Dodaj do ulubionych

SUTENT- nasza szansa!

08.11.11, 14:04
Witam. Proszę wszystkich, którzy mieli do czynienia z tym lekiem w terapii raka nerki z przerzutami o opinię nt. leku, działania, ew. skutków ubocznych itp. Oraz o informację jak zdobyć ten lek (a gdyby nie daj Boże się nie udało zapewnić refundacji leku przez NFZ ile kosztuje leczenie miesięczne sutentem? ?Bardzo Wam dziekuje za wszelką pomoc i rady! Ania
Obserwuj wątek
    • aniutka31 Re: SUTENT 15.11.11, 09:51
      scept89, powiem tak: nadzieja umiera ostatnia! I szczerze mówiąc nawet nie mam ochoty czytać podesłanych linków, bo wierzę w to, że będzie dobrze, nie mam innego wyboru...
      • kasiunia1970 Re: SUTENT 17.11.11, 07:39
        witaj
        Skutki uboczne są dość duże.Bierze sutent około roku z przerwami , najpierw brał dawkę 50 mg,potem na uciążliwe skutki uboczne 37,5 mg.
        Guzy nie zmniejszyły się ,ale tez nie urosły.Były momenty ciężkie i pewnie wiele przed nami , ale na razie jest w miarę stabilnie,tata pracuje i nauczył się z tym żyć.W grudniu mamy kolejne badania i zobaczymy co dalej.
        Z tego co wiem miesięczny koszt to ok.4 tys.euro.
        Ale trzeba próbować z NFZ,to był trudny czas , 2 miesiące chodzenia,proszenia,dowiadywania sie itd.
        Życzę powodzenia
        • dr_pitcher Re: SUTENT 17.11.11, 16:05
          Ostatnie badania wskazuja, ze aby Sutent dzialal efektywnie jego dawka musi byc znacznie wieksza niz obecnie stosowana. Nie u wszystkich, ale jednak. Innymi slowy - jak nie ma skutkow ubocznych to i efekty slabe. Wowczas mozna liczyc na sredni czas zatrzymania raka do okolo 14 miesiecy (zamiast osmiu). SUtent raka nie leczy a jedynie zatrzymuje lub opoznia rozwoj choroby.
    • malwinkas1 Re: SUTENT- nasza szansa! 14.01.12, 00:17
      Hej. Jeśli interesują cię jeszcze skutki uboczne SUTENTU, to w pierwszej fazie u teśćia pojawiły się problemy z kubkami smakowymi, a następnie grzybica lekka na stopach i owrzodzenie jamy ustnej. Po otrzymaniu odpowiednich lekarstw i dzięki 7 dniowej przerwie między zażywaniem sutentu, skutki uboczne malały i były spokojni edo wytrzymania. U teścia pojawił się początkowo regres, niestety teraz mamy do czynienia z progresem... Pierwsze objawy już takiego niereagowania organizmu na lek to brak apetytu i zbierajaca się dowa w opłucnej lub w jamie brzusznej. Ale mam nadzieję, że wy dacie radę! TRZYMAM KCIUKI!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka