axel40 02.12.07, 12:22 Proponuje podawanie swoich typów odnośnie poziomu WIG20 na koniec roku. Propozycje do końca przyszłego tygodnia tj do niedzieli.Co prawda to tylko zabawa ale...... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morelek77 Re: A gdzie prognoza Axela?? 03.12.07, 21:44 axel funduje nagrodę a jury i organizator nie mogą brać udziału w konkursie Odpowiedz Link
tomaszko33 lecimy do nieba 10.12.07, 12:26 czyżby 3900 do końca roku a potem zjazd ??? Odpowiedz Link
tomaszko33 Re: lecimy do nieba 10.12.07, 13:30 bo misie teraz są bykami a później nieoczekiwana zmiana miejsc Odpowiedz Link
tomaszko33 Re: lecimy do nieba 10.12.07, 13:34 Rosnące Spadające Bez zmian Liczba spółek 136 (40.4%) 178 (52.8%) 23 (6.8%) Tylko szeroki rynek nie chce iść do góry. Po prostu zabawa TFI i OFE żeby na koniec roku jakoś ta zabawa wyglądała i stopy zwrotu były ok Odpowiedz Link
axel40 Re: lecimy do nieba 10.12.07, 15:55 Był taki jeden co mówił,że prawdziwego faceta poznaje się jak kończy.Zobaczymy jak my skończymy.Narazie wygląda to tak jakby głowa chciała a ciało nie mogło.Pilnie potrzeba viagry dla giełdy a szczególnie misiom.Bo te ani nie chcą ani nie mają siły żeby im rosły(indeksy of course). Odpowiedz Link
tomaszko33 Re: lecimy do nieba 10.12.07, 16:41 obroty dosyć duże wig 20 na plusie i wig tez na plusie Podciągnęli trochę spółek które wzrastają Ale nadal s i m wig na minusie i tutaj jest pies pogrzebany Odpowiedz Link
axel40 Re: lecimy do nieba 10.12.07, 16:43 Pan Mariusz z OF twierdzi teraz w Tvnbiznes ,że kończy sie potencjał wzrostowy po 3 tygodniach silnych wzrostów w USA.Ja żyje chyba w matrixie bo gdzie te 3 tygodnie wzrostów? Odpowiedz Link
tomaszko33 Re: Tomaszku 10.12.07, 17:14 w Arce gościu( kwiecień 2007r.) proponował mi polisę na 3 lub 5 lat z ochroną kapitału - jedna z nich był właśnie nastawiona na besse tzn tak zakładał, że w czasie bessy będzie zarabiał najwięcej Fajna rzecz jedna polisa 5 tys zł, ochrona kapitału tylko okres 3 lub 5 lat Niestety kasę potrzebuje na styczeń- marzec 2008 dlatego nie zdecydowałem się na nie Teraz tych produktów jest dużo , praktycznie za ubezpieczenie nic się nie płaci a jest ochrona kapitału - wada jest tylko jedna okres kilkuletni inwestycji A tak to tylko konwesrja i liczenie wirtualnych zysków i strat Odpowiedz Link
axel40 Re: Tomaszku 10.12.07, 17:33 Pisałem o aktywnym zarządzaniu gdzieś w wątku.Otóż żeby nie byc gołosłowny choć miem,że pisanie po fakcie to nie sztuka,ale do rzeczy.Otóż decyzja o konwersji musi z czegos wynikać,nie z emocji.W listopadzie dokonałem baaaardzo dużo transakcji bo 3.2 nieudane,1 na plus.Jeśli decyzja błędna tne od razu.W listopadzie fundusz stracił 11,5% a,ja 1,9%.Jedna sesja pozwoliła mi na odrobienie strat listopadowych.Ile musi czekać ktoś co nic nie zrobił?Kiedy odrobi te 11%?Nie mówiąc o zarobku.Nie zawsze się wygrywa.Tak więc nie straciłem czyli można powiedzieć,że zarobiłem.Posiadam w stosunku do 1.11 10% jednostek więcej na koniec miesiąca.Żeby osiągnąc sukces w każdej dziedzinie trzeba być aktywnym nie biernym, p.s.Te Laski to gdzieś koło ciebie? Odpowiedz Link
tomaszko33 Re: Tomaszku 10.12.07, 21:59 Tak jak kiedyś pisałeś czas łatwego zarabiania już minął nawet trzymając w funduszu kasę przez 2 3 lata trzeba robić konwersję; szczególnie w tych czasach. Rzeczywiście trzeba wiedzieć kiedy robić konwersję, tylko wiem po sobie że super jest trafić z wyjściem ale trudniej z wejściem. Dlatego przy wyborze funduszu brałem też okresy i możliwości szybkiej konwersji Miałem Investorsa wiedziałem kiedy go sprzedać ale też miałem kasę żeby go kopic o wiele taniej ale niestety potrzebowałem kasę na co innego. Swoje zarobił Najważniejsze to wiedzieć i przewidywać, tylko to jest trudne, do tego nie wystarczy tylko wiedza do tego potrzebne jest doświadczenie nawet błędy. Kiedyś na początku pisałem że spokojnie mogę tobie powierzyć moją kasę i mogę zapłacić ci 10% z zysku i pewnie lepiej wyszedłbym niż teraz. ps. pochodzę z trójmiasta kiedyś moja żona przez pewien okres pomagała w tamtej szkole oraz mam też problemy ze wzrokiem (na pewno nie taki jak tamte dzieciaki, zwykły okularnik jestem) i dlatego ten problem jest mi bliski Odpowiedz Link
axel40 Re: Tomaszku 10.12.07, 22:09 Ja tez okularnik))Poszukaj mi na lato taniej kwatery w Gdańsku na kilka dni Odpowiedz Link
tomaszko33 Re: Tomaszku 10.12.07, 22:22 Nad morzem też może być ładnie Może tak jak inne fora zróbmy zjazd forumowiczów Odpowiedz Link
axel40 Re: Tomaszku 10.12.07, 17:38 Pochwaliłem sie Tomku i wykasowałem post.Chciałem cos napisać o aktywnym zarządzaniu na moim przykładzie,ale to nieładne było sie chwalić.pozdr... Odpowiedz Link
tomaszko33 Re: Tomaszku 10.12.07, 17:54 to błąd Człowiek by czegoś się nauczył To może ja zacznę Kilka razy robiłem konwersję raz lepiej raz gorzej Ale kilka razy udało mi się wstrzelić w dołek min. z operą wyszedłem w dobrym czasie i kupiłem w dniu jak była wtedy prawie minus 6% Na tym akurat ruchu byłem do przodu prawie 1,5 tyś zł w sumie gdybym niedawno nie wyszedł z Opery to znowu byłoby do tyłu Także spokojnie chwal się Odpowiedz Link
tomaszko33 Re: Tomaszku 10.12.07, 17:57 Jak będziesz chciał opisać największe straty to też mogę służyć pomocą Straciłem trochę wprawdzie na akcjach ale to też strata``` Odpowiedz Link
axel40 Re: do Axela 10.12.07, 21:19 Przywróciłem go na górze.Post do Tomka.Nie czym sie chwalic tylko chodzi o pomysł na zarządzanie portfelem i nie zrażaniem sie porażką.Ktos mądry powiedział,że jeśli na 10 decyzji 6 będzie dobrymi to mamy sukces. Te 2 porażki to tylko i wyłącznie chciwość.Cóż ciężko z tym walczyć. Odpowiedz Link
tedglen wyniki konkursu 28.12.07, 19:56 Jako, że zająłem ostatnie miejsce w konkursie, pozwolę sobie na ogłoszenie zwycięzcy. Optymistów było wielu, ale najbliżej wytypowania rzeczywistego poziomu WIG20 na koniec roku (który wyniósł 3456,05) był baros16, który typował 3534 Pomyłka zaledwie o 77,95 punktów, gratulacje. Odpowiedz Link
lubsterek Re: wyniki konkursu 03.01.08, 12:09 praktycznie wygralem, on wytypowal najpierw 3800, dopiero po tygodniu wytypowal znowu na 3530 Odpowiedz Link
baros16 Re: wyniki konkursu 03.01.08, 17:45 Zgadza sięJeden typ jest mój,drugi żony)Korzystamy z tego samego nicka i nie zwróciliśmy na to uwagi.Tylko nie pamiętam co ja obstawiałem a co my wife)))))))) Odpowiedz Link