Dodaj do ulubionych

Klub polamanych

17.09.12, 12:32
Niniejszym otwieram klub polamanych. Czytalam, ze czesc Waszych to przeszla, moja wlasnie wczoraj dolaczyla do grona. Wieczorem upadek ze zjezdzalni, pogotowie i unieruchomienie (ale nie gips) na 4 tygodnie. Wiadomo, grac nie bedzie prawa. Co robicie w takich przypadkach ? A nauczyciele? Wlasnie zawiadomilam naszego (pierwsza lekcja pojutrze), ale zostawilam tylko wiadomosc, mowiac, ze ufam, ze znajdzie cos fajnego dla niej do roboty. Doskonalenie lewej? Dyktanda muzyczne? Solfez? Spiew? Jak to bylo u Was?
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Klub polamanych 17.09.12, 13:37
      ja dotychczas lamalam tylko palceuncertain wez pod uwage, ze 4 tygodnie szyny to nie 4 tygodnie wolnego od grania, bo kolejne 4 bedzie nadrabiac zaleglosci i wzmacniac (baaardzo powoli) reke. Sprobuj juz teraz dogadac sie z nauczycielem, zeby wybral malej program do grania glownie lewa reka (mniej jest, ale znalezc mozna), niech gra jedna reka, a z nauczycielem sie umowi raz na tydzien, zeby pograc razem, tzn ona lewa reka, nauczyciel prawa. W ten sposob oslcha sie z utworami i duzo latwiej bedzie jej nadrobic prawa reke. po zdjeciu szyny pilnuj, zeby grala 2-3 razy dziennie ale po kilka minut, niech nie forsuje, lepiej 2-3 minuty, niz raz pol godziny. na wszystkie pozostale zajecia niech chodzi, nawet jak pisac nie moze to sporo skorzysta. nie pisza chyba jeszcze po kilka stron, wiec mzesz nauczyciela poprosic, zeby malej przez ten miesiac prowadzil zeszyt (tzn nie dyktanda, ale jak zapisuja cos z teorii, cos do cwiczenia w domu itp, to mozesz z nia potem w domu przejzec). Spiewac spokojnie mozesmile im mniej nieobecjosci, tym lepiej. Fortepian jeszcze jest o tyle prosty, ze zawsze mozna grac jedna reka. Ja na wiosne rozwalilam palca (koziolkujac przez psa) i niestety wiolonczele musialam odlozyc na kilka miesiecy (palec juz nigdy nie wroci do idealnej formy).
    • zullka Re: Klub polamanych 17.09.12, 14:25
      Moja córka równiez gra na fortepianie- obecnie II klasa smile
      Za tydzien zdejmuja jej gisp z lewej reki- zlamany kciuk. Gips na 3 tyg. Przewrociła sie na rowerze.. Zrobiła to sobie ostatniego dnia wakacji, w niedziele. Zamiast na rozpoczęcie roku w szkole pojechala do szpitala na zakładanie gipsu.
      Bałam sie troche rozpoczecia roku w muzycznej, rekacji nauczyciela. ale naszczęscie na bojaźni se tylko skonczyło. Mielismy juz kilka lekcji z gisem, córka ciwczy jak narazie prawa. Co chwila młoda dostaje nowe utwory. z czego jest zadowolona, bo czyta nuty i dobrze gra z lekcji na lekcje. Nauczyciel wybiera dobrze nuty, takie zeby prawa grała jakas melodie. Myslę, że za tydzien bedzie problem z dogodnieniem prawej reki. bo nie dosc ze wakacje (granie lightowo), to jeszcze gips 3 tygodnie.
      Pozdrawiam,
      Zullka
      • mama_mak Re: Klub polamanych 17.09.12, 21:05
        No to powodzenia Zulka, czego i nam zycze, tym bardziej, z mala jest mala (6 lat i zerowka).
        Znalazlam jej utwor, gdzie melodie gra lewa, zawsze lubila lewa. Niestety mechanicznie wrecz pcha jej sie prawa do klawiatury i plakala. Ale jakze dzielnie nauczyla sie dzis wieczorem 1, taktow i to bez zadnego wysilku, naciskania, nawet podpowiadania;,ciekawe zjawisko !
        Czekam z niecierpliwoscia na lekce w srode.

Tijgertie, Ula nie ma gipsu, ma tylko taka zawieszke, jakby na temblaku, przyczepionym do szyi dookola. Rusza palcami bez problemu, nawet przegubem, no ale wiadomo, ze nie wolno jej ruszac reszty ramienia - uraz w gornej czesci ramienia, tuz nad zgieciem lokciowym. Choc za naszymi plecami sie posluguje ta lapa, np. nozyczkami tnie, albo nozem zdejmuje kluski z widelca wink Beziemy oczywiscie potem powoli sie przyzwyczajac.

Swoja droga, to nie ma tego zlego... to mi pozwala na przewartosciowanie priorytetow i, sila rzeczy, nienaciskanie na nia. Wiem tez, ze pewnie juz wszystkiego potem nie odrobi, ale nic to! Udlao mi sie zmienic nastawienie smile
    • kalimar76 Re: Klub polamanych 18.09.12, 11:32
      My jesteśmy po niedawnym złamaniu prawej ręki w nadgarstku. Na szczęście było to lekkie złamanie. Dwa tygodnie w gipsie. Teraz po ściągnięciu, przy mocniejszym lub dłuższym graniu Młoda narzeka na ból w okolicy złamania. Rozkładamy ćwiczenia.
      Na początku nauczycielka bardzo przeraziła się, ale z siłą wyższą się nie dyskutuje, wiec musiała poczekać cierpliwie na uwolnienie ręki.
      Życzę szybkiego powrotu do zdrowia smile.
      • mama_mak Re: Klub polamanych 18.09.12, 11:38
        Dzieki. Kurde, a my az 4 tygodnie !!!!
        • zullka Re: Klub polamanych 19.09.12, 09:40

Nie ma się czym martwić, 4 tygodnie nadrobi szybko, tym bardziej ze to I klasa, a córa ma juz jakiekolwiek pojecie o graniu, bo z tego co czytałam grala juz wczesniej.
          Moja poszła do I klasy zaczynając od zera smile brak pianina w domu... nie znala zapisu na pieciolinii smile no moze wiedziała jak wygląda nutka wink)
          będzie dobrze smile
          Pozdrawiam,
          Zullka
          • mama_mak dieta 19.09.12, 09:49
            Kurde, te male to dosc szybko zapominaja, w kazdym razie moja i tak jej odpuscilam juz rzeczy, ktore mniej ja bawily, przeciez nie moze pamietac wszystkich utworow, jakich sie w zyciu nauczyla! wink

A diete jakas stosowalyscie po tych zlamaniach ?
            • tijgertje Re: dieta 19.09.12, 10:06
              przy zlamaniach nie powinno sie jesc szczawianow: szpinaku, salaty itp, bo dosc znacznie opozniaja proces gojenia kosci. Magnez ulatwia przyswajanie i wchlanianie do kosci wapnia, wiec na upartego mozesz podawac jakis suplement, ale skonsutuj sie z lekarzem, jakie dawki beda odpowiednie.
              • mama_dorota Re: dieta 19.09.12, 11:17
                No i koniecznie unikać napojów typu cola...
            • zullka Re: dieta 19.09.12, 10:12
              Ha... moja córka po roku czasu pamięta dokonale pierwszy utwór jaki dostała od nauczyciela
              "wróbelek" smile)) resztę... khmmm.... pamięć ma bardzo dobrą ale krótka wink))

-------------
              Serdeczności,
              Zullka smile
              www.youtube.com/watch?v=6NBAFNtwLY4
        • zullka Re: Klub polamanych 19.09.12, 10:19
          a my 3 tygodnie gispu, ale na kontroli lekarz mnie zastrzelił zwolnieniem lekarskim do konca października z WFu uncertain córka niezadowlona, bo w zbijaka zaczeli grac ....
          zapomnialam sie spytac jak z tym palcem i paninem lekarza, jak mozna długo obciążac, kiiedy zacząc grac itp uncertain mam nadzieje, ze nie wyleci z głowy przy zdejmowaniu gipsu wink)

----------------------
          Serdecznosci,
          Zullka smile
      • tijgertje Re: Klub polamanych 19.09.12, 10:02
        no niestety, pozlamaniu jest szansa ze do konca zycia bedzie odczuwac bol np przy zmianach pogodyuncertain njawazniejsze to nie przeciazac reki przez jakis czas.
        • zullka Re: Klub polamanych 19.09.12, 10:15
          mam pytanie do Tijgertje jako doświadczonej muzycznie ze złamanym palcem smile
          po zdjęciu gipsu, jak radzisz ile czasu grać tym lewym kciukiem? smile))

-------------
          Serdeczności
          Zullka smile
          • tijgertje Re: Klub polamanych 19.09.12, 13:28
            Mysle, ze zalezy od zlamania. Zacznijcie po 5 minut i codziennie mozesz dokladac po 1-2 min, ale z miesiac nie gralabym wiecej niz 15 min. jednoczesnie, lepiej po 10 min ale kilka razy dziennie i jak dziecko bedzie mowic, ze czuje miejsce zlamania, to przestawac natychmiast i wrocic do czestszych, ale krotszych cwiczen. Zlamanie, nawet niewielkie regeneruje sie srednio 2-3 razy dluzej niz czas unieruchomienia, czasem nawet dluzej. Lekarz kumaty, ze tak dlugo wystawil zwolnienie z wf, bo wlasnie na nim nalatwiej o ponowna kontuzje i szanse zlamania w tym samym miejscu (albo tuz obok). sluchaj dziecka, jak bedzie sie skarzyc, to znaczy, ze trzeba zwolnic.
    • zullka Re: Klub polamanych 24.09.12, 10:53
      córce dzisiaj zdjeli gips smile dzwoni do mnie i mowi, że przy zdejmowaniu gipsu się pomylili... i jej rękę ucieli .... haaa... taki żarcik z jej strony wink)

Lekarz zalecił, zeby zaczeła grać lewa ręką za tydzien.
    • pepperann Re: Klub polamanych 16.07.15, 13:49
      Odnawiam stary wątek. Moja skrzypaczka 4 tygodnie gipsu, złamana kość promieniowa (ta między łokciem a dłonią). Wakacje popsute, a z graniem we wrześniu zobaczymy. Takie małe dzieci się rehabilituje? Będzie dobrze, prawda?
      • iwwik Re: Klub polamanych 28.07.15, 09:29
        Nie znam się na złamaniach ale na pewno będzie dobrze, jeszcze mała jest smile a która ręka? Dobry nauczyciel będzie umiał zadać ćwiczenia tylko dla zdrowej ręki, pamiętam że podobny problem pojawił się na jakimś suzukowym forum i nauczyciele byli tam bardzo kreatywni jeżeli chodzi o wymyślanie ćwiczeń dla zdrowej reki.
        • pepperann Re: Klub polamanych 31.07.15, 11:08
          Lewa ręka. Do szkoły już pójdzie bez gipsu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka