Dodaj do ulubionych

czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC

02.03.08, 08:53
1,5 roku temu mialam usuniety rak gruczolowy okolicy zagiecia śledzionowego
okrężnicy. Wynik histop.adenocarcinoma GII. pT3 NO RO.
Jestem pod stala opieka onkologa w CO. Chemii nie dostalam z uwagi na czyste
węzly. Robie co kwartal badania markerow i USG jamy brzusznej, a raz na rok
kolonoskopie i tomografie komputerowa. W styczniu robilam kontrolna TC. Cytuje
opis: "watroba niepowiekszona, bez zmian ogniskowych.drogi żólciowe
nieposzerzone.Trzustka, śledziona nadnercze lewe bez zmian. Guzek nadnercza
prawego 14x8mm. Pojedyncze drobne torbiele w obu nerkach. Hypodensyjny obszar
17mm sr. w miednicy malej po stronie prawej - torbiel? węzeł chlonny?" Lekarz
onkolog z CO powiedzial, ze jest wszystko OK i wyznaczyl kolejna wizyte w
maju. Mnie jednakze niepokoi ten guzek nadnercza prawego 14x8mm. Sluchalam
dzis wypowiedzi prof. Religi, u ktorego stwierdzono guz na nadnerczu, ktory mu
usunieto i zastosowano chemię.
Co mam robic?? Czy isc jeszcze raz do tego samego onkologa czy do innego?
Lekarz powiedzial, ze przy nowotworach jelita grubego moga wystepowac takie
guzki i nie ma powodu do niepokoju. Co o tym myslicie? Jestem mocno zaniepokojona.
Obserwuj wątek
    • kortyzol Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 02.03.08, 09:51
      Tak się składa,że mam akurat skierowanie na USG jamy brzusznej itd.Wczoraj
      oglądałem wystąpienie dr Religi. No i też trochę się zdenerwowałem.Do chwili
      obecnej nie miałem powodów do narzekań. Gruczolakoraki z esicy usunięto mi w
      czerwcu 2006 roku. Nie miałem też chemii.Radzę Ci pójść do urologa ,który ma w
      gabinecie USG .Ja chodzę tak normalnie raz do roku do dr Nalaskowskiego w
      Toruniu /profilaktyka prostaty i całego układu moczowego/.Całe szczęście 3-y
      miesiące temu żadnych niekorzystnych zmian nie stwierdził.Zostały mi teraz do
      USG; jelita, wątroba, trzustka,śledziona i coś tam jeszcze.Kolonoskopię robię
      co pół roku i zawsze mam nowego polipa w innym miejscu.Co rok to powinno się
      robić po 2-3 latach.Potem co 2lata itd.Ciekawe jak wygląda na dzień dzisiejszy
      Twoje jelito. Jak dawno temu robiłaś krew utajoną w kale.No i MONO z rozmazu
      ręcznego.
      Serdecznie pozdrawiam
    • grakow Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 02.03.08, 10:14
      Krew utajoną robilam 15 stycznia br. - OK.
      Kolonoskopie mialam robiona dokladnie 1 rok od operacji tj. lipiec 2007 i
      wycieli mi 4 polipki (skad to diabelstwo sie bierze). Teraz szykuje sie ponownie
      latem.
      1 lutego br robilam w CO w Wwie badanie USG jamy brzusznej - wszystko w porzadku.
      TC - robilam w styczniu br i pokazal sie ten guzek na nadnerczu, ktory mnie
      zaniepokoil.
      W styczniu robilam tez badania krwi, markery CEA i C 19.9, rtg klatki
      piersiowej.Wszystko w normie.
      Kontroluje sie zgodnie z wytycznymi lekarza onkolog z CO.
      Na tym forum byly zalecenia odnosnie leczenia raka jelita grubego (mialam to
      zapisane, ale padl mi komp i wszystko wraz z nim co zapisane). Nie moge tego
      znalezc na tym forum. Wlasnie tam wyczytalam,Ze w moim przypadku raz na rok
      powinno sie robic kolonoskopie i TC, a co kwartal podstawowe badania krwi,
      markery i USG jamy brzusznej. Tak tez prowadzi mnie lekarz w CO w
      Wwie.Zastanawiam sie, czy nie isc z tym wynikiem TC do innego lekarza. To co
      potrzeba - badam i kontroluje.
      Waiadomo profvReliga - osoba publiczna - moze bardziej dokladniej i szybciej
      jest diagnozowany.
      • ewusia13 Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 02.03.08, 11:43
        a mój tata jest 2 lata po operacji i jeszcze nigdy nie miał tomografii...
        pani doktor mówi, ze nie ma takiej potrzeby...
        radzicie zrobić?

usg, krew, markery i rektoskopia jest OK
      • polimeraska Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 02.03.08, 18:27
        Idź, idź do kilku nawet niech potweirdzą, że wsyztsko ok. Zmiana
        hypodensyjna, guzek, torbiel, to nie są
        normalne "zjawiska"występuuące u zdrowych ludzi. Nie ufam lekarzom,
        wiem z doswidczeń, że ich niewiedza i nieodpowiedzialność niestety
        kosztuje ludzkie życia...
        • kortyzol Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 02.03.08, 19:24
          Gdy poprosiłem lekarza o skierowanie na PETA to był tak zdziwiony,że przez
          chwile miał usta otwarte i zaniemówił.Powiedział,że teraz po ostatniej
          kolonoskopii to mogę badania mieć za 10 lat.Jelito jest tylko z lekkim stanem
          zapalnym błony śluzowej.Więc On nie wie co ja chcę.Strasznie się
          zdenerwowałem,On też i powiedział ,że pozostał mi chyba szok po uświadomieniu
          sobie na co zachorowałem i nie mogę się z tego szoku otrząsnąć.On może mi tylko
          z godnie z przepisami dać skierowanie na USG,morfologię
          krwi,CEA,AFP,fosfataze,krew utajoną.Nic więcej mi nie przysługuje.Poczułem się
          jak ostatni żebrak przybyły po jałmużne.Na pytanie dlaczego mi PET nie
          przysługuje odpowiedział,że nie ma czasu prowadzić mi wykładu. W moim przypadku
          nie przysługuje i już. A jak mi się nie podoba to mogę zmienić lekarza.
          Odpowiedziałem ,że na pewno i powinien On też sam się udać do psychologa i
          psychiatry. No więc na własnej skórze doświadczyłem jak są traktowani chorzy
          przez "BOGÓW "szczególnie gdy nie ma określonych jasno warunków skierowania na
          te lub inne badania. Rzeczywiście przy raku jelita grubego po jego usunięciu
          prawie nie ma badań profilaktycznych.Jeszcze mam pytanie do >grakow< jak Ci
          się kształtowało od momentu zabiegu CEA.Ja mam cały czas spadek i ostatnio w
          październiku wynosiło 0,465
          • jedruch Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 02.03.08, 23:27
            Wskazania do badania PET są ściśle określone i można o nich przeczytać tu:
            www.io.gliwice.pl/strona.php?typ=5&m=0&tresc=86.
            Zatem Twoje podejście do lekarza było niewłaściwe i nawet chamskie. Ale - tak z
            własnego doświadczenia, bo na o dzień sie z tym stykam - polski pacjent
            przychodzi z gotową diagnoza i gotową receptą, lekarz służy (no bo służba
            zdrowia przecież...) do wypisania odpowiedniego skierowania, druczku, bloczka
            itp. Nie zachowałeś się inaczej.
            Siedzisz w internecie, zgrywasz mądralę, a nie znalazłeś wskazań do wykonania
            badania PET?
            Bardzo proszę o odpowiedź na ten post w tym wątku, po przeczytaniu strony z
            odnośnika.
            • kortyzol Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 03.03.08, 12:55
              JEDNYM WOLNO WYZYWAĆ OD CHAMÓW A DRUGIM NIE WOLNO NAWET SIĘ OBRONIĆ BO WYCINAJĄ.
              Napisze do Ciebie "dohtorku" na prvwa.
              • jedruch Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 03.03.08, 13:12
                Ja nikogo od chamów nie wyzywałem, co najwyżej skomentowałem zachowanie - nie
                jest to (przyznasz) ocena osoby.
              • b_a_l_b_i_n_k_a Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 03.03.08, 15:37
                No i co mu napiszesz na priv? Jeszcze bardziej zmieszasz z błotem?

Twój post został usunięty, bo był agresywny. Atakował osobę.
                Jędruch skrytykował twoje zachowanie a nie ciebie a ty zaatakowałeś
                jego. Dlatego tylko Twój post został wyrzucony.
                • jedruch Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 03.03.08, 18:13
                  Z jednej strony szkoda, że wyrzuciłaś ten post, bo dodałby prawdziwego kolorytu
                  do forum (to jedno), a dodatkowo pokazałby, na co niejednokrotnie jesteśmy
                  (lekarze) narażeni zupełnie bez powodu w przychodniach (to po drugie).
                  Jeśli do badania PET nie było wskazań, to co innego miał lekarz powiedzieć?
                  Przytoczyć wszystkie wskazania po kolei? Bez sensu i strata czasu. Człowiek jest
                  to w stanie znaleźć w internecie.
                  • b_a_l_b_i_n_k_a Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 03.03.08, 19:49
                    Był sprzeczny z netetykietą.
                • kortyzol Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 03.03.08, 19:25
                  Napisałem prawdę o lekarzach . Ich postępowaniu względem pacjenta itd. Jeżeli
                  tego nie rozumiesz to trudno. Czy wiesz ,że przez 1,5 roku od zabiegu nikt mi
                  nie zaproponował zrobienia nawet morfologii krwi na tzw kasę chorych a o innych
                  badaniach nie wspomnę. I czyje zachowanie jest chamskie.Dziwisz się ,że mój post
                  jest agresywny. Kto sprowokował tą agresję?
                  Prawda jest taka jak napisał ks. Tiszner. A napisał, że są dwie prawdy.Ja
                  obstaję przy tej drugiej jeśli chodzi o zainteresowanie się pacjentem przez
                  większość lekarzy.

Olaf
                  • jedruch Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 03.03.08, 19:51
                    Przeczytaj jeszcze swój poprzedni post pod kątem tego, jacy są pacjenci. Więcej
                    komentarza już tamten Twój post nie wymaga.
                  • b_a_l_b_i_n_k_a Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 03.03.08, 20:02
                    Nie ma jednej prawdy o lekarzach, tak samo jak nie ma jednej o
                    prawnikach, sprezedawcah, kierowcach autobusów etc.
                    To, że masz złe doswiadczenia nie uprawnia cię do obrażania kogoś
                    tylko dlatego, że wykonuje ten sam zawód.Właściwie co ci to dało, że
                    byłeś niegrzeczny wobec tamtego lekarza? Co ci daje to, że jesteś
                    nieuprzejmy wobec J.? Po co to robisz?
                    Moja Mama przez kilka lat miała nieprawidłowo pobieraną cytologię,
                    ewidentny błąd lekarki, przez co jej nowotwór został wykryty dopiero
                    w zaawansowanym stadium. Czy to oznacza, że mam być agresywna wobec
                    wszystkich lekarzy, z którymi się spotykam???
                    Wiesz ja uważm, że bycie lekarzem to zawód jak każdy inny, no może
                    stosunkowo odpowiedziany, ale jest wiele innych równie
                    odpowiedzialnych. I to, że jedni lekarze wykonują swoją pracę
                    bardziej profesjonalnie, inni mniej uważam za normalną sytuację,bo
                    jesteśmy wszyscy tylko ludźmi, choć oczywiscie byłoby idealnie,
                    gdyby wszyscy byli super profesjonalistami. Jak mi nie odpowiada
                    poziom usług jednego specjalisty, szukam innego i tyle, a nie
                    próbuję "wychowywać" tego u którego leczyłam się do tej pory.
                    • kortyzol Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 03.03.08, 20:06
                      Amen!
        • jedruch Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 02.03.08, 23:19
          Gruczolaki nadnerczy ma więcej niż 15% populacji. Nie pamiętam statystyk, ale
          wydaje mi się, że dużo więcej.
    • grakow Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 03.03.08, 08:48
      Ostanie moje markery:
      C.19.9 - mniej 2.50 U/ml
      CEA 2.56 ng/ml
      poziom markerow od operacji praktycznie taki sam. lekarze mowia ze jest OK
      Chyba jednak zapisze sie na wizyte prywatna do PFESO. A badanie PET CT kostuje w
      Wwie 4.500. Rozmawialam z kolezanka z Nowego Yorku, ktora robila tam badanie PET
      i kosztowalo to USD 6.000
      Grazyna
      • ewulka52 Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 03.03.08, 14:10
        Witam!A gdzie w W-wie można zrobić PET CT.Wiem tylko o ośrodkach w
        Gliwicach i Bydgoszczy.Pozdrawiam.
    • grakow Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 03.03.08, 09:22
      Zapisalam sie na jutro na wizyte do dr Nawrockiego - PFESO. Zapytam sie przy
      okazji o badania PET.
      Poinformuje Was na forum.
      Pozdrawiam
      Grazyna
    • grakow Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 03.03.08, 16:23
      W Warszawie badania PET CT robione sa przez prywatna firme. Miesci sie ona w
      szpitalu na Szasero, ale nie nalezy do szpitala. Poszukaj w google: PET CT. sa
      dokladne informacje na ten temat.
      Grazyna
    • grakow Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 04.03.08, 08:49
      Ale niezbyt sympatyczna dyskusje wywolal moj post.Dajmy temu spokoj. Wczoraj na
      TVN24 byl program "pokonac raka".I lekarz z CO bardzo sensownie wyjasnil
      zasadność stosowania badania PET CT.
      Co o tym myślicie? Tylko prosze bez nerwowki.
      Grazyna
      • b_a_l_b_i_n_k_a Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 04.03.08, 15:09
        a co powiedział?
    • grakow Re: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC 04.03.08, 17:35
      Doktor z CO powiedzial, ze pacjenci strasznie dopominaja sie teraz o badania
      PET, podczas gdy nie zawsze sa one wskazane. Dla kobiet z rakiem piersi podstawa
      jest mammografia i USG. Jedna z jego pacjentek nalegala na badanie PET. Zrobila
      go w koncu prywatnie. Badanie nic nie wykazalo, ale doktor zlecil jej i tak USG
      i wyszedl guzek na drugiej piersi.
      Ja wrocilam podbudowana po wizycie w PFESO. TK mam zrobic za 4 miesiace. Gdyby
      guzek nadnercza sie powiekszal to wtedy jest zasadnosc u mnie badania PET.
      Kontrola jak do tej pory.
      Wyszlam lzejsza z gabinetu o 180 zet i podbudowana psychicznie. Doktor
      powiedzial, ze w przypadku jelita grubego wznowa wystepuje najczesciej do wezlow
      chlonnych, watroby i pluc. Ale trzeba byc czujnym i badac sie, badac..... i
      korzystac z profilaktyki.
      Pozdrawiam. Grazyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka