Dodaj do ulubionych

MAJ-Kanary- gdzie najmniej wieje?

IP: 178.73.37.* 25.03.11, 13:49
Tak jak już się dowiedziałam - na Fuercie w maju wieje mocno, podobno jak i w innych miesiącach. A moze jest jakiś region gdzie wieje mniej???

Czy na innych wyspach kanaryjskich w MAJU również jest silny wiatr?
Proszę o opinie, bo nie wiem czy decydować się na wyjazd z małym dzieckiem. Nie chcę żeby siedziało w czapce...na plazy.

Obserwuj wątek
    • Gość: jasiu... Re: MAJ-Kanary- gdzie najmniej wieje? IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.11, 19:16
      Na Kanarach masz zdecydowaną przewagę wiatrów północnych i całe szczęście. Piszę szczęście, bo po pierwsze chłodzą, a po drugie, jak wiatr jest ze wschodu (calima), to nie ma za bardzo czym oddychać. W powietrzu jest pełno pyłu z Sahary a śwat wygląda smutno - ot tak: orcinusorca.blog.hu/2010/08/30/calima.

Myślę, że najlepsze będą wyspy wysokie, choćby Teneryfa (południową zastawia masyw Teide) albo zachodnia część GC. Ale coś za coś. Nie ma wiatru, nie ma żółciutkiego piasku, bo ten piasek przywiało właśnie z Afryki. Jest czarny, a choć absolutnie nie brudzi, nie każdemu się podoba. No i parzy. Zamiast czapki dziecko na plaży musi chodzić w bucikach, a jak się przypadkowo przewróci, to może zapiszczeć od kontaktu rączek, właśnie z mocno rozgrzanym piaskiem. W kilku miejscach są sztuczne plaże (piasek nawieziony), ale wygląda to sztucznie i mnie się nie podoba.
      • Gość: girasole Re: MAJ-Kanary- gdzie najmniej wieje? IP: *.mazurkas.com.pl 28.03.11, 13:24
        dziękuję.

w takim razie zupełnie nie wiem dlaczego od lat słyszę że Kanary to fajne miejsce na urlop z dziećmi. A tu się okazuje że jak nie wiatr, to gorący piach. Nic fajnego.
        Byłam z dzieckiem (już 3 miesięcznym) na różnych wyspach greckich i za każdym razem było super.
        Okazuje się że Kanary z dzieckiem, to niekoniecznie... a zwłaszcza przed sezonem, może jesienią jest tam lepiej.

A Teneryfa- Costa Adeje? tam chyba jest jaśniejszy piach
        • Gość: jasiu... Re: MAJ-Kanary- gdzie najmniej wieje? IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.11, 18:31
          Najładniejsza plaża (żółciutki piasek, przywieziony z Sahary) to Playa de Las Teresitas. Jest tylko jeden problem. To północ wyspy, a więc nie tylko, że powieje (wyraźnie chłodniej, niż na południu), to jeszcze może czasem popadać. Bo że chmurzyć się lubi, to masz jak w banku. Północ jest piękna, ale do opalania ja wolę południe.

Z innych plaż, to Playa del Duque właśnie w pobliżu Adeje. Część tej plaży ma nawieziony piasek, a pozostała część, to bardzo rozdrobnione muszelki (jasne). Muszelki są oczywiście oszlifowane przez wodę - nie są ostre i możesz po nich chodzić bez obaw. Problem - w części plaży występują bardzo duże fale. Na dziecko musisz uważać.

Jest jeszcze dość znana Playa de Las Vistas - tu masz kamerkę: www.arona.travel/portal/turismo/floc_d4_v7.jsp?contenido=22538&language=en&tipo=1&nivel=1400&codAdirecto=1140 - ładna, ale odkąd zobaczyłem jak wyglądała w 2003 roku, przestała mnie fascynować - www.atan.org/varios/sonlatinos/fotossonlatinos2003.htm Oczywiście po koncertach posprzątali, ale...

Powiem szczerze - wszyscy znajomi z dziećmi, po dwóch trzech dniach zauważali, że najlepszy dla dzieci jest brodzik koło hotelowego basenu. Kanary to nie Grecja, choć i tu da się dziecku sprawić trochę radości (ot choćby wycieczka do Loro Park, bo w SIAM woda będzie w maju zimna). Ot specyfika tych regionów. Teneryfa jest piękna, a że trzeba założyć buciki na plażę, czy czasem czapkę - no cóż, jak chcesz jechać z dzieckiem, to musisz się na to zgodzić.

• Gość: girasole Re: MAJ-Kanary- gdzie najmniej wieje? IP: *.mazurkas.com.pl 29.03.11, 12:37
            Bardzo dziękuję, bardzo mi pomogłeś - zatem Kanary jak na razie odpadają. My dorośli również nie lubimy wiatru na plaży i ciemnego piachu :)
            Lanzarote równiez podobnie? wieje i ciemny piach...
            dzieki!
            • Gość: kin Re: MAJ-Kanary- gdzie najmniej wieje? IP: *.client.duna.pl 03.04.11, 01:44
              urrlop z dzieckiem sprzed tygodnia
              poludnie gran canarii, wiatr niezauwazalny
              www.facebook.com/album.php?aid=347996&id=678861012&l=c255c4d83c
    • bah77 Re: MAJ-Kanary - gdzie najmniej wieje? 29.03.11, 19:00
      Tak jak ci pokazywałem na fotkach, maj to przeważnie bardzo odpowiedni miesiąc na wakacje na Teneryfie: prawie pewny brak opadów na wybrzeżu południowym i wschodnim, kwiaty kwitnące nawet na wulkanie, temperatura wody min 20 st. C...

bah77
      • Gość: kamila Re: MAJ-Kanary - gdzie najmniej wieje? IP: *.7-1.cable.virginmedia.com 03.04.11, 18:22
        Ja bylam na Teneryfie na przelomie maja i czerwca-pogoda cudna,piasek nie koniecznie wszedzie ciemny.
        Natomiast we wrzesniu wybralam sie fuerteventure i pogoda tez byla super,a plaza jandia to chyba najpiekniejsza na calych kanarach.
        Jesli chodzi o wiatr to rzeczywiscie troszeczke wieje,ale ludzie gdyby nie ten wiatr to by sie nie dalo przezyc. Moje dziecko bylo z nami gdy mial nie cale dwa latka i fantastycznie to zniosl. A czapka przy dziecku to chyba wszedzie nie unikniona w obawie przed udarem slonecznym.
        Powiem wiecej,w tym roku tez polecimy na kanary,bo uwazam ze tam jest perfekcyjna pogoda dla dzieci,nie wazne o jakiej porze roku. Nie trzeba sie obawiac upalow w granicach 40 stopni,a pogoda dopisuje przez caly rok:)
        W zyciu nie zamienilabym kanarow na Egipt czy tez Grecje wlasnie ze wzgledu na dziecko:)
        • amat1 Re: MAJ-Kanary - gdzie najmniej wieje? 03.04.11, 20:06
          W linku poniżej znajdziesz zanotowane temperatury wody i powietrza, oraz siłę wiatru na GC
          w ub.r. (podział na miesiące)
          naszewojaze.cba.pl/?p=487
          • Gość: aaannna Re: MAJ-Kanary - gdzie najmniej wieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 21:25
            Na wyspy kanaryjskie jeździłam do tej pory zimą(styczeń/luty). Wiatr normalny, nie urywa głowy, tym bardziej nie widziałam nikogo w czapce na plaży(jeźdżę z dzieckiem, aktualnie 7 latkiem, ale zaczeismy gdy miał 2 lata). podobnie opinie o oceanie - nie zdarzyło sie, żeby było zimniej niz w lipcu w bałtyku. Co roku jeżdzimy też na jedna z greckich wysp, szczerze mówiąc wieje tak samo, jak to na wyspie, nie zauważyłam róznicy. Oczywiście w sierpniu jest dużo cieplej niż w styczniu czy lutym na kanarach, ale co do wiatru, różnicy nie ma żadnej. Na kanarach wieje w zimie, to sa te słynne wiarty(nazwy nie pamiętam), wieją od grudnia do marca, więc nie sądzę, żeby wiały w maju. W tym roku lecmy pod koniec maja na lanzarote, myślę, że głów nam wiatr nie pourywa;-) Inna sprawa, że najwięcej do powiedzenia o sile wiatru i temperaturze wody w ocenianie na wyspach kanaryjskich maja ci, którzy nigdy tam jeszcze nie byli(taka obserwacja z lektury forum);-))
            • Gość: Ela Re: MAJ-Kanary - gdzie najmniej wieje? IP: *.portnet.pl 23.01.12, 11:50
              Chce pojechac teraz na którąś z wysp. Może mi ktoś poradzić gdzie najlepiej żeby było najcieplej?
    • Gość: soniaczka Re: MAJ-Kanary- gdzie najmniej wieje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.12, 13:45
      Witajcie,
      bylam na W.K kilka razy i zazwyczaj na urlop wybieram właśnie maj ze względu na ten łagodzący upał wiaterek. Gdyby nie on usmażyłabym się na skwarkę. Temperatura jest w granicach 30-34 st.C, woda w oceanie spokojnie 20st jesli nie trochę więcej. Wyspy kanaryjskie są idealne pod wieloma względami ale jesli planujesz przede wszystkim leżenie i opalanie to lepiej zmienić kierunek gdyż urok Kanarów odkrywa się głównie poprzez zwiedzanie. Dla dzieci kanary oferują wiele atrakcji i nie jest nim koniecznie piach ( choć na Fuerteventurze plaże dla maluchów są idealne). Polecam Gran Canarię gdyż znajdziesz tam więcej plaż żółtych ( Maspalomas) a nawet prawie białych ( Playa Amadores) a przy okazji bez pospiechu możesz sobie świetnie objechać tę piękną wyspę. Widoki są niezapomniane:-)
      polecam i pozdrawiam
      ania
      • Gość: Ela Re: MAJ-Kanary- gdzie najmniej wieje? IP: *.portnet.pl 23.01.12, 13:58
        Dzieki. Ja chce pojechac teraz w styczniu bez dzieci. Zwiedzanie jak najbardziej mile widziane ale i troche cieplego powietrza by sie tez przydalo. Z tego co slysze poludnie najlepiej wybrac. Zastanawiam sie tylko gdzie najlepiej...
        • Gość: soniaczka Re: MAJ-Kanary- gdzie najmniej wieje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.12, 14:01
          Polecam Gran Canarię, hotele położone w zatoczkach, tam mniej wieje, Playa Taurito, Playa Amadores, Puerto Rico, Puerto de Mogan. Ale jak będzie słońce to i tak będziesz zadowolona :-) Na Teneryfie zdecydowanie rejon Playa de Las Americas i Costa Adeje.
          pozdrawiam
          ania
          • Gość: Ela Re: MAJ-Kanary- gdzie najmniej wieje? IP: *.portnet.pl 23.01.12, 14:07
            Dziękuję bardzo. A możesz polecić jeszcze jakies miejsca na Fuerteventurze bo ostatnio najlepsze ceny last minute byly? Ja nie byłam jeszcze na żadnej z tych wysp.
            pozdrawiam
            Ela
            • Gość: soniaczka do Eli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.12, 14:13
              Na Fuercie wieje mocniej niż na Teneryfie czy Gran Canarii ale plaże z kolei ma znacznie ładniejsze. Jest tez spokojniej i nie tak "widokowo" jak na pozostałych wyspach. Polecam płw Jandia (Costa Calma, Playa de jandia) gdzie plaże ciągna się kilometrami ale tak jak pisalam wczesniej...może nieźle wiać. Fuerteventura jest rajem dla windsurfingowców :-) jaki termin Ciebie interesuje i na jak długo?
              pozdrawiam, ania
              • Gość: Ela Re: do Eli IP: *.portnet.pl 23.01.12, 14:16
                Chcę jechać jak najszybciej na około tygodnia. Czaje się tylko na lasty. Cena ma znaczenie...
                No te wiatry to mnie troche przerażają. Potrzebuje z mężem spokoju i slońca :);) No i trochę ciepła
                • Gość: soniaczka Re: do Eli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.12, 14:22
                  Ela,
                  jesli chcecie lecieć z W-wy to Itaka ma fajny hotel na Gran Canarii - Barcelo Margaritas 4*, all inclusive, 25.01.2012, cena 2199zł/os. Jakby co to pisz na Scandia71@op.pl
                  pozdrawiam, ania
              • Gość: Ela Re: do Eli IP: *.portnet.pl 23.01.12, 14:24
                Wiesz ja jednak wolalabym takie miejsca cieple ale bardziej widokowe. Rozejrze sie za takimi jak pisalas moze poza Fuerteventura. Spacerowac lubie i podziwiac widoczki :)
                • Gość: Ela Re: do Eli IP: *.portnet.pl 01.03.12, 08:13
                  Byłam na Fuercie i było cudownie :) Dla niezdecydowanych polecam pomoc Ani. Naprawdę się zna :) Dobrze obeznana w temacie. pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka