Dodaj do ulubionych

tumor mixtus

28.07.08, 19:15
od lat mialam w kacie zuchwy zgrubienie, od niedawna zaczelo sie powiekszac.
Biopsja wykryla tumor mixtus (guz mieszany, miejscowo zlosliwy). Trzy miesiace
temu usunieto mi go wraz ze slinianka. Poszukuje osob z podobnym rozpoznaniem
oraz onkologa, ktory odpowie na moje pytania. W tym-czy moge uwazac sie za
zdrowa osobe? Czy jest ryzyko, ze gdzies w moim ciele rozwija sie podobny guz?
Operowal mnie chirurg, ktory dobrze przeprowadzil zabieg, ale wykrecil sie od
odpowiedzi. Nie mam zadnych zalecen po zabiegu. Bede wdzieczna za podpowiedzi
i informacje:)
jamorzeszek
Obserwuj wątek
    • sonja12 Re: tumor mixtus 28.07.08, 22:50
      A dlaczego nie naświetlili tego miejsca po operacji. Nie wiem,czy
      znajdziesz tutaj osoby z takim przypadkiem. Ja czytam to forum od
      prawie dwóch lat ,od kiedy moja mama miała raka slinianki i nie
      spotkałam ani jednej osoby z takim przypadkiem.
      • 25-latka-1 Re: tumor mixtus 28.07.08, 23:17
        Guz miejscowo zlośliwy oznacza, ze on nie daje przerzutow odleglych ( czyli z
        pewnością nie rozwija sie gdzies w innym miejscu w ciele), może jedynie dac
        wznowe miejscową - jezeli nie zostal doszczętnie usunięty. Czyli odrosnać w tym
        samym miejscu inaczej mówiąc. Nigdy nie ma pewności, czy chirurg usunąl
        wszystkie komorki nowotworu, ale ryzyko nie jest chyba takie duże. O rodzaju
        postępowania zawsze powinien decydowac lekarz.
    • jamorzeszek Re: tumor mixtus 29.07.08, 10:57
      Operowal mnie chirurg ogolny z Kliniki Nowotworow Glowy i Szyi (Rentgena). Przed
      zabiegiem oswiadczyl, ze z tak dlugoletnim (okolo 25 lat, bo cos mi sie pojawilo
      w dziecinstwie) guzem mial do czynienia raz i pacjent zmarl. Po zabiegu
      zapytalam, czy usunal wezly chlonne-powiedzial, ze nie, a w histopatologii
      mialam wyniki badania usunietego wezla (zmiany pozapalne). Nie odpowiedzial na
      pytanie czy jestem zdrowa, narazie kazal cieszyc sie zyciem. I chodzic na USG.
      Chodze. Narazie czysto. Ale mam wrazenie zostania sama z wieloma pytaniami.
      Pierwszych dwoch chirurgow (z Damiana i Rentgena) nie chcieli sie podjac zabiegu
      (ryzyko uszkodzenia nerwu twarzowego). Trzeci usunal-jak wyzej opisalam. Widze,
      ze sa przypadki zaniedbania odpowiedniego postepowania i mam wrazenie, ze nie
      tylko przez pacjentow. Dlatego dopytuje. Moze ktos zna lekarza, ktory poprostu
      mnie poprowadzi? Zaplace, to nie problem. Za operacje tez placilam, bo nie
      chcialam czekac. Za wszelkie odpowiedzi bede bardzo wdzieczna:)
      jamorzeszek
      • turpin Re: tumor mixtus vel adenoma pleomorphicum 16.08.08, 19:15
        Guz mieszany czasem nawraca, jeśli nie został usunięty radykalnie.

W praktyce zdarza się to w wypadku, gdy guza wyłuszczono, a nie wycięto wraz z
        torebką i otaczającą ślinianką.

W wyniku pooperacyjnego badania hist pat powinna być jednoznaczna ocena
        doszczętności zabiegu (tzn jedno z trzech wzajemnie się wykluczających
        stwierdzeń: 1. że guz został usunięty w całości, 2. że nie został usunięty w
        całości bądź 3. że z jakichś ściśle określonych powodów, np fragmentacji
        materiału, doszczętności zabiegu ocenić nie można). Warto przeczytać, a jak nie
        ma to zrobić raban i się upomnieć.

Wznowy guza mieszanego, jak już się przytrafią, z reguły prezentują się dalej
        jak typowy guz mieszany, tzn nie dają przerzutów, jakkolwiek każdą następną
        wznowę usunąć jest trudniej. Zezłośliwienie guza mieszanego, czyli rozwój raka
        pełną gębą, takiego, co to przerzutuje, jest rzadkie.

Węzłów szyi w guzie mieszanym się nie usuwa, bo nie ma po co, chyba że jakiś
        węzeł pęta się tuż wedle guza i jego usunięcie nie wpływa istotnie na rozległość
        zabiegu.

Jeśli guz został wycięty cały, to pewnie będzie OK. Nie ma nawet co specjalnie
        'cieszyć się życiem'. Trzeba się z nim po prostu normalnie zmagać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka