akado 22.05.08, 09:40 Moja mama ma podejrzenie wody w lewym płucu gdy diagnoza się potwierdzi będzie miała odbarczanie (ściąganie wody) płuca. Napiszcie proszę jak taki zabieg wygląda, jak po tym czuje się chory, czy to jest bolesne???? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
merosia Re: Woda w płucu (rak płuc) 22.05.08, 14:29 Odbarczenie opłucnej jest raczej bezbolesne. Zabieg wykonuje się pod kontrolą rtg (zdjęcie przed i po zabiegu). Miejscowo znieczula się miejsce nakłucia na plecach. Mój tata po każdym takim zabiegu czuł się dobrze. Musisz się liczyć z tym, że zabieg może być wykonywany kilkakrotnie, bo płyn lubi narastać. Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link
domina19 Re: Woda w płucu (rak płuc) 27.05.08, 10:56 napisz cos więcej o chorobie taty moja mama tez miala sciagany plyn ale on niestety narasta powrotnie, i bolalo ja bardzo odbarczanie, wiec nie jest to takie proste Odpowiedz Link
merosia Re: Woda w płucu (rak płuc) 27.05.08, 23:50 Tata chorował na niedrobnokomórkowego raka płuca lewego (guz szczytu płuca). Od diagnozy do śmierci taty minęło 8 miesięcy. Nie rozpisuję się bo jest sporo moich postów na forum, więc poprostu wystarczy wpisać w wyszukiwarkę autora. Co do tego bólu podczas nakłucia, to wiele zależy od umiejętności chirurga i znieczulenia miejscowego, czasem są też zrosty i wtedy gorzej to wychodzi, nie powinno być jednak źle. Jeśli masz jakieś konkretne pytania odnośnie choroby taty, procesu leczenia to śmiało pytaj o wszystko. Pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link
merosia Re: Woda w płucu (rak płuc) 27.05.08, 23:56 Co do ponownego narastania płynu, to niestety tak to jest. My mieliśmy ewakuację płynu z opłucnej co kilka tygodni, po to tylko żeby tata mógł swobodnie oddychać. Nakłuwano też otrzewną dwukrotnie. Nakłucia niestety osłabiają chorego, bo wiążą się z utratą białka. Gdy tata był w końcowej fazie choroby, ważniejsze było dla mnie jednak, aby tata się nie dusił i nic go nie bolało. Odpowiedz Link
domina19 Re: Woda w płucu (rak płuc) 28.05.08, 09:15 Mamy nakłucia tak nie osłabiaja, nawet czuje sie po nich jakby jej lat ubyło, ale nietety jest to dla niej bolesne, a miała robione przez kilku lekarzy w roznych szpitalach, raz nawet drenowane w celu sklejenia pluca talkiem. Płyn jest widoczny na TK ale nie ma zadnych dusznosci raczej bol przy chodzeniu. pzdr Odpowiedz Link