 Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 27.10.06, 06:54
            Ja z Maćkiem uciekliśmy bo z samego rańca do roboty:-( Liczę na jakieś fotki w necie?! :-D Myślałem że ten samolot będzie na takiej platformie jak pokazują na kanale Discovery, a tu lipa... zwykła laweta. Widocznie sponsor (ZTE) się nie postarał:-) Może takie wydarzenie się jeszcze powtórzy to będę napewno...
            W dordze powrotnej tak się fajnie złorzyło że staliśmy na każdych światłach jakie były podrodze. :-(

BTW. Rzucić hasło wsród fotografów że od strony terminalu lepiej widać to odrazu spora grupka zapaleńców przydreptała za nami:-)
            • blantekk Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 27.10.06, 11:51
              > Ja z Maćkiem uciekliśmy bo z samego rańca do roboty:-( Liczę na jakieś fotki w
              > necie?! :-D
              W gazetach beda :P
              A szczerze, to tez licze na to, ze ktos opublikuje foty.

> Myślałem że ten samolot będzie na takiej platformie jak pokazują na
              > kanale Discovery, a tu lipa... zwykła laweta.
              Ano, ja tez myslalem ze beda takie fajne, czerwone. A te nie dosc ze zolte to
              jednoczesciowe.

> W dordze powrotnej tak się fajnie złorzyło że staliśmy na każdych światłach jak
              > ie były podrodze. :-(
              Ha, a ja sie nie zatrzymalem na prawie ani jednych bo albo juz byly wylaczone
              albo nic nie jechalo :>
              • sebeqx Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 27.10.06, 22:31
                Witam!

> dosc ze zolte to jednoczesciowe.

Nie wiem jak "podpaska", ale kadłub jechał na 2 częściowej niskopodwoziowej
                naczepie z kołami skrętnymi.
                • gromanik Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 28.10.06, 00:35
                  ww2.tvp.pl/6723,20061027413673.strona
                  na koncu kuriera jest o przejezdzie samolotu, rowerzystow nie widac, moze
                  jednego, nic tez nie powiedzieli o zainteresowaniu warszawiakow
      • evvcik Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 28.10.06, 11:29
        miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3708137.html

Ponad minuta filmiku - rowerzystow - tych znajomych - tez widac :)
        • roweroraffi Re: [OT] przejazd samolotu ulicami warszawy 30.10.06, 08:15
          No w końcu mogę zobaczyć jak to wyglądało.
      • sebeqx [OT] To jest dopiero transport 12.11.06, 12:38
        Witam!

Ciekawe jak takie coś by przewieźli ulicami Wawy...

www.dusky.sk/halbot/?id=284
        • s.cat Re: [OT] To jest dopiero transport 12.11.06, 12:51
          Taka maszyna byłaby niezłym pretekstem do ekspresowego poszerzenia niektórych Warszawskich ulic ;D
        • roweroraffi Re: [OT] To jest dopiero transport 12.11.06, 23:56
          sebeqx napisał:

> Witam!
          >
          > Ciekawe jak takie coś by przewieźli ulicami Wawy...

Wrzucili by na bagażnik dachowy w Maluchu i pojechaliby. Polak potrafi ;-)

Swoją drogą naprawdę nie rozumiem dlaczego taki pojazd nie może sam pojechać na
          własnych kołach. Pewnie z racji wielkości opon (mały nacisk jednostkowy) mniej
          by niszczył nawierzchnię niż pojazdy, na których jest wieziony.
          No chyba, że w gre wchodzą względy ekonomiczne. Takie monstrum pali niemało. Ale
          z drugiej strony dwa trucki wiozące go też muszą palić niemało ;-)
          • sebeqx Re: [OT] To jest dopiero transport 13.11.06, 18:23
            Witam!

> Swoją drogą naprawdę nie rozumiem dlaczego taki pojazd nie może sam
            > pojechać na własnych kołach. Pewnie z racji wielkości opon (mały nacisk
            > jednostkowy) mniej by niszczył nawierzchnię niż pojazdy, na których
            > jest wieziony.

Chcesz powiedzieć, że nacisk jednostkowy tego monstrum na 6 kołach będzie
            mniejszy niż 60 kół kiedy jedzie na platformach? Chyba Ci się coś
            pomerdało... :P
            • roweroraffi Re: [OT] To jest dopiero transport 13.11.06, 19:07
              sebeqx napisał:

> Witam!
              >
              > > Swoją drogą naprawdę nie rozumiem dlaczego taki pojazd nie może sam
              > > pojechać na własnych kołach. Pewnie z racji wielkości opon (mały nacisk
              > > jednostkowy) mniej by niszczył nawierzchnię niż pojazdy, na których
              > > jest wieziony.
              >
              > Chcesz powiedzieć, że nacisk jednostkowy tego monstrum na 6 kołach będzie
              > mniejszy niż 60 kół kiedy jedzie na platformach? Chyba Ci się coś
              > pomerdało... :P

Zwróć uwagę, że jedno koło tego monstrum ma szerokość co najmniej 10 kół
              platform. A dzięki dużo większej średnicy koła, długość na jakiej opona dotyka
              powierzchni też jest dużo mniejsza.
              Poza tym to są opony niskociśnieniowe, dzięki czemu nacisk jednostkowy jest
              jeszcze mniejszy ;-)

Że nie wspomnę o praktyczności jazdy nie na platformach. Chyba nie muszę
              udowadniać, że łatwiej manewrować ciężarówką 10x5m niż synchronicznie dwoma
              ciągnikami siodłowymi po 6x2m z platformami 15x2m na których mieści się
              ciężarówka 20x10m. Co nie zmienia faktu, że jezdnię na czas przejazdu i tak by
              trzeba wyłączyć z ruchu.
              • sebeqx Re: [OT] To jest dopiero transport 13.11.06, 19:42
                Witam!

Może niech to Pimpf obliczy, bo jakoś mnie nie przekonałeś :P
                • roweroraffi Re: [OT] To jest dopiero transport 13.11.06, 20:58
                  sebeqx napisał:

> Może niech to Pimpf obliczy, bo jakoś mnie nie przekonałeś :P

Może Cię przekona fakt, że "lawety" prócz oczywistej wagi wiezionej ciężarówki
                  obciążają drogę tez wagą ciągników siodłowych (2x jakieś 5 ton) i naczep(kolejne
                  2x 5 ton pewnie), na których jest ciężarówka. Gdyby jechała sama ciężarówka,
                  tych dodatkowych 20 ton nacisku asfalt by znosić nie musiał.
                  • sebeqx Re: [OT] To jest dopiero transport 13.11.06, 21:38
                    Witam!

Co nie zmienia faktu, że z pewnych względów takie pojazdy są transportowane na
                    lawetach. Może zdobycie zezwolenia na przejazd dla tego czegoś bez lawety jest
                    tak samo łatwe jak wybudowanie drogi rowerowej na Krakowskim Przedmieściu:>
                    • roweroraffi Re: [OT] To jest dopiero transport 13.11.06, 22:55
                      sebeqx napisał:

> Witam!
                      >
                      > Co nie zmienia faktu, że z pewnych względów takie pojazdy są transportowane na
                      > lawetach. Może zdobycie zezwolenia na przejazd dla tego czegoś bez lawety jest
                      > tak samo łatwe jak wybudowanie drogi rowerowej na Krakowskim Przedmieściu:>

To wymaga takiego samego pozwolenia jak przejazd Masy (pozwolenia na
                      wykorzystanie drogi w sposób szczególny). Nie jest to niewykonalne ;-)

Bardziej myślę, że może chodzić i koszty. Taka ciężarówka pali niemało, jej
                      zużycie, przeglądy, czy nawet zalanie silnika olejem kosztuje niemało, opony
                      podobno są pierońsko drogie... być może taniej było przewozić to na lawetach niż
                      zwyczajnie pojechać tym po ulicach, do jazdy po których ten pojazdy przecież nie
                      był budowany/projektowany. Zwłaszcza jeżeli mają to wieźć gdzieś dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka