Dodaj do ulubionych

Costa Teguise czy Playa Blanca?

07.03.10, 18:54
Cześć Wam!
Szukałam, ale nie znalazłam tego co mnie interesuje. Na wybór miejsca mamy
jeszcze 3 dni, dlatego bardzo proszę o pomoc. Komu gdzie się bardziej podobało
i dlaczego? Póki co oglądam fotki i sama nie wiem... :-/
Obserwuj wątek
    • Gość: Ros Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? IP: 83.1.16.* 07.03.10, 23:12
      Witam.
      Kiedy wylatujecie?
      Ja także zastanawiam się jaką miejscowość wybrać: Costa Teguise czy
      Playa Blanca.
      Lecicie z Itaki?
      • porco_rosso Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? 08.03.10, 09:18
        Lecimy w czerwcu (tzn planujemy). Pierwotnie mieliśmy lecieć z Itaką na Costa
        T.,ale że mamy więcej czasu niż tydzień,a mniej niż dwa, to planujemy w tym roku
        spróbować na własną rękę :).
        Aktualnie skłaniamy się do wyboru Costa Teguise, choć zdjęcia plaż ładniejsze w
        okolicach Playa Blanca...
      • porco_rosso Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? 08.03.10, 09:32
        Hmm...pisałam przed chwilą i głowę daję, że wysłałam,ale chyba nie weszło...
        Chcemy lecieć w czerwcu, ale będziemy kombinować na własną rękę. Aktualnie
        skłaniamy się do Costa Teguise, choć plaże w okolicach Playa Blanca wyglądają
        ładniej... przynajmniej na zdjęciach :). No, ale z tego co wyczytałam o
        miasteczkach, to atrakcyjniejsze wydaje się Costa Teguise :).
        • porco_rosso Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? 08.03.10, 09:32
          a jednak weszło...
    • bah77 Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? 08.03.10, 10:17
      W/g mnie, najładniejszym miasteczkiem na Lanzarote jest Playa Blanca.
      Oprócz tego, z tego miasteczka jest b. blisko do Plaż Papagayo i ma
      ono przystań promową z połączeniem z Fuerteventurą.

W CT nie zauważyłem niczego ciekawego, ale może cóś przeoczyłem?

Pzdr

bah77
      • porco_rosso Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? 08.03.10, 10:54
        No To mi Bah dałaś do myslenia... Kieruję się jedynie tym co znajdę w necie i z
        opisów C.T. zaczęło się jawić jako dużo atrakcyjniejsze...
        Wkleję opisy na podstawie, których doszłam do takich wniosków:

1. Costa Teguise
        Teguise, pierwotnie »La Real Villa de Teguise« a przez tubylców do dzisiaj
        nazywane »La Villa«, to najstarsze miasto na wyspie oraz w całym archipelagu
        wysp kanaryjskich. Miasto jest oddalone o około 10 kilometrów od Arrecife i leży
        na stokach masywu Risco de Famara. Do 1852 było Teguise stolicą wyspy.
        Największą atrakcją turystyczną miasta jest coniedzielny jarmark. W pozostałe
        dni tygodnia miasto ogarnia głęboka cisza i spokój, dzięki czemu można w
        skupieniu podziwiać tę architektoniczną perłę Wysp Kanaryjskich.
        Budowlą rozpoznawczą miasta jest kościół Iglesia Nuestra Senora de Guadalupe,
        nazywany czasem także Iglesia de San Miguel. Budowa kościoła rozpoczęła się w
        pierwszej połowie XV wieku, przez długi czas kościół ten był głównym centrum
        religijnym wyspy, posiadał bezcenną monstrancję i był przez to narażony
        kradzieże. W 1568, 1569, 1571 oraz 1596 świątynia była plądrowana, w roku 1618
        dodatkowo częściowo zniszczona. W roku 1680, po zbiórce pieniędzy wśród
        mieszkańców wyspy kościół został ponownie odbudowany. Ostatecznie w roku 1909
        pożar zniszczył świątynię całkowicie, tym razem jednak przyczyną była
        nieroztropność jednego z ministrantów. Ponowna odbudowa kościoła zakończyła się
        w roku 1922, z pierwotnej budowli zachowała się jedynie cześć wierzy.
        Kolejną ważną budowla jest pałac Palacio Spínola, zwany także Pałacem
        Gubernatora. Pałac został wybudowany w latach 1730 - 1780 na zlecenie José Feo
        Peraza. W roku 1895 padło po raz pierwszy nazwisko Spínola, po tym jak Dona
        Adelina Feo Curbelo poślubiła Don Angela Spínola Cancio. Spacer przez pałac
        prowadzi przez kilka salonów, bogato zdobiona jadalnie, małą kaplice, pokoje
        mieszkalne oraz sypialnie.
        W wschodniej granicy miasta, na 452 metrowym wulkanie Guanapay, wznosi się zamek
        Castillo de Guanapay. Wspinając się na gore roztacza się piękny widok na krater,
        z góry można podziwiać położone 150 metrów poniżej miasto Teguise. Zamek
        Castillo de Guanapay, zwany także Castillo de Santa Bárbara został
        prawdopodobnie wybudowany w XIV wieku z inicjatywy Lancellotto Mallocello. Wieża
        obserwacyjna została dobudowana w wieku XVI na polecenie Augustína Herreras y
        Rocha. W roku 1586 w czasie napadu piratów, budowla została zrujnowana. W roku
        1588 Filip II zlecił włoskiemu architektowi i inżynierowi Leonardo Torriani
        odbudowe zamku i doprowadzenie do stanu używalności. W latach 1960 oraz 1977 z
        prywatnych inicjatyw zamek został odrestaurowany. W zamku znajduje się małe
        muzeum emigracji.

2. Playa Blanca
        Playa Blanca to wysunięte najbardziej na południe, i trzecie co do wielkości,
        centrum turystyczne wyspy. Z malej wioski rybackiej, osada przeobraziła się w
        wielkie centrum turystyczne. Oś miasta stanowi nabrzeżna promenada, która
        przebiega przez cały zurbanizowany obszar miasta. Z portu, prowadzi ona na
        zachód poprzez plażę Playa Flamingo aż do latarni morskiej na przylądku Punta de
        Pechiguera. Na wschód od portu, poprzez plażę Playa Dorada i nowy port jachtowy
        aż do ruin zamku Castillo de las Coloradas. W części przebiegającej przez ścisłe
        centrum miasta, po obu stronach promenady rozlokowały się niezliczone
        restauracje i kawiarnie, z których podziwiać można widok na sąsiednia wyspę
        Fuerteventurę.

Na podstawie powyższego doszłam do wniosku, że C.T. jest mniej nowoczesne
        architektonicznie, a co za tym idzie dla mnie "przytulniejsze" :). Plusem jest
        też otwarty ocean. Właśnie Bah, jak wygląda w P.B. widok z plaży? Widać brzeg
        Fuerteventury?
        • porco_rosso Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? 08.03.10, 11:40
          Hmmm... no i co robić, co robić???
          Może ktoś jeszcze się wypowie????
      • porco_rosso Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? 08.03.10, 10:55
        Bah... przepraszam za zrobienie z Ciebie kobiety ;-). Jakoś tak "Bah" mi się z
        Basią skojarzyło.
        • bah77 Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? 08.03.10, 11:25
          Porco_rosso, nawet chciałbym być śliczną dziewczyną. :)
          Tak przez jakiś tydzień. ;-)

Niestety Teguise nie ma prawie nic wspólnego z nowym ośrodkiem
          turystycznym Costa Teguise (dzieli je zresztą 12 km).
          Nb., bardzo polecam odwiedziny Teguise, a szczególnie wizytę na
          zamku, budowli dość niezwykłej na Kanarach.

> P.B. widok z plaży? Widać brzeg Fuerteventury?

Często. Z PB do Fuerte jest tylko ok. 12 km...

Pozdrawiam

bah77
          • porco_rosso Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? 08.03.10, 11:33
            Aaaa widzisz... Tego nie wiedziałam. Myślałam, że nazwy używa się wymiennie z
            Costa lub bez. Dzięki za cenne info.
            Pytanie o widoczność brzegu Fuereventury, chyba nie zabrzmiało tak jak chciałam.
            To jeszcze raz : czy z plaż P.B. jest widok tylko na brzeg F. czy również
            widać otwarty ocean?
            I jeszcze jedno pytanie. Jak jest w P.B. z tzw. życiem nocnym? Nie pytam o
            dyskoteki, tylko o knajpki. Lubimy sobie wieczorami pobiesiadować, z
            jedzeniem, winem itp. ...
            • porco_rosso do Bah 08.03.10, 11:36
              Przepraszam, że nudzę, ale może masz jakieś fotki miasteczka P.B.? I może masz
              też Costa T.? Jeśli to nie byłby problem, to mogłabym je poprosić na gazetowego?
            • bah77 Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? 08.03.10, 12:00
              > czy z plaż P.B. jest widok tylko na brzeg F. czy również
              > widać otwarty ocean?

Widać też otwarty ocean, spójrz na mapę. :)

> Lubimy sobie wieczorami pobiesiadować, z jedzeniem, winem itp. ...

Nie widzę problemu. :)

> może masz jakieś fotki miasteczka P.B.? I może masz też Costa T.?

Nie mam cyfrowych, ale polecam np. tę stronę:

www.lanzarote.com/photos/playa-blanca/

Pzdr

bah77
              • porco_rosso Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? 08.03.10, 12:12
                No właśnie spoglądam cały czas na mapę :) i jakoś nie mogłam sobie tego
                wyobrazić, że widać otwarty ocean, gdyż brzeg F. jest szerszy niż brzeg
                Lanzarote i wydawało mi się, że będzie widać brzeg F na całej linii horyzontu :).

Dzięki za linka!
                • Gość: Ros Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? IP: 83.1.16.* 08.03.10, 13:30
                  My także planujemy wyjazd w czerwcu (najprawdopodobniej 5.VI).
                  Zapewne polecimy z Itaki na dwa tygodnie. W tym tygodniu musimy
                  podjąć decyzję odnośnie hotelu i miejscowości. Każdy doradza
                  inaczej - jednemu podoba się bardziej CT a innemu PB.
                  • porco_rosso Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? 08.03.10, 19:37
                    My w końcu pewnie podejmiemy ostateczną decyzję w oparciu o cenę i jakość
                    dostępnych apartamentów.
                    • porco_rosso Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? 11.03.10, 14:13
                      Zdecydowaliśmy się na Playa Blanca :). Mam nadzieję, że nie będziemy żałować ;-).
                      • Gość: miki Re: Costa Teguise czy Playa Blanca? IP: *.146.78.78.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.03.10, 15:39
                        bylem w lutym na lanzarote i widzialem obie miejscowosci.
                        playa blanca jest sliczna, z barzdo fajna promenada przy samym oceanie, bardzo duzo fajnych knajpek, w okolicy plaza papagayo i inne (mieszcza sie na terenie parku krajobrazowego, wjazd samochodem platny kilka euro, nie wiem jak pieszo ale jest to kawalek). z minusow playa blanca wydawala mi sie troche mala ale bylismy tam tylko przejazdem i pewnie nie wszystko zdazylismy zobaczyc.
                        Costa teguise - mieszkalismy przez 2 tygodnie... Duzo zalezy gdzie masz hotel. polecam okolice hotelu gran melia salinas. miejscowosc spokojna, z fajna promenada ciagnaca sie kilometrami wzdluz oceanu. kilka zatoczek z piaszczystymi plazami. najwieksza to las cucharas ale ja polecam playa bastian. W centrum sporo restauracji, nastawionych glownie na anglikow ale spokojnie mozna cos ciekawego znalezc.
                        wlasciwie to nie wiem co poradzic - obie miejscowosci sa fajne ale troche "senne" (moze to przez pogode, ktora w lutym byla kaprysna)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka