Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc - interpretacja TK

14.07.09, 10:30
Witam! Proszę o interpretację wyniku TK - W grzbietowej cz.nerki lewej na poziomie jej szypuły naczyniowej widoczna owalna struktura o wym 31x35mm silnie wzmacniająca się na obwodzie z hypodensyjną zawartością o gładkim obrysie i zachowanej torebce. Zmiania zniekształca zewn obrys nerki od str przyśrodkowej nieznacznie modeluje układ zbiorczy, bez cech naciekania. Obraz przemawia za torbielą korową z rozrostem w ścianie.
Czy wynik jednoznacznie wskazuje na nowotwór, czy konieczna jest do tego dodatkowo biopsja? Jakie leczenie stosuje się przy takim wyniku?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam! Zuza
Obserwuj wątek
    • leneczkaz Re: Proszę o pomoc - interpretacja TK 14.07.09, 13:47
      Jeżeli "Obraz przemawia za torbielą korową z rozrostem w ścianie" to chyba nic
      nie robić.. Choć nie wiem co znaczy 'korową'.

Mój syn ma torbiel w mózgu i nic się z tym nie robi. Ma się wchłonąć.
      • zuzaneczka1 Re: Proszę o pomoc - interpretacja TK 14.07.09, 14:46
        Dziękuję za odzew:) Chodzi o to, że w diagnozie pisze: TUMOR renis sinistri czyli GUZ nerki lewej.Torbiel nie wzmacnia się po podaniu kontrastu,natomiast nowotwór tak...Pytanie jakiego typu jest - chciałabym się dowiedzieć przed wizytą u lekarza jakie jest postępowanie w takiej sytuacji, czy konieczna jest operacja w trakcie której przy okazji pobiera się wycinek do badania? Może ktoś choruje na guza nerki i jest bardziej zorientowany bo lekarz ogólny nie bardzo potrafił mi odpowiedzieć na te pytania.Pozdrawiam! Zuza
        • leneczkaz Re: Proszę o pomoc - interpretacja TK 14.07.09, 15:45
          Torbiel zaznacza się na TK.
          Mamie się zaznaczyła, otworzyli i powiedzieli, że zmiany nie groźne- torbiele.
          Może to jakieś torblele- ala łagodny nowotwór (teraz wymyślam, bo nie wiem) ale
          wiem, że mamie się zaznaczyły (możesz przeczytać w mojej historii- rak jelita
          grubego)
          • zuzaneczka1 Re: Proszę o pomoc - interpretacja TK 14.07.09, 16:05
            Czyli jednak trzeba otwierać:( A historię chętnie przeczytam, bo jestem dopiero początkująca, wynik mam od niedawna...Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie!
            Może jeszcze ktoś się wypowie? To czekanie w niepewności jest bardzo męczące...
            Zuza
            • leneczkaz Re: Proszę o pomoc - interpretacja TK 14.07.09, 16:10
              Nie nie.. Mamę otwierali, bo ma raka jelita grubego. Ale kontrast zaznaczył też
              wątrobę. Już nam powiedzili, że po wszytkim, bo jak wątroba to pół roku życia.
              Ale otworzyli i na wątrobie nie było raka a właśnie jakiś torbiele albo zmiany
              niezlośliwe (ale powiedzieli, że torbiele).

Może ktoś inny mądrzej powie, ale pewnie wieczorem, bo wszysy pracują ;p
              • zuzaneczka1 Re: Proszę o pomoc - interpretacja TK 15.07.09, 16:30
                Ponawiam prośbę:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka