02.07.13, 19:21

Witam.
Moja córka dostała sie do SM I st do klasy fortepianu.
No i - potrzebuję zakupić pianino.
Ponieważ nie jesteśmy rodziną muzyczną, nie mam żdango doświadczenia.
Bardzo proszę i jakieś wskazówki przy wyborze - nadmieniam, że ze względów finasowych w grę wchodzi jedynie używane - ma służyć do nauki.
A może ktoś ma pianino, któte juz mu nie jest potrzebne ? (jestem z Gdańska).
Dziekuję za każdy wpis.
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: pianio 02.07.13, 20:00
      Ja ostatnio kupowałam skrzypce dla córki. Ponieważ znam się na tym tylko troszkę, czyli tyle co przeczytałam, to musiałam zdać się na nauczycielkę i lutnika. Na twoim miejscu nie szukałabym okazji na własną rękę, tylko poszła do salonu i tam się dowiedziała. Oni na pewno mają doświadczenie z uczniami, wiedzą jaki instrument będzie dla was najlepszy i nie bój się, że wcisną ci byle co. Będą się obawiali zepsuć swój wizerunek w szkole. Takie pianino powinno być w dobrym stanie, nie będzie problemu z transportem i strojeniem na miejscu, powinien być też jakiś wybór w danym przedziale cenowym. No i na twoim miejscu oczekiwałabym jakieś gwarancji np. na rok.
      • anula-p Re: pianio 02.07.13, 21:48
        Z nauczycielem - zajęcia od września i pewnie się wtedy dowiem kto jest nauczycielem.
        Właśnie szukałm takich salonów w Trójmieście z uzywanymi pianinami - no i jeden zanalzała. Pewnie się tam wybiorę.
        • mama_dorota Re: pianio 02.07.13, 22:42
          Ja musiałam to omówić z nauczycielem, bo córka gra na skrzypcach. Wydaje mi się, że w przypadku pianina nauczyciele wymagają, aby było akustyczne i nastrojone, niektóre szkoły dopuszczają cyfrowe yamahy, widać twoja nie. Ze skrzypcami jest trochę inaczej.
    • olga727 Re: pianio 02.07.13, 20:51
      anula-p napisała:

>
      > Witam.
      > Moja córka dostała sie do SM I st do klasy fortepianu.
      > No i - potrzebuję zakupić pianino.
      > Ponieważ nie jesteśmy rodziną muzyczną, nie mam żdango doświadczenia.
      > Bardzo proszę i jakieś wskazówki przy wyborze - nadmieniam, że ze względów fina
      > sowych w grę wchodzi jedynie używane - ma służyć do nauki.
      > A może ktoś ma pianino, któte juz mu nie jest potrzebne ? (jestem z Gdańska).
      > Dziekuję za każdy wpis.

A to musi być akustyczne,czy może być cyfrowe ?
      • anula-p Re: pianio 02.07.13, 21:46
        Na listach przyjetych wisu wymóg że akustyczne
    • apax Re: pianio 03.07.13, 08:23
      Cześć, do jakiej szkoły dostała się Twoja córcia? Moja chyba pójdzie na Orunię i też szukam pianinasmile. W domu mamy keyboard , ale oczywiscie sie nie nadaje. Mała zaparła się na akustyczne i ze względów cenowych rozglądam się za używanym.
      Daj znać jakie masz doswiadczenia dotychczaowe, pozdrawiam
      • mama_mak Re: pianio 03.07.13, 09:49
        Przejedzcie sie do sklepu na Heweliusza (chyba Harmonia sie nazywa), jesli nawet nie sprzedaja tam uzywanych, to moze Was pokieruja, albo wisza tam tez rozne ulotki. Mi tam zakupiono pianino, fakt ze nowe i prawie 30 lat temu, ale do dzis gra na nim moja corka, u dziadkow. Poza tym jest taki adres
        www.antykwariatnutowy.pl/webpage/kontakt.html
        to jest na Zaspie w Gdansku, to bardzo mila pani, kt. coprawda nuty sprzedaje, ale moze i bedzie w stanie znac jakis adres, pod ktorym pianino ktos bedzie chcial odsprzedac, ta kobieta to skarbnica wiedzy, znam ja od lat. No i nuty ma rozne bardzo fajne i ksiakzi i niedrogo. Powodzenia !
        Aha, a szkola zamknieta? Bo po szkolach czesto tego typu ogloszenia wisza.
        • franianiania Re: pianio 03.07.13, 10:16
          w naszej szkole , jest tablica ogłoszeń na której jest mnóstwo ogłoszeń-przewaznie SPRZEDAM pianino,akordeon, skrzypce..., zapytaj może i u was coś takiego jest.
        • mama_dorota Re: pianio 03.07.13, 10:18
          Pisząc o salonie miałam na myśli to, że kupuje się w nich także używane instrumenty. Myślę, że mało kto kupuje rozpoczynającemu dziecku nowe pianino za kilkanaście tysięcy.
          Zobacz: www.nordpiano.pl/index.php?sub=oferta
    • beatulek Re: pianio 03.07.13, 13:08
      Nie wiem jak w Gdańsku ale w Gdyni w szkole na Biskupa Dominika na tablicy ogłoszeń jest sporo ofert sprzedaży pianina. Często są to instrumenty po przeglądzie szkolnego stroiciela.

Co do cyfrowych mam w domy dobre cyfrowe pianino Yamaha Clavinova i uwierz mi NIE NADAJE SIĘ DLA DZIECKA Z KLASY FORTEPIANU. Czasami gram dzieciom jako akompaniator w szkole i w domu - mimo iż moje ma ważone klawisze jest duża różnica w klawiaturze.
      • anula-p Re: pianio 03.07.13, 13:45
        Moja się dostała do szkoły na Dmowskiego.
        I faktycznie, macie rację, podejdę tam i się popytam.
        Poza tym dziękuje za wszysytkie namiary - na pewno z nich skorzystam.
        A czy faktycznie trzeba mieć to pianino już na 1 września? Jak to jest w praktyce (w domu jest kayboard)
        • mama_dorota Re: pianio 03.07.13, 14:09
          Jak na 1 września nie będzie akustyka, to świat się nie zawali. Przygotujesz pieniądze, zapytasz nauczyciela i będzie dobrze. Na skrzypcach dzieci przychodzą do szkoły nie mając instrumentu i nauczyciel dopiero go organizuje, bo to on określa wielkość instrumentu, który jest potrzebny. Początki to raczej zapoznanie z nauczycielem i nauka nut, niż samo granie.
        • olga727 Re: pianio 03.07.13, 15:27
          anula-p napisała:

> Moja się dostała do szkoły na Dmowskiego.
          > I faktycznie, macie rację, podejdę tam i się popytam.
          > Poza tym dziękuje za wszysytkie namiary - na pewno z nich skorzystam.
          > A czy faktycznie trzeba mieć to pianino już na 1 września? Jak to jest w prakty
          > ce (w domu jest kayboard)

Fakt,córka uczy się prywatnie,ale my mamy dla niej takie coś: www.Elpiano.pl model DPS 1200

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka