Dodaj do ulubionych

krzywe plecki w chuscie

19.04.11, 17:34
hej dziewczyny,
nosze moja czterotygodniowa coreczke od urodzenia w mieciutkiej chuscie bambusowej aldoria (szwedzka marka). Nosze ja w kieszonce po kilka godzin dziennie. I jak mocno nie dociagne zawsze ma plecki skrzywione w ksztalcie litery c. Co gorsza zawsze w jedna strone. Boję się, że mogę ją tym noszeniem "zepsuć". Macie jakieś sugestie? Mam zamienić na chustę tkaną? Wiązać w kołyskę? (choć ze względów pogodowych wolałabym tego uniknąć...)

PS. straszaka nosiłam w kółkowej ale dopiero od czwartego miesiąca jak już trzymał główkę i plecki prosto więc nie miałam tego problemu.....
Obserwuj wątek
    • ithilhin Re: krzywe plecki w chuscie 19.04.11, 21:52
      w jakim wiązaniu? w każdym? czy poza chustą też sie tak wykrzywia?
      jeśli poza chustą też to na pewno wao sie poradzic lekarza.
      jeśli to kwestia wiązania to warto na konultacje/warsztaty się wybrać.
      teraz popatrzylam, że ta chusta to chyba chusta elastyczna? czasem prawidlowe dociagniecie tej chusty może sprawiać trudność - trzeba dość blisko przy ciele ją mieć przed włożeniem malucha.
      na pewno warto spróbować czy w tkanej w innym wiązaniu (bo w elastycznej możliwe jest tylko jedno pionowe) też będzie się wyginać w bok.
      ale kluczowe pytanie to to z początku postu: co poza chustą...
      • alepogoda Re: krzywe plecki w chuscie 20.04.11, 07:54
        poza chusta to wiesz jak to jest u noworodka, jest lekka asymetria ale jak lexy plasko to tego za bardzo nie widac.... zauwazylam dopiero jak ja moj m. wzial na rece - zgiela sie dokladnie tak samo jak zgina sie w chuscie...
        tkanej na razie nie mam wiec nie moge sprobowac. na warsztaty przyjdzie mi dluugo poczekac bo tu w szwecji kroluja RACZEJ BABY BJORNY niz chusty niestety.
        • padthai Re: krzywe plecki w chuscie 20.04.11, 10:20
          Dzieci uzyskuja symetrie po trzecim miesiacu zycia. Do tego momentu maja prawo ukladac sie asymetrycznie. Glowka w prawo - prawy bok dluzszy. Glowka w lewo -lewy bok dluzszy. Maja "przyzwyczajenia" z brzuszka i moga preferowac ktoras strone. Wazne by tego nie utrwalac. Dlatego warto dac maluszkowi pocwiczyc. Klasc dziecko na plaskim, na brzuchu i na plecach. Zmieniac pozycje karmienia i spania (lewy bok prawy bok). Podchodzic do dziecka z roznych stron. Klasc zabawki z roznych stron. Nauczys sie prawidlowej pielegnacji - czyli jak trzymac i przewijac malucha - link do ulotki
          W chuscie tkanej latwiej wymusic wlasciwa pozycje, ale w elastycznej mozna ja poprawic. Wystarczy wsunac rece pod chuste i porawic pozycje dziecka. Pamietajac o tym co sie dzieje z pleckami, gdy glowa jest skrecona.
          Sprawdz jak ulozone sa nozki. Czy sa podciagniete i dobrze podparte. Warto mocniej dociagnac krawedzie w elkastyku
          • padthai Re: krzywe plecki w chuscie 20.04.11, 10:23
            ... i bedzie dobrze :)
            • alepogoda Re: krzywe plecki w chuscie 20.04.11, 20:53
              dzięki:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka