Dodaj do ulubionych

Celiakia - pytania

29.03.10, 10:01
Dziewczyny mam kilka pytań w związku z tym schorzeniem:

- Czy same na to wpadłyście czy lekarz podejrzewał u Waszego dziecka?

- Jakie badania są zalecane na zdiagnozowanie i czy potrzebne jest
na to skierowanie od pediatry?

- Jaki jest koszt takich badań?
Będę wdzięczna za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • deela Re: Celiakia - pytania 30.03.10, 00:17
      - zrobilam hurtem robale i grzyby
      - nie wiem, ja robilam prywatnie
      - za lamblie, cos tam jeszcze - nie pamietam i celiaklie zaplacilam 100 zl
    • felidaex Re: Celiakia - pytania 30.03.10, 10:57
      Celiakia to "alergia" na gluten zawarty w zbożach i zwiazany z tym zespół złego wchłaniania- spowodowany zniszczeniem kosmków jelitowych. Jeśli masz jakieś podejrzenia - czyli słabe przybieranie na wadze mimo dużego apetytu, podejrzane kupy- czyli luźniejsze, tłuszczowe i bardzo cuchnące- możesz zrobić badanie kupy na stopień strawienia- badanie chyba nie jest drogie. Z tym że możesz mieć problemy z interpretacja wyniku- jeśli badanie kupy wykaże złe trawienie- będzie trzeba zrobić specjalistyczne badania- na przeciwciała endomysialne i ew wycinek z jelita- ale to juz raczej na oddziale szpitalnym.
      Masz jakieś podejrzenia że to celiakia?
      • madziaihania Re: Celiakia - pytania 17.07.10, 17:13
        Podbijam temat.
        Ja do tej pory walczyłam z niejadztwem córki. Młoda mogła przeżyć cały dzień na
        30ml mleka i w ogóle nie upominała się o jedzenie. Tak było odkąd skończyła 3,5
        mca do ok. 10,5-11 mca. Od półtora miesiąca córka je przyzwoicie bez żadnych
        wspomagaczy, lecz chudnie albo waga stoi w miejscu. Nie pomaga olej z pestek
        winogron, fantomalt i zagęszczanie mleka i owoców kleikiem. Nie wiem co się
        dzieje :( Nie potrafię stwierdzić czy wzrost poszedł w górę, bo teraz Hania
        rosła po ok. 1cm miesięcznie, więc po 1,5 mca trudno to zmierzyć :-/ Co do
        rozwoju ruchowego i intelektualnego to mam kilka zastrzeżeń. Hania mówi tylko
        mama, ama, nie ma. Słabo także z chodzeniem, ledwo robi kroczek jak się czegos
        trzyma, bez trzymanki w ogóle nie ruszy, od razu siada. Raczkowac nauczyła się
        jak skończyła 10.5 mca, a pełzała od 8 mca. Trochę późno to wszystko :-/ Od dziś
        stosujemy dietę bezglutenową z nadzieją, że to gluten był przyczyną tego wahania
        się wagi. Jak sobie pomyślę, że w żłobku panie znowu będą przewracać oczami, że
        muszą pilnować, by do Hani zupki nie dostała się kasza manna, ze słodyczy mogą
        dać małej tylko chrupki kukurydziane, a na śniadanie kaszka ryżowa lub sinlac,
        to mam dosyć. Nie mam szansy na wiarygodne badania z krwi, bo Hania ma bardzo
        niskie IgS i IgG, więc badania tTg wyjdą fałszywie ujemne. Szpital i pobieranie
        wycinka mi się nie uśmiecha, dlatego wolałabym najpierw spróbować czy da coś
        dieta BG.

Ma któraś z was doświadzenia z dietą bezglutenową ? Pomogła u was ? Proszę i
        będę wdzięczna za wszystkie rady i wskazówki.
        • pavcina Re: Celiakia - pytania 18.07.10, 12:19
          hej! Mój synek jest trochę starszy - ma prawie 2 lata ale obecnie
          jest na scisłej diecie. Nie je białka mleka (dosłownie żadnego -
          nawet modyfikowanego), białka jaj, glutenu bo nie może i mięsa bo
          nie chce. ostatnie ważenie miał w czerwcu (22,5 m-ca) ważył 9500 i
          to był sukces. Urodził się w terminie z wagą 2660 i nigdy nie dobił
          do 3 centyla ale uznany został przez lekarzy za okaz zdrowia ( do
          tej pory nigdy nie chorował). Karmiłam go piersią przez 16 m-cy i
          mimo , że przybierał bardzo mizernie (były m-ce że wcale) wszystko
          było ok. Po odstawieniu zaczął pięknie jeść i zaczął się dramat.
          Chudł, chudł i chudł, żle spał. W wieku 20,5 m-ca ważył 9000. Robił
          olbrzymie, cuchnące, lejące kupy ale 1 dziennie. Zrobiliśmy badania
          na celiakie ale na wynik czekaliśmy 3 tyg. w tym czasie
          wprowadziliśmy ścisła diete. W sumie jadł tylko sinlak, ziemniaki,
          ryż, jabłuszka ze słoiczka dla niemowląt i "zupy jarzynowe"= same
          warzywa na osolonej wodzie bez mięsa i tłuszczu. I cud !!! W ciągu m-
          ca przybrał 400 gramów!!! wprowadziliśmy po m-cu żółtka przepiórcze
          i powoli tłuszcz (oliwe z oliwek) i przez kolejny m-c 100 gramów do
          przodu.Kupy teraz to gęste papki. Celiakia nie wyszła ale ja nie mam
          odwagi wprowadzić glutenu... Lekarz wyznaczył kolejną wizytę za 2 m-
          ce bo stwierdził , że już jelita się zregenerowały a nie ma sensu
          ważyć dziecka co 1 m-c. Tak więc u nas dieta przyniosła korzyści
        • mak-ami Re:do madziahania 19.07.10, 21:57
          Moja córka była na diecie bezmlecznej i bg prawie rok ( b.słabo
          przybierala na wadze z jedzeniem też było tragicznie )na diecie
          również praktycznie zadnej rożnicy. Kazano nam jeść gluten aby móc
          zrobic badania w kierunki celiaki i tak byliśmy na glutenie przez
          pól roku. Mała miała robioną biopsję jelita, która wykazala zespół
          zlego wchlaniania ale wykluczyla celiakę. Córka nadal słabo
          przybierała na wadze, musiałam się z tym pogodzic i czekac na lepsze
          czasy. Nadeszły... teraz ma 14 lat je wszystko i waży 43 kg:))Moja
          córka oprócz mizernej wagi robiła jeszcze niestrawione czesto tłuste
          stolce i za każdym razem lużne.
          • pavcina Re:do madziahania 20.07.10, 09:43
            No właśnie u mojego dziecka stwierdzono zespół złego wchłaniania bez
            celiakii. A możesz powiedzieć w jakim mniej więcej wieku nastąpiła
            poprawa u Twojej córki?
            • mak-ami Re:do madziahania 22.07.10, 13:56
              Poprawa następowała bardzo powoli tzn poprawiało się jak skończyła 5
              lat i z każdym rokiem było lepiej.
              • abrakadabra45 Re:do madziahania 24.07.10, 11:12

u mojego dziecka w tym celu (w szpitalu )robiono badanie kału.
                Ważna jest w nim obecność trypsyny- oznacza to, że trzustka pracuje
                prawidłowo i nie ma mukowiscydozy (o której sie często zapomina w
                diagnostyce niejedzenia.
                Robi sie też badanie na obecność orbin tłuzczu, włokien mięsa , etc-
                jeśli są, oznacza to, że dzieko prawidłowo ich nie wchłania z układu
                pokramowego. cen nie znam.
              • pavcina Re:do madziahania 26.07.10, 09:31
                Dzięki za odpowiedź. Potwierdziłaś to co ładuje mi do głowy nasz
                lekarz - że mam się uzbroić w cierpliwość bo to sprawa
                długoterminowa ale jednak mija z wiekiem!
                • mamba5x2007 pavcina i mak-ami 19.08.10, 22:05
                  Pavcina, jak wygląda u Was sytuacja? Jestescie nadal na diecie bg?
                  Jak z przybieraniem na wadze i stolcami?
                  Mak-ami - czy po tym jak kazali jeść gluten nie wracaliście już do
                  diety? Czy córka jadła wszystko czy może miała zlecone jakieś
                  ograniczenia w diecie z uwagi na zzw?
                  U nas chyba jest coś podobnego - zzw bez celiakii, bo ta była
                  wykluczona dwukrotnie badaniem tTG. Ale od ponad roku są luźne, źle
                  strawione stolce, w badaniu kału wyszły liczne tłuszcze i włókna
                  mięsne. Pasożyty, bakterie i grzyba wykluczone. Alergie też. Nie
                  mogę znaleźć przyczyny tych luźnych kup i bardzo słabego
                  przybierania na wadze. Kiedyś był refluks i jadłowstręt i zjadał
                  mało, od ponad roku je nieźle, a ostatnio naparwdę dobrze i nic.
                  Waga to jedna rzecz, ja boję się co się w tych jelitach dzieje.
                  • mak-ami Re: pavcina i mak-ami 20.08.10, 22:02
                    Do diety bg nie wróciłyśmy, córka jadła wszystko tzn. nasze jedzenie
                    ograniczało się do jakiegoś chlebka z masełkiem, zmiksowanej zupki z
                    mięskiem i ewentualnie jogurta, Nie maiła zaleconych ograiczen ze
                    względu na zzw, natomiast ze względu na wybitną nietolerancję
                    laktozy ograniczałam jej przetwory mleczne, Lużne stolce miala
                    zawsze nawet będac na diecie bg i bez laktozowej,więc doszłam do
                    wniosku,że będzie jadła wszystko. Wierz mi, że z wiekiem będzie
                    coraz lepiej. Nadmienię tylko, ze teraz mam synka 1 rok i 4 m-ce
                    także niejadka ( różnica taka, ze on chociaż nie wymiotuje więc
                    unikamy szpitala ), dostawałam już skierowania do poradni gastro
                    (podejrzewają zzw i nietolerancję laktozy), ale nigdzie go nie leczę
                    wiem że to wszystko minie tylko trochę czasu. Pozdrawiam
                  • pavcina Re: pavcina i mak-ami 25.08.10, 12:35
                    hej! Maciek nadal jest na diecie bg. Kupy są już super ( o ile mozna
                    tak powiedzieć o kupie hehe - takie "plastelinki-kiełbaski" - bez
                    biegunek i zaparć ). No i najważniejsze zaczął ładnie przybierać -
                    nie ważyłam tak jak lekarz kazał ale zaczęły mu się wypełniać
                    policzki, dłonie itp. - na oko było widać poprawe. Niestety a
                    właściwie na szczęście 3 tyg. temu przywitaliśmy na świecie naszego
                    drugiego synka i mamy bunt na pokładzie. Od 3 tyg. Maciek nie je -
                    no i widać jak chudnie ale to już sprawa psychiki więc się
                    przesadnie nie martwimy - mam nadzieje , że jak zaakceptuje sytuacje
                    to zacznie znów jeść a ponieważ jelita ma (chyba) zdrowe to
                    zacznie "tyć".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka