Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Poradzcie!!!

IP: *.acn.waw.pl 08.05.07, 00:08
    velo.com.pl/php/getSpec.php?id=56
    Czy warto kupic ten rower. Ma służyc do weekendowych wypadów za miasto dla
    starszej osoby.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: Poradzcie!!! IP: *.icpnet.pl 08.05.07, 02:07
        Jeśli owa starsza osoba nie jeździła w życiu na rowerze z przerzutkami to nie.

W takim przypadku jedynym rozwiązaniem jest rower z wielobiegową piastą - wtedy
        wszystko obsługuje się w trywialny sposób jedną manetką.

To jak z telefonem - ze zwykłym poradzi sobie każdy, z nową komórką już nie jest
        tak prosto...
        • Gość: Sandra Re: Poradzcie!!! IP: *.acn.waw.pl 08.05.07, 08:45
          Dziękuję za odpowiedz:)) Mysle, ze sobie poradzi bo nie jest mocno starsza (60
          lat). Z komórką nie ma problemów i z komputerem też, także powinno ok.
          Chyba zle postawiłam swoje pytanie, chodziło mi o to czy crossowy czy "góral"
          bedzie bardziej odpowiedni dla niej.
          Pozdrawiam.
          • skuter70 Re: Poradzcie!!! 08.05.07, 10:06

jest tylko jeden sposob zeby sie przekonac - dac tej osobie przejechac sie
            rowerem
            • Gość: cykloza Re: Poradzcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:28
              a czemu ma się nie nadawać? Bedzie jechał jak trza! Ale . Z doswiadczenia wiem
              że osobom w tym wieku lepiej kupić jakiś miejski lub trekingowy. Chodzi o to aby
              było miejsce na bagażniku... torba, kufer czy cokolwiek co pomieści jabłuszka,
              wodę, piwko, kanapeczki czy cokolwiek. ja nei żartuję - sam skałdam takie rowery
              ojcu i wujowi. Do tego najlepiej fotel w miejscu siodełka (tak ta... prostata
              krzyczy o swoich prawach w tym wieku) i możliwie prosta sylwetka. Moim nie
              pasuja proste kierownice bo na normalnej "kozie" z holenderskiej damki można
              dłonie ułożyć w 3 różnych pozycjach a tu tylko w jednej jak się nie m rogów.
              obowiązkowo błotniki bo zwykle starsi nie jeżdżą w sportowych ciuszkach i nie
              lubią jak im błotko spada na siedzenia. Wbrew pozorom to jak się nie mieszka w
              górach to nie trzeba im wielu przełozeń.
              Tak wiec ten rower zupełnie nie nadaje się na turystyczny egzemplarz dla osoby
              pragnącej uprawiac turystykę z prostego względu - to rower quasi sportowy i
              doprowadzeni go do stanu miejsko-turyst. będzie kosztowac trochę środków i pracy
              aczkolwiek jest to jak najbardziej mozliwe jeśli ma uchwyty odpowiednie na ramie.
              • Gość: Sandra Re: Poradzcie!!! IP: *.acn.waw.pl 09.05.07, 11:11
                No własnie na tym rowerze ( ja go sprawdzałam w sklepie) ma się pozycję tylko
                lekko pochyloną. Ja na nim usiadłam to wydawał mi się wygodny. Poruszyłam temat
                bo nie jestem pewna czy nie będzie z nim kłopotów w sensie technicznym, tzn. czy
                to "dobra" firma, bo nie znam jej. A osoba jest , ze tak powiem usportowiona,
                jezdzi na nartach, łyżwach i pływa często na basenie.
                Pozdrawiam!
                • uruk-hai Re: Poradzcie!!! 09.05.07, 11:52
                  Nie lubię Authorów, ale.....

Lineę znam od wielu lat bo serwisuję taki rower koleżanki - stosunkowo proste
                  wyposażenie (ale sprawne) z biegiem lat zmieniło się na komponenty Deore XT i
                  fajne 'obraczkowane' obręcze Mavica :)

Początkowy koszt zakupu jest stosunkowo niewielki, otrzymujemy sprzęt ... na
                  lata.
                  Linea koleżanki jeszcze na świetnej ramie z końca lat '90: cr-mo koleżanka
                  dostała 'dożywotnią' gwarancję na ramę (znam takie ramy Authora które od dawna
                  już 'nie żyją") - daję w te zapewnienia wiarę :)

Rower jest BARDZO wygodny, trzyma kurs jak należy, radzi sobie świetnie w
                  terenie typu lasy i pola (odpowiednie opony), jeździliśmy niezbyt trudnymi
                  drogami rowerowymi w okolicy Ustronia (zarówno strona czeska jak i polska):
                  zero problemów z podjazdami po asfalcie, trochę problemów w cięższym terenie...
                  sprawdził się również znakomicie na wyprawie rowerowej, Czechy, Słowacja,
                  Austria i Niemcy, a wcześniej wyprawa w Północnej Polsce - ale to chyba
                  specjalność tego modelu :)

Usilnie chciałem sie do niego doczepić - ale nie znalazłem sensownych
                  argumentów - przyznaję

A tak w ogóle od razu na początku zająłbym się utylizacją ciężkiego mechanizmu
                  korbowego (IMHO) :P

POLECAM!

• Gość: Sandra Re: Poradzcie!!! IP: *.acn.waw.pl 09.05.07, 17:55
                    Dzięki wszystkim za rady:) Rower już został kupiony i dzis będzie wypróbowany.
                    Napisze jutro co i jak.
                    pozdrówka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka