Dodaj do ulubionych

Guzek płuca

22.02.09, 08:27
Przez przypadek został wykryty guzek płuca.Ponieważ zdjęcie RTG nic nie wykazało.
> KT było robione z powodu podejrzenia zatorowości płucnej ponieważ po grypie mia
> łam silne duszności wskaźnik w krwi był bardzo wysoki t/z D-dimer 33392 ng/ml.
> opis KT. W segmencie IX płuca lewego przyopłucnowy
> guzek lity śred 9 mm. Niedodmowe zagęszczenia w segmentach dolnych i grzbietowy
> ch obu płuc. W śródpiersiu powiększone węzły chłonne - okna aortalno-płucnego d
> o 12 mm, węzły chłonne okołoprzełykowe ( śródpiersie tylne) do 12 mm. To
jest cały opis KT nikt w rodzinie nie chorował na nowotwór t/z biorę pod uwagę
rodziców, rodzeństwo, dziadków natomiast mój syn miał nowotwór złośliwy jądra,
jest już 2 lata po chemii i jest wszystko dobrze. Mam skierowanie do
pulmologa, ale muszę jeszcze poczekać na wizytę a każdy dzień jest dla mnie
koszmarem.Jeśli ktoś może mi z tego opisu cokolwiek przybliżyć będę bardzo
wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • er_ra Re: Guzek płuca 22.02.09, 16:18
      nie chcę straszyć i mogę opisać tylko to, co miał mój tata. U niego zaczęło się
      bardzo podobnie. Taki guzek okazał się przerzutem z jelita - szkoda, że raka
      jelita wykryto po dwóch miesiącach po wykryciu guzka (zdiagnozowanego pierwotnie
      "na oko" jako łagodny). Nie wiem, czy to stała praktyka, ale na oddziale płucnym
      nie zrobiono całościowego TK, tylko płuc... stąd niewykrycie innych guzów.
      Postaraj się o pełną diagnostykę, żeby wykluczyć obecność przerzutu... Jeśli coś
      niefachowo napisałam, przepraszam.
      Teraz, po czasie, wiedziałabym, że trzeba było szybciej zrobić tomograf jamy
      brzusznej.
      Pozdrawiam
      • grazyna484 Re: Guzek płuca 22.02.09, 17:46
        Dziękuję za opisanie przypadku twojego taty, będę starała się aby zrobiono dodatkowe badania. Mam prośbę do Ciebie, możesz napisać jak przebiegało leczenie Twojego taty i jakie są rokowania.Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka