Dodaj do ulubionych

akompaniament

28.04.15, 19:04
Jak u Waszych dzieci? U nas skrzypce, więc teoretycznie 15 na tydzień, ale w praktyce rzadko i krótko, a egzamin coraz bliżej. A może nie jest taki ważny i ma się odbywać kiedy trzeba, bo tak mówi pani od akompaniamentu?
Obserwuj wątek
    • pepperann Re: akompaniament 29.04.15, 09:20
      Nie wiedziałam nawet, że jest jakiś przepis o ilości akompaniamentu. GDzie można znaleźć takie normy?

Moja córka jest na skrzypcach w 1 klasie. Miała kilka lekcji z akompaniamentem przed każdym występem (miała od września 5 takowych; oczywście plus same występy, w których brała udział akompaniatorka). Trudno mi policzyć, ile to wypadało średnio, bo np. od połowy marca do wczoraj akompaniamentu wcale nie miała, a wczoraj - tak, i teraz pewnie będzie miała sporo, bo egzamin w maju i do konkursu w czerwcu się przygoowuje. Nie mam poczucia, żeby było tego za mało, ale być może to jeszcze bardzo wczesny etap i wymagania nieduże
      • solaris31 Re: akompaniament 29.04.15, 11:24
        Nie wiedziałam nawet, że jest jakiś przepis o ilości akompaniamentu. GDzie możn
        > a znaleźć takie normy?

oczywiście, że są wink w chwili obecnej zdaje się jest to od 15 do 45 minut tygodniowo. zwykle szkoły dają jak najmniej, żeby oszczędzać na wynagrodzeniach.

moja córka jest w klasie 4, i nie miała jeszcze zajęć z akompaniatorem, co uważam za skandal. o ile w klasach 1- 3 jestem to w stanie zrozumieć, to teraz już bez przesady.
        • duchna Re: akompaniament 29.04.15, 11:45
          w szkole popołudniowej, ale też w osm jest 15 min na tydzień i tak są rozliczni nauczyciele czyli 3 uczniów to 1 godzina lekcyjna. Tak sprawę reguluje statut szkoły, w którym jest o akompaniamencie mowa. Przynajmniej u nas tak jest. Inna sprawa czy te lekcje się odbywają.
          • tinaga Re: akompaniament 29.04.15, 15:19
            U nas podobnie, bardzo mało tego mamy. Nasz akompaniator zabiegany. Przed konkursem 2 razy grała z akompaniatorem, ale może w starszych klasach będzie miała więcej.
    • pepperann Re: akompaniament 30.04.15, 09:42
      O, no to widzę, że u nas to bardzo przyzwoicie wygląda. Nie wiem, czy jest ściśle wyrobiona norma 15 minut tygodniowo, ale coś koło tego rzeczywiście.
    • makoc Re: akompaniament 03.05.15, 21:07
      u nas 4 klasa, 15 min tygodniowo. W poprzednich klasach tez był regularnie. Tylko w 1 klasie sporadycznie, tylko po kilka razy przed wystepami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka