Dodaj do ulubionych

Podręczniki Nowa Era

IP: 148.81.190.* 14.12.05, 10:10
Mam pytanie o Wasze opinie dotyczące podręczników do szkoły podstawowej Nowa
Era. Jaki jest ich poziom (trudności, estetyki, rozłożenia materiału...) w
stosunku do innych podręczników. Kiedtś był tylko podręcznik Falskiego a teraz
co chwila słyszymy o nowych programach. Pytam z czystej ciekawości. Moje
dziecko uczy się z tych podręczników,ale do września o nich nie słyszałam
(słyszałam o Wesołej szkole i Ekoludku).
Obserwuj wątek
    • Gość: matka 3 dzieci Re: Podręczniki Nowa Era IP: *.chello.pl 15.12.05, 08:08
      Moje bliźniaki uczyły się przyrody z podręczników wydawanych przez Nową Erę.
      Uważam, że więcej zależy od nauczyciela niż od książki.tzn. z tego samego
      podręcznika można uczyć dobrze albo źle,
      • Gość: Gość11 Re: Podręczniki Nowa Era IP: 148.81.190.* 15.12.05, 10:33
        To, że wiele zależy od nauczyciela nie podlega dyskusji. Wiem np, że wspomniany
        wcześniej Ekoludek kładzie większy nacisk na matematykę. A jak jest z NE? Moje
        dziecko jest w pierwszej klasie i nie mam porównania z czymkolwiek (ew.
        Falski...), a chciałabym poznać opinie o tym programie nauczania. Nie mówię, że
        jest super, nie mówię, że jest zły. To jest jedyny jaki znam, a chciałabym
        wiedzieć jak wypada na tle innych.
    • Gość: Iwka info o pakiecie z www NE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 00:49
      Już w szkole to zestaw książek i zeszytów ćwiczeń ściśle ze sobą powiązanych i
      wzajemnie się uzupełniających. Wraz z programem nauczania, rozkładem treści
      kształcenia, scenariuszami zajęć stanowi on propozycję uwzględniającą
      wychowanie i nauczanie jako zintegrowane i nierozerwalne elementy oddziaływań
      nauczycieli - z ukierunkowaniem na wszechstronny rozwój dzieci w sferze
      intelektualnej i osobowościowej.

Podręczniki i zeszyty ćwiczeń zostały opracowane z uwzględnieniem przesłanek
      wynikających z reformy systemu edukacji i podstawy programowej kształcenia
      ogólnego. Ich tematykę cechują walory wychowawcze: rozwijanie uczuć,
      kształtowanie przyjaznego stosunku dziecka do otaczającego świata, najbliższych
      i środowiska, w którym żyje. Nawiązują one do zagadnień omawianych w ramach
      danego kręgu tematycznego.

Dzieci mają możliwość kontaktu z poezją i językiem literackim już od pierwszych
      dni w szkole. Mają także szansę odkryć swoje nowe możliwości, poznać świat i
      zrozumieć go. Teksty zachęcają również do działań, rozmów, pobudzają twórcze
      myślenie, wyobraźnię. Nauczyciele korzystający z tych materiałów mogą je
      twórczo modyfikować i dostosowywać do potrzeb, możliwości i zainteresowań
      dzieci oraz warunków pracy w szkole.

Nasza koncepcja edukacji wczesnoszkolnej opiera się na integrowaniu treści
      różnych dziedzin edukacji z uwzględnieniem potrzeb, motywacji, dążeń i
      zainteresowań dzieci. Płaszczyzną integrującą treści kształcenia i wychowania
      jest przede wszystkim środowisko społeczno-przyrodnicze. Idea nadrzędna to
      przygotowanie uczniów do aktywnego i twórczego życia we współczesnym świecie i
      kontynuowania edukacji na wyższych poziomach kształcenia.

Zwracamy szczególną uwagę na stopniowanie trudności zadań stawianych dzieciom.
      Dbamy o to, aby każdy dzień przyniósł im nowe doświadczenia i przeżycia,
      wiadomości i umiejętności. Proponujemy kręgi tematyczne, w ramach których
      formułowane są tematy dni, działania uczniów wraz z przewidywanymi efektami
      dydaktyczno-wychowawczymi. Praca dydaktyczno-wychowawcza na podstawie naszych
      propozycji daje możliwość wszechstronnego rozwoju dziecka, kształcenia
      umiejętności kluczowych, wspierania pomysłowości, kreatywności, samodzielności,
      odpowiedzialności, spontanicznej aktywności uczniów - z humorem, fantazją, we
      współpracy z nauczycielem - doradcą i przewodnikiem ucznia po zawiłym i
      niezwykle interesującym świecie nauki. Dzieci poznają świat rozwiązując
      problemy w bezpośrednim kontakcie z rzeczywistością. Zdobywane przez nie
      umiejętności i wiadomości składają się na harmonijną całość.

Materiały metodyczne dla nauczycieli stanowią swoisty przewodnik i pomoc, a
      szkole jako instytucji ułatwiają zespolenie wszelkich oddziaływań dydaktyczno-
      wychowawczych. Opracowane scenariusze dają pełną gwarancję realności celów i
      działań. Zachęcamy nauczycieli do traktowania ich jako propozycji i twórczego
      modyfikowania - zgodnie z zainteresowaniami i możliwościami uczniów, warunkami
      pracy w szkole, środowiskiem, w jakim szkoła funkcjonuje.
      • Gość: Gość11 Re: info o pakiecie z www NE IP: 148.81.190.* 19.12.05, 09:52
        Dzięki Iwka.
        • pawelwinnicki Re: info o pakiecie z www NE 12.01.06, 21:10
          Podręczniki NE to tragedia. Mam porównanie z Wsipem i Ekoludkiem. Wsip wypada
          najlepiej ale to nie znaczy, że dobrze. Podręczniki nowej ery uczą nieprawdy.
          Pamiętacie z dzieciństwa naukę chemi kiedy tłumaczono w VIII klasie jak
          zbudowany jest atom a w liceum okazywało się, że to nie prawda. W NE są same
          bzdury. Jak nie zadbacie by dzieci miały dobre podręczniki w czerwcu to
          nauczyciele a najczęściej dyrekcja szkoły podejmie za Was decyzję i "będzie po
          ptakach".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka