siliana1 01.12.08, 23:08 jaka to czesc mowy i czy mozna ja uzyc w mianowniku (ciurek)?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deerzet ciurkiem do celu 02.12.08, 00:03 "ciurkiem" - narzędnik rzeczownika odczasownikowego w funkcji przysłówka. Od XIX wieku. Pono to regionalizm, wpierw wileński [z białoruskiego], dziś jeszcze gwarowy. Przedtem, od XVII wieku, "ciurczeć" - lać się strużką; też o wydawaniu głosu przez świerszcze czy ptaki. Dziś jako rzeczownik w polszczyźnie nieobecny, ale może go {Siliana} spokojnie reanimować. Boć w gwarach słowackich jest nadal 'čurek' - strużka, 'curka' - słaby prąd wody. A i Chorwaci i Serbowie znają: 'cúrak' [lub 'cúrka'] - wytrysk źródełka lub cienką strużkę cieczy. To i my, też Słowianie, pamiętajmy o ... źródłach mowy swej. * * * Nie warto ciurka mylić z siurkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: ciurkiem do celu 02.12.08, 12:05 A poza tym - nie "mozna ja uzyc" tylko można JEJ użyć". Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: ciurkiem do celu 02.12.08, 22:28 :-) To częsty błąd. Jak widać, przytrafia się nawet takim purystom językowym jak ~deerzet:-) Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: Jak widać 03.12.08, 16:42 Przyjrzałem się lepiej i jednak nie widać:-) Ten "częsty błąd" przytrafił się nie Tobie, tylko załozycielce wątku. Mea culpa, błagam o wybaczenie, biję się w piersi i posypuję głowę popiołem! Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Jak widać 07.12.08, 06:46 siliana1 napisała: > o matko, az strach o cos zapytac:D O córko, bać się nie ma czego, tu nie biją. Dostałaś po prostu - oprócz wyczerpującej odpowiedzi na swoje pytanie - dodatkową wskazówkę językową. Odpowiedz Link Zgłoś