Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rower damski miejski jaki

27.05.09, 15:06
    Właśnie skradziono mi rower - kilkunastoletni górski. Jeżdżę sporo głównie po
    mieście i czasem w okolicach (teren raczej płaski). Przeważnie jeżdżę z
    dzieckiem- waga ok. 20 kg. Z uwagi na duże ryzyko, że kolejny rower zostanie
    skradziony (mieszkam w bloku) chcę jak najmniej zainwestować w nowy rower.
    Myślałam o kupnie miejskiego, z biegami. W markecie można kupić nowy rower na
    3 letniej gwarancji za 500 do 700 zł. W takich samych cenach oglądałam dzisiaj
    rowery używane, po remoncie, sprowadzane z zagranicy. Czekam na Wasze porady i
    sugestie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ht Re: rower damski miejski jaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 17:14
        Kupiłam używany rower holenderski (konkretnie Batavus) i jest doskonały.
        Niesamowicie wygodny, stabilny, chodzi lekko, ma 7 biegów, rolkowe hamulce z
        przodu i z tyłu, całkowicie zabudowany łańcuch i osłonę tylnego koła, świetne
        oświetlenie halogenowe...mogę tak długo:) W tej cenie nie ma szans na nowy rower
        o podobnych walorach, a śmiem twierdzic, że holenderka pociągnie zdecydowanie
        dłużej.
        Oczywiście, używka używce nierówna, ale w takiej cenie jak planujesz można już
        znależć bardzo porządny rower.
        Poza tym polecam Twojej uwadze fakt, że zabezpieczenie antykradzieżowe typu
        u-lock na kluczyk to min.100zł, a w holenderce przeważnie masz je w cenie
        (zazwyczaj jest to Axa).Wystarczy dokupić łańcuch i masz rower dość porządnie
        zabezpieczony.
        • Gość: Marta Re: rower damski miejski jaki IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.09, 18:13
          Popieram przedmówczynię! Poza tym, ze holenderki sa "nie do zdarcia" dodatkowo
          kazdy serwis od reki ci je naprawi - co niekoniecznie mialo miejsce w wypadku
          rowerow gorskich. Na naspolke.pl zreszta widzialam jakies grupy fascynatow tego
          typu rowerow - tam na pewno dowiesz sie wiecej - no ico najwazniejsze JAKA kupic
          holenderke

Ps
          Szukaj tez info na forach rowerowcow albo tu
          naspolke.pl/ogloszenia/widok/202
          • babeth Re: rower damski miejski jaki 27.05.09, 19:09
            Jaka jest rozsądna cena za wyżej opisany rower holenderski? Czy ktoś z was
            jeździ na takim rowerze z dzieckiem w foteliku (czyli z obciążeniem od 20 do 25 kg).
            Sklep w którym oglądałam rowery używane nie miał typowych holenderek.
            • hottee Re: rower damski miejski jaki 27.05.09, 19:58
              Ja jeżdżę z fotelikiem (jestem ht z postu wyzej).Sama frajda. Holenderka jest
              wręcz wymarzona do jazdy z fotelikiem, bo jest stabilna i ma odpowiednio
              umiejscowiony środek ciężkości. Zreszta w Holandii mnóstwo rodziców wozi dzieci
              w fotelikach i producenci biorą to pod uwagę.
              Całe lata jeżdziłam na leciutkim góralu i z fotelikiem nie umiałam, fotelik
              "przeważał" lekkiego górala. W tej chwili to dla mnie sama radość:) (a właściwie
              obopólna).
              Co do cen, holenderki kosztują na Allegro od 300zł za 10 letnie i starsze do
              1500 za zeszłoroczne modele. Lepiej unikać "okazji".Warto kupować od takich
              sprzedawców, którzy parają się sprowadzaniem rowerów z Holandii jako firmy -
              masz pewność, że są to rowery z legalnego źródła, przygotowane do jazdy i możesz
              umówić się ze sprzedającym, że przyjmie zwrot roweru w razie gdy Ci się nie
              spodoba (mam na myśli sytuację, że kupujesz na odległość).Ja właśnie tak kupiłam
              moją holenderkę.
              • babeth Re: rower damski miejski jaki 27.05.09, 22:07
                OK, o holenderkach już coś nieco wiem. Dziękuję za szczegółowe informacje. A
                może ktoś wypowie się na temat nowych rowerów kupowanych w zbliżonych cenach
                (500 do 700 zł) w marketach. Widziałam takie z 3 letnią gwarancją.
                • alabama8 Re: rower damski miejski jaki 28.05.09, 10:33
                  Pytanie brzmi - z jaką gwarancją sprzedawane są te rowery. Najpierw
                  zapoznaj się z treścią gwarancji. Może być tak że nie obejmuje ona
                  np. uszkodzeń fizycznych (rozumiem) ale i części zużywalnych (np.
                  przerzutki, łańcuch, wolnobieg) i wydzie na to że gwarancja jest ale
                  nic nie gwarantuje.
                  • babeth Re: rower damski miejski jaki 28.05.09, 13:11
                    dobra wskazówka.
                    • dr_olek Re: rower damski miejski jaki 28.05.09, 14:45
                      Powiem tak. Do roweru z supermarketu bym się nie zbliżał. Na używanym holendrze
                      jeżdżę głównie po mieście, w tym od 3 lat do pracy i nie ma żadnego problemu. Co
                      do rowerów miejskich: warto się tylko zastanowić czy z torpedo czy bez. Innymi
                      słowy większa niezawodność napędu, ale jak pójdzie tylnia dętka to więcej zabawy
                      czy też wręcz odwrotnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka