Dodaj do ulubionych

MOJ BRAT MA ziarniniaka kwasochlonnego POMOCY ! :(

29.01.11, 21:41
Widoczna jest tkanka łączna dość obficie nacieczona histiocytami granulocytami obojętno i kwasochłonnymi, pojedynczymi komórkami olbrzymimi z obecnością wynaczynień i martwicy. nie stwierdza się morfologicznych cech złośliwości procesu. obraz powyższy najbardziej odpowiada rozpoznaniu ziarniniaka kwasochłonnego-histiocytoza z komórkami langhansa. wskazania diagnostyka obrazowa ukladu kostnego celem wykluczenia innych ognisk tej jednostki chorobowej. prosze o przetlumacznie tego na normalny jezek */ z gory dziekuje !!
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: MOJ BRAT MA ziarniniaka kwasochlonnego POMOCY 30.01.11, 14:06
      znalazłam takie linki,moze coś wyjaśnią
      www.radiologia24.pl/ziarniniak_kwasochlonny.htm
      pl.wikipedia.org/wiki/Histiocytoza_X
      skąd jest to badanie i kto postawił diagnozę?kiedy macie jakąś wizytę?u kogo?ile brat ma lat?jakie macie dalsze zalecenia?jakie badania bedziecie robic-scyntygrafię?nad tym trzeba się teraz zastanowic...
    • turpin Re: 'najbardziej odpiwiada' to nie 'odpowiada' 30.01.11, 14:21
      Czy to jest kompletny opis badania histopatologicznego?
      Nie ma tam nic o barwieniach immunohistochemicznych?
      Na pewno napisano 'Langhansa', a nie 'Langerhansa'?

+ odpowiedzi na pytania z postu powyżej (wiek, objawy, miejsce pobrania biopsji, wyniki badań radiologicznych)

Wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.
      • mama.rozy Re: 'najbardziej odpiwiada' to nie 'odpowiada' 30.01.11, 15:00
        na pewno Langerhansa-innych nie mamy;)pewnie zwykłe przejęzyczenie...
        • turpin szczegół 30.01.11, 20:11
          Przejęzyczenie, to mnie się trafiło w tytule poprzedniego posta.

Mamy i komórki Langhansa (olbrzymie histiocyty z wieloma jądrami ułożonymi w podkowę, dość typowe dla gruźlicy) i komórki Langerhansa (kuzyni histocytów, wyspecjalizowani w prezentacji antygenów).

Mylenie jednych z drugimi w opisie histologicznym to czywiście może być li tylko lapsus verbi, ale jest nieco niepokojące, zwłaszcza w kontekście rozpoznania bardzo rzadkiej choroby.
          • betty-7 Re: szczegół 31.01.11, 08:23
            Turpin, super, że znów z nami jesteś.
            • mama.rozy Re: turpin-dzięki:) 31.01.11, 10:53
              człowiek uczy się przez całe życie...
              pobieżnie przeczytałam te wklejone linki i nie mam pojęcia,co tam jest
              a dzisiaj znowu jestem w biegu i nie mam czasu przeczytac:(

no i ciekawe,co to w końcu jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka