Dodaj do ulubionych

Do gontcha

20.08.06, 18:03
Aniu a czy to badanie węzła wartowniczego jest kosztowne? moja mama leczy się
w Elblągu w Szpitalu Wojewódzkim i nie wiem może tam nie robią takich badań,
jak to sprawdzić. Pozdrawiam i dziękuję.
Ania.
Obserwuj wątek
    • goncia11 Re: Do gontcha 20.08.06, 18:44
      U niej w badniu było 1,5mm Breslowa
    • gontcha Re: Do gontcha 20.08.06, 21:06
      Aniu,
      Nie wiem ile kosztuje oznaczenie i biopsja węzła wartowniczego. Jednak przy IV
      Clarku i 1,5 mm Breslow byłoby to jak najbardziej wskazane (według schematów
      postępowania w czerniaku). Jeśli nie chcą tego zrobić w szpitalu w Elblągu może
      udajcie się na konsultacje do najbliższego Centrum Onkologii - są to jednak
      wyspecjalizowane ośrodki. Nie wiem gdzie jest najbliższe, może Olsztyn? Ja
      jestem z Wrocławia, a to trochę daleko.
      Pozdrawiam,
      Anka
      • jedruch Re: Do gontcha 20.08.06, 21:12
        bo tak naprawdę biopsję węzła wartownika powinien robic ośrodek mający w tym
        doświadczenie
        • goncia11 Re: Do gontcha 20.08.06, 22:40
          Tak też myślałam, że oni w tym się nie specjalizują, najbliższe osrodki to
          Olsztyn i Gdańsk. Dziękuję za rady. Cieszę się, że trafiłam na to forum i na
          takich życzliwych ludzi.Wielkie dzięki!!!
          • gontcha Re: Do gontcha 20.08.06, 22:46
            Nie dziękuj, nie ma za co :)
            Jedź z Mamą do CO na konsultację (nie potrzeba skierowania do onkologa).
            No i daj znać co i jak, oki?
            Trzymam mocno kciuki,
            Anka
    • margola22 Re: Do gontcha 21.08.06, 12:48
      Witaj!
      Jeśli nie jest to dla Was problemem, to proponuje Akademie Medyczną w Gdańsku,
      ul. Dębinki 7. Poradnia przykliniczna chirurgii onkologicznej jest czynna pon.-
      pt. godz. 12, budynek nr 1, tel. 058-3492612. nietety na konsulatacje trzeba
      troche czekać, więc proponuję konsultacje prywatne u dr Kruszewskiego w Gdyni
      (to z-ca kierownika kliniki chirurgii onkologicznej AM w Gdańsku). Byłam już
      kilka razy u niego. Namiary: dr hab.med. Wiesław Kruszewski - Specjalistyczny
      Gabinet Chirurgii Onkologicznej, al. Piłsudskiego 30, Gdynia, tel. 058-6225071
      (rejestracja). Jeśli dobrze pamiętam przyjmuje dwa razy w tygodniu.
      Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to śmiało.
      margo
      • margola22 Re: Do gontcha 21.08.06, 13:03
        mam jeszcze namiar na innego lekarza z AM - również z tej kliniki, tj. dr n.
        med. Jacek Zieliński, specjalista chirurgii onkologicznej, Tczew, ul.
        Sikorskiego 32, tel. 058-5325357
        pozdrawiam
        margo
        • goncia11 margola22 22.08.06, 00:29
          Dzięki temu forum jestem już trochę spokojniejsza i dużo więcej wiem na temat
          tej choroby. Gdy 1,5 miesiąca temu przyszły wyniki mamy (52 lata) - melanoma
          malignum do końca nie zdawałam sobie sprawy, jak poważna jest ta choroba.
          Później był drugi zabieg(poszerzanie marginesów).Wynik był pozytywny,
          cieszyliśmy się , że mama jest zdrowa, że usunęli "tego pieprza", że nie ma
          już komórek rakowych. Jednak niedawno natknęłam się przypadkowo na jakiś
          artykul w internecie i przeczytałam o tej chorobie. Trochę to wszystko zaczęło
          mnie zastanawiać, bo w literaturze jest napisane i tutaj też na forum, że w
          większości przypadków robi się biopsję węzła wartowniczego, ale zależy to też
          od tego jaki był Breslow (1,5mm). Mama miała tylko robione rtg płuc i
          sprawdzane węzły, czy się nie powiększyły - to wszystko. Teraz ma na kontrol za
          ok. 1,5 miesiąca. Dzięki temu, że tu trafiłam też zaczęłam bardziej wnikać w to
          wszysto i wiem, że w moich okolicach tylko Gdańsk i Olsztyn sa ośrodkami, które
          się specjalizują w onkologii. I tam zaczniemy szukać pomocy. Bliżej mamy do
          Olsztyna, ale jeśli tam nie wyjdzie to jest Gdańsk. Dzięki za wszystkie
          namiary.
    • gontcha Re: Do gontcha 21.08.06, 13:16
      Margo :)
      Co słychać? Emocje opadły?
      No i jak ślub? Udany?
      Buziaki wielkie,
      Anka
      • margola22 Re: Do gontcha 21.08.06, 14:04
        Cześć Aniu!
        troche milczałam w tym moim tygodniu miodowym ;-)mam jeszcze urlop, nietety mąż
        już w pracy. dziekuje za fotki. fajnie, że sobie trochę odpoczęłaś. jak twoja
        terapia?
        ślubne emocje powoli opadają. pewnie nie będę oryginalna jeśli powiem, że było
        pęknie... jesteśmy bardzo zadowoleni z wesela. było wesoło i sympatycznie. za
        kilka dni prześlę fotki.
        napisz jak się czujesz. pozdrawiam
        margo
        • gontcha Re: Do gontcha 21.08.06, 14:30
          No nie dziwne Margo, że miodowy tydzień był tylko dla Was :)
          Czekam zatem na fotki...
          Odpocząć trochę odpoczęłam, ale forma nienajlepsza jest.
          Ozonoterapia 'zawieszona' na razie ze względu na moje złe samopoczucie. Jutro
          jadę do medyka i zobaczymy co dalej.
          Buziaki i jeszcze raz gratuluję :)
          Anka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka