Dodaj do ulubionych

struny do wiolonczeli

26.01.12, 22:42
Witam serdecznie,
ponieważ po raz pierwszy stoimy przed zakupem strun, b. proszę o wasze rady.
Nauczyciel polecił firmę Thomastik, ale ceny powalają sad
Czy drogie struny rzeczywiście są potrzebne, czy też do nauki wystarczą jakieś niższego lotu?
Może ktoś kupował w necie, może polecić jakiś sklep?
I proszę napiszcie mi jak często wymienia się struny? smile żebym mogła nastawić się psychicznie wink
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: struny do wiolonczeli 27.01.12, 08:57
      wiolonczela to piekny instrument, ale niestety kosztujeuncertain ceny zarowno instrumentow, jak i akcesoriow sa powalajace. za komplet dobrych strun do wiolonczeli 4/4 normalna cena to okolice 200€ . Ja kupilam sporo taniej w Nowym Jorku przez internet. Sklep polecila mi nauczycielka, niestety nie moge otworzyc ich strony i pojecia nie mam, co sie stalo.
      www.gostrings.com
      Za komplet solistycznych strun Pirastro, wyslanych w kopercie jako upominek bez cla zaplacilam cos w okolicach 130-140€ . Do mniejszych wiolonczel struny wcale nie sa duzo tansze niestetyuncertain Tomastik to nie sa jakies wyjatkowo dobre struny. Do nauki jak najbardziej ok, ale opinie bywaja rozne, zreszta nie ma jednych idealnych, bo kazda wilonczela brzmi inaczej i struny na jednej beda brzmialy super, na innej w ogole. U nas mnostwo ludzi gra glownie na Larsenach, bardzo polularne sa tez Jargary. Ja mam Pirastro Evah Pirazzi Solo. Inwestycja w dobre struny na pewno sie oplaca (podobnie jak dobre wlosie do smyczka), bo jak dobrze brzmia, to latwiej osiagnac pewne rezultaty bez silowego grania. Struny na pewno trzeba wymienic co 3-5 lat, jesli nie gra sie bardzo intensywnie, przy bardzo intensywnym graniu min. raz w roku, ale tyle na pewno nie gra sie wI stopniusmile . Duzo zalezy od samych strun, slychac po brzmieniu. Zdarza sie, ze w sklepie sa juz "ulezane" i dosc szybko sie zuzywaja. zalezy tez od rodzaju materialu i marki. Nylony zuzywaja sie najszybciej, choc sa najlatwiejsze na poczatku nauki, bo bardzo mieciutkie. Twarde, solistyczne brzmia najlepiej i najdluzej wytrzymuja, ale w takie to warto zainwestowac nie wczesniej niz w szkole sredniej.
      Jeszcze jedno: czasem pelny komplet nie jest konieczny. Mozna kupic lepsze d i a i ciut slabsze C i G, bo na nich najmniej sie gra i wielu profesjonalistow rowniez ma czesto 2 rodzaje strun, choc u nich to kwestia wyboru barwy, niektore serie maja lepsze brzmienie wyzsze, inne niskie. Hehe, za duzo nakrecilam? Mysle, ze warto posluchac nauczyciela i na pewno nie kupowac jakiejs tanszej marki na wlasna reke.
      • mama_dorota Re: struny do wiolonczeli 27.01.12, 09:13
        tijgertje napisała:

Tomastik to nie sa jakies wyjatkowo dobre
        > struny. Do nauki jak najbardziej ok, ale opinie bywaja rozne

No właśnie. Thomastiki są polecane jako taki pierwszy krok jak ktoś chce coś lepszego, żeby było tę "lepszość" czuć.
        • jarkotowa1 Re: struny do wiolonczeli 01.03.12, 11:17
          Podłączę się pod temat.
          Muszę kupić strunę G do skrzypiec 1/4.
          Wymieniałam ją niedawno bo poprzednia się zerwała, ale obecna to jakaś tragedia.
          Mąż kupił to co było w sklepie, za 15zł. Brzmienia nie ma żadnego. Bolą nas wszystkich zęby, gdy syn na niej gra. Polecicie mi coś?
          • mama_dorota Re: struny do wiolonczeli 05.03.12, 18:32
            Ja do ćwiartek kupiłam córce takie: bratpol.com.pl/?prod=10643&cat=68, ale pograła na nich tylko 3 tygodnie, bo potem pan stwierdził, że czas zmienić skrzypce. Myślę, że były przyzwoite do tego rozmiaru skrzypiec. Niedrogie, ale nie najtańsze i brzmiały dosyć fajnie. Ale chyba nie ma wyjścia, tylko trzeba komplet kupić.
    • mama_dorota Re: struny do wiolonczeli 27.01.12, 09:10
      Nie znam się na wiolonczeli, ale moja córka gra na skrzypcach, więc mam malutkie doświadczenie. Nie daj sobie wmówić, że na małym instrumencie to wszystko jedno jakie struny. Nie wiem jak często zmienia się na wiolonczeli struny, ale z tego, co widzę na forum, to zdecydowanie rzadziej zmienia się sam instrument, niż na skrzypcach, więc jak je kupisz, to nie ma obawy, ze za miesiąc będzie zmiana instrumentu, co na skrzypcach często się zdarza.
      Jak moja córka zmieniała skrzypce na większe, to właśnie było zaraz po zmianie strun i nauczyciel może z poczucia winy, ze nas naraził na niepotrzebny wydatek kazał kupić struny najtańsze, "bo na tych skrzypcach długo nie pogra". Gra na nich już prawie 2 lata, a z tego półtora na tych byle jakich strunach. Za radą Myszki z forum struny zmieniłam i różnica była bardzo duża. Na lepszych strunach łatwiej jest wydobyć ładny dźwięk, co jest ważne od samego początku, bo zachęca do szukania ładnych dźwięków. Łatwiej też grać głośniej, co na tych tanich jest trudne. Byle jakie struny mają metaliczny dźwięk, mogą też się łatwiej rozstrajać.
      Na forum smyczkowców (www.smyczkowo.pl) dowiedziałam się, ze w Polsce struny są często zleżałe, przez co mają gorszą jakość i że warto zamawiać bezpośrednio w Stanach.
      Tu jest strona, z której ja zamawiałam:
      www.gostrings.com/ kupiłam Thomastiki. Z przesyłką wyszło ciut, nieznacznie taniej niż w Polsce. Opcję przesyłki wybrałam najtańszą, nie ubezpieczoną, przez co miałam obawę, że mi po drodze zginą, ale inne mozliwości były droższe niż same struny. Przyszły bez problemu tydzień od zamówienia, więc moim zdaniem rewelacyjnie szybko.

Tak więc zaufałabym nauczycielowi, skoro wam dobre struny poleca. Myślę, że nie będziesz żałować.
    • lilu.m Re: struny do wiolonczeli 27.01.12, 17:58
      Bardzo dziekuję za odpowiedzi! Coś więcej już wiem dzięki Wam!
      Chętnie zamówiłabym z tej podanej przez Was strony, ale to jest w Stanach, będę musiała zapłacić jeszcze cło i VAT sad Czy Wy nie płaciłyście?
      • mama_dorota Re: struny do wiolonczeli 27.01.12, 19:17
        Jesteś pewna? Przy takich kwotach? Ja o tym nawet nie pomyślałam i nikt się o to nie upomniał. Może poczytaj i jak się dowiesz więcej to napisz. Nasze struny kosztowały 108 złotych. Jak sobie kupię w Stanach spodnie dla siebie to też muszę zapłacić cło?
        • lilu.m Re: struny do wiolonczeli 27.01.12, 20:16
          Zadzwoniłam do koleżanki która pracuje w urzędzie celnym - i tak - jeśli cos kupujesz poza UE to do kwoty 45 euro jest to zwolnione z cła ale trzeba zapłacić VAT. Jeśli powyżej 45 euro to płaci się też cło (zależy od stawki, dla strun 2,7% + 23% VAT). Dotyczy to rzeczy kupowanych w firmach.
          Nie ma opłat jeśli przesyłka pochodzi od osoby prywatnej i jest do wartości 45 euro (prezent).

To się zgadza tak mniej więcej, bo kupowałam na Strawberry i musiałam zapłacić VAT. Ale nie zawsze, czasem przesyłki przychodziły z pominięciem opłat celnych, choć zawsze kupuję za mniej więcej tę samą kwotę. Nie wiem od czego to zależy? Koleżanka też nie wie big_grin Teoretycznie od każdej przesyłki od firmy powinno się ten VAT opłacać, ale w praktyce jak widać jest różnie.

Nasze struny kosztują niestety więcej (400 zł) no i do tego cło i VAT.
          • tijgertje Re: struny do wiolonczeli 27.01.12, 22:11
            Masz rtacje z tym clem. Tyle, ze wlasnie ten sklep wysyla struny jako upominek prywatny, na kopercie nie ma nazwy sklepu i zanizaja podana wartosc, o ile oczywiscie zgodzisz sie na wysylke bez ubezpiecenia. Wychodzi blisko polowe taniej niz w jakimkolwiek sklepie w Europie. Ryzyko oczywiscie jest, ale w sumie trzeba by miec naprawde sporego pecha. jak kupisz w Polsce to wcale nie masz gwarancji, ze struny nie leza juz od 10 lat i nie dosc, ze zaplacisz wiecej, to jeszcze wczesniej trzeba je bedzie wymieniac. Nie namawiam do niczego, sama musisz zdecydowac, czy chcesz ryzykowac. Na pewno nie kupowalabym duzych ilosci i systematycznie, bo wczesniej czy pozniej na pewno ktos by sie polapal, ale jak raz na 5 alt kupisz komplet strun, to mysle, ze ryzyko nie jest takie bardzo duze. Chyba, ze sumienie nie da ci spacuncertain
            Struny do wiolonczeli faktycznie sa kilka razy drozsze niz do skrzypiecuncertain
            • lilu.m Re: struny do wiolonczeli 27.01.12, 22:27
              tijgertje napisała:

> Masz rtacje z tym clem. Tyle, ze wlasnie ten sklep wysyla struny jako upominek
              > prywatny, na kopercie nie ma nazwy sklepu i zanizaja podana wartosc, o ile oczy
              > wiscie zgodzisz sie na wysylke bez ubezpiecenia.

Nie wiesz może czy trzeba jakoś specjalnie poprosić o wysyłkę jako prezent czy to standardowa procedura?

>Wychodzi blisko polowe taniej
              > niz w jakimkolwiek sklepie w Europie.

Znalazłąm jeszcze w tutaj www.thomann.de, w podobnej cenie, ale nie mam pojęcia co to za sklep?

>Chyba, ze sumienie nie da ci spacuncertain

Chyba dam radę wink
              • tijgertje Re: struny do wiolonczeli 28.01.12, 14:41
                Jak chcesz ubezpieczyc przesylke, to wtedy to trzeba specjalnie zaznaczyc i oplacic clo. Standardowo drobne rzeczy wysylaja wlasnie jako upoiminki.
                • lilu.m Re: struny do wiolonczeli 30.01.12, 22:34
                  Dziewczyny, dzięki. Zamówiłam dzisiaj, mam nadzieję że wszystko będzie OK.
    • malinowe_lody Re: struny do wiolonczeli 04.06.14, 12:34
      wygrzebałam ten wątek, ale minęło trochę czasu i może dziś możecie polecić w Polsce jakiś sklep ze strunami do wiolonczeli?. Mam kupić komplet, nie stać mnie na struny za 300,- w zwyż, ale jeśli na tych najtańczych nie da się grać, to może warto zainwestować? Córka teraz ma komplet ze szkoły i pewnie nie są drogie - brzmią ładnie prawdopodobnie są to presto cello. Z tych tańszych znalazłam jeszcze olympia. Z tego co widzę większość jest zrobionych z mieszanki nikiel chrom srebro na metalowym rdzeniu. Pewnie jakość zależy od tych elementów....
      • mama_dorota Re: struny do wiolonczeli 04.06.14, 19:21
        Jeśli sprawa nie jest bardzo pilna, to możesz odpilnowac promocję u Henglewskich. Kupowałam u nich bardzo dobre struny skrzypcowe za pół ceny. Promocje mają dość regularnie. Niestety, z dorosłymi juz nie tak często jak z dziecięcymi.
        • malinowe_lody Re: struny do wiolonczeli 05.06.14, 07:57
          dziękuję za informację. Zaglądam czasem na ich stronę., może akurat się uda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka