Dodaj do ulubionych

objawy jaskry, sprzęt u dr. Prosta ....

12.05.14, 23:26
Hej, to znowu ja i nasza pokomplikowane oczka.
Proszę Was o pomoc
Po zaćmie w OL pojawiły się zrosty, lekarze mówią że samych zrostów się nie operuje ale to oczko zaczęło nam szybko rosnąć - córcia ma 1,5 roku i już OL 21,02 mm, drugie 20,5 a od urodzenia OL było mniejsze. Okulistka obawia się, że to mogą być pierwsze symptomy jaskry, pomimo dobrego ciśnienia - czytałam na forum, że dr. Prost ma urządzenie wykrywające symptomy jaskry - czy możecie powiedzieć mi coś więcej...
Obserwuj wątek
    • aneta-1989 Re: objawy jaskry, sprzęt u dr. Prosta .... 13.05.14, 01:37
      Profesor ma dobry sprzęt bardzo dokladnie bada wzrok m in pomiar cisnienia, pomiar grubosci rogówki (pachymetria) ,oftalmoskopia(dno oka) badanie w lampie szczelinowej komputerowe badanie wzroku
    • tata_gabrysi Re: objawy jaskry, sprzęt u dr. Prosta .... 14.05.14, 20:46
      Prof. M. Prost wykonuje komplet badań, ma niezbędny sprzęt do pomiaru ciśnienia śródgałkowego u małych, niewspółpracujących dzieci. Wydaje mi się, że to właśnie u prof. można najlepiej w PL zbadać oczka maluszka, ale nie mam doświadczenia dot. jaskry i może jest ośrodek, specjalista, który ma w tym zakresie od prof. większe doświadczenie i nowocześniejszy sprzęt?

To pyt. do rodziców dzieci, które z jaskrą się borykają?

Pozdr.,
      T.
      • believe7 Re: objawy jaskry, sprzęt u dr. Prosta .... 13.06.14, 21:17
        Prost ma sprzęt, który z dużym wyprzedzeniem wykrywa jaskrę.
        Badanie wygląda tak że dzieco patrzy w obiektyw , tak jak przy podstawowym badaniu ostrości wzroku . Badanie nie trwa długo ale dziecko powinno siedzieć spokojnie.
        • wiol232 Re: objawy jaskry, sprzęt u dr. Prosta .... 13.06.14, 22:58

Mieliście takie badanie? - a może znacie nazwę sprzętu lub samego badania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka