goncia11 20.08.06, 18:03 Aniu a czy to badanie węzła wartowniczego jest kosztowne? moja mama leczy się w Elblągu w Szpitalu Wojewódzkim i nie wiem może tam nie robią takich badań, jak to sprawdzić. Pozdrawiam i dziękuję. Ania. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gontcha Re: Do gontcha 20.08.06, 21:06 Aniu, Nie wiem ile kosztuje oznaczenie i biopsja węzła wartowniczego. Jednak przy IV Clarku i 1,5 mm Breslow byłoby to jak najbardziej wskazane (według schematów postępowania w czerniaku). Jeśli nie chcą tego zrobić w szpitalu w Elblągu może udajcie się na konsultacje do najbliższego Centrum Onkologii - są to jednak wyspecjalizowane ośrodki. Nie wiem gdzie jest najbliższe, może Olsztyn? Ja jestem z Wrocławia, a to trochę daleko. Pozdrawiam, Anka Odpowiedz Link
jedruch Re: Do gontcha 20.08.06, 21:12 bo tak naprawdę biopsję węzła wartownika powinien robic ośrodek mający w tym doświadczenie Odpowiedz Link
goncia11 Re: Do gontcha 20.08.06, 22:40 Tak też myślałam, że oni w tym się nie specjalizują, najbliższe osrodki to Olsztyn i Gdańsk. Dziękuję za rady. Cieszę się, że trafiłam na to forum i na takich życzliwych ludzi.Wielkie dzięki!!! Odpowiedz Link
gontcha Re: Do gontcha 20.08.06, 22:46 Nie dziękuj, nie ma za co :) Jedź z Mamą do CO na konsultację (nie potrzeba skierowania do onkologa). No i daj znać co i jak, oki? Trzymam mocno kciuki, Anka Odpowiedz Link
margola22 Re: Do gontcha 21.08.06, 12:48 Witaj! Jeśli nie jest to dla Was problemem, to proponuje Akademie Medyczną w Gdańsku, ul. Dębinki 7. Poradnia przykliniczna chirurgii onkologicznej jest czynna pon.- pt. godz. 12, budynek nr 1, tel. 058-3492612. nietety na konsulatacje trzeba troche czekać, więc proponuję konsultacje prywatne u dr Kruszewskiego w Gdyni (to z-ca kierownika kliniki chirurgii onkologicznej AM w Gdańsku). Byłam już kilka razy u niego. Namiary: dr hab.med. Wiesław Kruszewski - Specjalistyczny Gabinet Chirurgii Onkologicznej, al. Piłsudskiego 30, Gdynia, tel. 058-6225071 (rejestracja). Jeśli dobrze pamiętam przyjmuje dwa razy w tygodniu. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to śmiało. margo Odpowiedz Link
margola22 Re: Do gontcha 21.08.06, 13:03 mam jeszcze namiar na innego lekarza z AM - również z tej kliniki, tj. dr n. med. Jacek Zieliński, specjalista chirurgii onkologicznej, Tczew, ul. Sikorskiego 32, tel. 058-5325357 pozdrawiam margo Odpowiedz Link
goncia11 margola22 22.08.06, 00:29 Dzięki temu forum jestem już trochę spokojniejsza i dużo więcej wiem na temat tej choroby. Gdy 1,5 miesiąca temu przyszły wyniki mamy (52 lata) - melanoma malignum do końca nie zdawałam sobie sprawy, jak poważna jest ta choroba. Później był drugi zabieg(poszerzanie marginesów).Wynik był pozytywny, cieszyliśmy się , że mama jest zdrowa, że usunęli "tego pieprza", że nie ma już komórek rakowych. Jednak niedawno natknęłam się przypadkowo na jakiś artykul w internecie i przeczytałam o tej chorobie. Trochę to wszystko zaczęło mnie zastanawiać, bo w literaturze jest napisane i tutaj też na forum, że w większości przypadków robi się biopsję węzła wartowniczego, ale zależy to też od tego jaki był Breslow (1,5mm). Mama miała tylko robione rtg płuc i sprawdzane węzły, czy się nie powiększyły - to wszystko. Teraz ma na kontrol za ok. 1,5 miesiąca. Dzięki temu, że tu trafiłam też zaczęłam bardziej wnikać w to wszysto i wiem, że w moich okolicach tylko Gdańsk i Olsztyn sa ośrodkami, które się specjalizują w onkologii. I tam zaczniemy szukać pomocy. Bliżej mamy do Olsztyna, ale jeśli tam nie wyjdzie to jest Gdańsk. Dzięki za wszystkie namiary. Odpowiedz Link
gontcha Re: Do gontcha 21.08.06, 13:16 Margo :) Co słychać? Emocje opadły? No i jak ślub? Udany? Buziaki wielkie, Anka Odpowiedz Link
margola22 Re: Do gontcha 21.08.06, 14:04 Cześć Aniu! troche milczałam w tym moim tygodniu miodowym ;-)mam jeszcze urlop, nietety mąż już w pracy. dziekuje za fotki. fajnie, że sobie trochę odpoczęłaś. jak twoja terapia? ślubne emocje powoli opadają. pewnie nie będę oryginalna jeśli powiem, że było pęknie... jesteśmy bardzo zadowoleni z wesela. było wesoło i sympatycznie. za kilka dni prześlę fotki. napisz jak się czujesz. pozdrawiam margo Odpowiedz Link
gontcha Re: Do gontcha 21.08.06, 14:30 No nie dziwne Margo, że miodowy tydzień był tylko dla Was :) Czekam zatem na fotki... Odpocząć trochę odpoczęłam, ale forma nienajlepsza jest. Ozonoterapia 'zawieszona' na razie ze względu na moje złe samopoczucie. Jutro jadę do medyka i zobaczymy co dalej. Buziaki i jeszcze raz gratuluję :) Anka Odpowiedz Link