bas1213 05.12.08, 18:39 Czy ktoś stosował ten lek? Jakie są skutki uboczne? Moja mama dostała to od lekarzy .Podobno jest bardzo drogi -refundowany. Oprócz tego bierze 2 x na miesiąc chemię Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jedruch Re: Lek-PABI-DEXAMETHASO 06.12.08, 00:21 Steryd, tani jak barszcz. Ja go daję zwykle u chorych z guzami płuc i śródpiersia przeciw dusznościom. Można go stosować jako profilaktykę przeciwwymiotną. Odpowiedz Link
bas1213 Re: Lek-PABI-DEXAMETHASO 07.12.08, 19:04 Skąd masz takie wiadomości? To dlaczego mojej mamie dali ten lek jeżeli ona w ogóle nie ma duszności? Coś mi tu nie pasuje, a poza tym powiedzieli że to jest lek bardzo drogi. I kto tu kłamie? Odpowiedz Link
madrek76 Re: Lek-PABI-DEXAMETHASO 07.12.08, 19:23 Jędruch ma rację!!! Lek jest tani bo na liście refundowanej i płacisz ryczałt 3,20 zł. Mój Tatus przy chemi na raka zoładka DCF (z Docetaxolem) tez go dostawał w trakcie 3 dni chemii i jeszcze dostawalismy do domu na 2 dni, nawet po jego smierci jak robiłam porzadki jeszcze znalazłam kilka tabletek. I powiem tak, jakby był taki drogi to nie dawano by nam zawsze wiekszej ilosci w fiolce, a jakos nie zauwazyłam by nam odliczano tabletki do domu, fakt Tata brał wg schematu jaki podał lekarz i stad zawsze nam zostawały. Lek ten u Taty był właczony mimo ze nie miał dusznosci, poprostu niektóre chemie maja go uzupełniajaco i miał jak mi powidziano łagodzić objawy po chemii! Stad napewno racje ma Jędruch!!! Odpowiedz Link
in_situ Re: Lek-PABI-DEXAMETHASO 07.12.08, 19:40 Pytanie trochę dziwne: "skąd masz takie informacje?", zważywszy, że skierowałaś je do lekarza onkologa. A dodatek w formie "i kto tu kłamie" jest niepotrzebnie agresywny. Co do ceny leku - można to sobie sprawdzić samemu wrzucając hasło w google. Pierwszy lepszy link: apteka.epacjent.pl/73144,pabi-dexamethason-1-mg-tabl-20-szt.html podaje się tu, że pełna odpłatność za lek wynosi 3,20 zł. Drogo? A co do przyczyny, dla której przepisano mamie Twojej sterydy - wybacz, ale nawet Jędruch-onkolog nie jest jasnowidzem i nie znając historii choroby pacjentki i jej wyników badań może podać tylko przykładowe sytuacje, kiedy stosuje się ten lek. Proponuję zapytać lekarza prowadzącego pacjentkę o powody takiego zalecenia. pozdrawiam. Odpowiedz Link
lucolb Re: Lek-PABI-DEXAMETHASO 08.12.08, 09:02 Mój mąż przy leczeniu raka prostaty z przerzutami do kości, bierze i brał ten steryd w kilku sytuacjach w trakcie swojej choroby. Najpierw przy radioterapii, później przy chemioterapii i teraz po wyczerpaniu innych możliwosci farmakologicznych . Choroba od 5 lat a przerzuty od 3 lat. Brak dalszego leczenia od wznowy w lipcu 2008r. Po pięciu miesiącach brania Pabi-dexamethazonu ma spuchniętą twarz jak "księżyc w pełni", problemy z jelitami i jak mąż mówi tak ogólna "głupawka". Najważniejsze, że mąż funkcjonuje jako tako samodzielnie łącznie z plastrami Durogesic [są znacznie refundowane], natomiast Pabi-dexamethazon faktycznie kosztuje 3,20. Odpowiedz Link