jo81joanna 14.09.06, 21:14 poradzcie mi prosze czym moge smarowac mame i jak dbac o odlezyny jakie mama ma na kolanach ( na bokach kolan). Mama od jakiegos czasu lezy na jednym boku i stad te odlezyny.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pdragun Re: odlezyny 15.09.06, 08:53 Wiesz co moja mamusia też miała takie odlezyny kup w aptece SUDOCREM i smaruj kilka razy dziennie te miesjac w których tworzą się odlezyny. Możesz też załatwić w miarę mozliwości materac przeciwodlezynowy wiem że trzeba wziąsc takie specjalne skierowanie na taki materac od lekarza nawet pierwszego kontaktu a potem pojechać do NFZ po piecztkę. Jesli natomiast mamusia ma opieke hospicyjną to o ni napewno beda widzieli jak to załatwić. Mysle że smarowanie ta maścia pomoże twojej mamie. Patrycja Czy masz załatwioną opiekę hospicjum domowego? Odpowiedz Link
jo81joanna Re: odlezyny 15.09.06, 09:44 Dziekuje Ci Patrycjo za odpowiedz. Zaraz biegne i kupuje mamie ta masc. Mamusia ma juz opieke hospicyjna od ponad m-ca.... jak bedzie potrzeba to zapytam o ten materac. Zastanawiam sie tylko, czy on pomoze mamie bo mama ma odlezyny tylko na bokach kolan w wewenetrznej stronie ( mama lezy caly czas na boku bo inaczej nie moze i odlezyny zrobily sie w miejscu styku kolan). Odpowiedz Link
doninika Re: odlezyny 15.09.06, 10:27 Witaj , musisz zabezpieczać żeby nogi nie stykały się musisz coś podłożyć, a jeszcze jedno są takie poatrunki żelowe na odleżyny,musisz to wietrzyć..Ja mam siostrę już 4 lata leży w śpiączce, i nie ma odleżyn. Jeśli masz jakieś pytania to pytaj! Odpowiedz Link
jo81joanna Re: odlezyny 15.09.06, 11:24 czy poduszeczka jest OK? Dlaczego te opatrunki trzeba wietrzyc? Odpowiedz Link
malgosiader Re: odlezyny 15.09.06, 12:06 Opatrunki żelowe są dobre, ja je też u swojej Mamusi stosowałam, próbowałam też sudokremu, a pielęgniarka z hospicjum polecała też maść, której nazwy nie pamiętam, ale jak wrócę do domu, to sprawdzę, bo też ją mieliśmy. Opatrunki nie trzeba wietrzyć, tylko rany. Nam też zalecano żebu kłaść Mamusię na boku i żeby poleżała sobie troche z odkrytą kołderką. Materac przeciw odleżynom też jest ok., bo w nim zmiania się ciśnienie powietrza w poszczególnych komorach, tak że chory nie leży cały czas w jednej tylko pozycji. No i poduszki pomiędzy nogami. Pozdrawiam cieplutko, Małgosia Odpowiedz Link
doninika Re: odlezyny 15.09.06, 13:07 Tak możesz poduszeczkę wkładac między nogi żeby się nie stykały, a te opatrunki żelowe są super już na odleżyny , bo wiem gdyż myśmy je stosowali gdy była odleżyna na pięcie u siostry jak ją dostała w szpitalu. A sudokrem to jest przeciwodleżynowy. Ja z moją mamą już 4 lata opiekujemy się siostrą w domu. Odpowiedz Link
jo81joanna Re: odlezyny 15.09.06, 14:00 w tak razie jak mam pilegnowac te odlezyny? napewo uzyje poduszki i te opatrunki zelowe, ale co z ta mascia - czy tez mam ja samrowac na odlezyny? dziekuje Odpowiedz Link
doninika Re: odlezyny 15.09.06, 15:07 Te opatrunki zakłada się na 24 godziny, i nie smaruje się już niczym.I dużo się wietrzy rany. Odpowiedz Link
doninika Re: odlezyny 15.09.06, 15:17 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=765&w=41664159&wv.x=2&v=2&s=0 Tu też masz to co tyczy odleżyn. Odpowiedz Link
kizi10 Re: odlezyny 15.09.06, 23:01 bardzo dobre opatrunki to Bactigrass, a także opatrunki hydrożelowe firmy Hartman, Tatuś leżał 9 m-cy, do tego był bardzo ciężki - 130 kg, i nie bardzo mógł zmieniać pozycję przez zawroty głowy - przerzuty. smarowałyśmy też sudocremem. Tatuś miał łóżko elektryczne rehabilitacyjne - w zasadzie było niezastąpione do zmiany pozycji. w sumie miał maleńką odleżynę w ok kości ogonowej, ale udało się nam ją zagoić. bardzo dobra jest też maść propolisowa - trzeba tylko najpierw sprawdzić, czy nie ma uczulenia na propolis, a cuda czyni zwykły miód przyłożony do rany, kłopotliwe rozwiązanie, ale naprawdę genialne Odpowiedz Link
andzia265 Do pedragun 16.09.06, 18:56 A o co chodzi z ta opieką hospicjum domowym. Moja babcia leży już 5 lat, ale mama się nią opiekuje w domu,babcia jest częściowo sparaliżowana. ciężko, Mama musiała zrezygnować z pracy, aby zająć się babcią. Odpowiedz Link
kol32 Re: Do pedragun 16.09.06, 21:33 A czy Twoja babcia choruje na nowotwór? Opieka hospicjum domowego przysługuje chorym na nowotwory, u których nie ma już możliwości leczenia poza leczeniem paliatywnym. Odpowiedz Link
kizi10 Re: Do pedragun 17.09.06, 10:09 opieka hospicyjna nie przysługuje tylko ludziom chorym na raka. jest dle wszystkich obłożnie chorych. pomoc hospicjum polega na opiece lekarskiej - raz w tygodniu lub tak jak wymaga tego sytuacja lekarz przychodzi do domu, oraz pomocy pielęgniarskiej - zastrzyki, kroplówki opatrunki itp. Odpowiedz Link