Dodaj do ulubionych

BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ

16.02.11, 18:01
Proszę o pomoc w interpretacji wyniku.Mąż miał zrobione tk klatki z powodu kaszlu.Płuca wyszły ok ale niepokoją mnie węzły:w śródpiersiu pojedyńcze owalne węzły chłonne przytchawicze do 10 mm niepodejrzane.W przestrzeni zaotrzewnowej w obrębie krezki dość liczne owalne węzły chłonne do 13mm dł.W prawej nerce torbiel korowa 23mm.Panicznie boję się że to chłoniak .Na początku stycznia przeszedł przeziebienie i do tej pory kaszle ale innych objawów nie ma jestem bardzo wystraszona byl u rodzinnego kazał iść do onkologa wyjaśnić
Obserwuj wątek
    • mamamalej1 Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 16.02.11, 19:51
      a węzły szyjne? powiększone czy w normie?
      żeby zinterpretować chłoniaka trzeba wielu badań, sama tomografia nie wystarczy a węzły sa za małe na kaszel raczej nic nie uciskają.
      masz jakieś wyniki badań?
    • ammazuko_powrot Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 16.02.11, 20:34
      Miał robione badania krwi?
      • mama.rozy Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 17.02.11, 09:33
        chłoniak to nie koniec świata,ale żeby go potwierdzic,potrzeba jeszcze kilku badań-morfologia,ob,to podstawa.chociaż i tak do pełnej diagnozy bedzie potrzebna biopsja węzłów.
        gdzie były robione badania-szpital czy przychodnia?skad jesteś?
        jest nas tu trochę z chłoniakami-ziarniczymi i nie.pomożemy,doradzimy.
        pozdrawiam
        • tola1968 Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 17.02.11, 22:05
          miał robione badania w szpitalu dziś odebralismy bad. morf.,ob.,crp w normie konsultowałam to z onkol. wizyte mamy w sobote zobaczymy co powie niby wsz. jest ok(. trochę go pobolewa brzuch)ale z kąd węzły.Napiszcie
          • mama.rozy Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 18.02.11, 08:20
            nie powiemy Ci,skąd powiększone węzły,nie mamy rtg w oczach:)
            spokojnie czekajcie na wizytę,to juz jutro?
            • ammazuko_powrot Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 18.02.11, 09:30
              tola, napisz jak będziecie po wizycie.
              Węzły są naszym wewnętrznym lekarzem i powiększają się z bardzo wielu przyczyn, z niedoleczonego przeziębienia też...
              • tola1968 Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 19.02.11, 15:16
                już po wizycie dostał skierowanie na kolanoskopie i gastroskopie cito czy to dobry trop? nie wiem?jak myślicie?
                • mama.rozy Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 19.02.11, 17:55
                  kolonoskopię;)to badanie jelita cienkiego.gastroskopia to badanie przewodu pokarmowego od przodu,przez przełyk,do żołądka.
                  nie wiem,czy to dobry trop,zależy,czym się kierują.dobrze,że na cito,szybko będą wyniki.mąż jest w szpitalu?kiedy te badania?i co w ogóle mówił lekarz?
                  • tola1968 Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 19.02.11, 18:58
                    Mąż w domu. Myślę że badania dlatego ,że węzły powiększone są przy krezce więc dole brzucha.Czasami ten brzuch go pobolewa ale nieznacznie.Ciekawe czy mogą występować choroby jelit bez specjalnych objawów trochę poczytałam o raku jelita cieńkiego czy żołątka i różnie ludzie pisali niewielkie dolegliwości a tu po badaniach nowotwór straszne
                    • mama.rozy Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 20.02.11, 12:05
                      jelita,niestety,późno dają objawy
                      ale postaraj sie nie zamartwiac,dopóki nie wiesz czegos pewnego
                      • tola1968 Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 20.02.11, 15:24
                        staram się nie martwić ale zawsze jakaś niepewność
                        • bkt Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 22.02.11, 22:43
                          Może być chłoniak, bardzo szybko powinien mieć zrobioną histopatologię. Pocieszę cię jednak że chłoniak wprawdzie jest złośliwy ale mnie pocieszano po diagnozie że lepiej chłoniak niż "zwykły" nowotwór... Kończę leczenie - leczenie to chemia CHOP plus Mabthera, jest to masakra dla organizmu ale daje dobre rokowania.
                          Zadbajcie o bardzo szybką diagnozę, musi być histopatologia.
                          Chłoniaki dobrze się leczą, choć jeśli w tym przypadku to chłoniak to jest trochę tych guzów.
                          Co do morfologii - to naprawdę żaden wskaźnik, ja miałam od początku leczenia, po diagnozie i przy chemii niemal świetną morfologię :) więc gdyby się kierować morfologią to nic nie stwierdzisz.
                          Głowa do góry, szybko diagnozować i nie martwić się bo stres zabija limfocyty NK. Da się przejść.
                          • mama.rozy Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 23.02.11, 12:32
                            małe sprostowanie do poprzedniego postu
                            chłoniaki ziarnicze są nowotworem złosliwym,jednakże chłoniaki nieziarnicze nie są złośliwe.jednakże w przypadku tego pierwszego,wyleczalnośc jest powyżej 90%,a leczenie jest w miarę szybkie,bo standardowe.chłoniaki nieziarnicze są różne,terapia też jest różna,czego mozna sie dowiedziec chociazby z postów osób,które ją przechodziły/przechodzą.
                            • ammazuko_powrot Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 23.02.11, 15:12
                              Dorotka, na jakiej podstawie twierdzisz, że chłoniaki nieziarnicze nie są złośliwe?
                              Może masz dostęp do pokrzepiających źródeł, innych niż te ogólnodostępne?:)
                              Leczenie chłoniaka zależy od jego złośliwości i rokowania są gorsze niż przy ziarnicy.

Tu masz podział chłoniaków nieziarniczych:

Chłoniaki o mniejszej złośliwości
                              A. Chłoniak złośliwy limfocytowy (25%)
                              1. B – komórkowe
                              2. T – komórkowe
                              B. Chłoniak złośliwy limfoplazmocytowy (15%)
                              1. limfoplazmocytowy
                              2. limfoplazmocytoidowy
                              3. polimorficzny
                              4. plazmocytowy
                              C. Chłoniak złośliwy centrocytowy (8%)
                              D. Chłoniak złośliwy centroblastyczno – centrocytowy (20%)
                              1. Guzkowy
                              2. Rozlany
                              3. Guzkowy i rozlany
                              4. Z włóknieniem lub bez

Chłoniaki o większej złośliwości
                              E. Chłoniak złośliwy centroblastyczny (1%)
                              F. Chłoniak złośliwy limfoblastyczny (15%)
                              1. B – komórkowy typ Burkitta i inne
                              2. T – komórkowy
                              G. Chłoniak złośliwy immunoblastyczny (15%)
                              1. B – komórkowy
                              2. T – komórkowy
                              • mama.rozy Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 23.02.11, 15:38
                                o rany,opierałam się na wiedzy od mojej lekarki...ale wstyd...serio.tak mnie pocieszała-że mój,pomimo tego,że złośliwy,to "lepszy",bo ten nieziarniczy co prawda nie złośliwy,ale "gorszy",bo trudniejszy w leczeniu...
                                o rany
                                dzięki ammazuko za poprawę:)
                                • ammazuko_powrot Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 23.02.11, 16:53
                                  E tam, oby tylko takie błędy ludzie popełniali:)
    • danulka2011 Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 20.05.11, 16:59
      Tolu1968!!! Objawem chłoniaka są silne nocne poty, suchość skóry, świąt skóry, utrata masy ciała,ogólne osłabienie. Jeśli chodzi o poty to są one charakterystyczne, jest się zlanym potem jak po antybiotyku lecząc gorączkę. Proszę nie mylić spocenia się z powodu ciepła. Prawidłowy węzeł winien mieć rozmiar 11mm.
      Pozdrawiam i mam nadzieję że to nie chłoniak!!!!
      • mama.rozy Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 20.05.11, 19:07
        ja się nie pociłam i nie miałam gorączki
        guz był tak duży,że kilka dni później już bym się udusiła...
        • ammazuko_powrot Re: BŁAGAM O POMOCCZY TO CHŁONIAK OSZALEJĘ 20.05.11, 21:47
          Ja się pociłam ale nie miałam tzw zlewów potnych.
          Pociłam się trochę bardziej niż normalnie.
          Węzeł był wielkości pudełka zapałek plus dwa mniejsze.
          Diagnoza też wszystkich zaskoczyła bo zamiast spodziewanej ziarnicy paskudny chłoniak nieziarniczy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka