Dodaj do ulubionych

jaka jest roznica midzy Hoppedizem i Didymosem?

15.08.07, 11:30
Od niedawna buszuje po forum i chusty sa moim odkryciem stulecia.
Mam termin na pazdziernik i bardzo chcialabym nosic mojego
Kajtka w chuscie. Niestety nie moge sie zdecydowac, ktora wybrac.
Pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • kakot Re: jaka jest roznica midzy Hoppedizem i Didymose 15.08.07, 12:41
      cena :(
      wzory - takie Indio na przykład, ech...
      Wydaje mi się, że didymosy nieco lepiej się układają, ale to już dość subiektywne, no i to jest już "nieco lepiej niż bardzo dobrze", bo hoppy są znakomite.
    • annamamaalexa Re: jaka jest roznica midzy Hoppedizem i Didymose 15.08.07, 12:51
      ja też uważam, że różnica tkwi głównie we wzorach, bo na pewno
      różnica w jakości nie jest tak duża jak w cenie. hopppedize są
      jakościowo świetne, ale też marzy mi się jakiś didymosik...
    • anifloda Re: jaka jest roznica midzy Hoppedizem i Didymose 15.08.07, 13:35
      Ja mam żakarda i tylko jego mogę porównywać do Hoppa. Didymos:
      - jest dużo cieńszy,
      - nie ma "puszku"
      - nie ma kieszonki,
      - ma inaczej podłożone krawędzie, są węższe i grubsze, w moim nie różnią się
      kolorem,
      - materiał pracuje inaczej (Hopp jest luźniej tkany i bardziej rozciągliwy w
      środku, ale ma mało rozciągliwe krawędzie, Didymos pracuje mniej więcej
      jednakowo na całej szerokości),
      - można lepiej dobrać sobie odpowiednią długość, bo jest więcej rozmiarów do wyboru,
      - jest dwustronny, tzn. każda strona ma inny kolor, więc mam dwa warianty
      kolorystyczne (ale tak jest tylko w żakardach),
      - jest niebywale miękki w dotyku (ale mój był sporo noszony, bo kupiłam
      używanego a to też ma znaczenie).
      Co do noszenia, to obecnie lepiej mi się nosi w Didymosie, ale to nie są wielkie
      różnice. Przez pierwszych kilka dni wrzynał mi się bardziej niż Hopp i Nati, ale
      wynikało to prawdopodobnie z małych różnic w wiązaniu (dociąganie krawędzi
      itd.), których trzeba się nauczyć. Teraz jest odwrotnie. Wydaje mi się, że przy
      pierwszej chuście naprawdę nie warto zawracać sobie tym głowy i lepiej przy
      wyborze kierować się ceną i kolorem, a nie marką.
      • kobraluca Re: jaka jest roznica midzy Hoppedizem i Didymose 15.08.07, 15:02
        Dzieki dziewczyny, juz sobie upatrzylam pierwsza chuste na eBayu.
        Nie jest to ani Hopp ani Didymos. Na poczatek wyprobuje Moby, nie
        maja co prawda zbyt ladnych kolorow, ale sa tanie i jak troche
        ponosze to bedzie mi latwiej zdecydowac jaka chusta bedzie
        odpowiednia dla mnie i mojego malucha. Pozdrawiam
        • anifloda Re: jaka jest roznica midzy Hoppedizem i Didymose 15.08.07, 15:04
          Ale Moby to elastyki! Przynajmniej tak mi się wydaje. Też świetnie się w nich
          nosi, z tym że raczej noworodki i małe niemowlęta, potem przy cięższym dziecku
          lepiej zmienić chustę na tkaną.
          • kobraluca Re: jaka jest roznica midzy Hoppedizem i Didymose 15.08.07, 15:19
            no wlasnie, bede miala na poczatek. Pozniej sobie kupie jakiegos
            ekstra Hoppa albo Didymosa. Moze ktos mi na Swieta sprezentuje:)
      • witbor Do anifloda 15.08.07, 15:27
        To ja się zapytam:
        Piszesz, że ma brzegi Didymos trochę grubsze i węższe - a nie
        wrzynają się wobec tego bardziej (niż Hopp) w ciebie bądź w dziecko,
        czy zależy to od dopracowania techniki wiązania?
        • anifloda Re: Do anifloda 15.08.07, 15:51
          Rzeczywiście są sztywniejsze, ale nie zauważyłam, żeby wrzynały się jakoś
          znacząco bardziej, w każdym razie jak ich nie czuję, za dziecko się nie
          wypowiadam ;-).
          • witbor Dziękuję:) 15.08.07, 15:55

• mysia125 anifloda 15.08.07, 16:58
            Duzo zalezy od rocznika - Didymosy kupowane na ebayu moga sie znaczaco roznic od
            nowego modelu. Roznice mozna poznac po np. instrukcji (kolorowa jest od zeszlego
            roku), wczesniej byla czarno-biala ksiazeczka, a jeszcze wczesniej - oddzielne 4
            kartki A4. Znaczek ze srodkiem i rozne kolory krawedzi to tez kwestia ostatnich
            kilku lat (ale nie wszystkie nowe modele maja rozne krawedzie). A bardzo stare
            Indio np maja fredzelki na koncach.

--
            Kasia & Felix (23/01/2005) & Chustomania
            www.kasiamarcin.com
            • anifloda Re: anifloda 15.08.07, 17:06
              No właśnie nie wiadomo, jaki mam rocznik. Na pewno nie najnowszy, bo nie mam
              znaczków na środku. Instrukcji nie mam, także tak też nie sprawdzę. Mam Nino z
              podpisem Eriki Hoffmann i z napisem "das Tragentuch", które idą pionowo z obu
              stron obrazka. Może to jakiś ślad, bo widziałam, że w tych nowych tych napisów
              już nie ma? Sama jestem ciekawa :-).
              • mysia125 logo didymosa na nino 15.08.07, 20:20
                Znaczki na srodku pojawily sie gdy na rynek weszly Hoppedize z zaznaczonym
                srodkiem. Tylko nie pamietam, czy to bylo na samym poczatku, wtedy, gdy Hoppy
                mialy srodek przeszywany, czy wtedy, gdy zaczely miec naszywke z logo. Moge
                sprawdzic.

Co do logo na modelu Nino:
                masz samo logo z napisem Didymos czy cos jeszcze wokol logo jest napisane?

--
                Kasia & Felix & Chustomania
                www.kasiamarcin.com
              • mysia125 Re: anifloda 15.08.07, 20:24
                No widzisz, nie doczytalam Twojego posta ;)
                Dosc prosta sprawa: jesli masz i podpis Eriki i napis das Babytragetuch, to jest
                to Nino z dziesieciolatki 1989 - 1999.
                W 88 zamiast jednego z dwoch podpisow pojawil sie napis "das Babytragetuch", a z
                nzapisow w ogole zrezygnowali w 2000r.

wiesz co, zrob zdjecie metek, moze to sie na cos nada.
                --
                www.kasiamarcin.com
                • anifloda Re: anifloda 15.08.07, 20:38
                  O kurczę! To prawie zabytek mam! Na metce: "D-71602 Ludwigsburg, tel.071 41/ 92
                  10 24" potem znaczki prania i 100 % bawełny naturbelassen. Zdjęcie nie wyjdzie
                  raczej, bo metka czarna i nieco sprana.
            • kakot Re: anifloda 15.08.07, 17:14
              indio z frędzelkami?! ochchch cóż za piękna perspektywa... chyba zacznę na te stare roczniki polować... Mysiu, nie masz jakiegoś źródełka takich rarytasów ;) ?
            • lizzy9 Re: anifloda 15.08.07, 22:24
              Nie wszystkie nowe didymosy maja oznaczony srodek. Ja kupilam
              nowiutka, zakardowa Laure, ta nie ma srodka, a moja ciut uzywana tez
              zakardowa Elisa ma srodek zaznaczony.
              • mysia125 lizzy 16.08.07, 09:54
                A kupilas ja od producenta?
                Bo jesli rzeczwiscie to jest nowa sztuka (rocznik 2006-2007), to miec naszywke
                powinna.

--
                www.kasiamarcin.com
                • lizzy9 Re: lizzy 16.08.07, 10:02
                  Kupilam ja przez internet ze sklepu w UK, od dystrybutora didymosa,
                  byla nowa, miala dvd po angielsku, nowego stylu broszurki, etc.
                  Brak naszywki oznaczajacej srodek nie przeszkadza mi, to to jest
                  rozmiar 5, moze gdyby byla dluzsza, to wtedy byloby troche brak,
                  choc moj didy standard tez jest dlugi i szybko znajduje w nim srodek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka