rysinska.k 27.06.08, 15:03 Jakie stosuje się leczenie w nowotworze przerzutowym nerki, kiedy na operacje jest już za późno?? Lekarz nic nie zalecił. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
halas1961 Re: Leczenie raka nerki 02.07.08, 22:01 Moja corka byla chora na raka nerki.3 maja odeszla.... Najpierw usunieto jej nerke. Po pol roku nastapily przerzuty bardzo rozlegle. Nie chce o tym pisac.... Najskuteczniejszy obecnie lek stosowany w calej Europie (jedyny) To Sutent, byla nim leczona. Jest to tzw. immunoterapia. Tabletki bierze sie w domu. Codziennie jedna tabletka przez 30 dni. Potem jesli wyniki z krwi sa dobre 2 tygodnie przerwy i znowu 30 dni itd. Jest troche ubocznych efektow: stan zapalny jamy ustnej(skuteczny dolagodzenia jest antybiotyk do smarowania, zapomnialam nazwe), wysypka naplecach i we wlosach(skuteczny do lagodzenia dawercin), zmiana koloru wlosow na siwe i wypadanie, ale nie lysienie(bardzo dobry szampon Radical - w aptece), zgaga(pomaga Rennie owocowe, nalezy unikac ostrych potraw i 100 procentowych sokow), twardnienie stop i pecherze oraz pecherze na dloniach(tego moja Agacia nie miala). Sutent jest bardzo drogim lekiem okolo 25 000 zl miesiecznie, oczywiscie nie placi sie za to, ale o te terapie do NFZ wystepuje lekarz onkolog (chemioterapeuta). Stosowany jest tez podobny lek o nazwie Nexawar. Dawniej stosowano i jeszcze stosuja Interferon, ale podobno marnie dziala. Wszystko zalezy od tego jakiego rodzaju jest ten nowotwor. U mojej corci byl ten najgorszy jasnokomorkowy. Leki powyzsze przy przerzutach tylko przedluzaja zycie. Nie ma calkowitego wyleczenia (przy jasnokomorkowym). Ale zdarza sie przeciez ze organizm zadziala tak ze wyjdzie sie z tego. Corka moja od poczatku sie poddala.A moze po cos byla potrzebna Panu Bogu, ze tak szybko ja zabral. Widocznie tak mialo byc .... Musisz miec caly czas nadzieje i wazne jest zeby byli wokol Ciebie ludzie, ktorzy cie beda wspierac, nie zamykaj sie w sobie, mow o chorobie, niech ktos bliski pomoze ci walczyc o to , zebys dostala ten lek.Jesli trzeba bierz leki uspokajajace, najlepiej przeciwlekowe (dobry jest Xanax). Nie wiem skad jestes. Najlepszym lekarzem od raka nerki (bylismy na konsultacji) jest profesor Szczylik w Warszawie (Wojskowy Instytut Medyczny), nr telefonu 022 68 17 235. Zycze Ci z calego serca powrotu do zdrowia i sily. Mama Agatki (moja Agatka kiala 23 lata) Odpowiedz Link
rysinska.k Re: Leczenie raka nerki 03.07.08, 08:23 bardzo serdecznie dziękuje za odpowiedź. Odpowiedz Link
halas1961 Re: Leczenie raka nerki 03.07.08, 23:47 : stan zapalny jamy ustnej(skuteczny dolagodzenia jest antybiotyk do smarowania, zapomnialam nazwe), - Przypomnialo mi sie Antybiotyk do jamy ustnej to Nystatyna. Zycze powrotu do zdrowia i duzo sil do walki z choroba.Jakbys cos jeszcze chciala spytac to pisz, bede tu zagladac. Mama Agatki Odpowiedz Link
turpin Re: Leczenie raka nerki 03.07.08, 14:31 Tu jest aktualny i jasno przejrzyście napisany artykuł przeglądowy nt współczesnych metod leczenia zaawansowanego raka nerki: annonc.oxfordjournals.org/cgi/reprint/18/suppl_9/ix98 Dodam jeszcze, ze mój śp dziadek przeżył z rozsianym rakiem nerki kilkanaście lat. Odpowiedz Link
rysinska.k Re: Leczenie raka nerki 06.07.08, 16:20 Po podaniu tego leku, pacjent nie może chodzić ma bezwład nóg i jest bardzo senny. Czy to są skutki uboczne tego leku? Czkawka co prawda ustąpiła, ale jest gorsze samopoczucie.Wcześniej miał więcej siły i tyle nie spał. Odpowiedz Link
polonezka Re: Leczenie raka nerki 14.07.08, 15:59 Helas, tak bardzo Ci współczuję. Jestem po operacji dwustronnego raka nerek już prawie 5 lat. Nie wszyscy przegrywamy - trzeba mieć nadzieję. Ponieważ moje zmiany, choć duże, udało się wyciąć w całości, nie zaproponowano mi żadnego leczenia. Już się doczytałam w internecie, że niestety nie ma dla nas NIC ! Jeżeli będą kiedyś przerzuty, których nie da się wyciąć, to w Polsce z NFZ dostaniemy tylko słabo skuteczny interferon lub interleukinę. Sutent i nexevar praktycznie nieosiągalny, bo tylko nielicznych stać na jego zakup. NFZ godził się na indywidualne refundacje, ale to już koniec! Lekarze tłumaczą, że istnieje szeptane polecenie, żeby nie występować o te leki do NFZ. Jeżeli któryś jednak się uprze, to zostanie potraktowany jak wróg państwowej służby zdrowia!!! Mam nadzieję, że te najsławniejsze ośrodki i sławy profesorskie nie ulękną się NFZ i będą dalej leczyć/przedłużać życie sutentem i nexavarem, a w przyszłości może jeszcze czymś skuteczniejszym. Przecież leki te są refundowane w całej cywilizowanej Europie....czemu nie u nas? I skore nie te, to jakie inne?! Pozdrawiam wszystkich i życzę zwycięstwa w walce z chorobą. Odpowiedz Link
9majka Re: Leczenie raka nerki 18.09.08, 23:05 ten lek jest dostepny zagranica za duzo mniejsz pieniądze.jezeli nfz niezrefunduje komus leczenia ,i musi sam zaniego zapł.moge pomoc. Odpowiedz Link