Dodaj do ulubionych

kolonoskopia, polipy

05.10.13, 22:54
Mam pytanie, dlaczego lekarz podczas kolonoskopi nie usunął polipów hiperplastycznych stwierdzonych podczas owego badania?? jak myślicie ??nasz lekarz rodzinny bardzo się dziwi, twierdzi że mogą zezłośliwieć..znajomy chirurg też bardzo zdziwiony , twierdz że się wycina..lekarz , który wykonywał kolonoskopię twierdz że odchodzi się od wycinania, jestem zła...kolonoskopi nie wykonuje się codziennie, przygotowanie też do przyjemnych nie należy, i miała nas uspokoić a tylko teraz nerwy bo jeden twierdzi tak a inny co innego...
Obserwuj wątek
    • ewusia13 Re: kolonoskopia, polipy 06.10.13, 09:07
      ja przed badaniem miałam rozmowę z lekarzem, który pytał czy jak coś znajdzie to ma to wyciąć. Powiedziałam, że tak i dopłaciłam za badanie hist.
      Dziwie się, że tobie nie usunięto, powinni to zrobić bo faktycznie na przestrzeni kolejnych lat z polipów mogą robić się guzy
      --
    • grakow Re: kolonoskopia, polipy 07.10.13, 11:26
      Jestem przykladem osoby z nowotworem jelita grubego. Wycieto mi 7 lat temu i stale sie badam. Kolonoskopia praktycznie 1x w roku. Za kazdym razem jezeli jest cos do wyciecia - lekrza usuwa to. To jest koniecznosc i podstawa tego badania. Potem badanie hist.pat. Do tego tomograf jamy brzusznej, markery, krew, rtg klatki piersiowej usg narzadow rodnych. I tak stale 1x na rok. To jest nasze zdrowie i zycie - dbajmy o nie jesli sie da.
      • monika7123 Re: kolonoskopia, polipy 07.10.13, 12:12
        To nie ja miałam kolonoskopię ale osoba z mojego najbliższego otoczenia, jesteśmy wściekli na lekarza... było krwawienie potem skierowanie na krew w kale, kolonoskopia stwierdzono polipy i koniec.Pytałam sie ordynatora dlaczego nie zostały usunięte stwierdził że kolono robił najlepszy specjalista w szpitalu i widocznie nie trzeba inni lekarze zgodnie twierdzą że takie zmiany sie usuwa albo przynajmniej pobiera do badania histo.Tymbardziej że leki kardiologiczne które bierze chory nie mogą być podawane jeśli są polipy bo to są leki na rozrzedzenie krwi i dlatego krwawią ...zaczynam juz myśleć że to dlatego że kolonoskopia była na NFZ :( na pytanie czy lekarz zapewni mie że te polipy za kilka lat nie zezłośliwieją ordynator wzruszył ramionami :( porażka.
        • mama.rozy Re: kolonoskopia, polipy 07.10.13, 15:26
          nie wziął wycinka w ogóle?dopytajcie
          i wiem,że to ciężko,ale weźcie pod uwagę zmianę lekarza-nawet,jeśli to działanie okaże się uzasadnione-tak nie wolno traktowac człowieka
    • osmanthus Re: kolonoskopia, polipy 08.10.13, 01:12
      Noz sie w kieszeni otwiera.

A bylo na skierowaniu napisane : kolonoskopia i usuniecie ewentualnych polipow?
      Bo znam kogos, komu nie usunieto polipow, bo lekarz kierujacy nie uwzglednil tego w skierowaniu !!!

Mozesz zacytowac opis wyniku badania?
      • osmanthus Re: kolonoskopia, polipy 08.10.13, 01:19
        No i moze podaj nazwe tego znakomitego szpitala, zeby inni mogli go szerokim lukiem omijac.
        • monika7123 Re: kolonoskopia, polipy 08.10.13, 08:32
          nie mam przy sobie opisu ,pamiętam dobrze:jelito bez zmian coś tam coś tam, śluzówka gładka, lśniąca, w odbytnicy liczne drobne polipy hiperplastyczne oraz jeszcze coś po łacinie co lekarz rodzinny przetłumaczył nam jako mniej więcej nadwrażliwość jelit ,duża kurczliwość ,na skierowaniu była tylko kolonoskopia, mamę często boli dół brzucha, i stąd to nasze zdenerwowanie, poza tym tato zmarł na raka jelita grubego , no cóż ordynator powiedział mamie że mąż to nie rodzina , genetycznie zupełnie obcy człowiek i niepotrzebne nasze nerwy ....można i tak...szpital pod Poznaniem, większość chirurgów z "dużego miasta", rodzinny dał skierowanie do chirurga no i będziemy prosić szanownego pana chir. o kolejną kolono i tym razem usunięcie...
          • mama.rozy Re: kolonoskopia, polipy 08.10.13, 08:47
            czyli pewnie było bez usunięcia-i lekarz zrobił to,co miał w zleceniu
            nie dziw mu się-tak działa nasz system
            poproście o dokładne skierowanie
            nie możecie tych badań zrobic w Poznaniu?Na Przybyszewskiego np?
            i co do pokrewieństwa-to tez mieli rację,co jednak nie oznacza,że potraktowali Was jak powinni
          • osmanthus Re: kolonoskopia, polipy 09.10.13, 01:23
            "Pacjenci, u których wykryto i usunięto polipy hiperplastyczne esicy i odbytnicy, a także chorzy po usunięciu pojedynczych drobnych polipów hiperplastycznych w bardziej proksymalnych odcinkach jelita grubego, bez obciążeń rodzinnych, nie wymagają nadzoru endoskopowego - u młodszych osób (poniżej 60 lat) można zalecać wykonanie kolonoskopii profilaktycznej po 10 latach. Wyjątkiem są pacjenci z licznymi i większymi polipami hiperplastycznymi, zwłaszcza w prawej połowie jelita grubego (wprowadzono dla takich chorych termin "polipowatość hiperplastyczna"). Nie ma jeszcze pełnych i przekonujących danych klinicznych, ale wydaje się, że ta grupa chorych ma zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego i wymaga uważnego nadzoru, np. jak w grupie podwyższonego ryzyka po polipektomii gruczolaków. "
            pulsmedycyny.pl/2580431,23019,monitorowanie-pacjenta-po-usunieciu-raka-jelita-grubeg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka