Dodaj do ulubionych

Fortepian czy flet poprzeczny?

17.06.13, 13:43
Witam,potrzebuje porady.Startujemy w tym roku do 1 klasy OSM i nie wiemy na jaki instrument sie zdecydowac.Corka od 4 roku zycia gra na pianinie,czyli juz 3 lata,chodzila do szkoly Yamacha.Gra bardzo ladnie,czyta nuty,rozpoznaje dzwieki i zagrane akordy itp.,chodzi dodatkowo na zajecia spiewu.Jestesmy w rozterce czy isc do szkoly muzycznej na fortepian,poniewaz umie grac i bedzie jej latwiej,czy tez wybrac flet poprzeczny,bo jej sie ten flet marzy. Nawet jezeli zacznie szkole na fortepianie,to planujemy chodzic na flet raz w tygodniu prywatnie. Wydaje mi sie,ze lepiej wybrac fortepian,bo duzo umie i bedzie jej latwiej w szkole,bo na flecie poprzecznym nigdy nie probowala grac i nie wie jak to jest. Na flecie prostym bardzo ladnie jej wychodzi granie,uczy sie sama z ksiazki i jest bardzo wytrwala w tej nauce. Potrafi dmuchac poł godziny zanim wyjdzie jej poprawnie zagrane "do".
Doradzcie,wobec tego fortepian czy flet?
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Fortepian czy flet poprzeczny? 17.06.13, 13:51
      Jak po yamaha, to lepiej niech idzie na flet. 3 lata grania na keyboardzie nie pomogą w grze na fortepianie. Słuchałam raz dwóch dziewczynek na jednym koncercie - jedna po 3 latach w yamaha, druga po 3 latach w SM. Różnica była ogromna, niestety na korzyść SM. Jak po 3 latach rozrywkowego grania poślesz córkę do SM, to raczej się zniechęci, bo to, co było przyjemnością i za co zbierała pochwały będzie prawdopodobnie z grubej rury krytykowane i lekceważone. Na flecie zacznie od zera i nikt jej nie będzie tych 3 lat wypominał, wręcz będą dobrą podbudową pod nowy etap nauki.
      • skarolina Re: Fortepian czy flet poprzeczny? 17.06.13, 14:33
        Podpisuję się w całości pod mamą_dorotą.
        • olka_krakow Re: Fortepian czy flet poprzeczny? 17.06.13, 21:59
          Ale ona grała w tej szkole Yamacha na fortepianie i pianinie elektronicznym,a nie na keybordzie. W domu tez grala na pianinie,brala dodatkowe lekcje gry na pianinie. Bierze udzial w konkursie mlodych kompozytorow.To jest granie na naprawde dobrym poziomie, co potwierdzili rowniez nauczyciele w OSM,do ktorej sie dostalismy. No i dalej nie wiem co wybrac...
          • agatjap Re: Fortepian czy flet poprzeczny? 18.06.13, 10:48
            Jeżeli córka na prawdę marzy o flecie, to niech idzie na flet. Flet poprzeczny nie jest trudnym instrumentem, no może na początku trzeba się nauczyć wydobywać ładny dźwięk. Córce będzie łatwiej, bo zna nutki, również z koordynacją palców nie powinna mieć problemów, gdyż gra na pianinie. W szkole muzycznej tylko na początku może będzie jej łatwiej na fortepianie. W późniejszych klasach i tak czeka ją dużo pracy. Ja bym pozostawiła wybór dziecku, a drugi instrument kontynuowałabym prywatnie.
            • mama_dorota Re: Fortepian czy flet poprzeczny? 18.06.13, 11:17
              Pozostawienie wyboru dziecku to podstawa.
              • mamapodziomka Re: Fortepian czy flet poprzeczny? 18.06.13, 12:30
                Koniecznie pozwol jej grac na tym o czym marzy. Moja corka zaczela od pianina, ale dosc czesto mowila o skrzypcach (wtedy jako o drugim instrumencie). Bardzo przeciagnelam te decyzje, bo nie chcialam sie denerwowac jeszcze drugim instrumentem, w koncu uleglam. Mloda przestala praktycznie grac na pianinie (czasem sobie pobrzdeka), skrzypce okazaly sie tym wlasciwym instrumentem, ale teraz gra na nich dopiero od poltora roku i to sie msci w wielu przypadkach (konkursy, przesluchania - nie dostala sie do orkiestry, przynajmniej na razie), bo konkuruje z dziecmi, ktore graja od czwartego roku zycia.
          • mama_mak kompozytorzy 18.06.13, 16:06
            Olka, czy mozesz mi powiedziec cos wieciej o tych ko,kursach mlodych kompozytorow ?
            • olka_krakow Re: kompozytorzy, do mama mac 24.06.13, 15:19
              Bierzemy udzial w takim konkursie po raz pierwszy i to jest konkurs wewnetrzny Yamachy, JOC - Junior Original Concert.

Jest jeszcze Konkurs Młodych Kompozytorów im. Tadeusza Bairda, tam co roku jest wymog jaki utwor nalezy skomponowac i na jaki instrument, poczytaj w necie.

Jest jeszcze konkurs mlodych kompozytorow Panufnika, ale dopiero sie o nim dowiedzialam i jeszcze nie zajrzalam jakie tam sa warunki.

Wszystkim dziekuje za odpowiedzi.
              • kulju Kompozytorzy 25.06.13, 05:28
                Te konkursy (procz Waszego wewnetrznego) to raczej nie dla dzieci crying Nawet moj kompozer mialby problem z skomponowaniem na akordeon!!! i wiolonczele jednoczesnie wink
                Panufnik tez odpada - dzieciaki nie maja szans. A szkoda, moglby ktos pomyslec o czyms prostszym.
                Pozdr,
                Magda
          • pitekeye Re: Fortepian czy flet poprzeczny? 24.06.13, 13:38
            Kiedy zapisywałem swojego syna do szkoły muzycznej jeden z nauczycieli, pan Tomasz, zapytał się mnie, czy mój syn rzeczywiście chce grać na gitarze i czy to nie jest czasami moje niespełnione marzenie. Zdziwiłem się, ale nauczyciel wyjasnił, że rodzice bardzo często pakuja dzieci na zajęcia, na które sami chcieli chodzić. Mój syn sam mnie namawiał na to, więc się zgodziłem. Mądry koleś i wyglądał zupełnie jak
            Mariusz Błaszczak tongue_out Ale wracając do tematu. Nie zmuszajcie swoich pociech do czewgoś, czego nie czują. A jeżeli się znudzi, nie zmuszajcie ich do kontynuowania zajęć. Wyjaśnijcie im, że jeżeli nie chcą, ni muszą, ale czasami miewa się kryzys i chce się wszystko rzucić, ale to mija. Zaproponujcie im, żeby powalczyli jeszzce trochę.
            • mama_dorota Re: Fortepian czy flet poprzeczny? 24.06.13, 14:00
              Dzięki za radę. Tak tutaj właśnie do tego podchodzimy, przynajmniej w większości smile.

Witamy na forum smile.
            • mama_mak tu nie miejsce na polityke ? 24.06.13, 15:58
              Co to za jakies wtrety polityczne ?! Idz prosze propagowac swoje idee na forum do tego przeznaczonym.

sad
          • pitekeye Re: Fortepian czy flet poprzeczny? 02.07.13, 09:35
            Kiedy zapisywałem swojego syna do szkoły muzycznej jeden z nauczycieli, pan Tomasz, zapytał się mnie, czy mój syn rzeczywiście chce grać na gitarze i czy to nie jest czasami moje niespełnione marzenie. Zdziwiłem się, ale nauczyciel wyjasnił, że rodzice bardzo często pakuja dzieci na zajęcia, na które sami chcieli chodzić. Mój syn sam mnie namawiał na to, więc się zgodziłem. Mądry koleś i wyglądał zupełnie jak Mariusz Błaszczak tongue_out Ale wracając do tematu. Nie zmuszajcie swoich pociech do czewgoś, czego nie czują. A jeżeli się znudzi, nie zmuszajcie ich do kontynuowania zajęć. Wyjaśnijcie im, że jeżeli nie chcą, ni muszą, ale czasami miewa się kryzys i chce się wszystko rzucić, ale to mija. Zaproponujcie im, żeby powalczyli jeszzce trochę.
    • beatulek Re: Fortepian czy flet poprzeczny? 18.06.13, 12:56
      Posłuchałabym dziecka.
      • agatjap Re: Fortepian czy flet poprzeczny? 19.06.13, 10:19
        Trzeba by jeszcze ocenić, na ile ten flet jest marzeniem, a na ile chwilową zachcianką, odskocznią od fortepianu, jako coś nowego... Moja córka po dwóch latach nauki na pianinie miała ochotę na skrzypce...Wiadomo, dzieci lubią nowości, ale wszystkiego się nie da. Obserwowałam, rozmawiałam - po jakimś stwierdziła, ze jednak pianino i nic innego smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka