Dodaj do ulubionych

Cieplo, cieplo, goraco

30.07.07, 21:06
Wiadomosc dla tych, ktorzy twierdza, ze na polnocy Teneryfy wiecznie pada a
niebo zasnute jest chmurami - od kilku dni u mnie temperatury siegaja 44C w
cieniu, klima w aucie nie daje rady, a spac sie nie da w domu... Dzisiaj
niestety zaczelo sie palic w gorach nad Puerto de la Cruz, do tej chwili
poszlo juz z dymem 750ha, pozar kieruje sie w kierunku La guancha i Icod de
los Vinos, podjete sa tez wysilki, aby w wypadku zmiany kierunku wiatru nie
poszla z dymem La Orotava. Kilka fotek:

www.eldia.es/galeriafotografica/tematica/incendiorealejos070730/1
www.canarias7.es/multimedia/galeria.cfm?id=1687&n=9
Jako ciekawostke podam fakt, ze ten zolty helikopter to nasz polski Sokol z
polska zaloga (od niedawna z hiszpanskimi znakami juz) stacjonujacy w La
Guancha.
Obserwuj wątek
    • hsonscyk Re: Cieplo, cieplo, goraco 30.07.07, 23:57
      styro napisał:

> Dzisiaj
      > niestety zaczelo sie palic w gorach nad Puerto de la Cruz, do tej chwili
      > poszlo juz z dymem 750ha, pozar kieruje sie w kierunku La guancha i Icod de
      > los Vinos, podjete sa tez wysilki, aby w wypadku zmiany kierunku wiatru nie
      > poszla z dymem La Orotava.

Przykro mi to słyszeć, a jeszcze trzy tygodnie temu jezdziliśmy sobie przez te
      przepiękne lasy. Mam nadzieję, że pożar szybko ugaszą i zniszczenia nie bedą
      zbyt rozległe.Pozdrawiam
      • styro Re: Cieplo, cieplo, goraco 31.07.07, 07:04
        Pozar wydaje sie na prawie ugaszony chociaz teraz widze z balkonu jezyki ognia
        kolo teide...
        • anna262 Re: Cieplo, cieplo, goraco ---do styro 31.07.07, 11:16
          Ja też dopiero co wróciłam-2 tyg. temu i przez 14 dni mieliśmy aż 2 dni słońca.
          Strasznie mi przykro, mam nadzieję że wkońcu wszystko ugaszą. Mam pytanie do
          Ciebie Styro- czy tam mieszkasz na stałe? Bo ja z rodziną zastanawiamy sie nad
          przeprowadzką tam na stałe,znamy opinie innych mieszkańców Tenerify-Polaków ale
          zawsze miło usłyszeć też kogoś innego. Na Tenerife jeździmy juz od 17 lat i
          nadal bedziemy jeżdzić-wiec myślimy zostać tam na stałe. pozdrawiam
          • hsonscyk Re: Cieplo, cieplo, goraco ---do styro 31.07.07, 13:24
            A to dziwne Aniu, że pogoda Wam nie dopisała chociaż byliśmy na wyspie mniej
            więcej w tym samym czasie. My wypoczywaliśmy na Tene od 26.06 do 10.07 i oprócz
            pierwszego dnia słoneczko świeciło przepięknie, a temperatura powietrza była
            bardziej znośna niż obecnie. Jako dowód przedstawiam fotki z pobytu, które
            codziennie wrzucam na foto forum. Pozdrawiam

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,66497053,66497053,0,2.html
            • styro Re: Cieplo, cieplo, goraco ---do styro 31.07.07, 13:53
              Aniu wiele razy pisalem o tym co mysle o teneryfie i zyciu na niej.
              Generalnie sprawa wyglada tak - Polacy, ktorzy przyjezdzaja tutaj z innych
              krajow (Polska, Niemcy itd) sa zachwyceni. Ci polacy, ktorzy wczesniej
              mieszkali kilka lat na Peninsuli, poznali styl zycia hiszpankiego, poznali
              Hiszpanow - narzekaja i tesknia za Hiszpania. Oczywiscie widza dobre strony
              zycia tutaj - klimat, tansze mieszkania itp. ale w wiekszosci z nostalgia
              wspiominaja czas spedzony w Hiszpanii. Dla mnie Teneryfa to Trzeci Swiat,
              Ameryka Poludniowa i zycie jak w zoo - jest ok pod warunkiem ze tubylcow
              traktujesz z przymruzeniem oka i zadajesz sie glownie z Hiszpanami lub innymi
              obcokrajowcami :)

Nie musicie sie ze mna zgadzac ;)

www.eldia.es/galeriafotografica/tematica/incendiorealejos070730/3

A wracajac do pozaru - z dymem poszlo juz 13700 ha, ewakuowano blisko 5000
              osob. Pozamykano drogi m. in Icod - La Guancha, Masca - Buenavista, itd.
              • Gość: STYRO Re: Cieplo, cieplo, goraco ---do styro IP: *.Red-83-54-240.dynamicIP.rima-tde.net 31.07.07, 13:58
                www.eldia.es/galeriafotografica/tematica/incendiorealejos070730/5 dymy
                z satelity
                • styro Re: Cieplo, cieplo, goraco ---do styro 31.07.07, 14:59
                  Jeszcze kilka fotek:

fotogalerias.laopinion.es/index.php?id_foto=206
                  • belika Re: Cieplo, cieplo, goraco ---do styro 31.07.07, 15:57
                    :((((
                    Straszne, za 2 tygodnie lecimy ponownie na Teneryfę...oczom nie wierzę :(((
                    • Gość: STYRO Re: Cieplo, cieplo, goraco ---do styro IP: *.Red-83-54-240.dynamicIP.rima-tde.net 31.07.07, 19:58
                      Konca nie widac. Najgorzej jest w okolicach Icod de los Vinos i Santiago del
                      teide. Wladze prosza o pomoc dla walczacych z pozarem oraz dla ewakuowanych
                      osob. Wg radia El Dia w Icod de los Vinos duzo jest spalonych domow, a samo
                      miasto jest wyludnione - nie wiem na ile jest to prawda bede chcial za chwile
                      tam podjechac - jak mi sie uda...

Dla znajacych hiszpanski info na zywo:

www.eldia.es/radio
                      Nowe zdjecia:

www.eldia.es/galeriafotografica/tematica/incendioforestaltenerife0707/1
                      Ewakuowano juz blisko 10.000 osob, 15.000ha spalonych, jest coraz gorzej.
                      Ogien zbliza sie do masca ...

• Gość: STYRO Re: Cieplo, cieplo, goraco ---do styro IP: *.Red-83-54-240.dynamicIP.rima-tde.net 31.07.07, 20:00
                        fotogalerias.laopinion.es/index.php?id_foto=246
                        Jeszcze pare zdjec.
                        • belika Re: Cieplo, cieplo, goraco ---do styro 01.08.07, 09:09
                          Styro...jakie wieści?
                          :((((
                • bah77 Re: Cieplo, cieplo, goraco ---do Styro 31.07.07, 22:09
                  Łooo, matkooo...

To co widać na tej fotce z satelity - JAK bardzo się pali i GDZIE płoną lasy -
                  to płakać się chce...

Styro, uważaj na siebie!

bah77
            • anna262 Re: do hsonscyk 01.08.07, 13:42
              Ja pisałam wróciłam 2 tygonie temu--byłam od 30.06 do 14.07. i niestety nie
              było pogody.ale za to codziennie jezdzilismy do las amerikas lub los gigantes -
              tam była pogoda
    • Gość: Darma Re: Cieplo, cieplo, goraco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 22:27
      O matko :( co za koszmar :( a tam tak pieknie było :( Piszcie jak tylko coś się
      będzie zmieniać. Naprawdę współczuję. Mamy jechać ostatnie dni sierpnia echhh
      oby. Trzymajcie się.

p.s. to samozapłon, czy jakiś bydlak pseudostrażak psychopata bez rozumu jak na
      GC czy nic nie wiadomo ?
      • Gość: hm Re: Cieplo, cieplo, goraco IP: 62.189.41.* 01.08.07, 04:00
        Styro, wybieram sie we wrzesniu w tym kierunku i mam kilka pytan do kogos
        takiego jak Ty, kto zna dobrze temat... Czy jest szansa popisac na maila?
        speedway@interia.eu
      • szkkar Re: Cieplo, cieplo, goraco 01.08.07, 14:20
        No wlasnie ja tez wybieram sie - 30.08 wylatujemy- dzis widzialam zdjecia nieba
        w Las Americas to po prostu czarna chmura dymu...:(
        • styro Re: Cieplo, cieplo, goraco 07.08.07, 14:00
          www.youtube.com/watch?v=rXMEQNT_5uM palaca sie Masca
          www.elpais.com/fotografia/espana/Alrededores/Masca/Tenerife/incendio/elpfotnac/20070804elpepinac_5/Ies/

www.foromtb.com/showthread.php?t=203957&page=4 rozne zdjecia
          na forum MTB

www.canarias7.es/multimedia/galeria.cfm?id=1701&n=9

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka