Dodaj do ulubionych

Chusta dla 7kg roczniaka

28.05.13, 13:38
Cześć, jestem mamą 17. miesięcznej dziewczynki (kor. 13,5 m-cy).
Mała była noszona w chuście (lennylamb elastyczna) jak miała 3-12 miesięcy (urodzeniowych), ale nigdy długo (max. godzinę).

Latem wybieramy się na urlop i chciałam wziąć chustę na spacery plażowe, ale nie wiem jakie wiązanie będzie dobre (czy da się utrzymać tyłem do świata taką "dorosłą" pannę), a na plecach wydaje mi się, że jest za mała (córka waży obecnie ok. 6,5 kg).
Nie bardzo chcę inwestować w nową czy nosidło, bo liczę, że lada dzień zacznie chodzić (sama nie chodzi, ale przy meblach bez problemu). Czy ta nasza chusta jeszcze się nada?
Obserwuj wątek
    • mae24 Re: Chusta dla 7kg roczniaka 28.05.13, 14:50
      idz na spacer z ta chusta, ktora masz, jesli mala nie bedzie protestowac to sie nada.
      Waga nie jest przeciwwskazaniem do noszenia na plecach. Przetestuj kolo domu, zanim zdecydujesz czy potrzebujecie czegos nowego.
      Ja wlasnie pozyczylam chuste kolkowa od kolezanki, zeby przetestowac i mi sie podoba bardzo, ale corce (18mcy) srednio, chyba nie czuje sie zbyt pewnie/bezpiecznie, bo ma wiecej luzu niz w starej elastycznej. Tak wiec co sie jednemu podoba, drugiemu nie musi pasowac.
    • ambivalent Re: Chusta dla 7kg roczniaka 02.06.13, 20:18
      Ja bym sie zastanowila nad chusta/nosidlem nowym, jezeli elastyk sie nie nada juz. Nam nosidlo najbardziej przydawalo sie wlasnie w tym okresie, bo mloda chciala chodzic ale szybko sie meczyla. W nosidle odpoczywala i maszerowala dalej. Wygodniejsze to niz branie spacerowki.
      • tytanowamalpa Re: Chusta dla 7kg roczniaka 05.06.13, 01:18
        elastyczna w ogóle ma wielu przeciwników, a jeszcze przy wadze dziecka powyżej mniej więcej 7-9 kg? Niet. Kup tkaną i... odetchnij :) Będzie Ci łatwiej nosić i dziecku będzie wygodniej. :) Polecam
        • figala Re: Chusta dla 7kg roczniaka 05.06.13, 12:13
          No właśnie też kojarzę że elastyczna to dla małych niemowlaków, stąd wątpliwości czy moja się nadaje pod względem wagi, dobrej pozycji - zawsze nosiłyśmy się kangurkiem, wygody itp.
          A z drugiej strony szkoda mi kupować kolejną i szukam "pomysłu" na wykorzystanie tej co mam.
          • kluska77 Re: Chusta dla 7kg roczniaka 11.06.13, 14:25
            To może poszukaj używanych? Pamiętam, że mój Klusek ważąc prawie 7kg był do elastyka przyciężki. Na przód, a co dopiero na plecy. Do krótkich spacerów zawsze możesz mei tai, chyba szybciej się wiąże. Albo ergonomik. Ale szczerze powiedziawszy mam ergo i bardzo się boję wrzucić dziecko na plecy. W chustę chyba łatwiej wsadzić bez strachu, że spadnie w trakcie wiązania (mam ruchliwe dziecko).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka