Dodaj do ulubionych

Lanzarote treking

03.10.11, 18:53
W listopadzie wybieram się na urlop na Lanzarote.Czy ktoś poleci jakieś ciekawe trasy trekingowe?Myslałam np o wejściu na wulkan La Corona ,przy klifach Famara.Może ktoś się tam wybrał?Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • luca75 Re: Lanzarote treking 07.10.11, 20:14
      up
      --
    • Gość: mirko_kan Re: Lanzarote treking IP: *.xdsl.centertel.pl 10.10.11, 23:34
      Witam. Moim marzeniem były wakacje na " Księżycu " a Lanzarote ten warunek spełniła . do tej podróży przygotowywałem się około roku , bo plany miałem ambitne . Udało się je zrealizować w okolo 70 % , ale po kolei .
      Wczasy 2 tyg. , przełom czerwca i lipca 2011, BP Itaka , ja, żona i 2,5 letnia córka , baza Playa Blanca. Bardzo przydatne według mnie rzeczy to ; dobre trekingowe buty ( bo lawa ostra ) , Google Earth przed wyjazdem ( niezła wirtualna podróż ) , najdokładniejsza w Polsce mapa jaką udało mi sie zdobyć ( na miejscu są mało dokładne ) i reszta drobnego ekwipunku , a i jeszcze to Forum ( Można znaleść b.ciekawe wskazówki i rady ! ).
      Samochód zarezerwowałem przez internet na 8 dni - zrobiliśmy 600 km zjeżdżając prawie całą wyspę , umówiłem się przez internet , na eskapadę po Parku Narodowym z tamtejszą prywatną firmą trekingową - Canary Treking , a sam wędrując w sumie 70 km wszedłem ( wdrapałem ) się na 11 wulkanów : w paśmie Los Ajaches , Atalaya de Femes , Montana Roja - Wszystkie wokoło Playa Blanca , a po za tym Montana Los Rodeos i Montana Calderata w Parku Timanfaya z firmą Canary Treking - bo tam niestety , jak i w całym parku , samemu chodzić nie można .Planowałem jeszcze zapuścić się na klif Risco de Famara - piękna trasa , długa ale bardzo widokowa . Ale niestety brakło czasu i pogoda w tamtej okolicy jest bardzo nieprzewidywalna : często są nisko chmury i niweczą całą przyjemność wędrówki . Jednak udało nam się trafić na niezłą pogodę na super pkt. widokowym Mirador del Rio . Nieziemsko wiało , ale wiatr na całej wyspie to nic niezwykłego i widoki na cały archipelag okolicznych wysp były cudowne . A pozostały czas wczasów zajęło nam zwiedzanie atrakcji wyspy : pieknych plaż Papagayo ! , Salinas de Janubio , Los Hervideros , El Golfo, Parku Narodowego Timanfaya ! , La Caleta de Famara , Tequise i " czarnego kanionu " koło Tequise , Harii , Mirador de Guinate , Mirador del Rio ! , Orzoli , Jameos del Aqua , Cueva de los Verdes ! , Arietty , Jardin de Cactus ! , Costa Teguise , Stolicy - Arrecife , Puerto del Carmen , , La Gerii , Playa Quemada i całej Playa Blanki . I do tego jeszcze trochę kąpieli na plażach i odpoczynku i brakło czasu na pozostałe 30 % - Isla Graciosa , Ferteventure , klif Risco de Famara i pozostałe liczne wulkany . Ale i tak wyjazd uznajemy za bardzo udany. Mimo iż , nie zawsze i wszędzie świeciło słońce , czasami bardzo mocno wiało i hotel też miał parę mankamentów . Ale wszystko się udało i szczęśliwie szczęśliwi wróciliśmy do domu . Może jeszcze kiedyś ...
    • luca75 Re: Lanzarote treking 11.10.11, 20:47
      Dzięki za odpowiedź...bo już myślałam,że tylko ja mam trekingowe zacięcie:-)
      • Gość: mirko_kan Re: Lanzarote treking IP: *.xdsl.centertel.pl 14.10.11, 00:23
        Miło mi , że mogę pomóc . A pomału już zabieram się za Teneryfę (czerwiec 2012). Pozdrowienia
    • Gość: Danuta Re: Lanzarote treking IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.03.18, 14:40
      Hej, my z mezem bylismy (58-60). Bylo przecudownie!!!!!! Znalazlam zaraz na poczatku wedrowki fajny kijek ,ktory postanowilam zabrac ze soba. Okazalo sie ze okazal sie bardzo pomocny przy wspinaczce. Panorama zabojcza !!!!! Czlowiek jak to piekno widzi chce pasc na kolana by poklonic sie Bogu za stworzenie tego cudu lub podziekowac matce -naturze ze byla tak szczodra.. Nasz syn byl wczesniej (34) i zszedl do samego krateru czym sie szczyci do dzis bo uwaza ze zdobyl wulkan w 100 procentach.Cudowne przezycie bo czlowiek jest sam na sam z przyroda moze wszystkiego dotknac ,,polizac,, . Do tej wyprawy nalezy sie nalezycie przygotowac i przede wszystkim wziasc pod uwage ze to teren odkryty i ze slonce bedzie wszechobecne ktore moze okazac sie zdradliwe. Kapelusz na glowe i wygodne buty sportowe. Plecak z lekkim prowiantem i woda z dodatkiem octu jablkowego kawalek czekolady czarnej z wysoka zawartoscia kakaa. Przed wyruszeniem nalezy nasmarowac sie kremem z wysokim filtrem. Zjesc lekkie sniadanko aczkolwiek pozywne. Np. my zjedlismy po dwa jajka sadzone z boczkiem fasolke w sosie jogurt i kiwi. Czlowiek jest tak szczesliwy duchem ze o ciele sie zapomina i nie jest sie glodnym. Nalezy zabrac leki ze soba i umiescic je w torbie-termosie.Koniecznie Telefon wziasc ze soba naladowany na sto %. My jak bylismy to nie bylo tam zywej duszy. Trzeba sie zabezpieczyc. Na ta wedrowke nalezy wyruszyc wczesnie najlepiej natychmiast po sniadanku. Im wczesniej tym lepiej. Jest to spory kawalek i nalezy wygospodarowac sobie jak najwiecej czasu by moc w pelni delektowac sie tym co zobaczymy. Polecam goraco - przezycie cudowne . W drodze powrotnej zrobilismy sobie jeszcze frajde bo przejechalismy sie na wielbladach. Tez bardzo fajne przezycie i niezbyt drogie. Rowniez godne polecenia.
      • Gość: Toshi Re: Lanzarote treking IP: *.146.102.105.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.03.18, 00:50
        W tym roku drugi raz odwiedziłam Lanzarote i chętnie podczas naszej zimy jeszcze kiedyś na księżycową wyspę się wybiorę właśnie ze względu na trasy trekkingowe. Do tej pory jeździliśmy z mężem na rowerach ale trasy trekingowe są również wspaniałe. W tym roku kawałek przeszłam szlakiem od El Golfo wzdłuż wybrzeża. Pozdrawiam
        historiezrowerem.blogspot.com/2018/02/rowerem-po-lanzarote.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka