kobraluca 15.08.07, 11:30 Od niedawna buszuje po forum i chusty sa moim odkryciem stulecia. Mam termin na pazdziernik i bardzo chcialabym nosic mojego Kajtka w chuscie. Niestety nie moge sie zdecydowac, ktora wybrac. Pomocy!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kakot Re: jaka jest roznica midzy Hoppedizem i Didymose 15.08.07, 12:41 cena :( wzory - takie Indio na przykład, ech... Wydaje mi się, że didymosy nieco lepiej się układają, ale to już dość subiektywne, no i to jest już "nieco lepiej niż bardzo dobrze", bo hoppy są znakomite. Odpowiedz Link
annamamaalexa Re: jaka jest roznica midzy Hoppedizem i Didymose 15.08.07, 12:51 ja też uważam, że różnica tkwi głównie we wzorach, bo na pewno różnica w jakości nie jest tak duża jak w cenie. hopppedize są jakościowo świetne, ale też marzy mi się jakiś didymosik... Odpowiedz Link
anifloda Re: jaka jest roznica midzy Hoppedizem i Didymose 15.08.07, 13:35 Ja mam żakarda i tylko jego mogę porównywać do Hoppa. Didymos: - jest dużo cieńszy, - nie ma "puszku" - nie ma kieszonki, - ma inaczej podłożone krawędzie, są węższe i grubsze, w moim nie różnią się kolorem, - materiał pracuje inaczej (Hopp jest luźniej tkany i bardziej rozciągliwy w środku, ale ma mało rozciągliwe krawędzie, Didymos pracuje mniej więcej jednakowo na całej szerokości), - można lepiej dobrać sobie odpowiednią długość, bo jest więcej rozmiarów do wyboru, - jest dwustronny, tzn. każda strona ma inny kolor, więc mam dwa warianty kolorystyczne (ale tak jest tylko w żakardach), - jest niebywale miękki w dotyku (ale mój był sporo noszony, bo kupiłam używanego a to też ma znaczenie). Co do noszenia, to obecnie lepiej mi się nosi w Didymosie, ale to nie są wielkie różnice. Przez pierwszych kilka dni wrzynał mi się bardziej niż Hopp i Nati, ale wynikało to prawdopodobnie z małych różnic w wiązaniu (dociąganie krawędzi itd.), których trzeba się nauczyć. Teraz jest odwrotnie. Wydaje mi się, że przy pierwszej chuście naprawdę nie warto zawracać sobie tym głowy i lepiej przy wyborze kierować się ceną i kolorem, a nie marką. Odpowiedz Link
kobraluca Re: jaka jest roznica midzy Hoppedizem i Didymose 15.08.07, 15:02 Dzieki dziewczyny, juz sobie upatrzylam pierwsza chuste na eBayu. Nie jest to ani Hopp ani Didymos. Na poczatek wyprobuje Moby, nie maja co prawda zbyt ladnych kolorow, ale sa tanie i jak troche ponosze to bedzie mi latwiej zdecydowac jaka chusta bedzie odpowiednia dla mnie i mojego malucha. Pozdrawiam Odpowiedz Link
anifloda Re: jaka jest roznica midzy Hoppedizem i Didymose 15.08.07, 15:04 Ale Moby to elastyki! Przynajmniej tak mi się wydaje. Też świetnie się w nich nosi, z tym że raczej noworodki i małe niemowlęta, potem przy cięższym dziecku lepiej zmienić chustę na tkaną. Odpowiedz Link
kobraluca Re: jaka jest roznica midzy Hoppedizem i Didymose 15.08.07, 15:19 no wlasnie, bede miala na poczatek. Pozniej sobie kupie jakiegos ekstra Hoppa albo Didymosa. Moze ktos mi na Swieta sprezentuje:) Odpowiedz Link
witbor Do anifloda 15.08.07, 15:27 To ja się zapytam: Piszesz, że ma brzegi Didymos trochę grubsze i węższe - a nie wrzynają się wobec tego bardziej (niż Hopp) w ciebie bądź w dziecko, czy zależy to od dopracowania techniki wiązania? Odpowiedz Link
anifloda Re: Do anifloda 15.08.07, 15:51 Rzeczywiście są sztywniejsze, ale nie zauważyłam, żeby wrzynały się jakoś znacząco bardziej, w każdym razie jak ich nie czuję, za dziecko się nie wypowiadam ;-). Odpowiedz Link
mysia125 anifloda 15.08.07, 16:58 Duzo zalezy od rocznika - Didymosy kupowane na ebayu moga sie znaczaco roznic od nowego modelu. Roznice mozna poznac po np. instrukcji (kolorowa jest od zeszlego roku), wczesniej byla czarno-biala ksiazeczka, a jeszcze wczesniej - oddzielne 4 kartki A4. Znaczek ze srodkiem i rozne kolory krawedzi to tez kwestia ostatnich kilku lat (ale nie wszystkie nowe modele maja rozne krawedzie). A bardzo stare Indio np maja fredzelki na koncach. -- Kasia & Felix (23/01/2005) & Chustomania www.kasiamarcin.com Odpowiedz Link
anifloda Re: anifloda 15.08.07, 17:06 No właśnie nie wiadomo, jaki mam rocznik. Na pewno nie najnowszy, bo nie mam znaczków na środku. Instrukcji nie mam, także tak też nie sprawdzę. Mam Nino z podpisem Eriki Hoffmann i z napisem "das Tragentuch", które idą pionowo z obu stron obrazka. Może to jakiś ślad, bo widziałam, że w tych nowych tych napisów już nie ma? Sama jestem ciekawa :-). Odpowiedz Link
mysia125 logo didymosa na nino 15.08.07, 20:20 Znaczki na srodku pojawily sie gdy na rynek weszly Hoppedize z zaznaczonym srodkiem. Tylko nie pamietam, czy to bylo na samym poczatku, wtedy, gdy Hoppy mialy srodek przeszywany, czy wtedy, gdy zaczely miec naszywke z logo. Moge sprawdzic. Co do logo na modelu Nino: masz samo logo z napisem Didymos czy cos jeszcze wokol logo jest napisane? -- Kasia & Felix & Chustomania www.kasiamarcin.com Odpowiedz Link
mysia125 Re: anifloda 15.08.07, 20:24 No widzisz, nie doczytalam Twojego posta ;) Dosc prosta sprawa: jesli masz i podpis Eriki i napis das Babytragetuch, to jest to Nino z dziesieciolatki 1989 - 1999. W 88 zamiast jednego z dwoch podpisow pojawil sie napis "das Babytragetuch", a z nzapisow w ogole zrezygnowali w 2000r. wiesz co, zrob zdjecie metek, moze to sie na cos nada. -- Kasia & Felix & Chustomania www.kasiamarcin.com Odpowiedz Link
anifloda Re: anifloda 15.08.07, 20:38 O kurczę! To prawie zabytek mam! Na metce: "D-71602 Ludwigsburg, tel.071 41/ 92 10 24" potem znaczki prania i 100 % bawełny naturbelassen. Zdjęcie nie wyjdzie raczej, bo metka czarna i nieco sprana. Odpowiedz Link
kakot Re: anifloda 15.08.07, 17:14 indio z frędzelkami?! ochchch cóż za piękna perspektywa... chyba zacznę na te stare roczniki polować... Mysiu, nie masz jakiegoś źródełka takich rarytasów ;) ? Odpowiedz Link
lizzy9 Re: anifloda 15.08.07, 22:24 Nie wszystkie nowe didymosy maja oznaczony srodek. Ja kupilam nowiutka, zakardowa Laure, ta nie ma srodka, a moja ciut uzywana tez zakardowa Elisa ma srodek zaznaczony. Odpowiedz Link
mysia125 lizzy 16.08.07, 09:54 A kupilas ja od producenta? Bo jesli rzeczwiscie to jest nowa sztuka (rocznik 2006-2007), to miec naszywke powinna. -- Kasia & Felix & Chustomania www.kasiamarcin.com Odpowiedz Link
lizzy9 Re: lizzy 16.08.07, 10:02 Kupilam ja przez internet ze sklepu w UK, od dystrybutora didymosa, byla nowa, miala dvd po angielsku, nowego stylu broszurki, etc. Brak naszywki oznaczajacej srodek nie przeszkadza mi, to to jest rozmiar 5, moze gdyby byla dluzsza, to wtedy byloby troche brak, choc moj didy standard tez jest dlugi i szybko znajduje w nim srodek. Odpowiedz Link