Gość: Sandra IP: *.acn.waw.pl 08.05.07, 00:08 velo.com.pl/php/getSpec.php?id=56 Czy warto kupic ten rower. Ma służyc do weekendowych wypadów za miasto dla starszej osoby. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Jacu Re: Poradzcie!!! IP: *.icpnet.pl 08.05.07, 02:07 Jeśli owa starsza osoba nie jeździła w życiu na rowerze z przerzutkami to nie. W takim przypadku jedynym rozwiązaniem jest rower z wielobiegową piastą - wtedy wszystko obsługuje się w trywialny sposób jedną manetką. To jak z telefonem - ze zwykłym poradzi sobie każdy, z nową komórką już nie jest tak prosto... Link Zgłoś
Gość: Sandra Re: Poradzcie!!! IP: *.acn.waw.pl 08.05.07, 08:45 Dziękuję za odpowiedz:)) Mysle, ze sobie poradzi bo nie jest mocno starsza (60 lat). Z komórką nie ma problemów i z komputerem też, także powinno ok. Chyba zle postawiłam swoje pytanie, chodziło mi o to czy crossowy czy "góral" bedzie bardziej odpowiedni dla niej. Pozdrawiam. Link Zgłoś
skuter70 Re: Poradzcie!!! 08.05.07, 10:06 jest tylko jeden sposob zeby sie przekonac - dac tej osobie przejechac sie rowerem Link Zgłoś
Gość: cykloza Re: Poradzcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:28 a czemu ma się nie nadawać? Bedzie jechał jak trza! Ale . Z doswiadczenia wiem że osobom w tym wieku lepiej kupić jakiś miejski lub trekingowy. Chodzi o to aby było miejsce na bagażniku... torba, kufer czy cokolwiek co pomieści jabłuszka, wodę, piwko, kanapeczki czy cokolwiek. ja nei żartuję - sam skałdam takie rowery ojcu i wujowi. Do tego najlepiej fotel w miejscu siodełka (tak ta... prostata krzyczy o swoich prawach w tym wieku) i możliwie prosta sylwetka. Moim nie pasuja proste kierownice bo na normalnej "kozie" z holenderskiej damki można dłonie ułożyć w 3 różnych pozycjach a tu tylko w jednej jak się nie m rogów. obowiązkowo błotniki bo zwykle starsi nie jeżdżą w sportowych ciuszkach i nie lubią jak im błotko spada na siedzenia. Wbrew pozorom to jak się nie mieszka w górach to nie trzeba im wielu przełozeń. Tak wiec ten rower zupełnie nie nadaje się na turystyczny egzemplarz dla osoby pragnącej uprawiac turystykę z prostego względu - to rower quasi sportowy i doprowadzeni go do stanu miejsko-turyst. będzie kosztowac trochę środków i pracy aczkolwiek jest to jak najbardziej mozliwe jeśli ma uchwyty odpowiednie na ramie. Link Zgłoś
Gość: Sandra Re: Poradzcie!!! IP: *.acn.waw.pl 09.05.07, 11:11 No własnie na tym rowerze ( ja go sprawdzałam w sklepie) ma się pozycję tylko lekko pochyloną. Ja na nim usiadłam to wydawał mi się wygodny. Poruszyłam temat bo nie jestem pewna czy nie będzie z nim kłopotów w sensie technicznym, tzn. czy to "dobra" firma, bo nie znam jej. A osoba jest , ze tak powiem usportowiona, jezdzi na nartach, łyżwach i pływa często na basenie. Pozdrawiam! Link Zgłoś
uruk-hai Re: Poradzcie!!! 09.05.07, 11:52 Nie lubię Authorów, ale..... Lineę znam od wielu lat bo serwisuję taki rower koleżanki - stosunkowo proste wyposażenie (ale sprawne) z biegiem lat zmieniło się na komponenty Deore XT i fajne 'obraczkowane' obręcze Mavica :) Początkowy koszt zakupu jest stosunkowo niewielki, otrzymujemy sprzęt ... na lata. Linea koleżanki jeszcze na świetnej ramie z końca lat '90: cr-mo koleżanka dostała 'dożywotnią' gwarancję na ramę (znam takie ramy Authora które od dawna już 'nie żyją") - daję w te zapewnienia wiarę :) Rower jest BARDZO wygodny, trzyma kurs jak należy, radzi sobie świetnie w terenie typu lasy i pola (odpowiednie opony), jeździliśmy niezbyt trudnymi drogami rowerowymi w okolicy Ustronia (zarówno strona czeska jak i polska): zero problemów z podjazdami po asfalcie, trochę problemów w cięższym terenie... sprawdził się również znakomicie na wyprawie rowerowej, Czechy, Słowacja, Austria i Niemcy, a wcześniej wyprawa w Północnej Polsce - ale to chyba specjalność tego modelu :) Usilnie chciałem sie do niego doczepić - ale nie znalazłem sensownych argumentów - przyznaję A tak w ogóle od razu na początku zająłbym się utylizacją ciężkiego mechanizmu korbowego (IMHO) :P POLECAM! Link Zgłoś
Gość: Sandra Re: Poradzcie!!! IP: *.acn.waw.pl 09.05.07, 17:55 Dzięki wszystkim za rady:) Rower już został kupiony i dzis będzie wypróbowany. Napisze jutro co i jak. pozdrówka! Link Zgłoś