Dodaj do ulubionych

Teneryfa - hotel czy apartament

IP: *.dynamic.mm.pl 18.08.15, 00:04
Witam,
większość z Was pisze, że na wyspach nie można się nudzić. Jest tak dużo do zobaczenia, że nie warto siedzieć w hotelu. Czy w związku z tym, czyli aktywnym spędzaniem czasu na Teneryfie, jest sens szukać pokoju w hotelu? Nie lepiej wówczas wynająć apartament blisko morza? Blisko żeby skosztować trochę kąpieli wodnych i słonecznych. Ceny apartamentów są ok 40% tańsze niż hoteli (porównuje oczywiście opcje bez wyżywienia, bo w apartamencie nie ma opcji wyżywienie).

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • bemeta nie zapomnij sie przelogowac.... 18.08.15, 00:23
      Nie zapomnij sie przelogowac zanim sam sobie odpiszesz.
      Przynajmniej nie wyjdziesz na glupka.
      Piszesz gamoniu z hiszpanskiego servera.
      Buenas noches gillipollas.
      • Gość: kempin Re: nie zapomnij sie przelogowac.... IP: *.limes.com.pl 18.08.15, 11:38
        Czy to ważne z jakiego serwera piszę. Piszę z Polski. Na jakiej podstawie twierdzisz inaczej? I po co Ci te informacje?
        Przez takich jak Ty dochodzi często do kłótni na forach, a ja chcąc uzyskać odpowiedź muszę udowadniać coś co nie jest tematem i nie ma nic wspólnego z moim pytaniem. Nawet jeżeli pisałbym z Hiszpanii to co z tego? W 4 wierszach 3 razy mnie obraziłeś (domniemam, że ostatni wiersz nie był grzecznościowy).
        Piszę z Polski, a dokładnie z Gdańska. Jakich dowodów potrzebujesz. Aha teraz piszę jakieś 25km od miejsca w jakim wczoraj pisałem, ale nadal to Gdańsk.
        Ponawiam pytanie.
      • arettteli Re: nie zapomnij sie przelogowac.... 12.01.25, 12:51
        +1 Sunset View Club 3* - hotellook.tp.st/H9oNYMpj Obiekt bardzo fajnie położony. Blisko małego centrum restauracyjno-hotelowego. Z balkonu widok na ocean, co wplywa na wysoką ocenę obiektu. Personel bardzo przyjazny i pomocny, blyskawicznie reaguje na bieżące problemy. W szczególności Joanna , która mówi po polsku. Dzięki niej można się lepiej porozumieć i to wplywa na lepszą ocenę z naszej strony. Na uwagę zasługuje także Diego, który zawsze służy pomocą. Pokoje czyste i terminowo sprzątane. Polecam ten obiekt.
    • haneczka40tka Re: Teneryfa - hotel czy apartament 18.08.15, 14:33
      Przyznam ,że sama jestem zainteresowana tematem odkąd pojawiły sie tanie loty z Wrocławia na Teneryfę. Chętnie poszukałabym także taniego noclegu- niekoniecznie wypasionego hotelu_ ale miłego i w czystych okolicznościach przyrody. Macie jakieś doświadczenie??? W niedużej odległości od lotniska?? Bo jak szukam przez bookingi i inne to wychodzą koszmary cenowe. Pozdrawiam
      • Gość: kempin Re: Teneryfa - hotel czy apartament IP: *.dynamic.mm.pl 18.08.15, 21:41
        Przejrzyj stronę www.airbnb.pl
        Może coś Cie zainteresuje.
        Proszę o opinie tych co byli w hotelach i traktowali je jak miejsce jedynie do spania, czy Waszym zdaniem gdybyście mieli zaoszczędzić i miejsce byłoby zbliżone do lokalizacji Waszego hotelu to czy byście wynajęli jednak apartament (mieszkanie prywatne)? Czy hotel ma jakąś przewagę?

bemeta sprawdziłem Twoje inne posty. Widzę, że wszędzie udzielasz się z takim tonem. I już nie raz zwrócono Tobie uwagę. Prośba o nie wypowiadanie się w internecie w ogóle.
        • bemeta wiedzialem ze zaspamujesz 19.08.15, 00:51
          A ze spamerzy mnie nie lubia, trudno co robic?
          Udzielam sie w roznych tonach, ale spamerow nie cierpie.
          Kazdy ma jakiegos bzika.
          Zycze pisiont groszy za posta.
          Pozdrawiam, bart.
          • ja.s.i.u Re: wiedzialem ze zaspamujesz 19.08.15, 16:42
            bemeta, nie dziw się. Też się zastanawiam, w jaki sposób Teneryfa może być tańsza, niż np. Bešeňová na Słowacji. I też nie wiem. Z drugiej strony po co hotel, jeśli w tym klimacie można gdzieś w kącie drzemnąć się pomiędzy Opuncją, a skałką. Żadnego robactwa nie ma, nic nie pogryzie, złodziejstwa czy napadów na wyspach też praktycznie nie ma. Szanse, że zmokniesz marne. Ja bym przede wszystkim, oszczędzając, zaoszczędził rezygnując z jakiegokolwiek noclegu. ;-)
            • Gość: kempin Re: wiedzialem ze zaspamujesz IP: *.dynamic.mm.pl 19.08.15, 21:27
              Spam ? niechciane lub niepotrzebne wiadomości elektroniczne. [źródłó: Wikipedia]
              Przejrzyj temat i oceń kto w tym temacie takie pisze.
              Może teraz życzysz mi jakichś punktów od Wikipedi?

Nie mam zamiaru nikomu udowadniać skąd piszę ani tego czy dostanę jakieś "pisiont grosz" czy nie.
              Jeżeli jesteś w stanie bezinteresownie komuś coś doradzić to zrób to proszę.

Chciałem podać parę konkretnych przykładów odnośnie hoteli i kwater prywatnych. Ale niestety nie mogę, bo zostanę posądzony o reklamę, spam, czy co tam jeszcze.

ja.s.i.u Twoja opinia jest dużo bardziej wartościowa (bo jest to jakaś opinia w przeciwieństwie do tego czym uraczył nas bemeta), szkoda jednak, że z taką ironią i że nie odpowiadasz na sedno pytania. Rozumiem, że jesteś zdania, że jak Teneryfa to hotel. Domyślam się, że uważasz, że ten rodzaj wakacji trzeba spędzić w luksusie, który chyba daje hotel. I ja też tak częściowo uważam.

Wybieramy się z żoną na 2 tygodnie. Wg wstępnych obliczeń wychodzi mi, że potrzebne na to będzie przynajmniej 10tys. zł. Jak czytam jakie atrakcje są na Teneryfie to widzę że coraz więcej pieniędzy to może kosztować. Dlatego szukam oszczędności na czymś innym co może nie być mi potrzebne. Np. hotel w którym zamierzam tylko spać.
              Dlaczego jak jeździmy do Chorwacji to wynajmujemy apartamenty, a jak myślę o tym samym na Teneryfie to dostaję w propozycji nocleg na plaży?
              Byłem kilka lat temu na Krecie. I poza pierwszym dniem, który spędziliśmy w hotelu to resztę czasu spędziliśmy poza nim. I również tego pierwszego dnia było super. All inclusive jest naprawdę fajne. Niestety chyba na razie nie dla mnie. Ja wolę leżeć na plaży lub zwiedzać.

W ten oto sposób piszę właśnie 8 post w tym temacie, żaden jednak bez odpowiedzi. Nie bądźmy sobie wilkiem.
              • d.wludyka Re: wiedzialem ze zaspamujesz 20.08.15, 14:02
                Kempin, coś kiepsko wychodzi Ci organizacja tego wyjazdu.
                W lipcu wydałam dużo mniej na niż 5 tys. na 2 tygodnie, w przeliczeniu na 1 osobę.
                A mieszkałam w dobrych hotelach 4*, w 2 miałam opcję HB, w 3 AI i pokój z widokiem na morze, na cały pobyt wynajęty samochód ( i to nie najtańszy), sporo zwiedzałam (kwota obejmuje wstępy, wjazd na Teide, wycieczkę na Gomerę), i nawet przy opcji AI jedliśmy i piliśmy coś czasem w knajpkach.

Nie bardzo rozumiem, jakich odpowiedzi oczekujesz, każdy jest przecież inny, na czym innym mu zależy, ma inne możliwości finansowe.
                Znam moją rodzinę, wiem co im odpowiada, ale jak mam doradzać osobie, o której nic nie wiem?
                Nawet gdybyś wstawił tu linki do ofert, które Cię interesują, to naprawdę myślisz, że każdy wybrałby to samo?

Wyjeżdżam na samodzielnie zorganizowane wakacje i wycieczki od kilkunastu lat, koszt poszczególnych wyjazdów bywa bardzo różny. Planując pobyt ustalam po prostu kwotę, która jestem skłonna wydać na dany wyjazd, a później wybieram najlepsze warunki, które za taką kwotę mogę mieć.

Piszesz, że hotel to luksus, ale przecież zarówno hotele jak i kwatery oferują bardzo różny standard.
                Widzę, że porównujesz Teneryfę do Chorwacji, ale zupełnie inne miejsca i przestań już z tym luksusem, bo się bardzo rozczarujesz.

Jeszcze jedno, organizacja wyjazdu na własną rękę ma, moim zdaniem, większy sens gdy zabierasz się za to dużo wcześniej (łatwiej o tanie bilety lotnicze, zniżki za wczesną rezerwację), popatrz może, czy teraz taniej nie wyjdzie Ci skorzystanie z oferty last minute.
                I wcale nie piszę tego złośliwie, nasz pobyt organizowałam w październiku ub. roku (trafiły mi się tanie bilety). Gdybym zabrała się za rezerwację w czerwcu, wyjazd kosztowałby mnie dużo więcej, albo musiałabym mocno obniżyć standard, żeby zmieścić się w takich samych kosztach.
              • ja.s.i.u Re: wiedzialem ze zaspamujesz 20.08.15, 17:56
                Wiem, że są osoby, które jeżdżą na Teneryfę Ryanerem, ze śpiworami i nocują w różnych zakamarkach terenu.

Ja też nie mogę zrozumieć, jakim cudem "przynajmniej 10 tys.". Dwa tygodnie ze śniadaniami, czy zakładasz, że jak hotel, to musi być opcja all? Wbrew pozorom, dobrze zorganizowane wczasy w hotelu wcale nie są aż tak drogie. Tylko po pierwsze trzeba umieć szukać okazji (czasem warto lecieć np. z Tegel, czy z Drezna) a po drugie trzeba wiedzieć, jak szukać tańszych okazji. Bo moim zdaniem, niby apartamenty są tańsze, ale z reguły są nienajlepiej położone (np. daleko do sklepu, a więc po bułeczki 2 kilometry spaceru przed śniadankiem, powrót następne dwa). Druga rzecz, to ustalenie, na czym tak naprawdę trzeba oszczędzać. Ja mam zasadę, że lepszy tydzień urlopu bez stressów (choć na Kanarach zawsze biorę HP), niż dwa tygodnie z zastanawianiem się, gdzie zaoszczędzić.
                • Gość: kempin Re: wiedzialem ze zaspamujesz IP: *.dynamic.mm.pl 20.08.15, 21:12
                  Staram się zawsze liczyć z dużym zaokrągleniem w górę, żeby nastawić się na konkretny wydatek. Bilety lotnicze już kupiliśmy za 1700zł w 2 strony dla 2 osób. Na miesiąc przed wylotem. Myślę, że nie jest to dużo. Wiem, że można taniej z większym wyprzedzeniem, ale niestety urlop udało nam się tak późno ustalić. Myślę jednak, że niecałe 400zł w jedno stronę za osobę to i tak nie jest dużo.

Hotel. Jesteśmy zdecydowanie nastawieni na Costa Adeje niedaleko plaży El Duque. Ze względu na to, że bezpośrednio przy niej są chyba tylko te bardzo drogie hotele i w zasadzie od tej plaży kończy się centrum miasta (mniej knajpek) to wychodzi że hotel powinien być przy plaży Fanabe (chyba tak się nazywa następna plaża od El Duque na południe). Stwierdziliśmy też żeby hotel był przed drogą TF-1 od strony oceanu. Pisząc pierwszego posta upatrzone mieliśmy 2 hotele (Sol Sun Beach i Hotel Los Olivos) których cena była za ok. 4200-4500zł za 2 os. za 2 tygodonie (teraz te podrożały natomiast staniały inne). Sol Sun Beach mi się podobał ze względu na basen (w którym jednak nie wiem czy wykąpie się więcej niż jeden raz). Natomiast żona zwróciła uwagę na pokoje, które wyglądają dość staro (nie przeszkadzają nam stare pokoje jednak jak mogły by być ładniejsze to bierzemy ładniejsze). No i znaleźliśmy apartamenty prywatne, które (przynajmniej na zdjęciach) wyglądały zdecydowanie lepiej niż pokoje w wymienionych hotelach, a ich cena w tym samym regionie była od 2500-3500zł. Więc czemu. Ale pojawiły się pytania co z basenem i co z hotelowym barem do którego można zejść w przysłowiowych kapciach. Luksusów oczywiście nie oczekujemy. Pisząc luksusy miałem na myśli właśnie basen i hotelowy bar (czyli wakacje).

Czyli jak na razie mamy 1700+4500=6200zł. Codziennie obiad 14*100zł (tak mniej więcej przyjąłem) = 1400zł. Samochód + paliwo = 1000zł. Alkohole 500-1000zł (przyjmijmy 500). Teida, La Gomera, rejs z delfinami, Loro Park + Siam Park + inne wejściówki. Razem pewnie też koło 1000zł (nie pamiętam dokładnie co ile kosztuje, ale na oko 1000 wyjdzie). Są dodatkowe pomysły na lot spadochronem za łódką (nie pamiętam jak to się fachowo nazywa). Pamiątki dla rodziny, znajomych.
                  Wiem (a przynajmniej mam nadzieję), że liczę z mocną górką. Ale wolę tak niż potem myśleć że przekraczamy budżet. Zdaje sobie sprawę, że jest również duża szansa że całość zmieści się w 7000-8000zł. Wystarczy, że zdecydujemy się na hotel za np.3800, zamiast obiadu w knajpie zjemy czasami fast fooda albo poprostu kanapki. Zamiast drinka piwo itd.

Nie chodziło o to, żeby doradzać mi, ale żeby wyrazić opinie czy warunki hotelowe były Wam potrzebne. Czy sami zamienilibyście hotel na apartament.
                  Nie byłem ani na Teneryfie ani na Chorwacji, ale właśnie nie rozumiem dlaczego to 2 różne miejsca. Dlaczego w jednym wynajmuje się najczęściej apartament a w drugim hotel.
                  Na last minute zaglądam, ale Costa Adeje jest rzadkością na 2 tygodnie w dobrej cenie.

Widzę d.wludyka, że byłaś 2 tygodnie na Teneryfie i w 3 różnych miejscach. Przeprowadzki nie były uciążliwe? Też zastanawiamy się żeby spędzić kilka dni w Puerto de la Cruz, żeby ułatwić sobie zwiedzanie północy.
                  • Gość: d.wludyka Re: wiedzialem ze zaspamujesz IP: *.centertel.pl 20.08.15, 23:09
                    Ja za pokoje 2 osobowe z bardzo dobrym HB płaciłam ok. 65 EUR za dobę, czyli tyle ile Ty (albo niewiele więcej) za same apartamenty. Rozumiesz więc chyba, dlaczego uważam, że była to opcja korzystna cenowo.

Planujesz dużo wycieczek - na wycieczki zorganizowane zbiórka jest na ogół ok. 8 rano (np. na La Gomerę wycieczka zorganizowana wychodziła taniej niż gdybyśmy się zdecydowali na wyjazd samodzielny), tak wygodniej było zejść w hotelu dobre śniadanie (serwowane od 7 rano) i pojechać na wycieczkę, a po powrocie wziąć prysznic i zejść na kolację (zamiast biegać po mieście i szukać knajpki).

Nie, nie zamieniłabym hotelu na apartament, chociaż na wyjazdy w wyżywieniem we własnym zakresie też czasami jeździmy. Basenów tez nie lubię, w ciągu 2 tygodni weszłam tylko raz.

Pisząc, że Chorwacja i Teneryfa to 2 bardzo różne miejsca nie chciałam napisać, że Chorwacja jest gorsza. Pooglądaj sobie zdjęcia wybrzeża w Chorwacji i na południu Teneryfy (hotelowe blokowisko), to zrozumiesz. Porównaj długość linii brzegowej w Chorwacji i na Teneryfie.

W Chorwacji kwater jest dużo więcej i są tańsze niż hotele. Południe Teneryfy to całoroczny kombinat turystyczny, a wynajęcie apartamentów+wyżywienie we własnym zakresie często nie wychodzi wcale taniej. No i raczej nie będą położone nad samym oceanem.

Dla mnie bardziej uciążliwe jest zwiedzania całej wyspy z 1 miejsca niż przeprowadzki, ale co kto lubi. Poza tym na południu podobało mi się najmniej.
    • 9agatka Re: Teneryfa - hotel czy apartament 21.08.15, 14:59
      Zdecydowanie hotel! Tam ich baza jest bardzo bogata.
      • caesar_pl Re: Teneryfa - hotel czy apartament 22.08.15, 19:39
        Apartamentowiec jest tanszy niz hotel.Apartamentowiec 3 gwiazdki jest odpowiednikiem hotelu 4 gwiazdek.Ma tez opcje hp czy AL.Nie tak bogata jak hotel 4 gwiazdki ale to nie jego rola.
    • karoo86 Re: Teneryfa - hotel czy apartament 30.08.15, 00:50
      Mnie się wydaje, że apartamenty często wychodzą taniej, aczkolwiek wszystko chyba zależy od momentu, często udaje się złapać nocleg za grosze... najłatwiej chyba jest szukać róznych okazji na stronach, ja polecam w razie czego zajrzeć na StartHolidays, sama tam szukam i jestem zadowolona bo mają sporą bazę hotelową :)
      • ja.s.i.u Spamerce dziękujemy. 30.08.15, 11:21
        Są lepsze strony wyszukiwania hoteli, niż promowana przez ciebie.

Ile ci płacą od wpisu? Warto to robić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka