sasa25 10.07.07, 11:21 Witam, mam pytanie czy na przerzuty ( rak jajnika) lepszy jest taxol czy topotecan? Z gory dziękuje za odpowiedź. Klaudia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emgoro Re: Taxol czy Topotecan 10.07.07, 16:52 Wszystko jest uzależnione od kilku czynników. Czy pacjentka wcześniej była leczona Taxolem(PACLITAXEL) z Cipslatyną. Wystąpiła po tym leczeniu conajmniej 12 miesięczna całkowita remisja choroby, co wskazuje na wrażliwość na leczenie platyną (np. Cisplatyna, Carboplatyna) oraz w międzyczasie nie była leczona innymi cytostatykami np. Endoxan(CYCLOPHOSPHAMID), Vepesid(ETOPOSIDE) z Cisplatyną. Wówczas można rozważać powrót do leczenia Taxolem z Carboplatyną. Wydaje się, że na etapie kiedy jest proponowany Topotecan(HYCAMTIN) to rozważanie podania Taxolu w monoterapii jest raczej przedwczesne. Wtedy można również rozważać podanie Gemzaru(GEMCITABINE) w monoterapii lub połączeniu z Carboplatyną lub inny lek Caelyx(DOXORUBICIN). To naprawdę jest uzależnione od sytuacji dotychczasowego leczenia oraz miejsca przerzutów, bo można tez próbować rozważyć zastosowanie chemioterapii dootrzewnowej, ale ta jest uzalezniona od lokalizacji zmian w jamie brzusznej i doprowadzenie do ich usunięcia, co zwiększa szanse na powodzenie takiego rodzaju chemii. pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
sasa25 Re: Taxol czy Topotecan 11.07.07, 20:39 Witaj, bardzo dziękuje za odpowiedź:) Moja mama 5 lat temu miała usunięte jajniki oraz macice ( rak lewego jajnika). Wówczas zastosowano taxol z cisplatyną. Dwa lata temu zlokalizowano przerzuty na aorcie, również zastosowano taxol i radioterapie. Miesiąc temu dowiedzieliśmy się o przerzutach na węzły chłonne nadobojczykowe? (które zostały usunięte) i przeponowe. I właśnie w tej chwili stoimy przed wyborem taxol czy topotecan... Odpowiedz Link
emgoro Re: Taxol czy Topotecan 11.07.07, 21:10 Sprawa jest rzeczywiście niełatwa. Jednak biorąc pod uwagę dotychczasowy przebieg choroby i skuteczność leczenia m.in z wykorzystaniem Taxolu oraz występujące w między czasie remisje choroby. To jeśli lekarze proponują np. Taxol, to może rzeczywiście warto wykorzystać po raz kolejny tą drogę leczenia. Mam tu jednak pytanie czy Taxol ma być w połączeniu z Cisplatyną lub Carboplatyną czy w monoterapii we wlewie 3 godzinnym cotygodniowo? W sumie Topotekan jest typowym lekiem cytostatycznym wykorzystywanym w przerzutowym raku jajnika, ale tak jest równiez z Gemzarem i Cealyxem. Warto byłoby podpytac jeszcze lekarza czy mają jakies doniesienia korzystnego wykorzystania Taxolu po raz trzeci w leczeniu powtórnego nawrotowego raka jajnika. pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
jz10 Re: Taxol czy Topotecan 11.07.07, 22:36 Moja ciocia przebywala niedawno w CO na Ursynowie w Warszawie, mam dosc skape infoemacje i nie sa potwierdzone. Mianowiecie, ponoc podawana jest w Warszawie ludziom do 45 roku zycia jakas tzw amerykanska chemia i przeciwciala, ponoc kuracja ta jest b skuteczna. Odbywa sie ponoc losowanie. Czy ktos slyszal o tym? Czy to sa wiarygodne informacje? Jak i gdzie probowac dostawc sie na to leczenie? Z pozdrowieniami Joanna Odpowiedz Link
bea53 Re: Taxol czy Topotecan 12.07.07, 11:51 Czesc, to ciekawe co za amerykanką chemię podaja na Ursynowie, moze te przeciwciala to interferon.. chyba jedyne co mi przychodzi na mysl to wziąc telefon i zadzwonic na Onkologię na Ursynow i zapytac co podają jak mozna się dostac... Odpowiedz Link
emgoro Re: Taxol czy Topotecan 12.07.07, 15:12 Beata mam nadzieję, że spróbujesz zasięgnąc jezyka w tej sprawie CO i podzielisz się wiadomościami. pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
sasa25 Re: Taxol czy Topotecan 12.07.07, 14:22 Witam, lekarz zadecydował o podaniu taxol(Trachitaxol tak przeczytałam na kroplowce)z cisplatyną. Topotecan zostawił w "zapasie", np.gdyby taxol tym razem nie pomógł. Będa badania ca 125 po każdym kursie. Dowiedziałam się, że są różne postacie taxolu. Czy to prawda? Serdecznie dziękuje:) i pozdrawiam Klaudia Odpowiedz Link
emgoro Re: Taxol czy Topotecan 12.07.07, 15:20 Nie spotkałem się taką nazwą ale to może jakaś nazwa handlowa znane mi są takie nazwy handlowe taxol, paclitaxel, paclitaxin, paxene, paxenor, poltaxel, sindaxel. Taxol należy do grupy taksanów, a w tej grupie jest jeszcze lek o nazwie Taxotere (Docetaksel). Jest jeszcze taki artykuł w sprawie m.in. Taxolu, ale raczej wątpię, aby o to chodziło, za wcześnie jak na Polskę. portalwiedzy.onet.pl/,11121,1404562,czasopisma.html pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
jz10 Re: Taxol czy Topotecan 12.07.07, 15:57 Jesli chodzi o przeciwciala to na pewno nie mial nikt na mysli interferonu, ten lek jest dobrze znany w mojej rodzinie, tato bral go 10 lat temu na chloniaka i chora watrabe, z malym zreszta skutkiem. A ta amerykanska chemia i przeciwciala daje ponoc rewelacyjne rezultaty, jak bede sie widziec z ciocia to wiecej sie podpytam. Wiem, ze u cioci na oddziale 2 kobiety w wieku ok. 40 lat mialy te chemie i przeciwciala, ale nie wiem w ktorym osrodku, czy wlasnie na Ursynowie, czy gdzies indziej. Odpowiedz Link