Dodaj do ulubionych

Jaka chusta na początek?

20.03.08, 13:48
Proszę doradzcie,bo chcielibyśmy zakupić chustę,ale jakoś nie mamy
odwagi.A druga sprawa,to jesteśmy kompletnie "zieleni" w temacie i
niewiemy jaką wybrać.Nasz bobas ma 2 miesiące,ale chcielibyśmy,aby
służyła nam jak najdłużej.Korzystać będziemy z niej oboje z
mężem.Mieszkamy za granicą i nie możemy wziąść udziału w
warsztatach,więc może kółkowa lub nosidło ergonomiczne?Zastanawiam
się jak długo można nosić dziecko w chuście czy nosidle(chodzi mi
nie tylko o to do jakiego wieku dziecka ale również ile godzin
dziennie?)Może ma ktos cierpliwość i doradzi nam co wybrać?:)
Obserwuj wątek
    • agamamaani Re: Jaka chusta na początek? 20.03.08, 14:34
      a gdzie ( w sensie za jaką granicą) mieszkacie.. w większości krajów UE a także i w Stanach są kluby i warsztaty noszeniowe :D tak tak :D

jeżeli chodzi o chusty ja zawsze polecam tkaną wiązaną -ale ja jestem ekstremalna ;)
      poczytaj nasze forumowe FAQ www.gosia.petronet.pl/faq/chustoforumfaq.htm może ci się trochę przejaśni :) tam masz rozróżnione która chusta dla kogo i do czego ..
    • agnen Re: Jaka chusta na początek? 20.03.08, 14:42
      Polecam długą tkaną. Będziecie mogli jej używać od razu i do czasu kiedy bobas
      będzie jeszcze chciał. Wiązanie wcale nie jest takie skomplikowane. dużo dobrych
      instrukcji jest w necie. Jakby coś jednak Ci nie wychodziło, możesz napisać na
      forum, najlepiej jeszcze dodać zdjęcia. W długiej chuście możesz nosić dziecko w
      pozycji pionowej (żabki) i leżącej(kołyski); z przodu z boku i na plecach. Długa
      chusta równomiernie obciąża Ci ramiona plecy i biodra.
      W kółkowej możesz nosić takie małe dziecko tylko w pozycji kołyski (dysplazja
      jest przeciwwskazaniem), jak zacznie trzymać głowę to pionowo. Tylko później
      staje się wygodna raczej na krótkie dystanse, bo obciąża tylko jedno ramię, więc
      jest znacznie mniej zdrowa dla kręgosłupa noszącego.
      W większości nosideł ergonomicznych można nosić dzieci już samodzielnie siedzące.
      Dziecko w chuście możesz nosić długo. tzn. ile potrzebujesz. chyba nie ma
      ograniczeń czasowych. No i do czasu kiedy już będzie chodzić samo i nie będzie
      potrzebowało pomocy nawet na dłuższych spacerach.
      • baba-iga Re: Jaka chusta na początek? 25.03.08, 16:00
        ja mam dzidzię 2-miesięczną i właśnie przed chwilką wsadziłam ją po raz pierwszy
        do chusty kółkowej... i mam wątpliwości czy dobrze to zrobiłam :-( mam wrażenie,
        ze córka jakaś taka "pogięta" w niej leży, choć wcale nie marudzi a nawet
        przysypia - więc może jednak dobrze to zrobiłam? czy są gdzieś w sieci jakieś
        zdjęcia jak dziecko (2 miesiące) powinno leżeć w takiej chuście???
        • agnen Re: Jaka chusta na początek? 25.03.08, 16:05
          a jaką masz chustę?
          • baba-iga Re: Jaka chusta na początek? 25.03.08, 22:28
            taką bebelulu... z kółkami.
            znalazłam już fotki jak dzidzia powinna w niej leżeć, ale jakoś nie idzie mi
            układanie córki tak jak być powinno :-(
            • agnen Re: Jaka chusta na początek? 25.03.08, 22:41
              tak myślałam. Pewnie jeszcze model lulu..... sama taki miałam na początku.... i
              też młoda była pogięta jak paragraf w niej. Układaj dziecia po skosie główką nie
              na poduszce tylko obok, tek zeby od Ciebie trochę odstawał. W sumie lulu to
              strasznie trudna i najgorsza chusta z jaką miałam do czynienia. Motanie długiej
              wiązanej jest znacznie prostsze niż próby ułożenia dziecka w chusto-nosidle
              LULU. Poza tym ma wąskie ramię które przeszkadzało mi już przy 4 kg dziecka.
              Każda kółkowa, łącznie ze zrobioną na szybko samoróbką jest lepsza (możesz
              dobrze dociągnąć chustę, ma szersze ramię). Nie mówiąc już o wiązanej, która
              obciąża równomiernie oba ramiona, ma mnóstwo możliwości wiązań... i jeszcze
              trochę innych zalet.
              Wracając do bebelulu: jeśli jesteś z Warszawy oni mają tam gdzieś sklep firmowy
              w którym pokazują jak to zakładać.
              • baba-iga Re: Jaka chusta na początek? 26.03.08, 20:55
                dziękuję Agnen. tę chustę dostałam w prezencie, teraz gdy sobie troszkę
                poczytałam tu na forum - to wszytko mi się rozjaśniło :-). Teraz wiem, że jest
                masę różnych chust i sporo kombinacji noszenia dziecka.
                Jestem z Warszawy i zamierzam wpaść do Klubu Kangura na najbliższe spotkanie
                :-). Mam nadzieję, że tam dziewczyny pokażą mi jak korzystać z tej chusty, którą
                mam i pokażą alternatywne (lepsze) rozwiązania. Właściwie to korci mnie żeby
                sobie zrobić własną chustę :-)
                • agnen Re: Jaka chusta na początek? 26.03.08, 21:00
                  to bardzo dobry pomysł. Sama miałam na początku (po lulu) samoróbkę wiązaną.
                  Teraz z samoróbek noszę w kółkowej i mei-taiu. Polecam stronę
                  oppamama.fm.interia.pl/uw.html
                  • baba-iga Re: Jaka chusta na początek? 27.03.08, 16:34
                    hmmm... z każdym dniem czytam coraz więcej na forum i teraz to już mam chrapkę
                    na chustę wiązaną :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka