deela 04.01.10, 22:50 podejrzewam niskoroslosc kurcze boje sie ze cos wykryje boje sie ze nic nie wykryje a ja ciagle bede sie zastana co chodzi 3 lata - waga 13,2 kg (w ciagu m-ca podskoczyl o kg!!!!!) wzrost 93 cm :| Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilou75 Re: jutro do endokrynologa 05.01.10, 02:43 daj znać jak po wizycie mój niejadek trzylatek: waga 12,9 kg, wzrost tylko 90 cm. ostatnia konsultacja endokrynologiczna - w listopadzie, wynik konsultacji - 3 centyl (trzyma się tego 3 centyla od pół roku, wcześniej był pod siatką centylową zarówno jeśli chodzi o wzrost jak i wagę)...a skoro ten 3 centyl to nisko no ale już norma, brak wskazań do dalszej diagnostyki, kontrola za pół roku w poradni... pozdrawiam trzymam kciuki za dobrą diagnostykę Odpowiedz Link
slonko1335 Re: jutro do endokrynologa 05.01.10, 09:11 Deela ja Ci kiedyś pisałam o mojej córce, nie wiem czy pamiętasz. Co już badałaś? Moja krótko przed trzecimi urodzinami ważyła 10 kg, wzrost dużo niższy miała, już nie pamiętam dokładnie a nie chce mi się szukać książeczki ale coś ok. 83 cm. Jak ją w końcu porządnie zdiagnozowano i zaczęto leczyć to w dwa miesiące 6 cm urosła...W tej chwili tez jest pod opieką poradni zaburzeń wzrostu bo jest zaraz pod siatka centylową ale nie tak dramatycznie jak rok temu, więc póki co ją obserwują tylko, bo lekarka stwierdziła, że przyrost o ponad 10 cm w ciągu roku jest świetny, więc nie będą jej męczyć na razie... Trzymam kciuki, mnie wiem właściwie za co bo tak jak piszesz i ja się modliłam, żeby u mojego dziecka coś znaleźli i żebyśmy wreszcie mogli zacząć to leczyć, njagorsze co może być to ta niewiedza.... Odpowiedz Link
deela Re: jutro do endokrynologa 05.01.10, 20:17 lilou moj na trzy lata mial 92 cm i 12100 wagi wiec jeszcze mniej niz twoj teraz ma 3 lata i 3 m-ce slonko pamitam ze tez masz drobnice, a powiedz co u twojej mlodej wykryli? przyjela nas \bardzo mila pani doktor Wojcik (w dziekanowie lesnym) obejrzala, zmierzyla (92,5 cm) zwazyla (13200) sprawdzila czy nie ma wola obejrzala siatki i zrobila porzadny wywiad, mlody ze wzrostem jest miedzy 3 a 10 centylem i ze od zawsze tak szedl i ze to prawdopodobnie genetyczne (ja tez taka bylam, mala i jadlam jak wrobel - ponoc wykanczalam moja mame) ale mowi zeby dziecko dalej obserwowac i przyjsc za pol roku pierwszy raz niepoczulam sie zlekcewazona! aha tarczyca wykluczona bo TSH FT3 i FT4 zrobilam juz wczesniej no i niby ok ale mlody od m-ca je, w koncu przybral caly kg w m-c! jezu zeby tylko tak zostalo... Odpowiedz Link
slonko1335 Re: jutro do endokrynologa 06.01.10, 08:39 Moja zarówno ze wzrostem jak i wagą zawsze była poniżej trzeciego centyla, teraz jest pod samą siatką bo wcześniej przepaść była. Robiliśmy dziesiątki badań i wszystkie były w normie aż trafiliśmy do gastrologa... Gastrolog ręce załamała jak ją zobaczyła i zajrzała do książeczki żeby zobaczyć jak przybierała i rosła. My z mężem też jesteśmy drobni i niewysocy - lekarka jednak sprawdzała nasz wzrost na siatkach centylowych dla dorosłych i powiedziała, że dziecko powinno wypadać tak jak rodzice i nie można wszystkiego na nich zwalać, bo oczywiśćie to główna śpiewka lekarzy od zawsze: "pani drobna, mąz drobny to czego pani od dziecka chce". Oboje z mężem jesteśmy na 25 centylu i tak też Alka być powinna, na 10 jeszcze byłoby ok ale 3 i poniżej jest według naszej gastrolog już nie do przyjęcia i wskazuje na zaburzenia, no i się nie pomyliła. Alce zdiagnozowano na podstawie gastroskopii refluks pokarmowy (nigdy nie ulewała) i rozległe zapalenie przełyku - dlatego nie jadła bo ją bolało, lamblie(badanie kału) i alergię szerokopokarmową (testy). Odpowiedz Link
deela Re: jutro do endokrynologa 06.01.10, 13:24 ech to nie to Julek byl juz u gastroenterologa i dietetyka ktorzy nic nie stwierdzili mial tez USG jamy brzusznej - wszystko OK Odpowiedz Link
deela Re: jutro do endokrynologa 06.01.10, 14:02 a to: "przyjela nas \bardzo mila pani doktor Wojcik (w dziekanowie lesnym) obejrzala, zmierzyla (92,5 cm) zwazyla (13200) sprawdzila czy nie ma wola obejrzala siatki i zrobila porzadny wywiad, mlody ze wzrostem jest miedzy 3 a 10 centylem i ze od zawsze tak szedl i ze to prawdopodobnie genetyczne (ja tez taka bylam, mala i jadlam jak wrobel - ponoc wykanczalam moja mame) ale mowi zeby dziecko dalej obserwowac i przyjsc za pol roku pierwszy raz niepoczulam sie zlekcewazona! aha tarczyca wykluczona bo TSH FT3 i FT4 zrobilam juz wczesniej no i niby ok ale mlody od m-ca je, w koncu przybral caly kg w m-c! jezu zeby tylko tak zostalo..." Odpowiedz Link
slonko1335 Re: jutro do endokrynologa 06.01.10, 17:58 a nie wiedziałam, że to o endokrynologu do którego się wybierałaś:) Odpowiedz Link
misiaczekmoj Re: jutro do endokrynologa 07.07.10, 16:29 hej . co slychac?jak coreczka sie rozwija?czytalam pewien artykul i remedy na niskoroslosc, juz kiedys Ci podalam jeden produkt ale ten wydaje sie tani i latwy do administracji , moze warto sprobowac.... Odpowiedz Link