papiera4a3 17.05.13, 14:14 Czym kierujecie się wybierając pióro do klasy pierwszej dla dziecka? Jakich firm szukacie? Proszę o opinę rodziców i nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagabaga92 Re: pióro dla pierwszoklasisty 17.05.13, 14:42 Czym kierujecie się wybierając pióro do klasy pierwszej dla dziecka? ceną, bo trochę tych piór zostaje zużytych. Ostatnio kupiłam dla 2-klasisty pióro BIC "wymuszające" prawidłowe trzymanie. Od mojego syna i tak pióro nie wymusiło prwidłowego trzymania, ale ogólnie jest bardzo ok (ładnie, cienko pisze, nie leje). Moge polecić z czystym sumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kubona Re: pióro dla pierwszoklasisty 17.05.13, 16:22 obecnie ceną. w ciagu prawie dwóch lat nauki kupiłam tych piór chyba z 10. mieliśmy wszystkie poza watermanem. każde pióro jest dobre dopóki nie spadnie na ziemię. najlepiej dopasować w sklepie do ręki. jedno dziecko będzie wolało lekkie i chude, drugie grube i cięzkie Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: pióro dla pierwszoklasisty 17.05.13, 21:11 Próbowaliście piór inoxcrom? Seria lekka, plastikowa ze zwierzątkami jest b. wytrzymała (a przy tym naprawdę fajne są te zwierzątka), metalowe pióra są cięższe ale też bardzo dobre. Wytrzymują nawet leworęcznych użytkowników Odpowiedz Link Zgłoś
kubona Re: pióro dla pierwszoklasisty 17.05.13, 21:16 w rękach mojego syna nawet stal mięknie. zazwyczaj wygina się stalówka przy upadku. na to nic nie poradzę, poza nowym piórem. inoxcroma też mielismy Odpowiedz Link Zgłoś
annes67 Re: pióro dla pierwszoklasisty 17.05.13, 22:57 tak, z piórem jak z klawiaturą... tanie nie są złe, serio. i ile tego nagubi i napsuje, szkoda zachodu. ( drugi rok SP) Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: pióro dla pierwszoklasisty 17.05.13, 23:00 we wszystkich pierwszych klasach z ktorymi mialam do czynienia zawsze na poczatku byl olowek - czesto przez cala pierwsza klase albo i dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: pióro dla pierwszoklasisty 18.05.13, 09:26 mysz1978 napisała: > we wszystkich pierwszych klasach z ktorymi mialam do czynienia zawsze na poczat > ku byl olowek - czesto przez cala pierwsza klase albo i dluzej. U nas do końca pierwszego semestru pierwszej klasy,obowiązywał ołówek-a potem, w zależności od tego jak dziecku szło pisanie-wych. pozwalała pisać czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: pióro dla pierwszoklasisty 17.05.13, 21:53 papiera4a3 napisał(a): > Czym kierujecie się wybierając pióro do klasy pierwszej dla dziecka? Jakich fir > m szukacie? Pod koniec pierwszej klasy (czyli rok temu),kupiłam córce tanie pióro dla sprawdzenia jak sobie z takim "sprzętem" poradzi - poradziła sobie z nim,do czasu aż koleżanka ( nie wprawiona w tym),rozwaliła stalówkę Kupiliśmy następne tanie z papierniczego,żadne firmowe-tylko zwykłe Pisze nim do teraz,nie plami rąk,nie cieknie i jest na naboje standardowej wielkości. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: pióro dla pierwszoklasisty 17.05.13, 22:21 Najpierw się zorientuj, czy nauczycielka wymaga/pozwala na pióro. U nas na początku tylko ołówek, potem długopisy. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: pióro dla pierwszoklasisty 18.05.13, 06:19 No kurczę na początku tak, ale przecież już kończymy pierwszą klasę. Ja jak poprzedniczki kupiłam najtańsze, tzn akurat w Realu była przecena BIC i za 5zł mam całkiem dobre pióro. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: pióro dla pierwszoklasisty 18.05.13, 11:14 jagodasoft2 napisała: > No kurczę na początku tak, ale przecież już kończymy pierwszą klasę. "Wy" może tak, a skąd wiesz, że autorka wątku nie przygotowuje się do kupienia wyprawki dla przyszłorocznej pierwszoklasistki? Odpowiedz Link Zgłoś
klara_02004 [...] 18.05.13, 08:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
alpha_beata tylko ołówek 18.05.13, 12:21 W pierwszej klasie pisze się tylko i wyłącznie ołówkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tusia-mama-jasia Re: tylko ołówek 18.05.13, 13:00 Niekoniecznie. Na początku pisze się ołówkiem, potem w zależności od postępów w pisaniu dzieci stopniowo dostawały wymarzony wpis w zeszycie: "Ładne pismo, możesz już pisać piórem" A przy wyborze kluczowa jest wygoda dziecka - oglądaliśmy różne przy kompletowaniu wyprawki, ale syn uznał większość za zbyt grube i ciężkie, wybrał zwykłego małego plastikowego "Pelikana" i pisze nim do dzisiaj /od stycznia, bo wtedy pierwsza trójka szczęśliwców dostąpiła zaszczytu zamiany ołówka na pióro / Odpowiedz Link Zgłoś
julka-4 Re: tylko ołówek 18.05.13, 13:12 U nas dzieciaki od pażdziernika piszą piórem-moja ma My Pena z Herlitza -od początku roku wytrzymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
beautywomen Re: tylko ołówek 18.05.13, 14:58 U mnie również króluje my pen herlitz już drugi rok. Odpowiedz Link Zgłoś
kubona Re: tylko ołówek 18.05.13, 15:45 u nas od początku pisały piórem. tylko i wyłącznie Odpowiedz Link Zgłoś
wiola_wd Re: pióro dla pierwszoklasisty 20.05.13, 11:25 na początku pierwszej klasy u nas był wyłącznie ołówek, jakoś od listopada albo grudnia pióro - mamy Herlitza, jest bardzo fajne, jak na razie trzyma się dzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: pióro dla pierwszoklasisty 20.05.13, 21:22 Poczekaj na informacje od nauczycielki - niektóre na początek zalecają ołówki. U nas ogromnie sprawdziło się wymazywalne pióro Pilot, bo można mazać bez końca i pisać na zmazanej powierzchni tym samym pisakiem (atrament reaguje na temperaturę). Odpowiedz Link Zgłoś