darekocur 24.08.09, 17:24 Zrosty powstałe wskutek unieruchomienia lub pochodzące z blizn pooperacyjnych - artroskopia acl mogą powodować ograniczenie wyprostu lub zgięcia stawu kolanowego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysztof_narosz Re: zrosty 27.08.09, 15:57 tak zrosty mogą powodować ograniczenia ruchomości Krzysztof Narosz Szef Zespołu Terapeutycznego Gabinet Rehabilitacji www.terapia-manualna.com/ Odpowiedz Link
darekocur Re: zrosty 29.08.09, 18:26 każdy rodzaj zrostów można usunąć artroskopowo? Czy zrosty zawsze kwalifikują się do usunięcia operacyjnego? Odpowiedz Link
aurinko5 Re: zrosty 30.08.09, 00:11 Nie, zrosty nie kwalifikuja sie do leczenia operacyjnego,one pojawiaja sie po kazdej operacji.Zrosty to normalne zjawisko.Najbardziej dokuczaja w momencie ich tworzenia.Ktore nastepnuje po parunastu tygodniach.Moga powodowac ograniczenia ale z czasem to mija.I nie jest to krotki czas.Zrosty stanowia problem przy kolejnych operacjach,kiedy trzeba sie przez nie 'przedzierac'.Oddzielac kazda tkanke od nastepnej. Czy Ty przypadkiem nie masz zadaktow na hipochondryka? Bo ilosc zakladanych przez Ciebie watkow to na wskazuje.Czy Ty myslisz,ze w 3 miesiace po rekonstrucji bedziesz biegal i skakal?Bedziesz zginal i prostowal kolano jak za dawnych czasow? To mam dla Ciebie zla wiadomosc... bedziesz potrzebowal na to duzo wiecej czasu. A jezeli Ja na bedac na Twoim miejscu miala tyle watpliwosci i pytan co Ty,to juz dawno bylabym u lekarza. Odpowiedz Link
darekocur Re: zrosty 30.08.09, 16:51 Pewnie że nie będę skakał nawet nie próbuje a o bieganiu maże nie wiem kiedy będę mógł... Poza tym jest jeszcze coś co kwalifikuje do zakładania nowego posta zdolności do regeneracji więzadła pobocznego piszczelowego bo to miałem zerwane ale zrosło się przy usztywnieniu w gipsie tyle że dość długi czas chodziłem z uszkodzonym acl i wyniki rezonansu wykazały II stopień uszkodzenia pobocznego więzadła piszczelowego - przyśrodkowego. A co do lekarza i rehabilitantki to jestem w stałym kontakcie, wizyte u lekarza mam na połowe września. Odpowiedz Link
aurinko5 Re: zrosty 30.08.09, 17:58 Moje poboczne zroslo sie samo.Generalnie wiezdla poboczne jak sie je zostwi w spokoju to zagoja sie same.A lekarza,ktory zaklada gips na kolano omijalabym szerokim lukiem.Gips tylko pogarsza sprawe.I kazdy spejalista od kolan powie Ci to samo.Tylko niestety w Polsce lekarzy znajacych sie na kolanie mozna policzyc na palcach u jednej reki. Odpowiedz Link
darekocur Re: zrosty 30.08.09, 18:50 no a co ja mogłem gdy rok temu w dzień wypadku trafiłem do szpitala miejskiego w Gdyni. Trochę dziwne co mówisz skoro boczne też rekonstruuje się do czegoś przecież ten zabieg służy ale na pewno wykonuje się go rzadziej niż rekonstrukcje acl. Teraz operował mnie no w zasadzie 3 miesiące temu zupełnie inny chirurg u którego byłem na prywatnej wizycie jego się nie pytałem o to czy słusznie jest zakładać gips po urazie czy nie. To ile czasu jet zanim uzyska się pełną stabilizacje, mam prace fizyczną i nie wiem kiedy do niej wrócę lekarz nie rokuje powrotu wcześniej niż za pół roku. Jak to jest ze zgięciem nie mam obecnie więcej niż 110st. a co do zrostów wiem tylko że z torebki stawowej artroskopowo usuwają tak powiedziała mi rehabilitantka a inne to podobno otwierają kolano i mięso na wierzchu.. Odpowiedz Link