Dodaj do ulubionych

Trąbka dla dziecka

03.12.13, 16:15
Cześć smile
Moja córka właśnie napisała list do Mikołaja - na liście prezentów widnieje trąbka (z zastrzeżeniem, żeby jakoś grała, nie zabawka).

Czy są jakieś trąbki, z których sześciolatek wydobędzie dźwięk nie nabawiając się przy tym rozedmy płuc i nie tracąc przytomności?
Z tego co wiem, małe dzieci nie uczą się grać na trąbce, ale może są jakieś wersje mini trąbek dla nich?

Będę wdzięczna za pomysły.
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Trąbka dla dziecka 03.12.13, 20:52
      W szkole mojego syna od 1 klasy można uczyć się grać na trąbce, waltorni i puzonie, czyli od wieku 6-7 lat. Są mniejsze i lżejsze waltornie, trąbki też. Nie wiem jak to jest z puzonami.

Najczęstszą przyczyną rozedmy płuc to papierosy i pył, drugą to niedobór alfa-antytrypsyny, a o graniu na instrumentach dętych i rozedmie płuc nie piszą:
      www.rozedmapluc.pl/przyczyny.php
      Myślę, że gdyby kupować córce trąbkę, to warto od razu rozejrzeć się za nauczycielem.
      A ten filmik podesłała mi kiedyś mama-dorota
      www.youtube.com/watch?v=ASB6hFUat4g
      Ta pani zaczynała grać na trąbce w wieku 7 lat, jeśli dobrze pamiętam.
      • iwwik Re: Trąbka dla dziecka 03.12.13, 22:31
        Świetne jest to nagranie smile w temacie się nie wypowiem, ale zdumiewa mnie jak można tyle dźwięków na trąbce wygrać, skoro jak dobrze kojarzę ona ma chyba tylko 3 guziki (przyciski czy jak się to profesjonalnie nazywa...).
        • mama_dorota Re: Trąbka dla dziecka 06.12.13, 10:03
          Wydobywa się wydechem c, g, c2, e2 i wyżej, a wentylami tylko obniża odpowiednio o 1,1/2 i 1i1/2 tonu. W ten sposób uzyskuje się wszystkie potrzebne dźwięki.

Zdaniem nauczyciela mojego syna ta obawa o rozdemę płuc to jakieś przesądy. Bardziej na zdrowie może zaszkodziś śpiewanie. Przy trąbce na początku najtrudniej jest wargom. Swędzą, muszą się przyzwyczaić do takiej pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka