Dodaj do ulubionych

światełko w tunelu ;)

06.12.10, 02:14
witam

podczytuje to forum dosc czesto, ale nieczesto sie wypowiadam, bo moje prawie 2,5 letnie dziecie niewiele mowi, ale chcialam sie pochwalic, ze odzyskuje nadzieje na jej polskojezycznosc

Tradycyjnie pierwsze slowa mowila po polsku i dokad byla ze mna w domu mowila glownie po polsku, potem jej sie przestawilo i zapomniala wiekszosc slow ktore znala po polsku zastepujac je angielskimi. Moje proby czytania po polsku i ogladania bajek po polsku konczyly sie tym, ze dziecie prowadzilo sobie angielski komentarz do ogladanych rzeczy: "book", "birdie", "hat"
Niedawno nastapil przelom i dziecie dodaje polskie slowa do znanych juz angielskich i jakby wie, ze do taty sie mowi po angielsku a mamie trzeba dodac drugie slowko wink
Mam nadzieje, ze jestesmy na dobrej drodze, chociaz wiem, ze jeszcze dluuga droga
Obserwuj wątek
    • justmaga Re: światełko w tunelu ;) 07.12.10, 10:02
      dzieki za tego posta. Bo ja jestem na tej samej drodze i tez sie boje,ze angielski zdominuje nasze jezyki . W koncu cale otoczenie mowi po angielsku a po naszemu tylko my.
      Ale widze,ze jednak ten jezyk w nich osiada gdzies i jest sens.
      • istota Re: światełko w tunelu ;) 09.12.10, 17:21
        jeszcze daleka droga przed nami, ale jest nadzieja

nie wiem kto to 'my' w Twoim przypadku, ale u mnie tylko ja mowie po polsku wink
      • camel_3d Re: światełko w tunelu ;) 10.12.10, 15:59
        u mnie tez dominuje niemiecki..ale powoli czasem jakis poslkie slowko bakniewink
        ma 2 lata..i miesiac
        • istota Re: światełko w tunelu ;) 13.12.10, 02:22
          dzis moje dziecie po raz pierwszy wzielo aktywny udzial w zabawie "tata mowi downstairs, mama mówi.. a ona dokończyła: na dół big_grinbig_grinbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka