Dodaj do ulubionych

TOUREX INTERNATIONAL

03.04.08, 10:34
Witam!!
Szukam rady fachowców i ewentualnych opini osób ktore sa w takiej sytuacji jak ja.

Mianowicie jakis czas temu zainwestowałem pieniądze w Firme TOUREX INTERNATIONAL ale hossa nie trwała długo po jakims czasie czaseły dziac sie dziwne rzeczy i firma zawiesila wyplate pieniedzy i tak juz 9 miesiecy.
Nie moge odzyskac moich pieniedzy nie moge dostawac wypłat poprostu wsyztko wstrzymano nawet nikt nie kwapi sie poinformowac itd a przeciez z tego co wiem ludzie maja tam ogromne pieniadze .
Prosze wiecej informacji fachowaj co moge zrobic w takiej sytuacji i dlaczego tak jest bo ich wytlumaczenie jets troche banalne ze nie moge przelac ze swojej siedziby tak wielkiej kwoty pieniedzy bo zmienilo sie prawo bankowe.Dla mnie to czarna magia.
Prosze o pomoc.

Dla inf podaje inf jakie znalazlem na temat tej firmy by przyblizyc jego strukture:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44442&w=56451344
Obserwuj wątek
    • axel40 Re: TOUREX INTERNATIONAL 04.04.08, 12:54
      Tekst z 2005roku.
      Rynek kapitałowy - Gwarantowane zyski z tajemniczego portfela

Szwajcarska firma Tourex pożycza od mieszkańców Śląska po 10 tys. euro. Nie
      wiadomo, w co je inwestuje, ale gwarantuje 12% zysku rocznie. W transakcji
      pośredniczy bielska firma - Novision.

Firma Novision z Bielska-Białej pisze o sobie, że należy "do grona liczących się
      podmiotów prowadzących działalność w sektorze dystrybucji produktów
      finansowo-ubezpieczeniowych", działa od 1991 r. i wywodzi się z Niemiec. Gdzie
      można znaleźć firmę? "Jesteśmy wszędzie tam, gdzie Ty" - głosi strona www.
      "Dołącz do nas" - zaprasza i zachęca "otrzymasz dostęp do informacji oraz źródeł
      korzystnego lokowania pieniędzy". Novision szuka też współpracowników, którym
      proponuje udział w licznych szkoleniach i konferencjach. Nie ujawnia jednak,
      gdzie się odbywają.

Spółka zachęca, aby nawiązać z nią kontakt, bo wie, jak ulokować pieniądze, aby
      roczna stopa zwrotu wyniosła 12,5%. Tłumaczą to przedstawiciele Novision na
      specjalnie organizowanych spotkaniach. Na jedno z nich został zaproszony K.T.
      (dane do wiadomości redakcji). Usłyszał, że firma pośredniczy w sprzedaży
      obligacji emitowanych przez rząd Stanów Zjednoczonych. Przedstawiciele bielskiej
      firmy opowiadali, że to specjalne papiery, emitowane w ciągu kilku godzin, w
      wyjątkowych sytuacjach, takich jak ostatnie tsunami. Mówili, relacjonuje nasz
      rozmówca, że rząd USA na tym zarabia, bo przekazując pieniądze na pomoc,
      gwarantuje sobie jednocześnie udział amerykańskich firm w odbudowie, co napędza
      przychody i amerykański PKB. Kto gwarantuje wykup papierów? - rząd USA. Dlaczego
      nikt wcześniej o nich nie słyszał? Bo to tajny produkt, do którego dostęp ma
      tylko kilka firm na świecie.

Novision tylko dystrybuuje

Prezes Novision Mariusz Stefan potwierdził w rozmowie z nami, że firma ma w
      ofercie produkt gwarantujący 12-proc. stopę zwrotu. Zastrzegł, że spółka jest
      tylko jego dystrybutorem. Właścicielem jest inna firma, z siedzibą w Szwajcarii
      - Tourex AG. Prezes Stefan określił funkcję Toureksu jako "lejka", do którego
      spływają pieniądze, by "na wyższym szczeblu" mogły być inwestowane przez
      zarządzających. Lejek, jak wyjaśnił Mariusz Stefan, jest potrzebny, bo bariera
      wejścia w inwestycję gwarantującą 12% zysku rocznie jest wysoka - 50 mln euro.

Prezes Stefan przesłał nam kopię odpisu ze szwajcarskiego rejestru. Według wpisu
      z 1990 r., Tourex AG miał 200 tys. CHF kapitału. Pośredniczył i finansował
      podróże oraz handlował sprzętem sportowym i produktami codziennego użytku. Z
      kolei w 1999 r. do rejestru wpisano firmę Tourex International, o kapitale 1,7
      mln CHF. Oba Toureksy łączą menedżerowie: Herbert Kanis i Weber Werner Rene. Czy
      są jeszcze związki kapitałowe? Taka informacja z rejestru nie wynika.

Tourex pożycza i gwarantuje

Aby klient Novision mógł zarobić 12% w skali roku, musi przekazać 10 tysięcy
      dolarów, euro bądź franków szwajcarskich na konto Toureksu w Pekao. Wcześniej
      podpisuje z Tourex AG umowę, w której pożycza mu na rok pieniądze z
      oprocentowaniem 1% miesięcznie. Szwajcarski kontrahent zobowiązuje się z kolei,
      że będzie przekazywał odsetki na konto pożyczkodawcy kwartalnie i z dołu.

(...) "W przypadku gdy nie będzie już możliwości wypracowania odsetek, Tourex
      jest zobowiązany niezwłocznie oddać pożyczkę. Tym samym firmie Tourex
      przysługuje prawo przedterminowego wypowiedzenia umowy. Do dnia przedterminowego
      wypowiedzenia umowy przez Tourex ustalane odsetki muszą być zapłacone. Kapitał
      pożyczki zostanie w pełni zabezpieczony przez firmę Tourex (...)" - brzmi trzeci
      punkt umowy.

Umowa jest zawierana na terenie Szwajcarii i zgodnie z tamtejszym prawem.

Transgraniczne zaufanie

Co dzieje się z pieniędzmi pożyczonymi Toureksowi? - szczegółów nie zna nawet
      prezes Novision. Domyśla się, że środki są lokowane w instrumenty finansowe.

Według prezesa Stefana, skuteczność Toureksu przekonała Novision do współpracy.
      Zarząd i pracownicy, jako pierwsi w Polsce, pożyczyli Szwajcarom pieniądze.
      Odwiedzili siedzibę i poznali niektórych klientów Toureksu. Po dwóch latach
      systematycznie spływających odsetek, zdecydowali się zaproponować produkt innym
      klientom w Polsce.Do tej pory kupiło go 200 osób.

Komentarz

Mistyka finansów

Brak informacji i niepewny los inwestycji wiąże się z ryzykiem. Ryzyko musi być
      odpowiednio wycenione. 9,5% to oprocentowanie obligacji TVN - stacji w
      potrzebie, ale znanej i wypełniającej obowiązki informacyjne. Roczny wzrost
      niektórych portfeli funduszy działających na polskim rynku przewyższa czasem
      13%. Jaką stopę zwrotu powinien przynosić portfel owiany tajemnicą? Jacek
      Siwicki, szef Enterprise Investors zarządzającego największymi funduszami
      private equity w kraju, celnie zauważył, że "mistyka finansów" sprawdza się, ale
      u Tuwima. Polecam szmonces poety o takim tytule. Rapaport - dłużnik Goldberga -
      unika spłaty 800 zł. Mówi: "Bo przecież pan chce, żebym panu oddał osiemset
      złotych, a ja ich nie mam. Bo ja pożyczyłem Maliniakowi, Maliniak Rajtmanowi,
      Rajtman Gutmanowi, Gutman pożyczył panu, a pan mnie, nikt ich nie wydał, bo
      każdy drugiemu pożyczył i nikt ich nie ma. To ja się pana pytam, gdzie się
      podziało te osiemset złotych". Goldberg: "A czy ja wiem?!" I Rapaport: "O, widzi
      pan, to jest ta mistyka finansów. I stąd się wziął ten cały kryzys ogólnoświatowy".

Urszula Zielińska

Tekst z kolumny nr 1 Gazety Giełdy Parkiet

Ja nie mam pojęcia jak odzyskać kasę.Pozdrawiam
    • anina7 Re: TOUREX INTERNATIONAL 23.04.08, 15:51
      Nareszcie znalazłam kogoś, kto ma ten sam problem, co ja.Stale
      twierdzą, że pieniądze lada moment nadejdą, ale nic sie nie
      dzieje.Zgłosiłam sprawę do prokuratury, byłam przesłuchiwana, ale
      prokurator oddalił zarzuty, ponieważ firma istnieje, a umowa nie
      określa terminu,w jakim Tourex po rozwiązaniu umowy ma zwrócić
      fundusze. Obecnie czekam na odpowiedź bezpośrednio z Brna. Bardzo
      prosze o szybki kontakt.
      • johny_00 Re: TOUREX INTERNATIONAL 25.06.08, 21:56
        witam aniu!!!

nareszcie ktos odpowiedzial na moje rozterki!!
        podaj prosze przeslij jakies dane bo chcialabym porozmawiac z toba na temat tej sprawy
        juz koniec czerwac a tu nie ma wogole pieniedzy!!!
        to juz kpina!!
        tez chce isc na prokurature.
        Ale jak to oddalila?jest w umowie wszytko.

CZekam na wiesci!!pozdrawiam
    • grzzal Re: TOUREX INTERNATIONAL 26.06.08, 06:06
      Jak najszybciej zgłoście sie do KNF.

No i niestety musicie pogodzic sie z faktem, ze tych pieniedzy juz nie odzyskacie.
      • johny_00 Re: TOUREX INTERNATIONAL 26.06.08, 10:28
        grzzal napisał:

> Jak najszybciej zgłoście sie do KNF.
        >
        > No i niestety musicie pogodzic sie z faktem, ze tych pieniedzy juz nie odzyskac
        > ie.
        >
        >
        witam

A dlaczego do KNF a nie na prokurature?Prokuratura sama przeciez im to zglasza?
        a skad masz takie informacje???
    • philipmy2005 Re: TOUREX INTERNATIONAL 02.09.08, 11:18
      Cześć,

Zgłosiłam sprawę do Prokuratury Okręgowej w Gliwicach (ze względu na lokalizację
      biura IMC Service).
      Jeśli więcej osób skontaktuje się z nimi, być może zajmą się tą sprawą na serio.
      Podobną w Polsce jest ok. 250 klientów.
      • ewab42 Re: TOUREX INTERNATIONAL 10.11.08, 19:56
        witaj. Jestem z Gliwic i moze powiesz co trzeba zrobic i jakie papiery zaniesc
        aby tymi złodziejeszkami się zajeli bo na takie ich gadanie pani B i pana W to
        mnie doprowadza do wsciekłości.Pozdrawiam
    • philipmy2005 Re: TOUREX INTERNATIONAL 14.10.08, 21:01
      Witam,

Czy ktoś ma informację jak wygląda obecnie status sprawy tourexa w postępowaniu
      w Austrii?
      • mtskrzypek Re: TOUREX INTERNATIONAL 01.11.08, 13:38
        Witam! Rowniez jestem osoba poszkodowana przez firme Tourex,
        wplacilem pieniadze przez firme Novision. Ostatnio dzwonilem do
        Prokuratury w Austrii, ktora prowadzi postepowanie upadlosciowe
        Tourex'u. Prokuratura zalecila przeslanie dokumentow i danych
        dotyczaczych osob poszkodowanych. Mysle, że warto zebrac podania od
        jak najwiekszej liczby osob i wyslac je wspolnie. Firma Novision
        uniemozliwia mi kontakt z innymi osobami poszkodowanymi, dlatego
        zwracam sie na forum. Uwazam, ze firma Novision błednie informowala
        klientow i dopuscila sie wielu zaniedban, w zwiazku z czym zamierzam
        pozwac tą firme do sadu. Jesli podzielacie Panstwo moje zdanie i
        chcecie wspolnie dzialac prosze o kontakt:
        mtskrzypek@gmail.com tel 600895741

Pozdrawiam,
        Michał Skrzypek
    • agnetha04 Re: TOUREX INTERNATIONAL 10.11.08, 10:48
      My tez nalezymy do grona poszkodowanych, co prawda utopilismy tylko 1000 euro
      ale nie ma co tolerowac oszustow...dla nas sprawa jest tym trudniejsza, ze
      przedstawiciel, ktory nas w to wciagnal byl czlonkiem rodziny...
    • ewab42 Re: TOUREX INTERNATIONAL 10.11.08, 19:48
      Witam.Jesteśmy z gliwic tez zostalismy oszukani przez ta przekleta firme TOUREX
      i nasi znajomi tez i nie wiemy gdzie sie udac z tym problemem a jest nie
      maly.Nie sądzilam ze tak to się potoczy.Mam firme która może odzyskać za jakąś
      tam sumę nasze utopione pieniądze ale uwazam ze nie na tym to polega.I najlepiej
      ja by się to zgłosiło na prokurature,najlepiej w grupie bo jednostka nic raczej
      nie wskura.Zlodziei i naciagaczy trzeba w jakiś sposób ukarac aby się im
      odechcialo nabierac ludz.Wiec zgłaszajcie się.Postaramy się gdzieś wszyscy
      oszukani spoktac jeden wzor donosu na prokurature napisac i mysle ze bedzie ok.
      • jadziam81 Re: TOUREX INTERNATIONAL 24.11.08, 21:26
        Witam. Ja również jestem w podobnej sytuacji ulokowałam pieniądze, a teraz są
        problemy z ich odzyskaniem. Jeśli zdecydowalibyście się Państwo na wspólny
        pozew, to będę bardzo wdzięczna za kontakt
        adres: jadziam81@o2.pl
    • jan-w Re: TOUREX INTERNATIONAL 04.12.08, 10:06
      Firma Tourex Touristik & Handel, która za pośrednictwem spółki Novision z
      Bielska-Białej zachęcała mieszkańców południowej Polski do podejrzanych
      inwestycji, przestała wypłacać swoim klientom należne odsetki. Co więcej,
      austriacka prokuratura prowadzi w sprawie firmy postępowanie sprawdzające, czy
      nie doszło do defraudacji mienia – donosi dzisiejszy „Parkiet”.
      prnews.pl/przeglad-prasy/szwajcarska-firma-zdefraudowala-pieniadze-polskich-inwestorow-35633.html
    • feniks-99 Re: TOUREX INTERNATIONAL 25.01.09, 14:37
      KPF FENIKS- informuje

Wszystkie osoby poszkodowane przez Firmę Tourex prosimy o kontakt pod adresem
      email : kontakt@korporacja-feniks.com lub biuro@korporacja-feniks.pl
      Pomożemy odzyskać swoje utracone należności.

korporacja-feniks.net

korporacja-feniks.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka