24.07.12, 21:32
witajcie dziewczyny moj syn we wrzesniu bedzie mial cztery lata jest bardzo nadpobudliwy nie umie skupic sie na niczym dluzej niz kilka minut korzystajac z okazji ,ze jestem w Polsce na wakacjach poszlam z nim do dzieciecego psychologa pani stwierdzila po obserwacji ,ze wszystko wslkazuje na to.ze moze to byc adhd aczkolwiek potrzebna jest wizyta u psychologa w uk jestem zalamana wracam za dwa tygodnie do uk od czego zaczac pojsc do gp, healty visitors pomozcie doradzcie cos.
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: adhd 24.07.12, 22:30
      nie kazdy to wie i nie kazdy lekarz pociagnie temat - ale jesli juz masz nadpobudliwego dzieciaka w sposob ktory sugeruje ze cos jest nie tak - to zobacz czy nie ma NIEdoczynnosci tarczycy. bo to moze byc powodem ze dzieciak wariuje jak diabel tasmanski i ma zero koncentracji.
      tu sobie mozesz zerknac na link pod spodem - pierwszy z brzegu wzielam.

nie znam sie na reszcie chorob czy przypadlosci ktore moga miec sypmtomy adhd wiec na ten temat nic nie powiem ale jednym na pewno moze byc niedoczynna tarczyca. wiec warto posprawdzac co i jak. bo nie wiem jak sie teraz leczy adhd - czy psycho piguly czy jakies inne terapie. psychopiguly moga pogorszyc jesli jest problem z tarczyca.

www.mistakenforadhd.com/2012/03/underactive-thyroid-can-cause-adhd-behavior/
    • turmalinka Re: adhd 24.07.12, 22:34
      Tez to przerabialam. W Polsce sugerowano mi ze corka moze miec adhd. Poszlam z nia do gp, ten popatrzyl na dziecko i stwierdzil, ze wg niego nie, ale do pediatry nas wyslal. Pediatra wypytal o wszystko i tez stwierdzil ze to nie jest adhd tylko poprostu taki charakter.
      Martwilam sie strasznie, bo w rozmowach ze szkola wychodzilo na to, ze mloda nie potrafi sie skupic itp. Ale w szkole tez mi powiedziano, ze to adhd raczej nie jest. Teraz ma 8 lat i juz w szkole nikt nie narzeka, wrecz przeciwnie, same pochwaly jak swietnie pracuje na lekcjach.
      Takze glowa do gory, nie martw sie na zapas.
      • clonek13 Re: adhd 24.07.12, 22:43
        wogole sie nie marw narazie , adhd to caly zespol zachowan, jesli dziecko jest roztrzepane to nie mozna mowic ze ma adhd.
        • bryanowa-1 Re: adhd 25.07.12, 03:27
          hmm chyba 4 latki tak maja:/ moj to samo jak sie nie wyhasa to masakra:/
    • marninor Re: adhd 25.07.12, 10:18
      ja pl byłam z synem skierowana przez przedszkole na badaniu w poradni psychologiczno-pedagogicznej... no i tam olaboga pani stwierdzila adha(miał ok 4-5 lat), no i co tu dalej robić?? poszłam do lekarza rodzinnego bardzo mądrego człowieka który na starcie mnie uspokoił że to jakieś brednie, po pierwsze dlatego że adhd diagnozuje sie powyżej 6 rż- nie wcześniej, a po drugie że zna dziecko od czasu ciąży;) i z pewnością nie ma adhd. zmieniam wtedy przedszkole-i stał się cud- uzdrowienie ;) teraz ma 9 lat i NAPEWNO nie ma adhd.
      jeśli to problem z koncentracja poćwicz z nim- jest cała masa ćwiczeń na koncentrację dla dzieci... Twój syn nie ma jeszcze 4 lat więc adhd nie może by u nigo zdiagnozowane!
    • elle-joan Re: adhd 25.07.12, 10:23
      Jlory, poszukaj w wyszukiwarce pod hasłem "adhd" dziewczyczyny dzieliły sie wiedzą na ten temat.
      Oczywiście, że trzeba do pierwszy raz postawionej diagnozy podejść z rezerwą i szukać potwierdzenia, ale nie przesadzajcie, że pewnie mały tylko roztrzepany. Czy faktycznie teraz w Polsce lekarze tak spiesząsiez diagnozą adhd? Mój syn też był bardzo ruchliwy i żywotny, nawet wybieganie się nie pomagało a jeszcze nakręcało. Ale lekarz nigdy nie wspomniał o adhd.
      Nie trzeba się załamywać tylko zmobilizować i poszukać informacji.
    • almamag Re: adhd 26.07.12, 10:17
      tak jak dziewczyny pisza nizej, 4 lata to zdecydowanie za wczesnie na diagnoze, ale juz wystarczajaco wczesnie zeby pewne zachowania wskazujace ryzyko adhd wylapac i zaczac pracowac z dzieckiem

teraz najlepiej idz do GP i popros o skierowanie do CAMHS czyli Children and Adolescents Mental Health Service, na podstawie listu od Twojego GP osoba odpowiedzialna za kierowanie dzieci do poszczegolnych specjalistow umowi Cie na spotkanie z pediatra, psychiatra dzieciecym lub pielegniarka specjalizujaca sie w pracy z dziecmi z problemami rozwojowymi/zachowania

po pierwszej wizycie zostanie ustalony plan z kim (np. psychologiem, terapeuta zajeciowym itp.) i kiedy dziecko sie spotka

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka