Dodaj do ulubionych

Drogie mamy, doradźcie którą chustę wybrać

05.03.07, 21:51
Witam serdecznie wszystkie mamy!

Trafiłam na Wasze forum całkiem niedawno i przez zupełny przypadek. Kurcze,
dlaczego dopiero teraz??? Mój mały Skarb ma już prawie 7 miesięcy, a ja od
samych jego narodzin ceniłam sobie swobodę i wygodę jaką dawało mi noszenie go
w nosidełku Babybjorn. Wiem, wiem - nie najlepszy wybór. Ale żebym ja
wcześniej wiedziała o czymś takim jak chusta!!! W życiu bym Babybjorna nie
kupiła!!! No więc postawiłam szybko swój błąd poprawić i nabyć chustę
(przynajmniej jedną) Zgłębiłam temat, pogrzebałam w internecie no i upatrzyłam
sobie trzy chusty:
1. bebelulu - lulu
2. bebelulu - hamalu
3. hopediz - chusta wiązana
Na razie skłaniam się w stronę chust bebelulu bo wydaje mi się, że są
łatwiejsze do założenia - byłoby to plusem, jako że mój mężczyzna będzie z
chusty korzystał dość często, a czarno widzę zakładanie przez niego hopediz'a
(z łatwym do założenia babjornem miał dość długo problemy...). Z drugiej
strony hopediz daje chyba więcej kombinacji ułożenia. No ale przede wszystkim
ważna jest dla nas uniwersalność rozmiaru, ponieważ mój miły jest wieeelkim
facetem - 183cm, 115 kg, no a ze mnie jest kurdupelek - 160 cm, waga jeszcze
spora, ale do wakacji mam nadzieję ważyć 55 kg. No i czy jest możliwość,
żebyśmy nosili tę samą chustę? Czy powinniśmy kupić dwie w różnych rozmiarach?
No i która z tych trzech przeze mnie wymienionych zasługuje na największą
uwagę? A może jest na rynku coś lepszego? No i tu proszę Was, drogie mamy o
pomoc. Ja,póki co nadal jestem laikiem w tym temacie. A nie chcę popełnić
kolejnego błędu i kupić czegoś niewygodnego lub nieprzydatnego. Jestem otwarta
na wszelkie sugestie i propozycje.

Pozdrawiam ciepło i z góry dziękuję za pomoc
Asiula
Obserwuj wątek
    • dioneja Re: Drogie mamy, doradźcie którą chustę wybrać 06.03.07, 01:01
      nina1984 napisała:

> Na razie skłaniam się w stronę chust bebelulu bo wydaje mi się, że są
      > łatwiejsze do założenia -

odradzam lulu. wydaje się łatwiejsza, ale taka nie jest. jeśli masz wybierać z
      Bebelulu- polecam hamalu lub kangalu. ale dla starszego dziecka to właściwie
      kangalu byłaby najlepsza (właśnie takową testuję- jest super).

> byłoby to plusem, jako że mój mężczyzna będzie z
      > chusty korzystał dość często, a czarno widzę zakładanie przez niego hopediz'a

wiązania są naprawdę proste. poćwiczycie kilka razy i sukces murowany :).

> Z drugiej
      > strony hopediz daje chyba więcej kombinacji ułożenia.

prawda w 100% :D, i jest najwygodniejsza do noszenia starszego dziecka!

> No ale przede wszystkim
      > ważna jest dla nas uniwersalność rozmiaru, ponieważ mój miły jest wieeelkim
      > facetem - 183cm, 115 kg, no a ze mnie jest kurdupelek - 160 cm
      > No i czy jest możliwość,
      > żebyśmy nosili tę samą chustę? Czy powinniśmy kupić dwie w różnych rozmiarach?

jeśli będziesz wybierać hoppa, weź tego dłuższego- 5,40. będziecie mogli motać
      się z mężem oboje :).
      możesz jeszcze kupić polską chustę wiązaną- www.sling.com.pl/#
      jest tańsza od hoppa i także występuje w wersji maxi.
      hamalu nie ma ograniczeń "wzrostowych", natomiast kangalu niestety dobiera się
      do osoby noszącej.
      powodzenia!
      • visenna2 Re: Drogie mamy, doradźcie którą chustę wybrać 06.03.07, 07:25
        Całkowicie popieram to co napisała Dioneja:)
        Lulu odradzam, hamalu jest o niebo lepsza. A jeszcze lepsza jest Oppamama:)
        A wiązania nie są straszne, to naprawdę łatwe.
    • benitaa2 Re: Drogie mamy, doradźcie którą chustę wybrać 06.03.07, 07:42
      Popieram wiązaną. Na poczatku myslałam,że sobie nie poradzę,a teraz wiązanie
      zajmuje mi około minuty.
    • agamamaani Re: Drogie mamy, doradźcie którą chustę wybrać 06.03.07, 08:55
      tylko wiązana w werjsji maxi.. Nati albo hopp ( w zależności od wyboru kolorów
      bo one naprawdę między sobą niewiele się różnią)
      i ty i maż będziecie mogli się zaplątać ..
      a 7 miesięczniak to już troszkę waży więc noszenie go na jednym ramieniu ( w
      bebelulu) moze być już troszke uciążliwe - choć nie ukrywam, zę ja na jednym
      ramieniu często prawie trzylatkę noszę - no ale max na pół godziny - dłużej nie
      daję rady)...
    • hki1 Re: Drogie mamy, doradźcie którą chustę wybrać 06.03.07, 21:36
      mi rowniez wydawalo sie, ze bebelulu sa latwiejsze w uzytkowaniu. Po
      zglebienieu tematu, wybralam chuste dluga (jako ta latwiejsza :))
      Lulu nawet Zawitkowskiemu nie udalo sie zalozyc w sposob przekonywujacy (w
      telewizorze).
    • zaisa Re: Drogie mamy, doradźcie którą chustę wybrać 07.03.07, 10:16
      Też odradzam lulu. Lulu mamy od urodzenia synka, wiązaną od 2-3 tyg. Już w tej
      chwili chyba więcej czasu spędził w wiązanej a kilka razy włożyłam go do lulu
      teraz - jak już wiązaną mamy.
      Jeśli decydowałabym się w tej chwili na kółkową, to w typie hamalu.
    • nina1984 Re: Drogie mamy, doradźcie którą chustę wybrać 09.03.07, 18:59
      Dziękuję wszystkim mamom za rady. Podjęliśmy już decyzję: stanęło na hoppediz
      maxi long. O ile sie nie mylę, to z tej firmy wysyłają też do Anglii, więc nie
      będę musiała sprowadzać przez rodzinę z Polski :) Kolor już wybrany, muszę tylko
      zamówić. Nie mogę się doczekać!!!

Pozdrawiam
      Asiula
      • jazzoo Re: Drogie mamy, doradźcie którą chustę wybrać 20.03.07, 18:01
        Oj, chyba juz zapuzno wysylam i juz kupilas hoppediz, ale probuje i tak.
        Jezeli mieszkasz w Angli to tam napewno sprzedaja tez chusty Didymos,
        www.didymos.de/english. Te chusty sa odbierane jako ciensze i latwiejsze do
        wiazania niz hoppediz.
        A "rolls royce" chust to easycare, www.easycare.at.
        • ithilhin Re: Drogie mamy, doradźcie którą chustę wybrać 20.03.07, 18:25
          a czemu rolls royce?
          szukam na stronie jakiejs informacji o splocie i atestach i nie moge znalezc :-(
          • jazzoo Re: Drogie mamy, doradźcie którą chustę wybrać 20.03.07, 19:52
            Dlatego ze sa drogie ale za to gatunkowo chyba najlepsze, najmiekksze, i
            stosunkowo latwe do wiazania. Boki sa prose, nie ze skosu i wezel jest za to
            maly.
            • ithilhin Re: Drogie mamy, doradźcie którą chustę wybrać 20.03.07, 21:12
              jazzoo a jaki maja splot?
              a cena rzeczywiscie powalajaca :-/
              • jazzoo Re: Drogie mamy, doradźcie którą chustę wybrać 20.03.07, 21:55
                Splot? Niestety niejestem taka dobra z polskich slowek chustomankow. Mysle ze
                ci chodzi o material? Jest troszke elastyczny (ugina sie) poprzekatnej, tak jak
                hoppediz i didymos. Tylko ze easycare jest cienszy i sie bardzolatwo uklada
                przy wiazaniu.
                Tylko ze te proste boki sprawiaja ze potrzebne jest wiecej materialu do wezla i
                minus za kolory, za ktorymi nie przepadam.
                • ithilhin Re: Drogie mamy, doradźcie którą chustę wybrać 20.03.07, 22:02
                  splot moze byc zwykly albo skosnokrzyzowy (diagonalny). diddy i hopp maja ten
                  drugi i z tego co piszesz easy tez.
                  szukalam na angielskiej wersji strony ale tam nic nie ma na ten teamt (albo ja
                  tak szykalam he he).
                  a o co chodzi z tym wezlem?
                  • jazzoo Wezel 20.03.07, 22:10
                    chodzi mi o ten wezel ktory wiazesz na samym koncu.
                    jak boki/koncowki sa ze skosa sciete to koncowkami mozesz zakonczyc malym
                    supelek jezeli masz proste potrzebujesz troche wiecej materialu...
                    rozumiesz o co mi chodzi bo ja chyba niezabardzo umiem tlumaczyc:-/
                    • ithilhin Re: Wezel 20.03.07, 22:49
                      aaaaa rozumiem :-)
                      nie wiem czemu mysllam, ze piszesz o krawedziach na dlugosci i obszyciu a nie o
                      tych krotszych.
                      to ja zamotalam :-)
            • guruburu Easy 27.03.07, 14:40
              Mam easycare'a - kupiłam używaną chustę za 40 euro (wliczając koszty przesyłki)
              - 4 metry, bo chciałam krótką i co prawda nie takie kolory, jakie chciałam (7
              lub 10 a mam 11 - tzn. tez mi sie podoba, ale nie wiem czy w lecie nie bedzie za
              ciepło, no ale za takie pieniadze to nie wiedzialam czy mi sie uda trafic
              jeszcze raz ;). Ale szczerze to nie wiem, czy jestem aż tak zachwycona,
              rzeczywiscie jest cienka, ale mój Storchenwiege też jest stosunkowo cienki (jak
              sie okazało po macaniu hoppów)i w easym materiał jest tak jakby bardziej zbity.
              Może to dlatego, ze mój Storch nie jest pasiasty tylko ma te małe romby -
              'diamenciki' i miedzy każdym jest taka mikroskopijna 'dziurka' - tzn, ze jak
              patrze przez mojego Storcha na swiat (przesłaniam sobie materiałem oczy) to
              widzę więcej niż przez easiego - to mam na myśli pisząc o gęstości splotu. Co do
              komfortu noszenia też nie jestem jeszcze na sto procent przekonana - jak na
              razie wolę Storcha, ale zobaczymy.
              • guruburu Re: Easy 27.03.07, 14:41
                Aaaa - zapomniałam napisać, ze jest w stanie idealnym i był dosyć miękki - ale
                ponieważ jest używany to nie wiem, czy takie są od początku czy to dlatego, ze
                był używany.
    • nina1984 Jak to jest z tymi kolorami? 16.03.07, 10:57
      Mam jeszcze jedno pytanie. Wyczytałam gdzieś, że chusty hoppediz mają w
      rzeczywistości bardziej intensywny kolor, niż na zdjęciach. Mi się spodobała
      chusta w kolorze Toronto, właśnie dlatego, że ma takie delikatny błękitny kolor,
      no ale jesli ten błękit ma być bardziej intensywny, to mi się to umiarkowanie
      uśmiecha... Jak to jest z tymi kolorami?
      • ithilhin Re: Jak to jest z tymi kolorami? 16.03.07, 11:18
        to wszystko zalezy od monitora moim zdaniem. niektorym sie roznia niektorym nie.
        ja mysle, ze zamierzenie w Toronto bylo takie, zeby byl delikatny, wiec pewnie
        duzo sie nie bedzie roznic.
      • agamamaani Re: Jak to jest z tymi kolorami? 16.03.07, 11:26
        w rzeczywistości zawsze kolor możę wygląać troszkę inaczej ( zależy od ustawień
        monitora - ja inaczej np widzę Dehli na kompie w pracy a inaczej w domu) ale te
        toronto chyba mocno jaskrawe nie jest z tego co mi się wydaje :D
      • michalkowa1 Re: Jak to jest z tymi kolorami? 19.03.07, 10:06
        Ja mam kolor Helsinki, który na brzegach ma taki błękit jak w Toronto. Nie jest
        to jakiś żarowiasty kolor, a w Toronto będzie jeszcze jaśniejszy niż u mnie, bo
        wątek (przędza stosowana w poprzek tkaniny) jest w Toronto biały a w moim
        Helsinki granatowy. To trochę modyfikuje odcienie. Mysle, że Toronto będzie się
        Wam podobał.
    • nina1984 Jazzoo, jesteś wielka! 20.03.07, 19:06
      Łoooooo matko, ale rewelacyjne są te chusty Didymos!!! Dzięki, dzięki i jeszcze
      raz dzięki!!! Ciągle się wahałam co do hoppediz, bo jakoś nie było koloru, który
      by mnie powalił na kolana, a tu didymos ma kilka hitów. Aż nie wiem, na którą
      się zdecydować! Trochę tylko cena mnie zabolała, ale co tam - traktuję ten zakup
      jak inwestycję na lata (marzy mi się piątka dzieci :) )
      Swoją drogą nie wiem jak to możliwe, że sama nigdy nie trafiłam na tą stronę, bo
      przeszukałam internet wzdłuż i wszerz. Widocznie gapa ze mnie :)
      No to jeszcze uzgodnię z moim Miłym kolor i zamawiam!!! Cieszę się jak dziecko :)))
      Baaardzo Ci jazzoo dziękuję!

No i przy okazji dziękuję również wszystkim pozostałym chuctomaniaczkom za rady,
      bardzo mi pomogłyście :)

Mam jeszcze tylko jedną wątpliwość. Podczas tych miesięcy wożenia Alexa w wózku
      przyzwyczaiłam się do zabierania ze sobą miliooona rzeczy (mleko, soczek,
      pieluchy na zmianę, chusteczki do pupy, kocyk, jakaś zabawka...) - no bo skoro
      nie musiałam tego dźwigać, tylko wiozłam w wózku, to ciężar tego wszystkiego nie
      robił mi różnicy. Jak sobie radzicie z tym, nosząc maluchy w chustach? Myślałam
      o plecaku, ale przy noszeniu dziecka na plecach, plecak odpada. Z większości
      tych rzeczy mogłabym zrezygnować, jestem po prostu jedną z tych mam co biorą ze
      sobą na spacer pół domu "na wszelki wypadek". No ale bez butli mleka to ja się z
      domu nie ruszę... Gdzie to schować? Co z tym zrobić? Macie może jakieś patenty?
      • marta_nie_martka Re: Jazzoo, jesteś wielka! 20.03.07, 19:10
        U nas, od niedawna, przekąski i pieluszki na zmianę nosi w plecaczku starsza
        (2,5 roku) córeczka Zosia :) Oczywiście to rozwiazanie na przyszłość.
        • agamamaani Re: Jazzoo, jesteś wielka! 20.03.07, 19:13
          ja noszę wszystko w torbie ( znaczy pieluszki, picie dla starszej i ew. jakies
          zabawki)
          czasem jak biorę wiecej to młodego na brzuchu noszę a rzeczy w plecaku :D
      • jazzoo Hammockbag 20.03.07, 19:59
        Fajnie ze moglam ci pomoc!:-)
        Didymos ma wspaniale kolory. Ja planuje sobie kupic "Ewe", ale to moze niezbyt
        meski kolor ;-) "Lisa" tez jest piekna
        Do noszenia drobiazgow proponuje "hammockbag", niewiem jak sie nazywa taka
        torba po polsku:-( www.hammockbag.com.
        • ithilhin Re: Hammockbag 20.03.07, 21:13
          fajne te torby. ostanio myslalam o czyms na ramie wlasnie w celu zabierania
          drobiazgow ze soba.
          musze pokombinowac jakby cos takiego uszyc, bo w polsce chyba nie kupie
          • jazzoo Re: Hammockbag 20.03.07, 21:39
            Niejest tak trudno uszyc.
            Zobacz tu : www.sjalbarn.se/data/forum/viewtopic.php?t=34596
            Strona jest po szwedzku ale jak bedziesz potrzebowala pomocy to ci
            przetlumacze;-)
            • ithilhin Re: Hammockbag 20.03.07, 21:56
              a moglabys przetlumaczyc i wyslac mi na maila?
              to znaczy to co tam jest, bo tam sie trzeba zalogowac a nie wiem czy jest sens,
              zebym konto tworzyla bo szwedzkiego nie znam i z tego co tam pisza raczej nic
              nie zrozumiem.
              bylabym baaaaaaaaaaaardzo wdzieczna.
              • jazzoo OK 20.03.07, 22:03
                sprubuje i ci przesle!:-)
                • ithilhin Re: OK 20.03.07, 22:09
                  dzieki wielkie!!!
                  • jazzoo Nowa strona 20.03.07, 22:13
                    www.sleepingbaby.net/jan/Baby/sack.html
                    tutaj jest lepiej pokazane. Na tamtej stronie niebylo nic opisane tylko podae
                    wymiary, moge ci je wyslac.
                    • ithilhin Re: Nowa strona 20.03.07, 22:52
                      dzieki wielkie!
      • visenna2 Didymos 20.03.07, 20:12
        Ja mam od jakiegoś czasu Didymosa i muszę przyznać że ta chusta jest warta
        każdej złotówki na nią wydanej:) Jest po prostu BOSKO WYGODNA. Przy następnym
        dziecku sprawię sobie następnego Didy w prezencie za becikowe:P
    • nina1984 Bardzo dziękuję za pomoc!!! 27.03.07, 14:00
      A więc na wstępie chciałam Wam wszystkim bardzo podziękować, bez waszych porad
      pewnie w ogóle bym się nie zdecydowała na zakup, albo co gorsza, kupiła jakiś
      kolejny niewypał w typie Babybjorn'a.
      Specjalne podziękowania dla jessoo, trafiłaś swoimi podpowiedziami w mój gust
      jak diabli!!!
      A więc chusta Didymos w kolorze Jan już zamówiona, powinnam ją otrzymać w
      przeciągu dwóch tygodni, a i tato mojego mężczyzny został wzięty w obroty i z
      Nowego Jorku mi wysyła hammockbag (bo jakoś nie mogłam czegoś podobnego znaleźć
      w Anglii)
      No i teraz szkole się na chustomania.pl z wiązania (na razie oczywiście "na
      sucho") i latam po mieszkaniu szczęśliwa i podekscytowana i wariuję z radości,
      że już za momencik będę mojego Skarba nosiła w takim cudeńku.
      Wprost nie mogę się tego doczekać!!!

Pozdrawiam wszystkie chustomaniaczki!!!

Asiula - chustoMEGAmaniaczka :)))
      • nina1984 Błąd :/ 27.03.07, 14:01
        Oczywiście specjalne podziękowania dla JAZZOO nie jessoo. Przepraszam za pomyłkę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka